CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Jumaat, 23 Oktober 2015

Kelas Deko Kek : Kelas Deko Floral Wreath Buttercream Kek PJJ @ Online Chef Obie




KELAS DEKO FLORAL WREATH BUTTERCREAM KEK 
PJJ @ ONLINE CHEF OBIE

Intipati :

Asas Membuat Buttercream Yang Cantik Dan Mudah
Penggunaan Nozel Yang sesuai Untuk Deko Floral Wreath Buttercream
Cara Kombinasi Warna 
Cara Membuat Floral Wreath Buttercream Yang menarik
& .... Rahsia...

Ingin lebih lanjut info

Sila Whatsapp Segera kepada Pihak Chef Obie 
Kelas PJJ ( program jarak jauh ) @ online :

Fee / Yuran kelas PJJ @ONLINE 
RM150.00 sahaja

Pembayaran Penuh ke :
Akaun MBB 151409098193
Muhamad Gunawan jamil


whatsapp / sms info pembayaran ke 0172260719

0172260719 chef obie

kelas PJJ ini telah dihold sejak Bulan Mei yang lalu, InshaAllah atas sokongan & bantuan 
teman2 chef obie, kelas deko floral wreath buttercream ini dapat dilaksanakan juga...

Walaubagaimanapun untuk permulaan - Kelas diadakan PJJ/online Anda hanya perlu ada perkhidmatan Whatsapp , Telegram , Facebook atau email sahaja. Sudah tentu anda ada salah satu perkhidmatan media ini... jadi tiada masalah untuk anda join!








RESEPI KEK ANTARABANGSA CHEF OBIE!!!

Kini Muncul ebook yang telah dinanti-nantikan oleh netizen..
Buah tangan terbaru chef obie, yang mahir dalam pembuatan kek antarabangsa,
Koleksi resepi - resepi kek antarabangsa chef obie dalam bentuk buku eletronik dan mudah untuk anda miliki!

chef obie -

"Berpengalaman menyediakan kek-kek istimewa untuk VVIP seperti
Raja Fadh Bin Abdul Aziz yang merupakan Raja Arab Saudi & Perdana Menteri Arab Saudi ketika itu , Sultan Hassanal Bolkiah Sultan Brunei Darul Salam dan banyak lagi..."

Kreativiti dan kemahiran dalam seni pembuatan kek chef obie telah dikongsikan dalam siri bengkel dan kelas-kelas baking mahupun kelas persendiriannya sejak 2011 sehingga kini.

Anda jangan lepaskan peluang untuk memiliki ebook terbaru ini !

ebook Kek Ais Krim Antarabangsa Hanya RM40.00 


ebook Kek Coklat Antarabangsa Hanya RM40.00 


ebook Kek Keju Antarabangsa Hanya RM40.00


Dapatkan Resepi-resepi kek antarabangsa ini yang mula dijual kepada netizen 
pada hari Khamis ini 26 hb Ogos 2015.

Setiap satu jenis ebook yang perlu anda miliki ini hanya beharga
RM40.00 sahaja.

PERCUMA EBOOK 

ASAS BUAT KEK CHEF OBIE




Ebook Asas Buat Kek Chef Obie -

merupakan intipati kelas baking popular chef obie dimana , chef obie berkongsi cara-cara membuat kek asas dengan mudah dan gerenti menjadi ! 
seperti
 BUTTERCAKE , COKLAT KEK , CLASSIC CHEESECAKE , FRUITCAKE & SPONGE CAKE.. 
semua resepi dan cara menyukat dengan mudah dan tepat dikongsikan dalam ebook percuma ini !

Bagaimana untuk milikinya? 
Mudah sahaja-

Cara Pembelian :

Bank In ke Akaun MBB ( Maybank )

151409098193

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Bukti pembayaran sila SMS: 

 Nama ebook  , RM40 , masa , tarikh dan

 email anda , kemudian sila hantar ke 



017 2260719
( whatsapp / sms )

Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 





Semua pernah tercipta
Seakan terhapus sudah segala
Tak mampu ku kembali
Biarkan saja berakhir di sini

Biar patah hatiku
Biarkanlah
Aku pergi demi hidupmu

Biar hancur harapku
Lepaskanlah
Aku pergi demi bahgiamu

Semua janji terbina
Seakan sudah tiada bermakna
Tak mampu ku kembali
Biarkan saja berakhir di sini

Biar patah hatiku
Biarkanlah
Aku pergi demi hidupmu

Biar hancur harapku
Lepaskanlah
Aku pergi demi bahgiamu

Selagi kita masih bersama
Semakin ku terluka

Biar patah hatiku
Biarkanlah
Aku pergi demi hidupmu

Biar patah hatiku
Biarkanlah
Aku pergi demi hidupmu

Biar hancur harapku
Lepaskanlah semuanya
Aku pergi demi bahgiamu
Aku pergi demi bahgiamu
Aku pergi demi bahgiamu


Terima Kasih

Kelas Nasi Lemak Kukus Popular 2015

Kelas Masakan Melayu Modul Bizznes Nasi lemak Kukus

Nasi Lemak (kukus)

Ibu Sambal Tumis 


EXTRA LAUK PAUK-

1.Sambal Kerang & Krerang Masak Berempah

2.Ayam Goreng Berempah atau Paru Goreng Berlada

3.Rendang Ayam

4.Sambal Tumis Ikan Bilis







Fee / Yuran : RM450 seorang

Tarikh : Sepanjang Tahun 2015

 Hari   : Isnin hingga khamis juga 

            Sabtu Dan Ahad 



( Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )


Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
 Yuran Kelas RM550 perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )




Lirik Lagu Assalamualaikum – Faizal Tahir
Nana nanananana, nana nanananana
Nana nanananana

Nana nanananana, nana nanananana
Nana nanananana

Apa yang ku lihat ini
Mengapa hanya video bunuh sana sini
Di kaca TV, dalam internet, di FB
Hanya darah dan air mata
Ramai yang hina agamaku
Terasa bakar di jiwaku
Can’t believe there are people like this
Can’t believe we are living like this

Apa kita hanya terima sahaja?
Assalamualaikum dunia, bangunlah semua
Lihatlah pada diri kita, semua serupa
Damailah manusia, kita bersaudara

Assalamualaikum dunia

Assalamualaikum dunia

Assalamualaikum, damai pada dunia
Assalamualaikum

Assalamualaikum, damai pada dunia
Assalamualaikum

Warna kulit, kaum, asal usul
Jangan menilai hanya pada rupa
Adakah matamu mengatasi akalmu?
Satu untuk semua (satu untuk semua)
Semua untuk satu (semua untuk satu)
I believe we are better than this
We could all be better than this

Apa kita hanya berdiam sahaja?
Assalamualaikum dunia, bangunlah semua
Lihatlah pada diri kita, semua serupa
Damailah manusia, kita bersaudara
Assalamualaikum dunia
Assalamualaikum

Dengar aku, dengarku selalu bersalah
Selalu terleka dan ku sedari semua
Ampuniku, ampuniku yang berdosa
Ku berubah hari ini untuk kamu

Assalamualaikum, damai pada dunia
Assalamualaikum

Assalamualaikum, damai pada dunia
Assalamualaikum

Ooo… Assalamualaikum dunia
Bangunlah semua
Damailah, damailah manusia
Kita bersaudara
Assalamualaikum dunia
Assalamualaikum dunia

Assalamualaikum, damai pada dunia
Assalamualaikum
(Damailah manusia, kita bersaudara)

Assalamualaikum, damai pada dunia
Assalamualaikum dunia
Damailah pada kamu semu





Terima Kasih

Nasi Ayam Penyet Dan Sambal Penyet Sedap



RESEPI NASI AYAM PENYET CHEF OBIE

 Bahan-bahan ( 5-6 orang )

Untuk Ayam


1 ekor ayam – potong 8 bahagian,

(rebus selama 8- 10 minit dan toskan )

jika korang suke air rebusan ayam ni boleh digunakan untuk masak nasinya..

½ sudu besar Jintan Manis – sangai / goreng tanpa minyak 
½ sudu besar Jintan Putih – sangai / goreng tanpa minyak
3 1/2 sudu besar Biji Ketumbar – sangai / goreng tanpa minyak
secubit serbuk lada hitam
1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
1/2 sudu besar Serbuk Kunyit
½ sudu besar Serbuk Lada Putih
2 ulas Bawang Putih
1cm Halia
Sedikit Air
1 sudu kecil Garam
Minyak masak untuk menggoreng


Bahan Untuk Sambal


Sedikit minyak masak

12 batang Cili merah 

8 biji Cili padi
10 biji Bawang kecil /merah, hiris
3 biji Bawang putih, hiris
6 biji Tomato, potong wedges
1 inci Belacan
Segenggam Ikan Bilis digorerng
2-4 sudu besar gula merah atau melaka
Garam /secukup rasa


Bahan Untuk Nasi


3 cawan beras dibasuh dan ditoskan

3 ulas bawang putih

1 btg Kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
sedikit mentega atau marjerin
garam
1 kiub pati ayam
secubit garam
6 cawan air rebusan ayam 


atau



3 cawan Beras dibasuh dan ditoskan
6 cawan Air
2 helai Daun Pandan





Ayam penyet

1.Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.- paling cepat 2 jam,
kalau ade kes-kes urgent!

2.Goreng ayam hingga garing dan ketuk apabila telah siap digoreng!

3.Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu..
Setelah perap semalaman, campurkan pula pada tepung beras.digolek-golekan yea..Kemudian-
Panaskan minyak dan goreng hingga garing.

Untuk Sambal Penyet

1.Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
Goreng pula belacan sekejap aje tau.

2.Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
Sejukkan semua bahan yang telah digoreng.

3.Kemudian, Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa hancur.Dan masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan,lepas tu masukkan gula merah dan gaul rata, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.

Untuk Sup

1.Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.
Panaskan sebelum dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.

Untuk Nasi Ayam Penyet

1.Panaskan mentega atau marjerin. Tumis bawang putih, kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 4-5 minit.
Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam Tunggu sehingga menggelegak kemudian bolehlah pindahkan ke periuk nasi letrik dan masak macam biasa ea..

atau

1.Masak macam nasi biasa, letak daun pandan sahaja.

Selamat Mencuba..boleh sharing resepi ini pada teman-teman yang tercari-cari resepi ayam penyet ni..


.RESEPI NASI LEMAK KUKUS  DAN NASI DAGANG TERENGGANU POPULAR PERLU ANDA MILIKI !


ebook Nasi Lemak Kukus(hottest!)

Ibu Sambal Tumis, Sambal Tumis Ikan Bilis , Sambal Paru &

 etc

-Rahsia mengukus nasi lemak yang sempurna
-Asas membuat ibu sambal tumis
-Asas membuat sambal tumis ikan bilis
-Asas membuat lauk pauk nasi lemak kukus , seperti sambal kerang , sambal paru ,rendang hati ayam dan ayam.



ebook Nasi Dagang Terengganu  (hottest!)

Resepi asli cara menanak nasi dagang Terengganu dengan betul ,

Resepi Gulai Ikan tongkol,Aya Hitam dan Aya kurik

serta Acar jelataah mentah yang enak!


Dapatkan Resepi-resepi menarik Nasi Lemak Kukus Dan Nasi Dagang Terengganu 
telah  menjadi pilihan netizen sebagai 
bahan rujukan ilmiah masakan mereka !


Setiap satu jenis ebook yang perlu anda miliki ini hanya beharga
RM40.00 sahaja.

PERCUMA EBOOK 


ebook Aneka Masakan Ayam  (hottest!)

perlu anda miliki.. pelbagai resepi masakan berasakan ayam popular
chef obie kongsikan didalam ebook

Aneka Masakan Ayam

Resepi - resepi masakan ayam yang popular seperti :

 -Ayam Masak Merah Nasi Buryani & Nasi Minyak
-Ayam Masak Buryani
-Ayam Golek & Percik
-Rendang Ayam kampung
-Ayam Masak Kalio
-Ayam masak Hijau
-Ayam Masak Lemak Cili Api
-Ayam Masak Halia
-Ayam Masak Bumbu Bali
-Ayam Masak Kurma Berkentang
-Sup Ayam Madura
-Sup Ayam Mamak
-Gulai Ayam Kawah


Bagaimana untuk milikinya? 

Mudah sahaja-

Cara Pembelian :

Bank In ke Akaun MBB ( Maybank )

151409098193

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Bukti pembayaran sila SMS: 

 Nama ebook  , RM40 , masa , tarikh dan

 email anda , kemudian sila hantar ke 



017 2260719
( whatsapp / sms )

Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 



Check 1 2 1 2
Mulakan semula

Aku sudah biasa
Ku sudah biasa

Bila lagi boleh rasa
Mahu hidupku selesa
Janji bahagia
Sudah cukup sempurna

Bila lagi boleh bawa
Pusing satu dunia
Duit tak punya
Akan ku cari juga

Ooh bagaimanapun
Ku usahakan
Doamu buat ku bertahan
Ooh bagaimanapun
Aku dapatkan
Jangan risau

Aku sudah biasa
Ku sudah biasa
Sudah biasa
Berpayah untuk kau

Aku sudah biasa
Ku sudah biasa
Sudah biasa
Berpayah untuk kau
Oh sudah biasa

Jangan risau aku cuba
Buat kau senyum semula
Tak seberapa
Cukup untuk semua

Aku masih perlu masa
Selesaikan segalanya
Untukmu

Ooh bagaimanapun
Ku usahakan
Doamu buat ku bertahan
Ooh bagaimanapun
Aku dapatkan
Jangan risau

Aku sudah biasa
Ku sudah biasa
Sudah biasa
Berpayah untuk kau

Aku sudah biasa
Ku sudah biasa
Sudah biasa
Berpayah untuk kau
Oh sudah biasa

Mana tahu dalam terang ada jalan
Siapa cerdik tambah kuat kan bertahan
Pecut kuasa kuda tinggal yang perlahan
Jangan risau semua, pagi tadi aku sarapan

Terima kasih, kasih diterima
Belajar sampai tua, hidup beseminar
Aku buat sejarah, saksikan peristiwa
Senang lenang aku tenang, mama mia


Ooh bagaimanapun
Ku usahakan
Doamu buat ku bertahan
Ooh bagaimanapun
Aku dapatkan
Jangan risau



Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign