Masakan Itali
Bile sebut aje masakan itali mesti secare automatic korang terbayang kan keenakan pelbagai jenis masakan dari sane..seperti ..
pasta , pizza , lasagna dan sup seperti minestrone ,mussel soup, clam soup mahupun lentil soup.
Kebanyakan Bahan asas dalam masakannye juge agak mudah disediakan, korang mesti tau punye.. buah tomato.sama ada di masak / direbus sendiri atau beli aje tomato cans kat pasaraya, sama aje.
Chef obie pernah tinggal di itali , iaitu di Agusta, Sicilia. Tak lame sebulan juge…tapi dah beberapa kali disini.. atas urusan kerja sebagai steward dan merangkap tukang masak.. mase tu la..sweet memori.
saje layan kamera dulu-dulu yang guna kodak filem..kalau nak petik gambo.
petik gambo pakai kamera canon yang guna kodak 32 filem..petik jadi atau tak itu nasib aje lah..paling sadis..kawan ynag jadi kameraman sanggup bergadai nyawa untuk memetik momen-momen yang indah itu...heeee...ni atas bot alju mewah di Sicilia, Augusta
Berbalik kepada ape yang ingin bie kongsikan, iaitu masakan itali- bermula dengan masakan berasaskan sayuran , sup , sauce untuk pelbagai jenis pasta , Pasta dan nasi ( bahagian utara dan selatan itali mereka gemar makan nasi ), gnocchi dan polenta- termasuk pizza , masakan daging , salad ,kek , biskut ,manisan dan roti itali- seperti ricotta kek ,, siena kek , panettone, biskut anise ,amaretti, Florentines ,cannoli , Sicilian cheesecake , cassata , lemon gelato dan bebrape lagi kategori ekstra yang akan bie kongsikan dalam blog ni.. InsyaAllah… selagi terdaye cewah! Jadi korang kena alert dan rajin-rajin lawat blog bie ni.. so sweet : )
kalau korang nak layan chef obie yang lebih personal perlu ke blog
http://chefobie.blogspot.my/
blog lebih personal ni masih baru..23 hb Febuari yang lepas baru diwujudkan...
Untuk mendapatkan resepi terkini sila klik link dibawah