CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 29 April 2020

#StayAtHome Resepi Apam Balik Pandan Chef Obie

#StayAtHome
Resepi Apam Balik Pandan Chef Obie




Bahan Utama
2 cawan tepung gandum biasa
1 sudu besar susu pekat
2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecik soda bikarbonat
1biji telor saiz C atau D
1 cawan Air Kisar Daun Pandan ( 3-4 helai ) + setitis pewarna hijau atau pandan flavour.
Bahan Perap Sebentar
1/4 cawan gula*
1 sudu kecil yis* atau 1 paket Mauripan
1/2 cawan air suam*

Bahan Condiments
Sweet Corn Creamy ( tin )
Kacang tanah disangai tumbuk kasar
gula pasir
sedikit marjerin utk diletak sedikit selepas tabur kacang , sweet corn creamy juga disapu pada permukaan apam balik setelah masak

Cara Penyediaan :




1. Satukan kesemua bahan perap sebentar dalam satu bekas . Tutup permukaan bekas dengan cling film @ plastik wrap ,@ guna sebarang piring atau alas sebagai penutup. Rehatkan 5-7 minit sehingga berbuih.






2. Pukul telur dgn whisk hingga bubbling kemudian campur semua bahan utama ( bahan kering di ayak bersama )  kacau hingga sebati dan masukkan bahan perap sebentar tadi  kacau mesra.


3. Rehatkan adunan setengah jam @ 30 minit , Setelah itu bolehlah mula memasak di atas non stick pan.  Boleh mulakan dengan 2 senduk .





4.Sila gunakan api kecil sahaja , bila sebahagian kelihatan telah mengering taburkanlah gula , jagung , kacang tanah dan sedikit marjerin , setelah masak lipat dua. 

5.Angkat apam balik pandan anda dan sapuan marjerin pada kulit apam balik , akhirnya potonglah seperti peniaga apam balik. Kepada anda semua Selamat Mencuba dan Sila Follow Page FB : BAZAAR CHEF OBIE 



Assalammualaikum wbt Dan Salam Sejahtera Netizen.
Kepada anda yang aktif mencari pelbagai jenis resepi-resepi masakan mahupun baking , Disnilah tempatnya . Telah menjadi pilihan facebooker walau page ini masih baru diaktifkan 

Chef Obie bukanlah satu nama yang baru dalam industri ini , kerana telah lama berkongsi resepi dalam pelbagai medium - media massa , tv , majalah tempatan , akhbar mahupun online selain aktif membentuk peniaga-peniaga baru dan lama juga usahawan makanan tempatan mahupun luar negara . Melalui Page facebook Chef Obie menambah jaringan komunikasi terhadap anda diluar sana ,

Whatsapp 


Sukacita Chef Obie Menjemput Anda yang menghargai industri Makanan Dan Seni Untuk 





Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign