Obielicious

BENGKEL MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR MASAKINI 3 "S" BERSAMA CHEF OBIE MASAKAN PANAS SIZZLING ( 30 SEPTEMBER 2017 - Sabtu ) - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN + TESTIMONI PELAJAR ( HOT !)

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Rabu, 10 Disember 2014

Resepi Donut Kari Ayam Jepun @ Japanese Chicken Curry Doughnut chef obie



Resepi Japanese Chicken Curry Doughnut @ donut kari ayam jepun


ROTI 100 RESEPI CHEF OBIE


Resepi  Donut Kari Ayam Jepun


Bahan 1


200gm Tepung Roti
100gm Tepung gandum
30gm Gula
1 sudu besar Tepung susu
2 sudu Yis Segera


Bahan 2


1 biji Telur
140ml air sejuk
Bahan 3
30gm Mentega
Inti kari ayam Jepun


(i)
200gm Ubi Kentang dipotong dadu
250gm daging ayam dipotong Dadu


(ii)
3 sudu besar Minyak masak
1biji bawang merah dipotong dadu/ dicincang
1 ulas bawang putih ( dicincang)


(iii)
3 sudu besar kari daging


(iv)
100ml Air
1 sudu Garam
1 sudu Gula
1 kiub Pati ayam
2 batang daun sup di hiris halus.
(bread crumb)


Cara-cara


1.Membuat Inti-masak (i)ubi kentang ,jangan sampai terlalu lembut.Goreng (ii) sehingga wangi dan 
campurkan (iii) dan terus masak pada suhu sederhana.masukkan Ayam yang didadu, masak 
sebentar.Tambah (iv), didihkan-campurkan ubi kentangyang telah dimasak, masaklah sehingga adunan 
menjadi pekat, biar sejuk.Ketepikan .


2.adun9bahan 10 sehingga sebati, tambah (bahan 2) uli sehingga menjadi doh.campur (bahan 3) 
teruskan menguli hingga doh lembut dan kenyal.Tutup dengan plastic dan biar ia naik selama 45 minit 
atau berganda.


3.bahagikan doh 60gm sebiji,bentukkan menjadi bebola dan biar 10 minit.ratakan dohb bebola secara 
cermat.Isikan dengan init kari dan bentukkan jaluran panjang.Sembur air ke atas donut dan balutkan 
donut dengan” bread crumb” atau cebisan roti.,Letak atas dulang dan biar ia menaik selama 30 minit.



Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign