CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 31 Mei 2016

Resepi Pie Tie Sedap Dan Popular


RESEPI PIE TIE SEDAP DAN POPULAR 



BAHAN KULIT PAI TIE : 



120 gm tepung beras

40 gm tepung gandum

20 gm tepung ubi

Garam secukupnya

2 butir telur 

500 ml air

Minyak untuk menggoreng

BAHAN INTI :

1 sudu besar minyak & 1/2 sudu besar minyak bijan 

4 ulas bawang merah, di cincang halus

150  gm isi udang, di cincang

100 gm hirisan lobak merah

400 gm hirisan Sengkuang Cina





1 sudu teh kicap cair

Garam, serbuk lada sulah secukupnya

BAHAN SOS :

7 biji cili merah, dibuang biji

2 ulas bawang putih, di cincang halus

4 sudu besar sos cili Thai

1 sudu besar cuka

100 ml Air masak

Gula, garam secukupnya


Alat : Acuan Pai Tie



CARA PENYEDIAAN  :

1.Satukan semua bahan kulit. Tapis ke dalam mangkuk.kemudian masukkan telur , air dan kacau sehingga menjadi adunan yang sebati.


2.Panaskan acuan pai tie ,dengan mencelupkan acuan ke dalam minyak yang sedang dipanaskan untuk menggoreng.

3.Kemudan angkat acuan dari minyak, toskan minyaknya sebentar dan celupkan acuan pai tie ke dalam adunan tadi dan goreng hingga keemasan.

4.Bahagian inti: Panaskan minyak, tumiskan bawang merah hingga harum. Masukkan bahan lain perasakan dan kacau sebentar.Jangan masak terlalu lama.  Angkat dan biarkan ia sejuk.


5.Bahagian  sos: Kisar semua bahan hingga sebati.

6.Sila pastikan kulit pai tie yang telah digoreng disejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara sebelum diisikan dengan intinya. ( jangan gunakan inti panas ) biar inti sejuk dahulu baru boleh diisikan.






Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign