Obielicious

KELAS MEMBUAT ROTI @ KELAS meROTI CHEF OBIE - TERBUKA KEPADA YG BERMINAT ( berkumpulan mahupun perseorangan ) Boleh buat DI tempat Anda - LUAR DARI kl -SEMENANJUNG / SABAH /SARAWAK mahupun di tempat chef- di Kuala Lumpur & Ampang- Whatsapp 0172260719

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

Kelas Masakan & Baking Personal Popular Chef Obie-Menjadi pilihan Peminat Dunia Masakan Sama ada Amateur mahupun Professional Malaysia & Antarabangsa .

24 EBOOK MASAKAN , KEK , ROTI DAN MUFFIN CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK MASAKAN & ASAS BUAT KEK

bE mY Heartbeat..!

Rabu, 22 Mac 2017

MASAKAN WARISAN NUSANTARA - MASAKAN ANEKA AYAM : AYAM TALIWANG

Kita di Malaysia mungkin agak tidak biasa dengan satu menu dari seberang ini , ia merupakan menu berasaskan ayam yang dipanggang dan amat popular di Lombok , Indonesia.
Iaitu AYAM TALIWANG !
Kalau dihotel , sekiranya tema masakan banquet merupakan Masakan Indonesia pasti chef obie akan selitkan menu ini. Ia mudah dan amat menyelerakan kepada sesiapa sahaja yang terpandang dan aroma nya yang harum.
Jadi anda semua bolehlah mencuba resepi ini...
chef obie cuba berkongsi resepi dan menu " Masakan Warisan Nusantara sepanjang tahun ini " 

Sekiranya ANDA ingin mempelbagaikan lagi resepi-resepi masakan yang menarik dan sesuai untuk di niaga atau dikomersilkan sila ke link yang diberi dibawah ini.


FB : chefobie untold
IG : chef_obie_official
whatsapp : 0172260719

website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com ( Utama- profesional )
chefobie.blogspot.com ( coretan peribadi )
sajianlazat.blogspot.com
chefbiskut.blogspot.com



 gambar courtesy google

MASAKAN WARISAN NUSANTARA :

AYAM TALIWANG

Bahan Utama :

1 ekor ayam kampung 
Sedikit minyak masak untuk sapuan pada ayam

Bahan Akhir :

2 sudu besar Perahan Jus Limau Nipis

Bahan Kisar: 

2 sudu besar Ketumbar , Jintan manis
5 btg cili merah dikisar
5 btg cili api dikisar
10 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
2 biji tomato merah
1 inci Belacan
1 inci kencur ( bahan penting , anda perlu dapatkannya )
2 sudu besar gula merah
1 sudu besar garam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 inci lengkuas
1 batang serai ( muda )

1/2 cawan minyak untuk menumis


Cara Penyediaan : 

1. Pnaskan minyak , tumiskan ke semua bahan kisar sehingga naik bau dan pecah minyaknya . Tumis pada api sedrhana .

2.Akhir sekali sebelum matikan api , masukkan perahan jus limau nipis dan diangkat sejukkan diluar.

3.Ayam dilumurkan dengan minyak masak terlebih dahulu , panggang atau bakar dahulu ayam kampung ini sehinggan keperangan .

4.Ayam dikeluarkan sebentar setelah keperangan , ayam perlu di cucuk dengan lidi satay atau pencucuk , cucuk dibahagian dada , peha dan kheel , Sapukan dengan bahan tumisan Taliwang , sapu atau lumurkan selruh bahagian ayam , biar 10 minit sebelum dipanggang atau dibakar .

5.Pangang sehingga masak mewangi mengeluarkan aroma Ayam Taliwang.

6.Ayam Taliwang ini boleh dinikmati bersama sambal penyet , salad dan keropok malinjo bersama nasi putih dan kicap manis.



Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign