Obielicious

KELAS MEMBUAT ROTI @ KELAS meROTI CHEF OBIE - TERBUKA KEPADA YG BERMINAT ( berkumpulan mahupun perseorangan ) Boleh buat DI tempat Anda - LUAR DARI kl -SEMENANJUNG / SABAH /SARAWAK mahupun di tempat chef- di Kuala Lumpur & Ampang- Whatsapp 0172260719

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

Kelas Masakan & Baking Personal Popular Chef Obie-Menjadi pilihan Peminat Dunia Masakan Sama ada Amateur mahupun Professional Malaysia & Antarabangsa .

24 EBOOK MASAKAN , KEK , ROTI DAN MUFFIN CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK MASAKAN & ASAS BUAT KEK

bE mY Heartbeat..!

Bengkel Masakan & Kelas meRoti dan Kek

3 IN 1 KELAS ROTI , KEK DAN MASAKAN di Cheras Dan Ampang


Tenaga Pengajar :
Chef Obie


Chef Hamza & Chef Rozie

TARIKH : 29 / 10 / 2016 Sabtu , juga  30 / 10 / 2016 ahad sebagai pilihan Anda yang kelapangan dan amat berminat.

Pelajar Sila Bawa : Apron Dan Alat tulis Sahaja.

LOKASI : CONDOMINIUM SUASANA LUMAYAN, 
WANGSA MAJU, KL





Sesi Pagi 

Kelas Membuat Roti & Kek
Pukul 830 pagi hingga 1230 Hari

Menu :

Bun Sarang Lebah
Bun Kacang Merah
Bun Sosej
Bun Chicken Floss
Bun Pintal

* Extra Menu 
Snowy Cheese Cake

( Waktu Rehat - makan tengah hari & solat )

Sesi Petang 

Kelas Masakan  
Pukul 2 Petang hingga Pukul 430 petang

Menu

Nasi Buryani
&
Ayam Masak Kurma



YURAN 

HANYA RM200 seorang

Sila Booking tempat anda segera -

Dengan Memasukkan DEPOSIT sebanyak RM150 

ke salah satu akaun pilihan 

1.MAYBANK @ MBB 151409098193

2.CIMB 7619121286

3.BSN 14005-41-00008021-7

Atas Nama Muhamad Gunawan Jamil

Baki Yuran RM50 Perlu Dijelaskan ketika Kelas Diadakan.

Hubungi Segera 


chef obie 0172260719




Memerlukan Tenaga Pengajar @ Trainer Untuk Program Tahunan Syarikat Anda?





Assalammualaikum wbt, 
Kepada anda yang chef obie kasihi.

Chef Sediakan Contoh Kelas Masakan Western 
Berkumpulan atau Perseorangan Untuk Syarikat Korporat atau Yang memerlukan perkhidmatan ini.

Dibawah ini pihak tuan boleh memilih satu jenis untuk setiap tajuk utama-  STARTER @APPERTIZER , MAIN COURSE , DESSERT& BAVARAGES.

Starter@Appertizer

Soup Of The Day- Wild Mushroom Musscle Soup with Garlic Bread Lousinia

or

Rich Creamy Broccoli Soup with Garlic Bread Broadway 

or

Seafood Chowder with Brown Bread 

or

Salmon Salad with Italian Dressing or  Caesar Salad And Dressing

or

Marinated Spicy Chicken Wing with Spicy Sauce 

or

Fruit Salad and Yogurt fruit Dressing 

Main Course

Lamb Shank served with Mash Potato and Classic Gravy

or

Grill Irish Beef Joined with Carrots, Potatoes, Onions and Mushrooms

or

Supreme Chicken - breast of chicken with smoked beef bacon stuffing and Black Peppercorn Sauce

0r

Strips of Fresh Cod Fillet in a Light Galway UnsultedButter Batter, Served with Salad and Fries 

or

Spicy Grill Salmon served with Salad and Fries

or

Beef Stew Original 

or

Aussie Sirloin Steak grilled to your liking and served with Onion Rings, Homemade Steakhouse Fries & Pepper Sauce.


Dessert

Austria Banana Crepe' with Butterscotch Sauce

or

Dutch Apple Fritters with Plum Sauce

or 

Spanish Doughnut with Cinnamon Sugar


Bavarages 


Mojito Classic

or

Cucumber Mint Soda

or

Berries Mint & herbs with soda



Sekiranya pihak tuan ingin menambah menu atau ada cadangan yang lain, pihak chef obie dengan sukacita boleh pertimbangkan.

Yuran Untuk Kelas Masakan @ Bengkel  -  kebiasaanya pihak chef obie mengikut Budget daripada pihak Syarikat dan diadakan di Syarikat mereka.

Contohnya: 

Syarikat A Budget RM8000 untuk semua staff mereka mengikuti program masakan chef obie-
dengan jumlah staff HQ hampir 80 orang.
Di sini chef akan membuat kelas secara demo dan semi hands on. Chef akan mengajar secara demo dengan memanggil beberapa staff syarikat ( bergilir ) mengikut menu yang telah dipersetujui.
Sesi soal jawab juga akan berlangsung secara menerus ketika program memasak bermula.

pihak chef akan sediakan Menu & Resepi utk 80 orang bersama dengan goodies & sijil kehadiran & sesi bergambar

atau

Syarikat A Budget untuk mengadakan kelas masakan  , Maksimum Sehari 10 orang dengan budget RM 350 seorang ( menu pilihan mengikut diatas )

Pihak chef akan menyediakan pembantu chef, dan akan mengajar secara semi hands on , nota , menu dan resepi pihak chef akan sediakan bersama sijil & sesi bergambar.

Sekiranya pihak tuan berminat menggunakan perkhidmatan chef obie , boleh buat tempahan kelas@bengkel seawal yang boleh , selewatnya seminggu sebelum tarikh kelas diadakan. 


Deposit kelas 70 % perlu ke akaun pihak chef - MBB 151409098193 Muhamad Gunawan Jamil

Baki 30% perlu diselesaikan pada hari kejadian .


Pihak chef boleh dibawa berunding sekiranya pihak tuan ada budget tertentu untuk mengadakan kelas memasak .
Sila hubungi pihak chef bila-bila masa sahaja .





Hubungi  & Follow chef obie

chef nak berkongsi kata kata positif untuk Anda..dan juga diri sendiri sendiri..

" WAKE UP SMILE ,
AND TELL YOURSELF
TODAY IS MY DAY !

AND TRAIN YOUR MIND 
TO SEE THE POSITIVE
IN EVERY SITUATION "





 IG : chef_obie_official
whatsapp 0172260719
email :gunawan.jamil@gmail.com

website: chefgunawanmalaysia.blogspot.com
malaysiapropertiespure.blogspot.com



Terima Kasih










Assalammualaikum wbt dan salam sejahtera
kepada anda semua yang melayari blog chef obie hari ini.

Pengumuman untuk anda menyertai
" Contest Giveaway Chef Obie 1 Million Views "
yang akan bermula pada minggu hadapan,
Contest ini diadakan bagi menghargai anda semua " my heartbeat "
yang melayari blog chef obie sejak ia mula diujudkan.

" Contest Giveaway Chef Obie ( CGCO ) " ini diadakan sempena 1 juta views di blog chef obie  - chefgunawanmalaysia.blogspot.com.

Pada hari jumaat yang lepas blog chef obie telah mencecah 1 juta views, 
mungkin ia tidaklah banyak mana , tetapi sebagai blogger masakan yang bermula zero.. dan agak jahil dengan i.t apatah
lagi kurang ilmu berblogger ia satu pencapaian yang chef obie tidak jangka dalam masa yang agak singkat juga.
Terima kasih anda semua yang sudi menjadikan blog chef sebagai rujukan.

Berbalik kepada Contest Giveaway Chef Obie ( CGCO )
Ia akan bermula pada hari Isnin 9 Mac 2015 sehingga hari khamis 12 April 2015
dan keputusan pemenang akan diumumkan pada hari Isnin 13 Mac 2015.

Syarat - Syarat Pertandingan 

1.Terbuka kepada semua warga Malaysia , Singapura & Brunai Darussalam & tiada had usia.

2.Wajib menjadi Follower

*Blog chef obie - chefgunawanmalaysia.blogspot.com
*Facebook - chefobie untold 
*Instagram - chef_obie_official 
( sekiranya anda tiada akaun gmail , anda dibenarkan menjadi salah satu follower sama ada di Facebook atau Instagram )

3.Anda semua wajib menjawab soalan yang mudah  berpandukan 
penaja setiap hadiah ,
Jawapan boleh anda refer pada info yang akan diberi oleh chef obie dalam blog ini dan juga dalam FB chefobie untold.
1 minggu mewakili 1 soalan 
Anda perlu terus menjawab soalan dibahagian comment

Contoh :

Berapa Usia Chef Obie pada tahun ini - 2015 ?
Jawapan : 29 tahun ( nama anda , No Contact @ email anda )

Anda boleh menjawab di dalam blog ini dalam bahagian Comment, dalam Facebook atau dalam Instagram
sekiranya anda ingin menjawab di semua laman sosial ini juga dibolehkan.

Pihak kami akan menilai & mencatat - kepantasan anda menjawab sepanjang pertandingan.
5 soalan akan diberi , 1 soalan seminggu , dan anda wajib menjawab 5 soalan yang diberi sehingga tamat pertandingan.

4. Sekiranya anda merupakan seorang blogger , anda wajib menyediakan 
Entrie " Contest Giveaway Chef Obie " di blog anda. Hadiah untuk blogger yang menyediakan entri juga disediakan , dan entrie anda akan dinilai oleh pihak kami.

5.Pihak kami menyediakan Hadiah untuk semua walaupun anda bukan blogger. Jangan lepaskan peluang

6. Soalan pertandingan akan dikeluarkan pada Hari

Isnin - 9 Mac 2015
Isnin - 16 Mac 2015
Isnin - 23 Mac 2015
Isnin - 30 Mac 2015
Isnin - 6 April 2015

Dalam blog ini ,  Facebook - chefobie untold dan dalam Instagram

Hadiah-hadiah menarik dari penaja seperti 

Voucher - Voucher Menarik dari Para Penaja 
Top UP Hotlink Maxis RM10 x 10 
Easy Whisk ,Just Press & Spin RM50 x 2
Majalah Masakan AROMA Terbaru 1 x 30 naskah
Buku Pemanis Mulut Ct Delima 1 x 30 naskah
Buku Masakan Tempatan & Antarabangsa 1 x 10 naskah
Buku Sugarcraft A Step By Step To Creating 20 Novelty Fondant Cakes- YASMIN SANUSI 1 x 1
Limited Edition Buku CupCake 3D chef obie 1 x 1 naskah
Sijil Penghargaan chef obie 1Million Views
eBook -ebook terlaris , Teddy Bear & banyak lagi hadiah -hadiah menarik untuk dimenangi !

7.Keputusan Pertandingan adalah Muktamad.

HADIAH-HADIAH CONTEST GIVEAWAY CHEF OBIE

Hadiah Pertama x 1 pemenang








Voucher Farm Berry RM50 x 1 
Easy Whisk RM50 x 1
Top up Hotlink / Maxis RM10 x 1
Majalah masakan AROMA x 1
Buku Pemanis Mulut CT Delima x 1
Buku masakan Tempatan & Antarabangsa x 1
ebook
Food Jam ( gift )
Grill Cabin ( gift )
FMME ( gift )
Sijil Penyertaan x 1


Hadiah Blogger x 1 pemenang








Voucher Farm Berry RM50 x 1 
Easy Whisk RM50 x 1
Top up Hotlink / Maxis RM10 x 1
Majalah masakan AROMA x 1
Buku Pemanis Mulut CT Delima x 1
Buku masakan Tempatan & Antarabangsa x 1
ebook
Food Jam ( gift )
Grill Cabin ( gift )
FMME ( gift )
Sijil Penyertaan x 1



Hadiah Ke 2 x 1 pemenang







Voucher Farm Berry RM50 x 1 
Top up Hotlink / Maxis RM10 x 1
Majalah masakan AROMA x 1
Buku masakan Tempatan & Antarabangsa x 1
ebook
Food Jam ( gift )
Grill Cabin ( gift )
FMME ( gift )
Sijil Penyertaan x 1

Hadiah ke 3







Voucher Farm Berry RM50 x 1 
Top up Hotlink / Maxis RM10 x 1
Majalah masakan AROMA x 1
Buku masakan Tempatan & Antarabangsa x 1
Food Jam ( gift )
Grill Cabin ( gift )
FMME ( gift )
Sijil Penyertaan x 1









Hadiah ke 4

Limited Edition Buku CupCake 3D chef obie  x 1 naskah
Top up Hotlink / Maxis RM10 x 1
Majalah masakan AROMA x 1
Buku masakan Tempatan & Antarabangsa x 1
Sijil Penyertaan x 1







Hadiah ke 5

Buku Sugarcraft A Step By Step To Creating 20 Novelty Fondant Cakes- YASMIN SANUSI  x 1
Majalah masakan AROMA x 1
Sijil Penyertaan x 1




Hadiah ke 6 x 28 pemenang

Buku Pemanis Mulut Ct Delima x 1







Hadiah ke 7 x 24 pemenang

Majalah Masakan AROMA






Hadiah Saguhati x 5 pemenang 

Top up Hotlink / Maxis RM10 x 1



Jutaan terima Kasih kepada Para PENAJA 
Contest Giveaway Chef Obie CGCO



FARM BERRY & NETWORKS 




MAJALAH AROMA-SURI MEDIA SDN BHD 




FOOD JAM



FMME  



GRILL CABIN 



BAKINGPROJECT 




MASTERKITCHEN @ MGJ 




Sebarang Pertanyaan
Whatsapp 0172260719

FOLLOW :

FACEBOOK : chefobie untold
INSTAGRAM : chef_obie_official
BLOG : chefgunawanmalaysia.blogspot.com













Sebarang pertanyaan untuk mendapatkan 
perkhidmatan tenaga pengajar profesional
kelas masakan atau bengkel masakan untuk tahun  2015.


Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com
Emailkan butiran anda ke gunawan.jamil@gmail.com
 whatsapp / sms / call 017 2260719


contoh :

1. Mengadakan kelas Asas Membuat Fondant dan Gumpaste

2. Mengadakan kelas Asas Membuat Roti dan Kek

3. Mengadakan Kelas Membuat Pelbagai Jenis Nasi- Nasi Buryani , Minyak ,Arab Mandy dan Nasi Kabuli

4. Bengkel Memasak Untuk Katering dan Hotel

5. Bengkel Asas Membuat Chilled kek 

6. Bengkel Asas Membuat Coklat dan dekorasi coklat

7. Kelas Chinese Cuisine- Membuat Dim Sum, Sos Yong Tau Foo- pedas dan hitam manis

8. Kelas Indian Cuisine- Membuat Roti Naan, Ayam tandoori , Kelapa chutney

9. Kelas Variasi kek keju

10.Bengkel Masakan Perkahwinan Melayu , Cina , India dan Barat

11.Kelas Membuat Variasi Swiss roll- Swiss roll Tiger , Japanese Swiss roll dan sebagainya

12.Kelas Asas membuat Candy, marshmallow dan gummy candy
13.Bengkel Tart dan Pie

14.Kelas Membuat Variasi Strudle- apple strudle, sweet curd strudle ( Austrian dessert )

15.Bengkel Masakan Barat

16.Bengkel Masakan Timur Tengah

17.Kelas Membuat Turkish Dessert- Baklava

18.Bengkel Masakan Lauk Pauk- Berasaskan Ayam

19.Bengkel Masakan Lauk Pauk- Berasaskan Daging Lembu dan Kambing

20.Bengkel Masakan Lauk Pauk- Berasaskan Ikan dan Sayuran

21.Kelas Membuat Nugget , Meatball , Fish Ball , Crabstick dan fish Cake

22.Bengkel Membuat Kek 3D

23.Bengkel Membuat Ais Krim dan Sorbet

24.Kelas Membuat Sos Coklat , Sos Karamel , Sos Toffe , Sos Strawbwri , Sos Butterscooth

25.Kelas Variasi Waffle- plain waffle, coklat waffle ,cereal waffle , strawberi waffle

26.Kelas Pasta Italiano- spaghetti, lasagna , spiral etc

27.Kelas Pizza Italiano- pizza crispy , pizza bread and fusion pizza

28.Kelas Roasted- Ayam/kambing/ daging lembu Barat , Timur Dan Timur Tengah

29.Kelas Variasi Masakan Mee- Mee Rebus Johor , Mee Bandung , Mee Hoon Soup Utara , Mee Bakso

30.Bengkel Asas Membuat Pemanis Mulut / Dessert

dan pelbagai lagi mengikut permintaan.



Emailkan butiran anda ke gunawan.jamil@gmail.com

atau whatsapp / sms / call 017 2260719


Kerjasama yang baik amat chef hargai,

Salam Mesra dan
Terima Kasih










Tenaga Pengajar Professional : chef obie









Kelas Masakan Barat Kuala Lumpur 2015  : 

Kelas Masakan Barat Modul 1




Crispy Chicken Chop



Original Mushroom Sauce



 Original Black Pepper Sauce 




Fee / Yuran : RM450 seorang

Tarikh : Sepanjang Tahun 2015

 Hari   : Isnin hingga khamis juga 

            Sabtu Dan Ahad 

Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )




Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
 Yuran Kelas RM450 perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall ) 





Kelas Masakan Barat Kuala Lumpur 2015  : 

Kelas Masakan Barat Modul 2




Lamb Chop


Original fresh Mint Sauce


Original Black Pepper Sauce


Fee / Yuran : RM550 seorang

Tarikh : Sepanjang Tahun 2015

 Hari   : Isnin hingga khamis juga 

            Sabtu Dan Ahad 





( Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )








Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
 Yuran Kelas RM550 perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall ) 



Kelas Pastry 2015 Popular  : 

Kelas Spanish Doughnut @ Churros Original





Spanish Donut @Spanish Doughnut @ Churros Original
Chocolate sauce
Vanilla Sauce

Fee / Yuran : RM550 seorang

Tarikh : Febuari , Mac Dan April 2015

 Hari   : Isnin hingga khamis juga 

            Sabtu Dan Ahad 





( Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )




Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
 Yuran Kelas RM550 perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall ) 




Kelas Masakan Melayu 2015

Kelas Masakan Melayu Modul Bizznes Nasi lemak Kukus

Nasi Lemak (kukus)

Ibu Sambal Tumis 
Sambal Tumis Ikan Bilis

EXTRA LAUK PAUK-

1.Sambal Kerang
2.Ayam Goreng Berempah
3.Sambal Sotong




Fee / Yuran : RM450 seorang

Tarikh : Febuari , Mac Dan April 2015

 Hari   : Isnin hingga khamis juga 

            Sabtu Dan Ahad 





( Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )


Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
 Yuran Kelas RM550 perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall ) 
LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )





Kelas Masakan Melayu 2015

Kelas Masakan Melayu Modul Bizznes Satay 

Satay Ayam
Satay Daging
Satay Kambing
Kuah Kacang Satay Marbeles
Sambal Satay


Satay Ayam Dan Daging


Kuah Kacang Satay Marbeles


Sambal Satay



Fee / Yuran : RM850 seorang

Tarikh : Febuari , Mac Dan April 2015

 Hari   : Isnin hingga khamis juga 

            Sabtu Dan Ahad 





( Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )


Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
 Yuran Kelas RM550 perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall ) 
LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )




Kelas Pastry 2015 : Sable Cookies @ French Cookies




1. Assorted Sable French Cookies

-Hazelnut
-Caramel Olive and Salty
-Toffe
-Cranberry
-Coklat
-peanut butter








Assorted Sable French Cookies

Sesuai untuk dijadikan biskut raya eksklusif 2015 dan sebagai door gift souvenir korporat.

Tenaga Pengajar Profesional: Chef Obie

Masa : 11 pagi hingga 4 petang

Tarikh : Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.

Terbuka Dan Tiada Had Umur

Yuran @ Fee kelas : RM850.00

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.

KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
whatsapp /sms/ call 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )




KELAS DEKORASI COKLAT 3D














MASA : 1030 pagi -  2 petang - 

YURAN : RM880 

1 Sijil Kehadiran

HARI : Isnin - Khamis , Sabtu Dan Ahad

Jumaat ( Tiada Kelas )

Public Holiday atau Cuti Umum ( Tiada Kelas )

SUKATAN PELAJARAN : Pengenalan Kepada Dekorasi Coklat 3D

Perbezaan Coklat Kouvetur Dan Coklat Kompaun
Demo- Cara Membuat Coklat Plastik Ros
Resepi Coklat Plastik Ros Hitam & Putih disediakan
Cara Pengurusan Dan Penyimpanan Coklat 
Cara kreatif Membuat Dekorasi Moden , Butterfly , Wall design , stick , teddy bear dengan mudah dan menarik

KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur , Bekas untuk mengisi coklat atau kotak kek.

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie whatsapp/ sms / call 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com , untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas , Deposite Yuran Kelas 60% perlu dimasukkan ke Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil Nombor Akaun 151409098193 





LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall ) 


********


Kelas 3D Tema Baby















Fee / Yuran : RM1200

Asas Membuat Fondant Homemade( Resepi )
Gumpaste ( Resepi diberi )
Teknik Asas membentuk figurine 3D
Teknik Penggnaan Warna Gel / Dry Pada Fondant & Gumpaste
Teknik Cutter & Scrapper
Scratch
Teknik Membalut kek / dummy dengan Fondant 
Membuat figurine baby
Membuat figurine Teddy Bear
Membuat Figurine Toys
Membuat Carpet
Membuat lekukan Corak
Membuat dan Melukis Mata Baby
Teknik Brush Powder pada figurine 
    
Tips penggunaan & Penyimpanan.


Tarikh : Isnin hingga khamis,sabtu dan ahad.
Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.

Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.



Masa : 11 pagi -4 petang 
Tengahari 130-2 ptg rehat

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
 Yuran Kelas RM1200 perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall ) 



*******




Kelas Masakan Ekonomi Sempena Cuti Sekolah  : 
Personal Class Western Food Kuala Lumpur

Assalammualaikum wbt,

kepada anda semua yang tercari-cari kelas masakan barat pada harga budget, disinilah tempatnye...
join ke Kelas Masakan Murah Sempena Cuti Sekolah...bersama chef obie!

Hanya RM350/- sahaja

Promosi Sah Sehingga 31 Disember 2014 

Pilihan 1 : Grill Salmon with Mash Potato and Gravy
Pilihan 2 : Beef Steak with Black Pepper Sauce
Pilihan 3 : Crispy Chicken Chop with Black Pepper Sauce

Tarikh : 1 November 2014 sehingga 31 Disember 2014
 Hari   : Isnin hingga khamis ( Jumaat Tiada Kelas )
            Sabtu Dan Ahad ( Public Holiday Tiada Kelas )

Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari






Pilihan 1 : Grill Salmon with Mash Potato and Gravy



Pilihan 2 : Beef Steak with Black Pepper Sauce


Pilihan 3 : Crispy Chicken Chop with Black Pepper Sauce



Pembayaran Yuran / Fee Kelas :

Bank In RM350 ke MBB Muhamad Gunawan Jamil
151409098193

SMS : Kelas Western( pilihan 1 ) , RM350 , Tarikh buat pembayaran , Masa ,
tarikh kelas 7 /11/2014 ke 017 2260719


Sila Tempah Tarikh Kelas Segera Bagi Mengelakkan Sebarang Kesulitan- Kerjasama Anda Amat Kami Hargai.


 017 2260719 Call/ SMS  






******


Kelas Masakan Ekonomi Sempena Cuti Sekolah  : 
Personal Class Local Food Kuala Lumpur

Assalammualaikum wbt,

kepada anda semua yang tercari-cari kelas masakan tempatan yang popular pada harga budget, disinilah tempatnye...
join ke Kelas Masakan Murah Sempena Cuti Sekolah...bersama chef obie!

Hanya RM250/- sahaja

Promosi Sah Sehingga 31 Disember 2014 

Pilihan 1 : Char Koew Teow Penang bersama Cili Hijau Jeruk

Pilihan 2 : Koew Teow Goreng bersama Cili Hijau Jeruk


Tarikh : 1 November 2014 sehingga 31 Disember 2014
 Hari   : Isnin hingga khamis ( Jumaat Tiada Kelas )
            Sabtu Dan Ahad ( Public Holiday Tiada Kelas )
Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari




Pilihan 1 : Char Koew Teow Penang bersama Cili Hijau Jeruk




Pilihan 2 : Koew Teow Goreng bersama Cili Hijau Jeruk

Pembayaran Yuran / Fee Kelas :

Bank In RM250 ke MBB Muhamad Gunawan Jamil
151409098193

SMS : Kelas Local( pilihan 1 ) , RM250 , Tarikh buat pembayaran , Masa ,
tarikh kelas 7 /11/2014 ke 017 2260719


Sila Tempah Tarikh Kelas Segera Bagi Mengelakkan Sebarang Kesulitan- Kerjasama Anda Amat Kami Hargai.




 017 2260719 Call/ SMS  

p/s Harga Normal Untuk Kelas Penuh  Personal Local  ini adalah RM1200.Promosi untuk Harga murah ini RM250 sah sehingga 31 / 12 / 2014



*****


Hanya RM250 sahaja

Promosi Sah Sehingga 31 Disember 2014 

Pilihan 1 : Nasi Ayam Hainan

Pilihan 2 : Nasi Ayam BBQ



Pilihan 1 : Nasi Ayam Hainan


Pilihan 2 : Nasi Ayam BBQ

Pembayaran Yuran / Fee Kelas :

Bank In RM250 ke MBB Muhamad Gunawan Jamil
151409098193

SMS : Kelas Nasi Ayam( pilihan 1 ) , RM250 , Tarikh buat pembayaran , Masa ,
tarikh kelas 7 /11/2014 ke 017 2260719

Masa Pembelajaran : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari


Sila Tempah Tarikh Kelas Segera Bagi Mengelakkan Sebarang Kesulitan- Kerjasama Anda Amat Kami Hargai.


 017 2260719 Call/ SMS  



******




Hanya RM250 sahaja

Promosi Sah Sehingga 31 Disember 2014 

Pilihan 1 : Creamy Oreo Cheesecake

Pilihan 2 : Naepolitan Cheesecake 

Pilihan 3 : Mango Cheese Mousse Cake


Pilihan 1 : Creamy Oreo Cheesecake


Pilihan 2 : Naepolitan Cheesecake 


Pilihan 3 : Mango Cheese Mousse Cake

Pembayaran Yuran / Fee Kelas :

Bank In RM250 ke MBB Muhamad Gunawan Jamil
151409098193

SMS : Kelas cheesecake( pilihan 1 ) , RM250 , Tarikh buat pembayaran , Masa ,
tarikh kelas 7 /11/2014 ke 017 2260719

Masa Pembelajaran : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari


Sila Tempah Tarikh Kelas Segera Bagi Mengelakkan Sebarang Kesulitan- Kerjasama Anda Amat Kami Hargai.


 017 2260719 Call/ SMS  




*****



Hanya RM300/- sahaja

Promosi Sah Sehingga 31 Disember 2014 

Pilihan 1 : Sphagetti Bolognese with Basic Tomato Sauce

Pilihan 2 : Sphagetti Carbonara with Basic Creamy Sauce

Pilihan 3 : Sphagetti Aglio Alio

Pilihan 4 : Sphagetti Pescatore @ Seafood with Basic Tomato Sauce

Tarikh : 1 November 2014 sehingga 31 Disember 2014
 Hari   : Isnin hingga khamis ( Jumaat Tiada Kelas )
            Sabtu Dan Ahad ( Public Holiday Tiada Kelas )
Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari
Setiap Peserta akan menerima 1 Sijil  


Pilihan 1 : Sphagetti Bolognese with Basic Tomato Sauce


Pilihan 2 : Sphagetti Carbonara with Basic Creamy Sauce


Pilihan 3 : Sphagetti Aglio Alio


Pilihan 4 : Sphagetti Pescatore @ Seafood with Basic Tomato Sauce

Pembayaran Yuran / Fee Kelas :

Bank In RM300 ke MBB Muhamad Gunawan Jamil
151409098193

SMS : Kelas Western( pilihan 1 ) , RM300 , Tarikh buat pembayaran , Masa ,
tarikh kelas 7 /11/2014 ke 017 2260719


Sila Tempah Tarikh Kelas Segera Bagi Mengelakkan Sebarang Kesulitan- Kerjasama Anda Amat Kami Hargai.


 017 2260719 Call/ SMS  





chef obie di Sicilia , Agusta , Itali




*****




Hanya RM300 sahaja

Pilihan 1 : Korean Chicken BBQ ( wings and drummet )

Pilihan 2 : Korean Fried Chicken

Pilihan 3 : Kimchi 



Tarikh : 1 November 2014 sehingga 31 Disember 2014
 Hari   : Isnin hingga khamis ( Jumaat Tiada Kelas )
            Sabtu Dan Ahad ( Public Holiday Tiada Kelas )
Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari
Setiap Peserta akan menerima 1 Sijil  


Pilihan 1 : Korean Chicken BBQ ( wings and drummet )


Pilihan 2 : Korean Fried Chicken 


Pilihan 3 : Kimchi 


Pembayaran Yuran / Fee Kelas :

Bank In RM300 ke MBB Muhamad Gunawan Jamil
151409098193

SMS : Kelas Korea pilihan 1 , RM300 , Tarikh buat pembayaran , Masa ,
tarikh kelas 7 /11/2014 ke 017 2260719

Masa Pembelajaran : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

Sila Tempah Tarikh Kelas Segera Bagi Mengelakkan Sebarang Kesulitan- Kerjasama Anda Amat Kami Hargai.


 017 2260719 Call/ SMS  




chef obie di Yeosu , Korea Selatan








Assalammualaikum wbt & salam sejahtera...
masih lagi dalam mode beraye?okaylah...
Selamat Hari Raya Aidilfitri 
Maaf Zahir & Batin
daripada chef obie...

Hari ni chef obie ingin war-warkan serba sedikit- Info kelas personal chef obie yang bakal diadakan selepas hari raya Aidilfitri ini.

Kepada anda yang tercari-cari kelas unik selain memasak dan baking..
bolehlah join yea.. yang minat dengan seni pastri digalakkan berguru dengan chef obie..heee, ilmu Multi 3D yang masih baru kat Malaysia ni...& eksklusifnya telah ramai juga mengetahui mengenai 3D ( kek & cupcakes ) tetapi tidak tahu cara lebih pro untuk membuatnya...chef obie sebagai penulis buku 'Cupcake 3D' yang pertama di Malaysia julung kali ingin berkongsi ilmu 3D dalam kelas personal yang bakal diadakan nanti.

3D yang chef ingin kongsikan iaitu lebih dikenali dengan Multi Dimensional Cake Decorations atau Multi 3D Cecoration- Iaitu gabungan kreativiti seni lukis dan seni gumpaste ( flora/figurine & sebagainya ) dengan pelbagai teknik yang mudah tetapi amat berkesan untuk hasil yang menarik - Multi 3D 
contoh dekorasi Multi 3D seperti dibawah : 


Pelbagai kombinasi & teknik yang akan dipelajari seperti seni gumpaste & seni lukis


Multi 3D Decorations kelihatan unik dan amat eksklusif untuk sebiji kek.


Pereka kek Multi 3D seorang yang kreatif & inovatif,aktiviti mereka kek multi 3D juga sebagai terapi jiwa...gitu!


 Seni gumpaste & seni lukis seiringan, teknik penggunaan warna dan penggunaan berus yang betul merupakan satu intipati penting dalam kelas personal Multi 3D decorations chef obie.
Kepada anda semua yang berminat- tiada limit usia-
chef mengajar pelajar dari usia 14 tahun sehingga tiada limit, sepanjang pengalaman chef obie mengajar,pelajar paling muda berusia 14 tahun manakala yang paling otai 77 tahun... jadi anda tiada reason untuk tidak menambah lagi ilmu didada tu...sesiapa sahaja boleh berguru dengan  chef obie...
jadi sila take noted chef akan updated info mengenai kelas personal chef obie dalam blog kesayangan ni.

sebarang pertanyaan boleh email ke : gunawan.jamil@gmail.com
Hotline : 017 2260719











KELAS BAKING & MASAKAN CHEF OBIE 2014




MAC , APRIL , MEI , JUN


JULAI , OGOS , SEPTEMBER , OKTOBER





KELAS COKLAT PLASTIK @ COKLAT SCULPTURE @ COKLAT PASTILLAGE





Dekorasi kek – Menggunakan coklat plastik





Yuran : RM 800.00





Setiap pelajar akan menerima - 1 buku Masakan “Istimewa Pemanis Mulut” 96 resepi 





Tenaga Pengajar : Chef Obie





Tarikh : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.


Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.


Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.





Masa : 2 Jam 30 minit ( 11 Pagi hingga 130 tengah hari )





Lokasi : Merdeka Villa , Jalan Merdeka , Ampang ( Landmark- Spectrum One Cinema ) 





Yuran Tambahan : Kelas pada hari sabtu dan ahad sahaja akan dikenakan tambahan yuran sebanyak RM50.00




-Pengenalan kepada coklat





-Resepi membuat coklat plastik



-Tips cara membuat -bunga ros kecil , besar , daun bunga ros dan dahan, cara penggunaan coklat plastik dan cara penyimpanan coklat plastic.

-Pelajar akan membawa pulang – coklat plastic yang dipelajari dan 1 buku masakan bertajuk “ Istimewa Pemanis Mulut “ 96 resepi untuk dicuba.

-Pelajar perlu membawa kotak kek atau bekas penyimpan , alat tulis dan apron sahaja
































Pendaftaran Kelas





BAGAIMANA MENDAFTAR?



1. Bank in deposit RM300 ke dalam account MBB 151409098193 Muhamad Gunawan
2. Selepas bank in, SMS ke Admin 017 2260719 dan nyatakan: NAMA, TARIKH, KELAS DAN JUMLAH BANK IN . Contoh : Siti, 26/01, Kelas extra coklat deko, RM300,.
3. Sila simpan bukti pembayaran dan kemukakan semasa kelas atau hantar MMS resit deposit tunai selepas membuat pembayaran.



TERMA DAN SYARAT



Sila maklumkan sekurangnya 2 hari lebih awal untuk menetapkan tarikh kelas ,

sekiranya anda tidak dapat hadir atau Lewat dari tarikh tersebut, 
deposit tidak akan dipulangkan kerana instruktor telah menyediakan semua bahan.
anda masih boleh menggantikan tempat anda dengan orang lain sekiranya tidak dapat hadir.

Oleh itu juga penukaran kelas di saat akhir tidak dibenarkan.
Sekiranya tidak hadir tanpa pengganti, deposit tidak akan dikembalikan

Tidak dibenarkan membawa anak/keluarga duduk di kelas sepanjang kelas berlangsung.











Kelas kek Keju 2014

Modul 1 Cheesecake

Dalam File Kit-


Kek Chilled Mango Mousse Cake
Kek Chilled Oreo Chocolate 
Kek Naepolitan cheesecake






Kek Oreo Cheesecake


Kek Naepolitan cheesecake


Kek Mango Mousse cake




Extra 10 resepi & teknik membuat kek.

Fee atau Yuran: Hubungi Hotline 017 2260719

Tarikh : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.
Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.


Masa : 11 pagi -4 petang 
Tengahari 130-2 ptg rehat

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall ) 







KELAS MASAKAN CHEF OBIE


MODUL WESTERN- ITALIANO 2


BEEF LASAGNA
CHICKEN LASAGNA 
* Bechamel Sauce
* Basic Tomato 


Beef Lasagna


Chicken Lasagna


Bechamel Sauce


Basic Tomato




Extra 5 resepi Istimewa


Fee atau Yuran: Hubungi Hotline 017 2260719


Tarikh : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.
Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.


Masa : 11 pagi -4 petang 
Tengahari 130-2 ptg rehat


Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 


TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193




LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall ) 



KELAS MASAKAN CHEF OBIE



MODUL WESTERN 1


Beef Steak + mushroom sauce + black pepper sauce
Mash Potato and Gravy
Grill Chicken Chop
Crispy Chicken Chop
extra- Grill Salmon
Crispy Grill Salmon
Potato Wedges 






Suke bila pelajar personal chef obie agak cepat 
memahami dan boleh memasak mengikut tunjuk ajar dan arahan .
Gambar - gambar ini merupakan hasil masakan yang dibuat sendiri oleh pelajar
personal chef obie kelas western modul 1





Grill Salmon with Mash Potato and Gravy



Crispy Grill Salmon with Mash Potato and Gravy







Grill Chicken



Crispy Chicken Chop









Beef Steak with Mushroom Sauce , potato wedges and baby tomato grill



Mushroom Sauce + Black Pepper sauce






Extra 10 resepi & teknik membuat kek.


Fee atau Yuran: Hubungi Hotline 017 2260719

Tarikh : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.
Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Masa : 11 pagi -4 petang
Tengahari 130-2 ptg rehat

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur


TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )




KELAS MASAKAN CHEF OBIE

MODUL WESTERN- ITALIANO 1

Pasta - Spaghetti Pescatore ( seafood )
Pasta - Spaghetti Aglio alio
Pasta- Tagliatelle Carbonara
Pasta- Fusilli Bolognese


Pasta - Spaghetti Pescatore ( seafood )


Pasta - Spaghetti Aglio alio


Pasta- Tagliatelle Carbonara


Pasta- Fusilli Bolognese




Extra 10 resepi & teknik membuat kek.

Fee atau Yuran: Hubungi Hotline 017 2260719

Tarikh : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.
Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Masa : 11 pagi -4 petang
Tengahari 130-2 ptg rehat

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur


TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )



KELAS MASAKAN CHEF OBIE


MODUL WESTERN- BURGER 1

Burger Buns
Beef Patties
Crispy Chicken Patties
Baked & fried Potato Wedges & Crispy French Fries


Beef Burger & Burger Buns


Beef Patties


Crispy Chicken Burger


Baked / fried Potato Wedges


Crispy French Fries


Crispy chicken patties


Extra 10 resepi

Fee atau Yuran: Hubungi Hotline 017 2260719

Tarikh : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.
Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Masa : 11 pagi -5 petang
Tengahari 130-2 ptg rehat

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur


TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )





KELAS MASAKAN CHEF OBIE


MODUL MaLaY Cuisine- MODUL NASI LEMAK 1

Nasi Lemak (kukus)

Sambal Tumis Bawang
Sambal Tumis Ikan Bilis
EXTRA LAUK PAUK-
1.Paru Goreng Berlada
2.Rendang Daging
3.Sambal Kerang
4.Ayam Goreng Berempah



Fee atau Yuran: Hubungi Hotline 017 2260719

Tarikh : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.
Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Masa : 11 pagi - 4 petang
Tengahari 130-2 ptg rehat

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur


TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )





KELAS MASAKAN CHEF OBIE


MODUL MaLaY Cuisine- MODUL SATAY AYAM DAN DAGING

Satay Ayam
Satay Daging
Kuah Kacang Satay Marbeles
Sambal Satay


Satay Ayam Dan Daging


Kuah Kacang Satay Marbeles


Sambal Satay

Extra 10 resepi

Fee atau Yuran: Hubungi Hotline 017 2260719

Tarikh : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.
Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Masa : 11 pagi - 4 petang
Tengahari 130-2 ptg rehat

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur


TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )





Kelas Asas Fondant & Gumpaste Chef Obie

Modul Deko Bunga Ros ( 3D Personal Teaching )
Bulan Mac , April, Mei Dan Jun



Asas Membuat Fondant Homemade( Resepi )

Asas Membuat Gumpaste Homemade( Resepi )
Asas Membuat Bunga Ros Kecil
Asas Membuat Bunga Ros Besar
Teknik Penggnaan Warna Pada Fondant & Gumpaste

Tips penggunaan & Penyimpanan.



Fee atau Yuran: RM1200

Tarikh : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.
Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Masa : 11 pagi - 4 petang
Tengahari 130-2 ptg rehat

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )


Langkah demi Langkah










Kelas Asas Kek 3D Chef Obie 2014

Modul Figurine 3D Spongebob & Squarepants with friends( 3D Personal Teaching )
Bulan Mac , April, Mei Dan Jun



Asas Membuat Fondant Homemade( Resepi )

Gumpaste ( Resepi diberi )
Teknik Asas membentuk figurine 3D 
Teknik Penggnaan Warna Gel / Dry Pada Fondant & Gumpaste
Teknik Cutter & Scrapper
Scratch



Tips penggunaan & Penyimpanan.



Fee atau Yuran: RM1500

Tarikh : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.
Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Masa : 11 pagi - 4 petang
Tengahari 130-2 ptg rehat

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )












Kelas Asas Kek 3D Chef Obie 2014

Modul Kereta BMW( 3D Personal Teaching )
Bulan Mac , April, Mei Dan Jun



Asas Membuat Fondant Homemade( Resepi )

Gumpaste ( Resepi diberi )
Potongan Model Kereta 3D
Teknik Painting
Teknik Penggnaan Warna Gel / Dry Pada Fondant & Gumpaste
Teknik Cutter & Scrapper
Scratch





Tips penggunaan & Penyimpanan.



Fee atau Yuran: RM1200

Tarikh : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.
Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Masa : 11 pagi - 4 petang
Tengahari 130-2 ptg rehat

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )




Kelas Biskut Raya Chef Obie 2014


Modul Barat 1
Mac , April , Mei , Jun & Julai


1. Crunchy Palmier Cookies

2. Craft Toffe Cookies
3. Pinky Caramel Salty Cookies


Crunchy Palmier Cookies


Craft Toffe Cookies


Pinky Caramel Salty Cookies

Kelas Biskut Raya Chef Obie 2014 Modul Barat 1-

Tenaga Pengajar : Chef Obie

Masa : 11 pagi hingga 4 petang

Tarikh : Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.

Terbuka Dan Tiada Had Umur

Yuran @ Fee kelas : Hubungi 017 2260719

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )





Kelas Biskut Raya Chef Obie 2014


Modul Barat 2
Mac , April , Mei , Jun & Julai

1. Assorted Sable French Cookies

-Hazelnut
-Caramel Olive and Salty
-Toffe
-Raspberi
-Coklat
-peanut butter









Assorted Sable French Cookies

Kelas Biskut Raya Chef Obie 2014 Modul Barat 2-

Tenaga Pengajar : Chef Obie

Masa : 11 pagi hingga 4 petang

Tarikh : Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.

Terbuka Dan Tiada Had Umur

Yuran @ Fee kelas : Hubungi 017 2260719

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )







Kelas Masakan Untuk Surirumah , Masakan Gerai , Restauran , Katering dan Hotel :


Kelas Masakan Lauk Pauk Berasaskan Ayam ( local )
Pilihan :

Ayam Masak Rendang
Ayam Masak Kari ( India Selatan/ India Utara )
Ayam Masak Kicap
Ayam Masak Kalio
Ayam Masak Merah
Ayam Masak Tomato
Ayam Masak Paprik
Ayam Masak Lemak / Lemak Cili Api
Asam Pedas Ayam ( Johor / Melaka )
Ayam Goreng Berempah
Ayam Masak Kalio
Ayam Masak Hijau
Ayam Masak Sambal
Ayam Masak Tiram
Ayam Masak Berlada
Ayam Masak Masam Manis
Semur Ayam Bumbu Merah
Semur Ayam Bumbu Gurih
Ayam Masak Madu
Ayam Masak Merah Madu
Ayam Masak Ungkep
Ayam Masak Ketuk / Berempah
Ayam Masak Kuzi
Ayam Masak Betutu ( Bali )
Ayam Masak Halia
Ayam Masak Mentega
Sup Ayam Mamak
Sup Ayam Melayu
Ayam Pandan

Merujuk Menu diatas- Pelajar perlu memilih 6 jenis masakan.
8 jenis masakan yang telah dipilih perlu diberitahu kepada
chef.

Tenaga Pengajar : Chef Obie

Masa : 11 pagi hingga 3 petang

Tarikh : Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.

Terbuka Dan Tiada Had Umur

Yuran @ Fee kelas : Hubungi 017 2260719

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )




Kepada anda yang ingin mengikuti kelas masakan , baking dan dekorasi secara berkumpulan minimum 15 peserta @ pelajar dan


maksimum 50 peserta.Terbuka kepada kumpulan , persatuan , kelab dan mereka yang berminat.


Dibawah merupakan senarai jenis kelas berkumpulan chef obie



1.Kelas Fondant Dan Gumpaste
Fee / Yuran : RM 380 seorang ( Persendirian RM800 )

Asas Membuat Fondant Homemade( Resepi )
Asas Membuat Gumpaste Homemade( Resepi )
Asas Membuat Bunga Ros Kecil
Asas Membuat Bunga Ros Besar
Teknik Penggnaan Warna Pada Fondant & Gumpaste

Tips penggunaan & Penyimpanan.

2.Kelas 3D Fondant Dan Gumpaste
Fee / Yuran : RM 480 ( Persendirian RM1400 )

Asas Membuat Fondant Homemade( Resepi )
Gumpaste ( Resepi diberi )
Teknik Asas membentuk figurine 3D
Teknik Penggnaan Warna Gel / Dry Pada Fondant & Gumpaste
Teknik Cutter & Scrapper
Scratch

Tips penggunaan & Penyimpanan.

3.Kelas Cupcake Komersial
Fee / Yuran : RM 380 seorang ( Persendirian RM800 )

Asas Membuat Resepi Untuk Cupcake
Penggunaa Scoop / Piping
Topping dan cupcake Gaya Eropah dan Amerika & kreativiti
Tips Penyimpana adunan dan jangka hayat.
Sukatan

4.Kelas Kek Keju Dan Mousse Cake Komersial
Fee / Yuran : RM380 seorang ( Persendirian RM1200 )

Asas Membuat Kek Keju Chilled
Asas Membuat Kek Keju New York Style
Asas Membuat Mousse Mangga dan Toppimg
Cara Membuat Mangga Puree
Tips Penyimpanan Dan Jangka hayat
Sukatan Dan Kreativiti

5.Kelas Kek Keju Nutella / Coklat Dan Mousse Coklat Komersial
Fee / Yuran : RM380 seorang ( Persendirian RM800 )

Asas Membuat Kek Keju Chilled
Asas Membuat Coklat Hiasan Kek ( Hotel Style )
Asas Membuat Mousse Coklat dan Toppimg
Cara Membuat Coklat Sos Dan Ganache' International Standard
Tips Penyimpanan Dan Jangka hayat
Sukatan Dan Kreativiti

6.Kelas Deko Kek Komersial
Fee / Yuran : RM380 seorang ( Persendirian RM800 )

Asas Membuat Buttercream Mudah
Asas Membuat Royal Aising
Asas Penggunaan Piping bag palstik & Parchment paper
Piping Roses kecil & besar , Hydreangea , Dedaun , Basket wave & etc
Piping Dot , Piping Marking , ( Planning ,Praktis dan Konsisten )
Tips

7.Kelas Asas Membuat Roti ( lebih 10 jenis roti )
Fee / Yuran : RM380 seorang ( Persendirian RM800 )

Asas Bun Manis- 3 Teknik
Bun pizza , Bun kacang merah , blueberry , coklat , Chicken floss Dan etc
Roti Peranchis @ Bugguette- Garlic Bread
Extra Resepi.



Semi Hands On & Demo ( Kelas Berkumpulan )
Terbuka kepada kumpulan , persatuan , kelab dan mereka yang berminat


Minimum untuk kelas group ialah 15 peserta- kapasiti sehingga 50 peserta.
Lokasi : Merdeka Villa , Jalan Merdeka , Ampang ,Selangor
Masa : 1030 pagi - 4 petang
Makan Tengah Hari Disediakan
Sijil Kehadiran
Buku Nota / File Nota
Pelajar wajib membawa apron dan alat tulis.
Tarikh : Isnin - khamis, Sabtu dan ahad ( kecuali public holiday tiada kelas )
-Sila tetapkan tarikh awal dan jumlah peserta @ pelajar

Gambar - Creations Pelajar Kelas Persendirian Chef Obie



**************















Assalammualaikum wbt,
terima kasih kerana melayari blog chef obie hari ini,
ada berita hangat dan menarik kepada anda diluar sana yang dahagakan ilmu
masakan secara percuma dan yang paling penting keberkatan!Ya ilmu perniagaan makanan katering dan candy buffet.. akan diajar secara percuma termasuk ilmu masakan , menu , costing untuk katering , marketing , pembelian dan penyimpanan bahan mentah , jangka hayat masakan dan banyak lagi...

Kursus yang diadakan ini bertujuan memberi tunjuk ajar kepada baka-bakal usahanita , melahirkan usahanita katering on line dan offline berjaya juga menjana pendapatan kepada usahanita yang gigih berusaha...  

Ianya Percuma sahaja - Kursus diadakan selama 5 Hari di Hotel Citrus Kuala Lumpur bermula pada 27 / 11 / 2014 ( Isnin ) sehingga 31 / 11 / 2014 ( Jumaat ) , segala kos peserta di kursus masakan katering dan candy buffet ini ditanggung, jadi anda tidak perlu keluarkan duit untuk mengikuti kursus terhangat ni!Makan minum dengan menu istimewa di hotel Citrus serta intipati program kursus yang menarik dan tunjuk ajar oleh chef profesional dan berpengalaman.


 Candy Buffet 



 Katering Buffet

Peserta bukan sahaja dapat menghadiri kursus selama 5 hari secara percuma, setiap peserta juga akan dipantau selama 6 bulan oleh pihak pengendali program dan Jabatan Pembangunan Wanita... best kan?

Ianya Terbuka kepada semua kaum hawa , muda , pertengahan...perempuan , wanita , ibu tunggal , balu ,surirumah sepenuh masa ,  berniaga online secara kecil-kecilan , yang paling penting amat berminat dengan perniagaan makanan - katering... kak long -kak long yang suke buat kek dan berniaga macam-macam jenis makanan kat fb tu silalah take noted! 

Apa yang perlu anda buat ialah , menghadiri temuduga Kursus Makanan Katering Dan Candy Buffet di ;

Lokasi : Pejabat Pembangunan Wanita Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan                 Putrajaya, Tingkat 10,
              Grand Season Avanue ( Hotel Grand Season )
              Jalan Pahang, Kuala Lumpur.

Tarikh : 23 / 11 / 2014 ( Khamis )

Masa   : 9 pagi hingga 4 petang

Pihak Jabatan Pembangunan Wanita Dan Chef Obie & team akan menilai anda untuk menyertai program menarik ini!Jumpe anda disana khamis ni....





*****




Assalammualaikum wbt dan salam sejahtera semua..
selesai sudah bengkel Zero To Pro pada 27 / 09 / 2014 pada hari sabtu yang lepas, 
dengan penuh jayanya walau ada cacat cela  

Terima kasih kepada semua peserta yang hadir semoga ilmu yang disampaikan memberi manfaat kepada anda semua.

Tiada kata yang kami gambarkan betapa ikatan kasih sayang ini terjalin bertepatan dengan objektif dan motto kami iaitu " IKATAN KASIH SAYANG AKAN LEBIH TERJALIN DENGAN TEPUNG HAIRAN "sungguh membuahkan hasil

chef obie suke sesangat kepada semua yang hadir di bengkel Zero To Pro begitu sporting , melayan aje karenah chef yea..Ilmu yang chef kongsikan moga-moga dipraktikkan lepas ni ea..Insyaallah akan berjumpa lagi, kepada yang tak sabar -sabar nak join kelas deko kek FREE  yang pihak kami buat sekurangnya 2 @ 3 kali sebulan, sila alert boleh refer dalam blog chef obie ini atau di FB official Tepung Hairan

Anda semua yang hadir memang owesome!
Terbaek r.. 








Bengkel Zero To Pro ini akan diadakan lagi pada bulan 11 yang akan datang
Yuran Hanya RM60 dan ilmu yang dibawa balik anda  amat tidak ternilai!
segala yang dicurah kepada anda kami halal kan sampai bila-bila..peace yo!



pic candid ada lagi InsyaAllah akan dikongsikan lagi..pic ni chef obie sharing sedikit dari FB Official Tepung Hairan.



Assalammualaikum wbt Dan salam sejahtera kepada anda semua yang setia melawat blog chef obie.
Ada pengumuman mengenai Bengkel untuk anda semua yang berminat untuk mendalami atau ingin menambah ilmu dalam pembuatan kek ,perniagaan kek melalui online juga offline yang berkesan , pengurusan , costing , pemasaran ,penggunaan peralatan yang sesuai untuk anda pada kemampuan yang minimum -
Perkongsian ilmu & Bukti kejayaan daripada pembuat kek coklat online & offline yang tengah panas dan hangat di Facebook dan medium sosial yang lain.
Chef Obie juga akan membuka rahsia dan berkongsi kejayaan dalam pembuatan kek 3D.
Terbuka kepada semua - Bengkel yang diberi nama "ZERO TO PRO" chef obie merupakan bengkel penutup bagi tahun 2014 oleh chef obie dan juga daripada penaja Official Tepung Hairan - Puan Azu

Bengkel- yang penuh pengisian kepada anda yang baru dan yang telah menceburi bidang perniagaan / pembuatan kek online & offline secara komersial dalam membina penjenamaan sendiri.

Jangan lepaskan peluang yang hanya setahun sekali diadakan di Yayasan Pusat Belia Antarabangsa ,Bandar Tun Razak , Kuala Lumpur

Bengkel paling murah diMalaysia- Yuran Asal RM380 untuk menyertai Bengkel Zero To Pro , kini hanya RM60 sahaja untuk melayakkan anda menyertainya.Hanya RM60 anda sudah layak joint Bengkel Zero To pro- termasuk makan dan  minum, sijil penyertaan dan goodies- goodies yang menarik.
Cepat - cepat booking tempat anda sekarang!!!

'BENGKEL ZERO TO PRO- CHEF OBIE'

Tarikh : 27 September 2014
Masa : 8 pagi sehingga 5 petang 
Yuran : RM60 ( termasuk makan dan minum, sijil & goodies )
Tempat : Yayasan Pusat Belia Antarabangsa, Bandar Tun Razak , Kuala Lumpur.
Untuk Tempahan Tempat Hubungi : Puan Azu 019 2912915 / whatsapp



Ebook Biskut & Kuih Raya Popular 2015
chef obie


1. ebook Kuih & Biskut Raya 2015 (hottest!)
Menjadi Pilihan Pembuat & Peniaga Biskut & Kuih Raya*****


2.ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
3.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
4.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
5.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
6.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
7.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 
8.ebook 100 Resepi Roti Chef Obie ( terlajak laris! )

Melayakkan anda untuk mendapat 5 ebook PERCUMA seperti


  


Sila Tempah sekarang !  Hanya RM30.00 sahaja seunit




Dapatkan sekarang ebook chef obie! Hanya RM30.00 sahaja melayakkan anda untuk menerima 5 ebook istimewa ini.

Hanya RM30 



seunit



Cara Pembelian :

Bank In ke Akaun MBB ( Maybank )

151409098193

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Bukti pembayaran sila SMS: 

 Nama ebook  , RM30 , masa , tarikh dan

 email anda , kemudian sila hantar ke 017 2260719
( whatsapp / sms )

Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 

Info :
Hottest!



Hottest!

Perkongsian Resepi terbaik daripada chef - Seperti Biskut Makmur Alfredo , Mazola Lebaran, Kerepek Bawang Bondalicious,Tat Teratai Tasik Madu,Famous Amos, Biskut Jakarta,Lidah kucing Vanilla , Mariah Carey dan banyak lagi yang perlu anda tahu ,Segala resepi kuih dan biskut raya ini boleh dikomersialkan atau untuk kegunaan sendiri . "Semoga Hati Berasa Puas Dapat Menghidangkan Pelbagai Makanan Yang Enak Dan Tetamu Bahagia Dan Seronok Menikmati Juadah Yang disediakan". 

Dapatkan sekarang hanya RM30.00 


Hot!

Perkongsian resepi kuih tat popular, pelbagai jenis tat nanas boleh anda pelajari , cara memasak dengan betul untuk membuat jem nanas, pasti anda puas hati dengan hasil tat yang bakal anda buat nanti, Resepi tat ini boleh dikomersialkan ataupun untuk kegunaan sendiri. Pasti sambutan lebaran kali ini amat bermakna kerana anda menyediakan juadah kuih raya sendiri.

 Dapatkan sekarang hanya RM30.00 



hot!

Kepada peminat biskut berasaskan kacang , kini perkongsian resepi biskut mazola terbaik dan biasa digunakan untuk industri perhotelan, perniagaan kuih raya dan untuk hidangan eksklusif seperti untuk VIP, VVIP mahupun untuk perniagaan Hamper .Resepi Asli dan penggunaan bahan yang berkualiti dan mudah untuk dibuat.ebook ini perlu anda miliki! 

Hanya RM30.00



hot!
Pelbagai menu hidangan bazaar ramadhan dikongsikan dalam ebook ini, pasti anda tak menyesal kalau milikinya, dari hidangan minuman seperti Air Katira, Air Soya, kuih muih , masakan ayam dari yang percik hingga digolek, daging, ikan dan macam-macam lagi.Dapatkan sekarang hanya RM30.00



hot!

Alhamdulillah dapat juga chef kongsikan kepada anda yang gemar memasak sendiri untuk keluarga atau teman-teman, pelbagai resepi mudah dan sedap dikongsikan dalam ebook berbuka dan bersahur.Beli dulu baru anda tahu intipatinya!

 Dapatkan sekarang hanya RM30.00



hot!

Peminat ayam golek jangan lepaskan peluang memiliki ebook ini.
Apa yang anda cari ada didalam.

Dapatkan sekarang hanya RM30.00



Info ebook PERCUMA :

keistimewaan ebook percuma daripada chef obie: 



ebook Menu Open House - menghidangkan pelbagai menu menarik ,mudah dan sedap untuk anda hidangkan kepada tetamu seperti Laksa Penang , Laksa Johor ,Satay , Kuah Kacang ,Ayam Masak Merah , Masak Lodeh ,Rendang Tok , Soto , Bakso , Nasi Tomato , Nasi Minyak ,Puding Jagung Dan banyak lagi resepi  dengan tips sukatan memasak untuk tetamu 50 pax- 1000 pax perlu anda miliki dengan PERCUMA!



ebook Cara Buat Ketupat - mempersembahkan kepada anda cara menyukat beras @ pulut dalam ketupat dan cara-cara menganyam ketupat langkah demi langkah , ketupat Satay dan ketupat palas ( Bergambar ) perlu anda miliki dengan PERCUMA !




ebook Variasi Tat Nanas - perkongsian resepi yang sedap dan mudah, penyediaan tat nanas tradisional yang telah difusionkan .Teknik memasak jem nanas dan penyediaan doh tat klasik menjadi intipati variasi tat nanas ini  dan ianya berada dalam kelas tersendiri.Mereka yang profesional juga menggunakan menu ini dalam memvariasikan kuih tat yang sedia ada.Perlu anda miliki dengan PERCUMA!


ebook Membuat Kek Dan Tips -  Perkongsian Resepi Kek Asas Buttercake , Coklat kek , Cheesecake , Fruit Kek Dan Kek Sponge , penerangan cara penyedian , penggunaan sukatan metriks dengan betul , penjagaan kek , tips baking dan banyak lagi, pasti setiap dari anda ingin tahu asas membuat kek ini. perlu anda miliki sekarang secara PERCUMA! Ia semuanya percuma , chef obie beri jaminan!Anda hanya perlu membeli satu daripada ebook terlaris chef obie dibawah pada harga mampu milik.


ebook Tips Roti Chef obie yang begitu eksklusif-
info step by step pembuatan roti bergambar serta tips 
penting kepada mereka yang amateur dalam pembuatan roti
juga sesuia kepada mereka yang profesional sebagai rujukan.


Dapatkan sekarang ebook chef obie! Hanya RM30.00 sahaja melayakkan anda untuk menerima 5 ebook istimewa ini.

kini dipasaran maya !
Dapatkan segera!

Hanya RM30 

seunit

Cara Pembelian :

Bank In ke Akaun MBB ( Maybank )

151409098193

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Bukti pembayaran sila SMS: 

 Nama ebook - cupcake 3D , RM30 , masa , tarikh dan

 email anda , kemudian sila hantar ke 017 2260719
( whatsapp / sms )

Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 





Buku Baking Dan Sugarcraft terlaris dipasaran iaitu 

Cupcake 3D chef gunawan @ chef obie 

kini telah diupgrade kepada version buku eletronik

yang lebih mudah dikendalikan dan lebih praktikal.

ebook Cupcake 3D chef obie 



kini dipasaran maya !
Dapatkan segera!

Hanya RM40

Buku Cupcake 3D Pertama Di Malaysia



kini Di Upgrade kepada Buku Eletronik



Salam 1Malaysia chef obie ucapkan kepada semua masyarakat Malaysia.



Alhamdulillah dengan terbitnya buku edisi khas Cupcake 3D diharap dapat membantu surirumah,usahawan-usahawan serta pelajar pelajar mahupun sesiapa sahaja yang berminat menambah ilmu seni cupcake,mempelajari dan memahami pembuatan cupcake 3D yang boleh dikatakan masih baru bertapak diMalaysia.



Kini telah dupgrade kepada buku eletronik atau lebih 



dikenali ebook!



ebook Cupcake 3D chef obie




kini dipasaran maya !
Dapatkan segera!

Hanya RM40

Cupcake 3D ini amat popular di Amerika Syarikat, Australia ,jepun Dan negara eropah, jga dikenali dengan pelbagai nama lain seperti cupcake karakter mahupun cupcake modelling.


Saya chef Obie  dengan rasa syukur dan berbesar hati ingin berkongsi rahsia dan resepi pembuatan cupcake 3D kepada mereka yang berminat.

 Ingin chef terangkan terlebih dahulu apa yang dimaksudkan cupcake 3D?tidak ramai yang tahu dan keliru tentang maknanya, ramai yang tahu maksud cup cake iaitu kek cawan yang kecil dan dan sesuai dibuat cenderahati.

Cupcake ada pelbagai jenis antaranya "cupcake buttercream", "art cutting toppers", "wrapping deco", "frosting", "2D" dan "modelling atau 3D.

 Chef Obie ingin fokuskan kepada Cupcake 3D Modelling. Cupcake ini dibuat menggunakan fondant dan gumpaste.Ianya mempunyai asas aneka rasa dan jenis boleh digunakan.

kini dipasaran maya !
Dapatkan segera!

Hanya RM40


3D bermaksud rekabentuk kek kelihatan menonjol, tegap dengan bentuk figura ( modelling ) hampir menyerupai bentuk asal dan sebagainya yang dihasilkan menggunakan fondant dan gumpaste.

 Cupcake 3D ini tahan lasak berbanding cupcake krim dan sebagainya serta tahan pada suhu bilik.

Isipadunya juga lebih berat berbanding cupcake biasa dan memerlukan kemahiran dalam pembuatan fondant dan gumpaste. 

Chef obie berkongsi "Rahsia pembuatan fondant dan gumpaste"yang cantik dan mudah digunakan serta tips-tips dalam penjagaannya semua ada salam ebook ini.








PELAJARI TEKNIK ASAS MEMBUAT CUPCAKE 3D CHEF OBIE LANGKAH DEMI LANGKAH 


Modelling tool asas membuat pokok,tumbuh-tumbuhan, membuat lekukan halus, lekukan dalam dan kasar.


Modelling tool asas untuk membuat marking,membuat marking lebih dalam.


Modelling tool asas membentuk pelbagai figura.



TIPS PENJAGAAN FONDANT & GUMPASTE



1.Setiap fondant & gumpaste handmade yang baru dibuat perlu disimpan dengan membungkus dalam plastik bag atau menggunakan cling film.


2.Fondant dan gumpaste perlu disimpan dalam bekas kedap udara.



 3.Fondant tidak boleh disimpan didalam peti sejuk walaupun telah dibungkus kemas kerana suhu sejuk akan merosakkan fondant.



 4.Fondant yang telah disimpan dengan kemas boleh tahan tarikh luput selama sebulan.



***Banyak lagi tips penjagaan fondant & gumpaste chef obie didalam ebook "CUPCAKE 3D CHEF OBIE"



Antara Glosari ebook cupcake 3D chef obie 



Liquid Glucose- kebiasaannya berasaskan jagung,anggur dan madu, berwarna 'clear' danada yang berwarna kuning.mudah didapati di eropah dan asia,tidak akan menjadi kristal apabila disejukkan.



Tylose Powder- tylose powder atau CMC adalah sejenis bahan kimia yang bukan toksik, digunakan untuk mengeraskan campuran fondant dan juga boleh dicampur dengan air untuk membuat edible glue.

  Chef yakin anda akan cepat belajar dengan menggunakan ebook Cupcake 3D chef Obie . 

Dalam ebook "CUPCAKE 3D" yang berwarna penuh juga memiliki 120 m/s anda disajikan dengan 11 resepi cupcakes pelbagai perisa dari barat dan eropah, lebih 30 figura 3D serta langkah demi langah dalam pembuatan cupcake jenis ini.

version ebook cupcake 3D chef obie resepi telah diupgrade daripada 11 resepi cupcake  kepada 30 resepi cupcake yang popular.


Chef obie juga yakin setelah anda memiliki ebook ini, anda boleh mencipta figura sendiri dengan gaya imaginasi sendiri berpandukan cara yang telah diberikan. 

kini dipasaran maya !
Dapatkan segera!

Hanya RM40

"Usaha tanpa jemu pasti mendatangkan hasil yang baik ".



kini dipasaran maya !
Dapatkan segera!

Hanya RM40 

Cara Pembelian :

Bank In ke Akaun MBB ( Maybank )

151409098193

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Bukti pembayaran sila SMS: 

 Nama ebook - cupcake 3D , RM40 , masa , tarikh dan

 email anda , kemudian sila hantar ke 017 2260719
( whatsapp / sms )

Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 




"Incredible"celine dion

(with Ne-Yo)

Whole world is watching us now

It's a little intimidating

Since there's no way to come down

Lets give them something amazing



Lets make them remember
Using one word 

Incredible oh oh oh ohhh
Incredible oh oh oh ohhh
Lets make them remember
We were incredible
Simply incredible
Oh oh oh ohhh

We even counted us out
We weren't sure we'd make it
But we've learned no matter what they dish out
It's nothing, we can take it

We'll go down in history
They'll describe our love as

Incredible oh oh oh ohhh
Oh incredible oh oh oh ohhh
Lets make them remember
and we were 
we were incredible
simply incredible
oh oh oh ohhh...

Lets make them remember
They'll describe our love as

Incredible oh oh oh ohhh
Oh incredible oh oh oh ohhh
Lets make them remember
that we were
we were incredible
simply incredible
it's something amazing

Let's give them something amazing










Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign