CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 1 April 2020

#StayAtHome : RESEPI NASI AYAM MARJERIN PELANGI CHEF OBIE

#StayAtHome : RESEPI NASI AYAM MARJERIN PELANGI CHEF OBIE

Assalammualaikum wbt semua, 

#StayAtHome protect your community agains COVID 19

Syukur Ke hadrat Ilahi , kite masih diberi peluang menghirup udara yang percuma , menjalani rutin harian dan mampu untuk muhasabah diri di waktu PKP ini. 
Apa kata minggu ini pilihan untuk memasak bolehlah selit  NASI AYAM MARJERIN PELANGI CHEF OBIE ...  sekiranya ada lebihan mahupun marjerin pelangi dirumah !
* tanpa tumisan tau..


Jom Terus Ke resepinya..

Bahan Sup & Air Rebusan
2 1/2 liter air
Ayam seekor telah potong 4 / 8 / 10 / 12
3 btg Daun Bawang ( guna bahagian setengah ke akar )
3 btg Daun Sup ( guna bahagian setengah ke akar )
1 inci Halia Tua
5 ulas Bawang Putih
1 sdb Garam
Cara Penyediaan :
1.Didihkan air , masukkan ayam Dan ke semua bahan .Biar ia mereneh ,apabila Rebusan telah berkeladak Dan ayam telah masak.keluarkan ayam Dan toskan.





Bahan Nasi Ayam
4 cawan beras
5 1/2 cawan Air rebusan ayam
1 sdb Garam
1 sdb gula
4 ulas Bawang putih jika tiada boleh abaikan
1 inci Halia tua jika tiada boleh abaikan
6 sudu besar mentega @ marjerin
3 sdb Minyak masak
1 sdt Serbuk Kunyit
3 btg Serai atau 2 helai pandan tua atau abaikan shj jika tiada.👌
Cara Penyediaan :
1.Cuci @ Basuh beras, kemudian toskan.Biar ditepi
2.Masukkan 5 cwn air rebusan ayam dan beras ke dalam rice cooker.
4.Kemudian Masukkan 1/2 cawan air, masukkan ke dalam rice cooker, begitu juga mentega dan masak seperti biasa. ( on kan aje rice cooker- mode cook )
5.Apabila nasi kering gaulkan sekali sekala dan tutup semula. Biar 5 minit dan sedia untuk digunakan.



AYAM GORENG NASI AYAM
Ayam yg telah ditoskan dari air rebusan
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
1 sdt Garam
1 sdb Serbuk kunyit
2 sudu besar madu
Cara Penyediaan :
1.Perap ayam bersama kicap, sos tiram, dan madu selama 30 minit.
2.Goreng ayam dalam minyak terendam. Setelah masak angkat dan toskan.Greng dgn api yg panas.Sekadar utk ayam kelihatan garing Dan gelap shj ,Kerana ayam telah cukup Masak Setelah direbus.
* Isi Ayam tetap juicy walau digoreng

SOS Cili Nasi Ayam
3 ulas bawang putih
7 tangkai cili merah
5 biji cili padi merah/hijau ( jika suka pedas sila extrakan Cili API )
1 sdb cuka @ perahan limau nipis
1/2 cawan gula pasir
3 sudu besar sos cili
2 cwn air masak digunakan untuk kisar sekali dgn bahan
1/2 sdt Garam
Cara Penyediaan:
1.Kisar bawang putih, cili padi dan cili merah.
2.Panaskan dalam pot , kemudian masukkan cuka dan sos cili.Gaul sebati.
3.Masukkan gula dan garam secukupnya. Apabila telah mendidih matikan api. Siap untuk digunakan



SOS KICAP
1/2 cawan kicap Masin
1 ulas bawang putih
1 cawan air rebusan ayam
Cara Penyediaan :
1.Dalam pot, satukan ke semua bahan , kacau mesra sehingga mendidih. Siap

SUP AYAM
Gunakan lebihan air rebusan ayam tadi , perasakan dengan garam atau perasa jika Perlu.
Masukkan daun sup dan daun bawang serta 1 sdb rempah sup Adabi.
Tambah air jika perlu.Masak sehingga mendidih.Hias bersama bawang goreng Dan hirusan daun Bawang Dan daun sup.
*Condiments Nasi Ayam,
Hirisan Tomato , mentimun atau salad ,bersama hirisan daun Bawang+ daun sup

Sila Klik KELAS MASAKAN




It's you, it's always you
If I'm ever gonna fall in love I know it's gon' be you
It's you, it's always you
Met a lot of people, but nobody feels like you
So, please, don't break my heart
Don't tear me apart
I know how it starts
Trust me, I've been broken before
Don't break me again
I am delicate
Please, don't break my heart
Trust me, I've been broken before
I've been broken, yeah
I know how it feels
To be open
And then find out your love isn't real
I'm still hurting, yeah
I'm hurting inside
I'm so scared to fall in love
But if it's you then I'll try
It's you, it's always you
If I'm ever gonna fall in love I know it's gon' be you
It's you, it's always you
Met a lot of people, but nobody feels like you
So, please, don't break my heart
Don't tear me apart
I know how it starts
Trust me, I've been broken before
Don't break me again
I am delicate
Please, don't break my heart
Trust me, I've been broken before
I know I'm not the best at choosing lovers
We both know my past speaks for itself
(For itself)
If you don't think that we're right for each other (Baby, no)
Then, please, don't let history repeat itself
'Cause I want you (yeah, yeah), I want you (yeah, yeah)
There's nothing else I want
'Cause I want you (yeah, yeah), I want you (yeah, yeah)
And you're the only thing I want
It's you, it's always you
If I'm ever gonna fall in love I know it's gon' be you
It's you, it's always you
Met a lot of people, but nobody feels like you
So, please, don't break my heart
Don't tear me apart
I know how it starts
Trust me, I've been broken before
Don't break me again
I am delicate
Please, don't break my heart
Trust me, I've been broken before
'Cause I want you, baby I want you
Baby, I want you, baby I want you
Baby, I want you, baby I want you
Baby, I want you, you, you
'Cause I want you, baby I want you
Baby, I want you, baby I want you
Baby, I want you, baby I want you
Baby, I want you, you, you


Terima Kasih

#StayAtHome : RESEPI SERI MUKA CHEF OBIE - Bidadari


#StayAtHome : RESEPI SERI MUKA CHEF OBIE

Assalammualaikum wbt semua, 

#StayAtHome protect your community agains COVID 19
Syukur Ke hadrat Ilahi , kite masih diberi peluang menghirup udara yang percuma , menjalani rutin harian dan mampu untuk muhasabah diri di waktu PKP ini. 


Anda tak perlu susah hati sangat kalau nak buat kuih " SERI MUKA" ni sebab..chef obie kongsikan cara yang simple..dan cun kejadiannya InsaAllah, Semoga Anda yang tercari-cari resepi Kuih tradisional ini dapat membuat dengan cantik dan sedap !
Doakan..kesihatan & kemurahan rezeki chef obie yea...kecil sahaja perkongsian ini, tapi mengharap manfaat yang berterusan kepada yang memerlukannya.
Jom kite terus ke resepi Seri Muka chef obie...
**Guna loyang 10 x 10
Lapik dgn plastik


Bahan Utama

500gm Beras Pulut Susu
900ml-1 liter Air
1 paket Santan Emma
4 sdb Minyak Kelapa Medetop
1 sdt Garam Kasar
Seiikat daun pandan

Cara Penyediaan:










































1.Masukkan dlm pot rice cooker,masuk semua bahan.tanak seperti nasi Putih,simple Tak payah Kukus pulut.ni Cara bizz.Cara chef Obie

















2.Setelah Masak ,pindahkan pulut ke Dlm loyang yg tlh dilapik dgn plastik Dan sapuan Minyak, Padatkan permukaan pulut.

Bahan Atas
















160gm Tepung Gandum
6 sdb Tepung Ubi
4 biji Telur
800ml Air kisar daun pandan ( 8 helai daun pandan tua )
2 paket Santan EMMA
180gm Gula Pasir
1 sdt Garam

Cara Penyediaan:

















1.Satukan ke semua bahan diatas dlm blender,blender sebati.Kemudian Masak dlm pot & kacau konsisten sehingga adunan memekat matikan api.( gunakan whisk ).

















2.Tuang adunan ke atas permukaan pulut dlm loyang yg telah diletak dlm pengukus yg mendidih.
3.Tutup pengukus,Kukus selama 20 minit shj.buka penutup & matikan api.





















4.Biar sejuk sebentar,sebelum dipotong..kalau and Buat masih fail..walau dah diberi resepi chef yg simple ni...chef no Komen la..mau kena berguru jugak dgn chef...okay selamat mencuba..semoga Ade happy diwajah anda Hari ini..kepada yang belum folow Chef Obie Di Facebook atau Instagram boleh Follow yea...supaya tidak terlepas posting-posting daripada chef.

Facebook : chefobie untold
Instagram : @chef_obie_official
Page Diari Kelas Chef Obie 
Page Smallplate Chef Obie


KELAS MASAKAN PERNIAGAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI
Menjadi Pilihan Para Peniaga Dan Usahawan Makanan Semenjak 2012 hingga kini.



#talam #serimukapandan
#serimuka
#resepiserimuka

#chefobie #kelasmasakanperniagaan

Terima Kasih

#StayAtHome : RESEPI CUCUR PASTA CHEF OBIE

#StayAtHome : RESEPI CUCUR PASTA CHEF OBIE


Assalammualaikum wbt semua, 

#StayAtHome protect your community agains COVID 19
Syukur Ke hadrat Ilahi , kite masih diberi peluang menghirup udara yang percuma , menjalani rutin harian dan mampu untuk muhasabah diri di waktu PKP ini. 

Chef obie petang ini ingin berkongsikan satu Menu unik dan simple , Jika anda suka pasta atau anda ada lebihan pasta - spaghetti , penne , linguine , fetuchini dan lain-lain lagi jenis pasta , Anda boleh buat RESEPI CUCUR PASTA

Maklumlah petang-petang rakyat marhaen Malaysia suka menikmati hidangan goreng-gorengan.



Bahan Utama 

240 gm atau 1 mangkuk Pasta ( pelbagai jenis boleh digunakan dan telah direbus )
1/2 cawan air 
3/4 hingga 1 cawan Tepung Gandum
1/2 cawan Udang Geragau ( cuci bersih dan toskan airnya )
1 btg Cili merah dimayang halus
sedikit Daun Sup atau Daun Bawang
1/2 sdt Garam ( Jika anda ingin letak perasa masakan juga boleh )
1 sdt Soda atau BP ( option jika anda suka boleh gunakan , chef tidak gunakan )
Minayk Masak Secukupnya.

Cara Penyediaan :

1.Kisarkan pasta bersama air dalam blender.


2.Kemudian masukkan tepung gandum dan kisar kembali.


3.Tuang kan adunan yang telah dikisar ke dalam mangkuk , satukan bahan sampingan seperti udang geragau , daun sup atau bawang , potongan cili merah dan BP . Gunakan sudu gaul mesra dan rehatkan adunan sebentar ( 10-15 minit ) Sebelum di goreng.


4. Masukkan adunan ke dalam minyak yang panas mengikut keselesaan anda . Goreng cucur pasta anda hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan minyaknya.


5. Cucur Pasta Chef Obie ini enak dinikmati bersama thai sos cili , sos cili , sos tomato , sesame dressing mahupun sambal kicap johor. Selamat Mencuba dan kepada anda yang ingin menceburi perniagaan online milik sendiri ketika waktu PKP #StayAtHome dengan memiliki ebook File Kite dalam Pendrive ASAS PEMBUATAN 2020


Senario Online Dan Offline yang berdaya saing terutama dalam bidang perniagaan.
Telah memberi seluas luasnya peluang untuk sesiapa sahaja memulakan perniagaan sama ada secara kecil-kecilan , sederhana mahupun secara ekstrim. 





Perniagaan berasaskan makanan menjadi pilihan utama netizen , peniaga dan usahawan dizaman kegawatan ekonomi sekarang ini. Lagi-lagi ketika Dunia sedang dilanda Wabak Virus COVID 19 !

Sesuatu yang positif dan peluang untuk berjaya adalah SAMA RATA , hanya PERBEZAAN seseorang yang lebih berjaya dalam perniagaannya kerana adanya ilmu dalam perniagaan mahupun ilmu pemasaran online dan offline yang praktikal dan terbukti berjaya.Mereka boleh menimba ilmu dengan coach-coach pemasaran mahupun mereka yang pakar dalam mengembangkan perniagaan secara online mahupun offline.








Kepada anda yang minat dengan perniagaan berasaskan makanan tetapi masih tercari-cari perniagaan makanan apa yang sesuai untuk anda .Disini pihak chef obie sukacita memberi beberapa cadangan yang mudah dan boleh anda cuba jalankan dan nikmatilah perniagaan yang anda cuba nanti dengan penuh istiqomah , semangat , bertabah dan tidak berputus asa.

Alhamdulillah semenjak Chef obie mula berkongsi ilmu dan membantu masyarakat dengan program-program "Community Develop" , " Bussines Develop" dalam pelbagai bentuk penyampaian telah melahirkan individu-individu berdaya saing dalam Industri Perniagaan Makanan .Sama ada dalam online mahupun offline.Tahniah kepada anda yang memang layak untuk berjaya !



Perkongsian Ilmu yang telah diadaptasikan ke dalam bentuk EBOOK DAN PENDRIVE  bagi MEMUDAHKAN Anda yang tidak berkesempatan berguru dengan chef obie secara live atas sebab-sebab tertentu seperti faktor geografi lokasi yang jauh , kekangan masa mahupun melibatkan kos yang tinggi dan pelbagai komitmen yang lain.

ebook File Kite dalam Pendrive ASAS PEMBUATAN 2020
Pilihan peniaga / usahawan Online & Offline

1.Asas Pembuatan Tepung Cendol Harga asal 
2.Asas Pembuatan Tepung Fish & Chips 
3.Asas Pembuatan Tepung Tempura 

4.Asas Pembuatan Tepung Kek Coklat Moist 
5.Asas Pembuatan Tepung Ala Cookies Famos Amos 


7.Asas Pembuatan Tepung Ayam Crispy Original & Spicy 


8.Asas Pembuatan BBQ Marinated WESTERN Sauce 
Dapatkan Segera !

Harga Asal Untuk Setiap Tajuk Adalah RM2000 
Promosi Masa Terhad Sepanjang PKP #StayAtHome Kini Hanya RM1200

PILIHLAH DENGAN BIJAK mengikut kepentingan dan keperluan Anda SEKARANG ! 
Berminat ? 😚😍😍😍😍 Sila Buat Pembayaran Penuh
ke salah satu akaun pilihan di bawah :

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193
iii- BSN 14005-41-00008021-7
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
Akaun Syarikat
MGJ CONSULTANCY
BANK ISLAM 12122010028739
Selepas Membuat Pembayaran

Simpan Resit Pembayaran@Pembelian. 👍Semoga Impian Menjadi Kenyataan 💰📚🍞🍭🍬🍫🍰🍩🍪 website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com
gunawan.jamil@gmail.com

Sila beri Info melalui perkhidmatan Whatsapp ke 

Anda diluar Sana ,
Gali Ilmu Tanpa Berhenti ,
Gapai Ilmu Supaya Impian Menjadi Kenyataan ! - chef obie 









Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign