FOLLOW IG : chef _obie_official
ROTI 100 RESEPI CHEF OBIE
Copyright 2013 chefgunawanmalaysia.blogspot.com
Resepi Croissant
Bahan 1
200gm Tepung Roti
50gm Tepung Gandum
25gm Gula
1sudu Garam
1sudubesar Tepung Susu
2Sudubesar Yis Segera
Bahan 2
180ml Air Sejuk
Bahan 3
50gm Mentega / marjerin
Bahan 4
120gm Marjerin Croissant
Cara-cara
1.Adun (bahan 1) sehingga sebati, campur(bahan 2) uli sehingga menjadi doh.Kemudian tambah (bahan
3) uli sehingga doh menjadi lembut.Tutup doh dengan plastic dan canai lagi. Keluarkan doh daripada
peti sejuk dan canai sehingga 10mm tebal.Kemudian lipatkan sepertiga bahagian dasar ke tengah, dan
sepertiga bahagian ke tengah.
2.Pusingkan doh 90’ darjah dan canai doh dengan penggiling adunan(rolling pin).Bentukkan menjadi
segitiga dan ulang sekali lagi.Tutup dengan plastic dan simpan dalam peti sejuk selama 20 minit- 30
minit.
3.keluarkan doh dari peti ais,dan ulangi langkah tadi (Pusingkan doh 90’ darjah dan canai doh dengan
penggiling adunan(rolling pin).Bentukkan menjadi segitiga dan ulang sekali lagi.Tutup dengan plastic dan
simpan dalam peti sejuk selama 20 minit- 30 minit.)
4.Keluarkan doh sekali lagi dan canaikan doh sehingga menjadi 5mm tebal.Potong secara melintang
menjadi segitiga ( Lebar 3sm x Tinggi 17 sm ). Potong permukaan lebar untuk membentuk V. Gulung ia
menjadi bentuk bulan sabit.
5.Letakkan di atas dulang yang telah digris dan biarkan ia menaik 45 minit. Sapu dengan telur atau
sembur dengan susu.
6.bakar pada suhu 190’c selama 15 minit.
sambil tu layan Maharaja Lawak Mega 2014 - Sepahtu Minggu 1