Obielicious

BENGKEL MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR MASAKINI 3 "S" BERSAMA CHEF OBIE MASAKAN PANAS SIZZLING ( 30 SEPTEMBER 2017 - Sabtu ) - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN + TESTIMONI PELAJAR ( HOT !)

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Rabu, 10 Disember 2014

Resepi Croissant Popular Chef Obie / Maharaja Lawak Mega 2014 Sepahtu Minggu 1


FOLLOW IG : chef _obie_official




ROTI 100 RESEPI CHEF OBIE


Resepi Croissant

Bahan 1

200gm Tepung Roti
50gm Tepung Gandum
25gm Gula
1sudu Garam
1sudubesar Tepung Susu
2Sudubesar Yis Segera

Bahan 2

180ml Air Sejuk

Bahan 3

50gm Mentega / marjerin

Bahan 4

120gm Marjerin Croissant


Cara-cara

1.Adun (bahan 1) sehingga sebati, campur(bahan 2) uli sehingga menjadi doh.Kemudian tambah (bahan 
3) uli sehingga doh menjadi lembut.Tutup doh dengan plastic dan canai lagi. Keluarkan doh daripada 
peti sejuk dan canai sehingga 10mm tebal.Kemudian lipatkan sepertiga bahagian dasar ke tengah, dan 
sepertiga bahagian ke tengah.

2.Pusingkan doh 90’ darjah dan canai doh dengan penggiling adunan(rolling pin).Bentukkan menjadi 
segitiga dan ulang sekali lagi.Tutup dengan plastic dan simpan dalam peti sejuk selama 20 minit- 30 
minit.

3.keluarkan doh dari peti ais,dan ulangi langkah tadi (Pusingkan doh 90’ darjah dan canai doh dengan 
penggiling adunan(rolling pin).Bentukkan menjadi segitiga dan ulang sekali lagi.Tutup dengan plastic dan 
simpan dalam peti sejuk selama 20 minit- 30 minit.)

4.Keluarkan doh sekali lagi dan canaikan doh sehingga menjadi 5mm tebal.Potong secara melintang 
menjadi segitiga ( Lebar 3sm x Tinggi 17 sm ). Potong permukaan lebar untuk membentuk V. Gulung ia 
menjadi bentuk bulan sabit.

5.Letakkan di atas dulang yang telah digris dan biarkan ia menaik 45 minit. Sapu dengan telur atau 
sembur dengan susu.
6.bakar pada suhu 190’c selama 15 minit.


sambil tu layan Maharaja Lawak Mega 2014 - Sepahtu Minggu 1



Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign