Obielicious

BENGKEL SENI MASAKAN PERNIAGAAN BERSAMA CHEF OBIE - KEK/COKLAT/3D/BROWNIES/COOKIES/ENERGY BARS ( 28 OKTOBER 2017 - Sabtu ) - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN + TESTIMONI PELAJAR ( HOT !)

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Khamis, 24 Julai 2014

Resepi Pes Air Mata Kucing Popular

Resepi Pes Air Mata Kucing



200gm / 1 paket Longan Kering
200gm / 1 paket Kurma Merah
1 biji Gula batu
200gm Gula Merah
200gm Gula Pasir
2 liter Air

* Boleh beli longan kering & kurma merah di kedai ubat cina @ sheng sei

Cara Membuat :

Bersihkan / cuci longan kering & kurma merah ,Rebuskan semua bahan diatas dengan api sederhana  sehingga mendidih dan agak kepekatan.Pastikan kacau perlahan dan kerap.Apabila siap dimasak , pes mata kucing ini bolehlah disejukkan sebelum digunakan.

Amat sesuai untuk musim panas ni, ia menyejukkan badan & memberi kesegaran.Anda boleh nikmati air mata kucing ini dengan ais dan air panas.

* anda boleh campurkan pes air mata kicing ini dengan kundur/wintermelon, wolfberri, barli , selasih & kembang semangkuk memang marbeles..


PERHATIAN : Promosi ebook chef obie ini akan berakhir pada 29 Ramadhan 1435 / 26 Julai 2014 Hari Sabtu *** Sila Dapatkan Segera Untuk Mengelakkan sebarang kesulitan.Terima Kasih



As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 

Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti

 

Sila Tempah sekarang !  Hanya RM10.00 sahaja

Hottest!
Cara Pembelian ebook : 

Maybank2u.com atau Bank In RM10.00 ke Akaun MBB
Muhamad Gunawan Jamil
151409098193
Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 

P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie

sila buat pembayaran RM60 kek akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719




Terima Kasih

Rabu, 23 Julai 2014

Resepi Rendang Ayam Pencen Power Chef Obie

gambar courtesy google

Resepi Rendang Ayam Pencen Power Chef Obie

Ayam Tua atau lebih dikenali dengan nama "Ayam Pencen" - 1 ekor
Santan Cair 1/2 liter 
Santan pekat 1/2 liter - 700 ml
Air 1/2 liter
Kerisik 3/4 cawan
Serai 7 batang dipotong halus *
Halia 1 inci *
Lengkuas 1 inci *
Daun Kunyit- 2 helai dihicik halus ( dah nak masak baru letak )
Buah Keras - 2 biji *
kayu manis- 1 batang
Jintan Manis /Jintan Putih/lada hitam - 1 sudu kecil - semua ditumbuk
Bawang Kecil - 1 cwn *
Bawang Putih 3 ulas *
Garam secukup rasa
Cili Kering dikisar setengah cawan*
Air Asam Jawa 1/2 cawan

Cara membuat / cara memasak : 

 Panaskan minyak - 1/2 cawan

Tumis bahan bahan kisar, kayu maniis, jintan2, cili kering dikisar ( chef obie tak galakkan anda gunakan cili boh ). Tumis hingga sebati.
Masukkan 1/2 liter air  . Kacau sebati hingga mendidih.

 Kemudian  santan cair 1/2 liter,kacau seketika dan biarkan mereneh.

Masukkan 1/2 liter santan pekat . Gaul sebati. Masukkan garam. Tutup Periuk jika ada penutup periuk. Biarkan lebih kurang 20 minit dengan api sederhana @ kecil,Anda kacau lagi.( Perlu diingat ayam pencen agak keras lagi lama masa memasak diambil dengan api yang kecil @sederhana akan melembutkan / empukkan ayam pencen, anda boleh tambahkan lagi air 1/2 liter dan biarkan ia mereneh lagi sekurangnya 40 minit.Pastikan setiap 10 minit anda lihat & kacau )
  
Apabila ayam sudah kelihatan empuk masukkan kerisik . Gaul sebati & rata . Boleh tambah gula 1 sudu besar.

Masukkan air asam jawa dan kacau sekali sekala.

Teruskan memasak hingga empuk dan mesra semua bahan masakan.ambil masa lebih kurang 1/2 jam lagi. Ianya bergantung kepada ayam pencen juga, jika dagingnya berisi walau dah tue..heee jawabnya lama lagilah masaknya.Mereka yang mempunyai tahap kesabaran yang tinggi macam german football player memang patut masak rendang ayam pencen ni!

* Sentiasa kacau rendang pastikan jangan lah sampai terhangit...mmmm ada kata orang hangit rendang ayam pencen ni wangi .... marbeles kate jiran sebelah rumah kalau terbau!

bila dah agak dah nak masak rendang yang dikacau tu, masukkanlah daun kunyit yang telah diricik.Biar 5 minit tutup api.

Selamat Mencuba & Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin..


PERHATIAN : Promosi ebook chef obie ini akan berakhir pada 29 Ramadhan 1435 / 26 Julai 2014 Hari Sabtu *** Sila Dapatkan Segera Untuk Mengelakkan sebarang kesulitan.Terima Kasih



As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 

Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti

 

Sila Tempah sekarang !  Hanya RM10.00 sahaja

Hottest!
Cara Pembelian ebook : 

Maybank2u.com atau Bank In RM10.00 ke Akaun MBB
Muhamad Gunawan Jamil
151409098193
Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 

P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie

sila buat pembayaran RM60 kek akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719






Terima Kasih

Selasa, 22 Julai 2014

Oreo Lemon Cheesecake Tepung Hairan - Non Baked


Kepada yang teringin dan suka sangat buat kek..chef obie ingin mewar-warkan satu cara mudah membuat kek keju hanya dengan menggunakan produk tepung hairan.Tanpa perlu di baked... senang aje, senang kate
tak perlu bakar!
tak perlu di kukus!
simpan dalam peti sejukaje.. mudahkan


Haaa... senangkan..refer gambarajah diatas...
kepad a yang ingin mendapatkan tepung oreo lemon cheesecake ini
boleh direct hubungi
Puan Azu- 019 2912915/ WhatApp
Hari raya nanti boleh r buat oreo lemon cheesecake untu para tetamu...peace ya!




Terima Kasih

Resepi Gulai Ikan Tongkol Terengganu


Assalammualaikum wbt ,
dalam pada berpuasa ada yang tetibe terfikir nak makan apa waktu berbuka hari ni...dalam pada kat office tu kan..heeee amboi awal lagi tu,pagi-pagi lagi boleh terbayang makanan yang enak-enak gitu, hari ni chef obie nak sharingkan satu aje resepi masakan..  masakan orang ganu gitu,yang biasa dimakan bersama nasi dagang...orang kelate pun makan juge..hee tapi resepi yang nak disharing ni dari ganu okay! Bolehlah dicuba memasak untuk berbuka hari ni...layan..

RESEPI GULAI IKAN TONGKOL TERENGGANU



gambar courtesy google


Bahan -



1 ekor ikan tongkol - dibersihkan dipotong mengikut kesukaan anda
7 biji bawang merah ( kisar )
2 ulas bawang putih ( kisar )
1 1/2  inci halia ( kisar )
1 inci lengkuas ( kisar )
1 inci kunyit ( kisar )
1/2 sudu kecil lada hitam ( kisar )
1 biji bawang besar - dihiris
2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan manis
1 batang kulit kayu manis
4 sudu besar cili kisar
5 batang cili akar
2 sudu besar kerisik 
1/2 cawan rempah gulai - ( campur sedikit air )
1 keping asam gelugur @ keping
5 biji Belimbing Kecil
2 1/2 cawan santan
Sedikit gula nipah / kabung
Garam dan gula secukupnya

Cara Memasak :




Tumis bawang besar dan kulit kayu manis.
Masukkan semua bahan yang dikisar dan kacau hingga wangi.
Masukkan rempah gulai dan cili kisar dan kacau.
Tuangkan santan dan kacau hingga mendidih.
Masukkan kerisik,cili akar, belimbing kecil,gula nipah, garam dan sedikit gula.
Masukkan ikan dan kacau perlahan ,


Pastikan hingga ikan masak.

Sedia dihidang bersama dengan Nasi Dagang Terengganu @ nasi putih .


PERHATIAN : Promosi ebook chef obie ini akan berakhir pada 29 Ramadhan 1435 / 26 Julai 2014 Hari Sabtu *** Sila Dapatkan Segera Untuk Mengelakkan sebarang kesulitan.Terima Kasih



As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 

Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti

 

Sila Tempah sekarang !  Hanya RM10.00 sahaja

Hottest!
Cara Pembelian ebook : 

Maybank2u.com atau Bank In RM10.00 ke Akaun MBB
Muhamad Gunawan Jamil
151409098193
Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 

P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie

sila buat pembayaran RM60 kek akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719


Terima Kasih

Sabtu, 19 Julai 2014

Resepi Kuah Kacang Popular


Resepi Kuah Kacang Sate 







Bahan -



1kg kacang tanah
1 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas ( ketuk )
3 senduk gula pasir 
1 senduk Gula merah atau gula melaka
1 cawan air asam jawa
1 cawan cili kering atau giling ( blender )
10 ulas bawang kecil ( shallot- blender )
1 inci belacan
100 gm Udang Kering
5 biji bawang merah ( blender )
1 inci Kunyit Hidup ( bleender )atau 1 sudu besar serbuk Kunyit
1 1/2 liter Air Rebusan Ayam atau air kosong
2 sudu besar Kicap pekat Manis
3 senduk minyak masak
garam secukup rasa.




Cara-caranya




1.Goreng kacang dengan sedikit minyak hingga kuning angkat toskan juga boleh gunakan cara sangai (goreng tanpa minyak).




2.Tumis cili giling, baw.merah ,shallot dan belacan hingga naik bau,kemudian masukkan
Serai, lengkuas juga halia .lebih kurang 2 minit menumis matikan api.



3.Panaskan air rebusan ayam1 1/2 liter, kemudian masukkan kacang tanah yang telah ditumbuk atau diblender . Apabila mendidih masukkan Air asam jawa, pastikan sederhana kecil, masak secara tradisional akan lebih sedap bila menggunakan api sederhana kecil dan masa yang agak lame juge...heeee



4.Masukkan Bahan yang ditumis tadi, kemudian masukkan udang kering, gula merah ,kicap pekat manis dan garam, kacau perlahan hingga pecah minyak. Siap.. anda boleh tambah sedikit air jika tidak berapa suke kuah kacang yang agak pekat... obie suke kuah kacang yang pekat marvellous tau!!



PERHATIAN : Promosi ebook chef obie ini akan berakhir pada 29 Ramadhan 1435 / 26 Julai 2014 Hari Sabtu *** Sila Dapatkan Segera Untuk Mengelakkan sebarang kesulitan.Terima Kasih



As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 

Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti

 

Sila Tempah sekarang !  Hanya RM10.00 sahaja

Hottest!
Cara Pembelian ebook : 

Maybank2u.com atau Bank In RM10.00 ke Akaun MBB
Muhamad Gunawan Jamil
151409098193
Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 

P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie

sila buat pembayaran RM60 kek akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719






Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign