CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 22 Mac 2017

MASAKAN WARISAN NUSANTARA - MASAKAN ANEKA AYAM : AYAM TALIWANG

Kita di Malaysia mungkin agak tidak biasa dengan satu menu dari seberang ini , ia merupakan menu berasaskan ayam yang dipanggang dan amat popular di Lombok , Indonesia.
Iaitu AYAM TALIWANG !
Kalau dihotel , sekiranya tema masakan banquet merupakan Masakan Indonesia pasti chef obie akan selitkan menu ini. Ia mudah dan amat menyelerakan kepada sesiapa sahaja yang terpandang dan aroma nya yang harum.
Jadi anda semua bolehlah mencuba resepi ini...
chef obie cuba berkongsi resepi dan menu " Masakan Warisan Nusantara sepanjang tahun ini " 

Sekiranya ANDA ingin mempelbagaikan lagi resepi-resepi masakan yang menarik dan sesuai untuk di niaga atau dikomersilkan sila ke link yang diberi dibawah ini.


FB : chefobie untold
IG : chef_obie_official
whatsapp : 0172260719

website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com ( Utama- profesional )
chefobie.blogspot.com ( coretan peribadi )
sajianlazat.blogspot.com
chefbiskut.blogspot.com



 gambar courtesy google

MASAKAN WARISAN NUSANTARA :

AYAM TALIWANG

Bahan Utama :

1 ekor ayam kampung 
Sedikit minyak masak untuk sapuan pada ayam

Bahan Akhir :

2 sudu besar Perahan Jus Limau Nipis

Bahan Kisar: 

2 sudu besar Ketumbar , Jintan manis
5 btg cili merah dikisar
5 btg cili api dikisar
10 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
2 biji tomato merah
1 inci Belacan
1 inci kencur ( bahan penting , anda perlu dapatkannya )
2 sudu besar gula merah
1 sudu besar garam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 inci lengkuas
1 batang serai ( muda )

1/2 cawan minyak untuk menumis


Cara Penyediaan : 

1. Pnaskan minyak , tumiskan ke semua bahan kisar sehingga naik bau dan pecah minyaknya . Tumis pada api sedrhana .

2.Akhir sekali sebelum matikan api , masukkan perahan jus limau nipis dan diangkat sejukkan diluar.

3.Ayam dilumurkan dengan minyak masak terlebih dahulu , panggang atau bakar dahulu ayam kampung ini sehinggan keperangan .

4.Ayam dikeluarkan sebentar setelah keperangan , ayam perlu di cucuk dengan lidi satay atau pencucuk , cucuk dibahagian dada , peha dan kheel , Sapukan dengan bahan tumisan Taliwang , sapu atau lumurkan selruh bahagian ayam , biar 10 minit sebelum dipanggang atau dibakar .

5.Pangang sehingga masak mewangi mengeluarkan aroma Ayam Taliwang.

6.Ayam Taliwang ini boleh dinikmati bersama sambal penyet , salad dan keropok malinjo bersama nasi putih dan kicap manis.



Terima Kasih

RESEPI ANEKA SOTONG : Sotong Bakar Dan Air Asam Telok Panglima Garang Ala Chef Obie


Peminat makanan berasaskan laut atau seafood bolehlah mencuba resepi sotong bakar ini yang istimewa daripada chef obie dan telah dikongsikan dalam satu majalah masakan popular tempatan.
Selamat mencuba

gambar courtesy google

RESEPI ANEKA SOTONG :

Sotong Bakar Dan Air Asam Telok Panglima Garang Ala Chef Obie
( Resepi Ini Telah dikongsikan dalam MAJALAH SAJI 2014- Dengan Nama Resepi Sotong Rendam Panglima Garang )

Bahan Utama

2 ekor sotong saiz besar ( dikelar dan dibuang tulang dan dakwat sahaja )
1 sudu besar Serbuk Kunyit + Sedikit Rempah Kari Ikan + 1 sudu kecil Garam

Cara Penyediaan :

1.Sotong dilumurkan dengan semua bahan diatas dan dibakar pada api besar , Bolak balik apabila kulit sotong sedikit hangit. Dan siap untuk diangkat.



Bahan Air Asam 

1 cawan Air asam jawa pekat
1 batang Cili merah dimayang
4 batang Cili api dimayang
2 sudu besar sambal belacan
2 biji tomato dihiris atau dipotong dadu
1biji bawang Holland dihiris
Daun ketumbar
2 biji limau kasturi
Sedikit Hirisan Daun Ketumbar
Gula dan garam

Cara Penyediaan :

 1.Didihkan Air asam . Matikan api dan satukan ke semua bahan dan siap untuk di nikmati bersama sotong bakar Telok Panglima Garang !


Untuk mendapatkan resepi terkini sila klik link dibawah


57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017

FB : chefobie untold
IG : chef_obie_official
whatsapp : 0172260719

website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com ( Utama- profesional )
chefobie.blogspot.com ( coretan peribadi )
sajianlazat.blogspot.com


chefbiskut.blogspot.com


Terima Kasih

RESEPI ANEKA AYAM : Ayam Masak Bali atau Ayam Semur Bali Ala Chef Obie

Kali ini chef kongsikan salah satu resepi ayam ayang agak popular juga dari seberang 
iaitu Ayam Semur Bali @ Ayam Masak Bali ! apabila chef obie yang memasak jadilah Ayam Semur Bali Ala Chef Obie.

Anda boleh juga nikmati lauk ini bersama nasi putih , nasi minyak , nasi tomato , nasi butter, nasi impit , ketupat mahupun lemang.



gambar courtesy Google


ANEKA RESEPI AYAM : 

Ayam Masak Bali atau Ayam Semur Bali Ala Chef Obie

Bahan Utama:

1 ekor Ayam potong 12 atau 12 ketul Peha Ayam
2 sudu besar kerisik
1 cawan santan pekat 

1 mangkuk bawang goreng tumbuk lumat
3/4 cawan kicap lemak manis 
1 cawan cili kisar
4 biji  bawang Merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
1 inci haliadikisar
1/2 inci lengkuas dikisar
4 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2 kiub pati ayam , gula dan garam sebagai perasa 

1 Batang Serai diketuk
1 tangkai Daun Limau Purut
1 Tangkai Daun Kari
1/2 cawan bawang goreng ditumbuk

Cara Penyediaan :


1.Tumiskan bahan kisar , serai , daun limau purut dan daun kari sehingga sehingga naik minyak dan wangi.


2.Masukkan bunga lawang dan kayu manis dan cili kisar, bawang goreng tumbuk ,santan ,kerisik dan kicap 

3.Kacau perlahan-lahan supaya mesra.

4.Masukkan Ayam , gaul rata dan biar merenah pada api kecil.

5.Akhir sekali perasakan dengan kiub pati ayam , garam dan gula kacau sebentar.

6.Ayam Semur Bali siap untuk dinikmati !




Untuk mendapatkan resepi terkini sila klik link dibawah


57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017

FB : chefobie untold
IG : chef_obie_official
whatsapp : 0172260719

website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com ( Utama- profesional )
chefobie.blogspot.com ( coretan peribadi )
sajianlazat.blogspot.com


chefbiskut.blogspot.com


Terima Kasih

RESEPI ANEKA NASI : Nasi Tomato Ala Chef Obie

Dalam sajian Nasi Tomato , pastinya lawan lauk pauknya seperti 
Ayam Masak Merah adalah yang paling sesuai :
Tapi dalam pada itu , lauk ayam nya juga boleh dipelbagaikan selain Ayam Masak merah yang telah sedia command ! Contohnya anda bolehlah menggantikan kepada  Ayam Masak Tomato , Ayam Masak Berlada , Rendang Ayam , Ayam Masak Bali , Ayam Kalio mahupun Gulai Ayam dan Ayam amsak berempah.
Dipadankan pula dengan Jelataah Mentah @ atau acar mentah Dan papadom..pergh..pasti terangkat..selera.

Dibawah ini chef obie kongsikan satu resepi yang sesuai dimasak pada cuti sekolah ini ! Selamat mencuba- kepada anda yang ada Instagram atau Facebook Bolehlah follow chef obie 

FB : chefobie untold
IG : chef_obie_official
whatsapp : 0172260719

website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com ( Utama- profesional )
chefobie.blogspot.com ( coretan peribadi )
sajianlazat.blogspot.com
chefbiskut.blogspot.com

Gambar Courtesy Google 
RESEPI ANEKA NASI 

Nasi Tomato Ala Chef Obie
( 30 - 35 orang makan )


Bahan Utama 


3 kg Beras Wangi @ Biasa

Bahan Tumis

7 biji Bawang Shallot di mayang
1 biji Bawang Besar kisar
5 ulas bawang Putih kisar

3 biji tomato dipotong kiub
1/2 inci Halia Kisar
1 cawan Tomato Puree
4 helai Daun Pandan
1 1/2 senduk Minyak Sapi @ Marjerin @ minyak masak
1 sudu kecil Serbuk Kunyit
3@4 sekawan ( kalau x cukup sifat pun x ape..yg penting kayu manis atau bunga lawang ada )
3 kiub pati ayam
Gula garam sebagai perasa
1 cawan susu cair
Air secukupnya

Bhn Hiasan - Kismis golden / hitam , bawang goreng / daun ketumbar dimayang

Cara Penyediaan : 

1.Cuci Beras dan Toskan air.Masukkan dlm Periuk Nasi

2.Bhn Tumis - Panaskan minyak sapi @ marjerin @ minyak masak , masukkan daun pandan , 3@4 sekawan dan bawang yg dimayang, tumis hingga garing keemasan dan wangi.

3.Kemudian masukkan bahan kisar tumis didih , tuangkan tomato puree, susu cair, serbuk kunyit , kiub ayam , gula dan garam.Biar reneh seketika.

4.Matikan api, tuangkan bahan tumisan ke dalam periuk berisi nasi.

5.Gaulkan mesra dgn beras yg telah ditoskan.Masukkan air secukupnya.Pastikan sukatan paras air seperti menanak nasi putih.

6.Masak @ Tanak nasi.

7.Apabila nasi telah masak , gembar gemburkn nasi dgn chopstik atau spatula.Masukkan kismis. Biar 5 minit dan boleh dihidang. Dan taburkan bhn hiasan




Untuk mendapatkan resepi terkini sila klik link dibawah



Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign