CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Sabtu, 24 Januari 2015

Kekasih Abadi Yusri Lisa Dan Resepi Ais Krim Coklat Baskin Robbin Popular

Assalammualaikum wbt ,
Hari sabtu muncul lagi..apa kate kite sejukkan lagi suasana hari sabtu ni atau hujung minggu ni dengan makan ais krim.
Mengapa Ais krim? heee... sebab chef obie nak sharing resepi ais krim yang sedap la...
kira homemade ais krim ala baskin robbin. 
Pastikan hari ni pi market... beli bahan - bahan untuk buat ais krim coklat baskin robbin..

Resepi Ais Krim Coklat Ala Baskin Robbin Popular


Bahan

4 biji Kuning Telur 
1 biji Telur
200gm Gula Castor
50gm Gula Perang
500ml Susu Coklat ( Ducth Lady / Magnolia / HL )
1 sudu besar Serbuk Koko Van Houten 
800gm Whipping Cream ( Anchor Brand )
Esen Vanilla
100 gm Coklat Kouverture ( di cincang kasar  )
100 gm Deli Karamel ( boleh didapati di kedai pembekal bahan bakeri )

Cara Buat

1.Pukul Telur kuning + telur + gula castor sehingga separuh gebu , kemudian masukkan gula perang teruskan pukul sehingga gebu.

2.Dalam pot- panaskan susu coklat + serbuk koko van houten + esen vanilla sedikit , pastikan jangan sampai mendidih , cukup sekadar panas - panas  suam . Dalam bekas lain pukul whipping cream sehingga kental .

3.Kemudian masanya untuk mencampurkan susu coklat bersama bahan yang telah dipanaskan tadi ke dalam whipping cream yang telah dipukul kental ( sila guna spatula plastik atau wooden ) kaup dan kacau perlahan dan bahan terakhir jangan lupa yea.. masukkan coklat kouverture yang telah dicincang kasar juga deli caramel , kacau lagi sehingga sebati.

4.Tuangkan ke dalam bekas plastik container untuk disejukkan.Simpan dalam freezer sebaiknya 24 jam.
Selamat mencuba...pasti meleleh bro...heee suka tak dapat resepi ais krim coklat ala buskin robbin? suke.. Alhamdulillah..
chef obie nak sharing lagu dari Yusri KRU dengan wifenye.. Lisa Surihani
Tajuk Lagu Kekasih Abadi..selamat melayan...romantik gitu!





Lirik Lagu Kekasih Abadi – Yusry & Lisa Surihani
Setiap kali ku bukakan mata

Hati tersentuh kau hiasi dunia
Syukur kerana Dia mendengar doa-doaku

Baru terasa nikmat percintaan

Indah dibuai beribu khayalan
Semua impian yang ku damba menjadi nyata

Tak perlulah lagi ku bermimpi

Kini kau hadir dalam sedar mencintai
Untuk kekal sehidup semati

Tak perlulah ku memeluk angan

Kini kau ada erat di dalam dakapan
Padamu setiaku berjanji
Kekasih abadi

Jika ditakdirkan pergi bersama

Ambillah hembus nafas terakhirku
Agar tak merasa bagaimana hidup tanpamu

Bersama kita cekal membina
Sebuah istana yang terindah
Di sana kasih kita bersemadi

Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719






Terima Kasih

Resepi Ikan Keli Berlada Popular Dan Tidak Pernah Berjumpa Forteen



Resepi Ikan Keli Masak Berlada Popular



Bahan-bahannya.

6 ekor ikan keli
2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
12 biji cili merah
Sedikit air asam jawa
Garam
Gula
Minyak masak
Serbuk Kunyit

Cara membuat.

Tips bersihkan ikan keli -

Ikan keli disiang dan dibersihkan sebersih-sebersihnya terlebih dahulu. Boleh gunakan limau nipis atau asam jawa untuk menghilangkan bau dan lendirnya boleh juga dilumur garam biarkan seketika kemudian bilas..

1, Anda perlu gaulkan dengan sedikit garam dan kunyit. Goreng sehingga ikan keli garing.

2. Bawang besar, bawang putih dan cili merah hendaklah ditumbuk atau dikisar kasar. Kemudian tumiskan bahan-bahan yang itu sehingga hingga cili masak kemudian masukkan air asam jawa dan juga sedikit garam beserta gula.





3.Setelah semuanya mesra anda matikan api, dan tuangkan sambal itu di atas ikan keli yang telah digoreng. Siap.. dan memang sedap dimakan bersama nasi putih . 





As Salam, heee.. hari ni chef obie kongsikan kepada anda resepi ikan keli masak berlada yang
mudah dan sedap!Kepada anda semua perlu tahu keistimewaan dan kebaikan ikan keli ini berbanding ikan yang lain....

Kuala Lumpur (Malaysia) –Technology Park Malaysia (TPM) menerusi penyelidikannya mendapati ikan keli atau nama saintifiknya, Clarias gariepinus, mempunyai kandungan Omega-3 pada kadar 0.51 gram bagi setiap 100 gram, jauh lebih tinggi berbanding kandungan Omega-3 dalam ikan salmon (0.20g/100g), mackerel (0.10g/100g) atau trout (0.40g/100g).

Kadar lemak dalam ikan keli (9-12 peratus) juga didapati antara yang tertinggi di kalangan mana- mana ikan air tawar atau masin, sama ada yang hidup di perairan tropika atau kawasan beriklim sederhana.

Kajian Insitut Ikan Keli Amerika Syarikat

Penyelidikan yang dikendalikan oleh Insitut Ikan Keli Amerika Syarikat mendapati bahawa ikan keli yang diternak dan diberi makan dengan pelet mempunyai sumber protein yang baik. Kaya dalam protein dan lemak asid omega-3 serta rendah kolestrol dan lemak tepu; ia adalah ideal untuk diet kesihatan. Menurut satu kajian yang diterbitkan oleh jurnal Persatuan Perubatan Amerika, tahap sederhana lemak politepu dan asid lemak omega-3 memberi faedah kesihatan untuk gastrousus, neurologikal, kaediovaskular, sistem peredaran dalam badan. Laporan itu juga menyebut bahawa pengambilan satu hingga dua sajian ikan keli seumpama dalam seminggu boleh mengurangkan separuh risiko kematian akibat serangan jantung


Selain mempunyai kandungan asid lemak Omega 3 yang tinggi yang datangnya dari sumber pemakanan ikan iaitu fitoplankton. Asid lemak yang banyak terdapat dalam minyak walnut, plankton marin dan ikan yang berlemak. "Kebaikan asid lemak ialah ia dapat mengurangkan risiko penyakit barah dan jantung. Minyak ikan yang terdapat di dalam ikan keli ini dapat mengurangkan ketidakstabilan denyutan jantung dan lain-lain. Asid lemak ini boleh mengurangkan risiko pesakit jantung, Ia juga mampu mengurangkan pembekuan darah iaitu punca utama sakit jantung dan mengurangkan kandungan kolesterol di dalam badan. 

Ikan keli ini juga baik untuk pertumbuhan otak dan pembesaran kanak-kanak, kerana kandungan DHA yang terdapat di dalamnya. Ini kerana otak manusia memerlukan lebih daripada 20 gm DHA. Tahap DHA yang rendah berkait rapat dengan paras serotonin rendah yang boleh mengakibatkan tekanan jiwa. Pengambilan Omega yang terdapat di dalam ikan keli ini mempunyai banyak kelebihan dan banyak kebaikanya.

Tips:

Omega-3 yang terdapat dalam ikan keli membantu:
  • Menyelesaikan masalah kemandulan.
  • Dapat menyuburkan rahim.
  • Ianya juga boleh merawat kanser awal.
Kredit Info- Khasiat Ikan Keli 

Jelaskan... ikan keli ni banyak kebaikannya untuk tubuh badan kite...harga pun murah selain mudah didapati dipasar mahupun kedai runcit yang ade menjual ikan ... apa lagi kak long - kak long abang long abang long..
mulai sekarang bolehlah selitkan menu bulanan- masakan berasaskan ikan keli 

okaylah  jom kita layan lirik dan video music dari kumpulan Forteen - Kita Tidak Pernah Berjumpa 


Forteen - Kita Tidak Pernah Berjumpa

Andainya kita tidak pernah berjumpa

Mungkin bisakah aku mengenali cinta
Cinta
Andainya kita tidak pernah bertemu
Mungkin bisakah aku tahu erti rindu
Tahu erti rindu

Sayangku

Wooo ooo
Wooo ooo
Ku sayangmu

Andainya kita tidak pernah berjumpa
Mungkin bisakah aku berasa bahagia
Berasa bahagia

Sayangku

Wooo ooo
Wooo ooo
Ku sayang padamu

Andainya kita tidak pernah berjumpa

Tak kenal cinta
Tahu erti rindu
Tak merasa bahagia
Andainya kita tidak pernah berjumpa
Tidak pernah berjumpa

Kau cinta matiku

Tidak pernah berjumpa
Tidak pernah berjumpa

Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719


Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign