Obielicious

BENGKEL SENI MASAKAN PERNIAGAAN BERSAMA CHEF OBIE - KEK/COKLAT/3D/BROWNIES/COOKIES/ENERGY BARS ( 28 OKTOBER 2017 - Sabtu ) - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN + TESTIMONI PELAJAR ( HOT !)

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Selasa, 23 Disember 2014

Resepi Kek Naepolitan Cheesecake

Resepi Neapolitan Cheesecake


Batter neapolitan cheesecake...



Neapolitan Cheesecake setelah disejukkan dan telah dipotong kemas...

Resepi Neapolitan Cheesecake

Base: Kek Chiffon
A:
15g serbuk koko
1/4C air panas
*1/2st chocolate emulco

B:
2 kuning telur
50g gula kastor
75g tepung superfine
1/2st + 1/4st baking powder
1/4st soda bikar
1/8C minyak jagung
1/2st esen vanila

C:
2 putih telur
1/8st cream of tartar
35g gula kastor

Cara:
1. Larutkan serbuk koko & choc emulco dalam air panas. Ketepikan.
2. Dalam satu bekas, campurkan kesemua Bahan B. Masukkan larutan koko tadi dan kacau rata.
3. Dalam bekas lain, pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan cream of tartar dan separuh gula. Pukul dengan kelajuan tinggi, masukkan selebih gula dan pukul hingga kental.
4. Gunakan kaedah kaup balik, kaupkan adunan putih telur ke dalam adunan tadi.
5. Tuang dalam bekas 9" dan bakar secara bain marie dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 25-30 min, 175C.
6. Sejukkan kek pada suhu bilik di atas redai (masih dalam loyangnya).

Cheese filling:

60g butter,
200ml whipping cream
250g cream cheese, suhu bilik
50g gula kastor
40g tepung gandum/superfine, ditapis
2sudu besar + 2sudu kecil tepung jagung, ditapis
4 biji kuning telur
1sudu kecil jus limau/lemon

4 biji putih telur
1/4sudu kecil cream of tartar
70g gula kastor

50g white chocolate, dicairkan
1st strawberry paste + beberapa titis pewarna merah

Cara Membuat:

1. Sediakan springform pan 9" yang digris dan dialas baking paper pada dasar dan kelilingnya. Letakkan kek sponge coklat di dalam. Ketepikan.

2. Pukul cream cheese, butter, 40g gula kastor dan whipping cream hingga sebati. Masukkan campuran tepung diayak dan adun rata. Masukkan kuning telur dan jus lemon, pukul sebati. Bahagikan adunan kepada dua ( berat 335g setiap satu).

2. Masukkan white chocolate cair ke dalam satu adunan. Masukkan strawberry paste + pewarna ke dalam adunan yang lagi satu.

3. Dalam bekas bersih, pukul 2 biji putih telur dengan 1/8st cream of tartar hingga berbuih. Masukkan 30g gula kastor sedikit demi sedikit dan pukul hingga kembang dan ringan. Kaup balikkan ke dalam adunan keju coklat perlahan-lahan. Bakar dalam oven 160C selama 25-30 minit secara waterbath. Pastikan ketinggian air lebih kurang paras kek coklat.

4. Beberapa minit sebelum adunan keju white coklat masak, pukul baki 2 biji putih telur dengan 1/8st cream of tartar bersama baki 30g gula hingga bertanduk. Kaup balikkan ke dalam adunan keju strawberry.

5. Tuangkan adunan keju strawberry di atas adunan keju coklat dan bakar lagi 30-40minit atau hingga permukaan atas cheese kelihatan sedikit kering dan bahagian tengah tidak lagi bergoyang.

6. Renggangkan pintu oven sedikit, biarkan kek sejuk dalam oven lebih kurang 1 jam. Seterusnya sejukkan pada suhu bilik (masih dalam loyangnya) dan simpan dalam peti sejuk semalaman sebelum dikeluarkan dari loyangnya.

7. Hias dengan fresh cream atau mengikut citarasa anda.Obie suke plain aje...yang penting kekemasan pada kek.. dan ketika memotong...,

tips- ketike memotong, pisau perlu di rendamkan dalam air panas seketika sebelum memotong ...ia akan menghasilkan potongan yang kemas.

Selamat Mencuba..dan anda boleh sharingkan resepi ini kepada teman-teman yg suke sesangat dengan cheese cake..peace...




Selamanya
Hati ini akan selalu memujamu
Mencintaimu
 Adalah dahagaku


Waktu
Dengarkanlah
Selalu dekatkan ku dengannya


Hingga
Ku menutup mata
Satukanlah hati


Jadikan malam ku lebih indah
Jadikan siang ku lebih terang
Biarkan bungaku mewangi
Selamanya


Selamanya
Adalah cintaku kepada dirimu
Mencintaimu
Seumur hidupku hanyalah padamu


Waktu
Dengarkanlah
Selalu dekatkan ku dengannya


Hingga
Ku menutup mata
Satukanlah hati


Jadikan malam ku lebih indah
Jadikan siang ku lebih terang
Biarkan bungaku mewangi
Selamanya


Jadikan malam ku lebih indah
Jadikan siang ku lebih terang
Biarkan bungaku mewangi
Selamanya


Jadikan malam ku lebih indah
Jadikan siang ku lebih terang
Biarkan bungaku mewangi
Selamanya

Terima Kasih

Buku kek, pastry dan bakeri chef obie


Assalammualaikum wbt,

terima kasih kepada anda yang sentiasa menyokong ape sahaja yang chef obie 
lakukan..terima kasih kepada yang pagi-pagi call chef..dan bertanya kan akan 
buku masakan dan baking chef obie yang tak keluar lagi tahun 2014 seperti yang sepatutnye
telah berada dipasaran.Apakan daya buku chef obie "kek Dan Pastry " juga buku "bakeri" yang telah lama dihasilkan masih tidak masuk pasaran buku tempatan atas masalah teknikal yang chef obie tiada jawapannya , semua atas pihak company yang menguruskan buku keluaran chef obie.


Doakan lah..semoga lancar dan tiada masalah untuk diedarkan. Hanya buku cupcake 3D berjaya berada dipasaran tanpa sebarang masalah dan telah mendapat sambutan yang luar biase peminat buku masakan tempatan ..terima kasih kepada anda yang telah memiliki dan sokongan yang diberi.





Untuk tidak menghampakan anda yang ingin memiliki buku pastry , kek dan bakeri ( roti ) chef obie,
chef obie akan menghasilkan buku tersebut dalam bentuk ebook ( buku eletronik )
dalam persembahan baru dan tiada kena mengena dengan buku yang tergendala itu.
ebook yang bakal berada dipasaran maya selewatnya pertengahan 15 JANUARI 2015. manakala jika seawalnya
pada 9 JANUARI 2015 


ianya sesuai untuk anda yang amatur atau yang berminat untuk memulakan bizz secara kecil-kecilan seperti  kek , pastri & bakeri secara online mahupun offline.Sekiranya ingin ilmu yang lebih advanced boleh direct berguru dengan chef obie 












Tunggu dan dapatkan ebook Kek , Pastry Dan Bakeri Chef Obie 2015
yang bakal berada dalam pasaran maya !



Lirik Lagu Selimut Tetangga - Republik

Bersabarlah sayang aku akan pulang
Jangan dengarkan gosip murahan tentang aku
Berjanjilah sayang ku slalu setia
Meski ku tak selalu di sampingmu

Tak usah kau menangis meratapi aku
Tak perlu kau berfikir ku meninggalkanmu

Mana mungkin selimut tetangga
Hangati tubuhku dalam kedinginan
Malam malam panjang setiap tidurku
Selalu kesepian

Mana mungkin selimut tetangga
Hangati tubuhku dalam kedinginan
Malam malam panjang setiap tidurku
Selalu kesepian

Berjanjilah sayang ku slalu setia
Meski ku tak selalu di sampingmu

Tak usah kau menangis meratapi aku
Tak perlu kau berfikir ku meninggalkanku

Tak usah kau menangis meratapi aku
Tak perlu kau berfikir ku meninggalkanku

Mana mungkin selimut tetangga
Hangati tubuhku dalam kedinginan
Malam malam panjang setiap tidurku
Selalu kesepian

Mana mungkin selimut tetangga
Hangati tubuhku dalam kedinginan
Malam malam panjang setiap tidurku
Selalu kesepian

Bersabarlah sayang aku akan pulang



Terima Kasih

Khamis, 18 Disember 2014

Resepi Creamy Garlic Sauce chef obie

Resepi Creamy Garlic Sauce





Bahan



6ulas bawang putih cincang

3sudu besar keju parmesan
3/4cawan stok ayam@air rebusan ayam
1sudu kecil serbuk paprika
1sudu kecil sebuk cili
1 sudu kecil gula
1sudu kecil garam bukit
1sudu kecil serbuk stok ayam
1cawan whipping cream
2sudu besar unsulted butter
sedikit italian parsley dicincang




-panaskan butter, saute garlic,naik bau masukkan stok,biar panas kemudian masukkan cream,kacau menggunakan whisk perlahan,masukkan kesemua bahan kering,biar ia memekat kemudian taburkan italian parsley...dan siap dihidang.boleh dimakan bersama roti baguette,makanan seafood ..fish n chip juge sesuai.selamat mencuba
sambil tu kite layan lagu dari meghan trainor...all about that bass


Terima Kasih

Tazkirah Jumaat oleh Ustaz Adek Zuheimie Ismail Darul Ghufran , Tampiness Singapore


Hadith Jumaat :-

SESUNGGUHNYA  KEBAHAGIAAN YANG SEBENAR

ADALAH MEREKA YANG PANJANG UMUR DALAM 

KETAATAN KEPADA ALLAH SWT

Hadith Riwayat Khatib dari Muthalib dari bapanya.Hadis Hasan mengikut pendapat imam assuyuti.

Sumbangan :

Ustaz Adek Zuhaeimie Ismail
Darul Ghufran Mosque
Tampiness, Singapore




Terima Kasih

Jawatan Kosong Sebagai Tukang Masak - kemasukan segera

Assalammualaikum wbt ,
Diam tak diam esok dah hari Jumaat...
chef hari ini ingin berkongsi info ..daripada kak eda, 
pagi-pagi kak eda dah hubungi chef obie..
ka eda memerlukan tukang masak untuk asrama anak-anak yatim
di sg besi.

Kepada anda yang berminat , sila take noted..
kepada anda yang dapat info ini sila sebarkan kepada teman-teman, melalui facebook , blog , wechat , whatsapp & sebagainye ...

Insyaallah semoga ada kebaikan yang anda dapat , Amin

Jawatan sebagai tukang  masak diperlukan segera


Jawatan : Tukang Masak
Gaji Pokok : RM1000.00
Tempat Tinggal disediakan
Insyaallah kebajikan anda juga dijaga.
Dana daripada daripada HAMBA ALLAH , asrama disediakan oleh kerajaan dan semua perbelanjaan ditanggung.


di : ASRAMA ANAK-ANAK YATIM DARUL TAQWA,
BT 7 1/2 SG BESI,
JALAN SG BESI,
BERHADAPAN PANGSAPURI PERMAI,
57100 
KUALA LUMPUR

HUBUNGI SEGERA : 0193218035 KAK EDA

kepada anda semua yang prihatin, sekiranya ada saudara mara , jiran atau kenalan yang ada dalam keadaan yatim piatu , yatim ,ada nenek yang terpakse menanggu membela anak yatim dan sebagainya bolehlah terus hubungi no hp diatas segera.Insyaallah anda akan dibantu.







Terima Kasih

Selasa, 16 Disember 2014

Tempahan Katering Popular di Kuala Lumpur

 SELERA SKY CHEF KUALA LUMPUR

Menyediakan perkhidmatan katering untuk pelbagai jenis majlis pada sekala kecil hingga mega

( meeting , office functions ,open house , kenduri , majlis perkahwinan , pertunangan , birthday party & sebagainya )

50 pax ,100 pax , 200 pax , 300 pax , 500pax , 1000 pax ke atas

Pihak Selera Sky Chef Memberi perkhidamatan katering untuk area Kuala Lumpur dan Selangor.
Disediakan oleh tukang masak-tukang masak berpengalaman bagi memastikan kualiti hidangan yang terbaik untuk setiap pelanggan.

Lokasi : Ampang , Kuala Lumpur




Menu Katering Makan Tengah Hari





RM19 per pax 

Nasi Goreng Yong Chow + Keropok Udang

Ayam Goreng Berempah + Salad Mentimun

Roti Jala Dan Potongan Roti Peranchis
Kari Ayam Berkentang

Laksa Johor + Sambal Belacan
with condiment

Kuih Talam -
Seri Muka

Dadih Tembikai Susu

Air Sirap Selasih Pandan

Teh O panas 





RM20 per pax western + Local

Laksa Johor + sambal belacan
with Condiment

Chicken Chop Grill
+ Black Pepper Sauce

atau

Crispy Chicken Chop
+Black Pepper Sauce

French Fries + Potato Wedges ( Pepper + Papprika + salt )
Chilli sauce + Tomato Sauce and mayonis

 Mixed Vege 

Kuih Talam -
Seri Muka

Dessert - Panacotta with  berries sauce@ chocolate sauce

Air Sirap Selasih Pandan



RM20 per pax western

Bread and Butter Pudding
+ Vanilla Sauce

Mix Garden Salad  and MIxed Vege + Dressing 1000 Island + Caesar Dressing + Mayonis + Olive Virgin Oil

French Fries + Potato Wedges ( Pepper + Papprika + salt )

Chicken Chop Grill
+ Black Pepper Sauce

atau

Crispy Chicken Chop
+Black Pepper Sauce

Dessert - Panacotta with  berries sauce@compot


 Air Punch Mint Mojito


RM20 per pax western

Bread and Butter Pudding
+ Vanilla Sauce

Mix Garden Salad  and MIxed Vege + Dressing 1000 Island + Caesar Dressing + Mayonis + Olive Virgin Oil

French Fries + Potato Wedges ( Pepper + Papprika + salt )

Chicken Chop Grill
+ Black Pepper Sauce

atau

Crispy Chicken Chop
+Black Pepper Sauce

Dessert - Panacotta with  berries sauce@compot


 Air Punch Mint Mojito


RM20 per pax 

Nasi Putih dan

Nasi Minyak
 atau
Nasi Tomato 
atau
Nasi Buryani

Ayam Masak Merah Delima / Ayam Masak Kurma Berkentang
Sayur Dalca Mahameru / Sayur Goreng Kobis
Jelataah Mentah / Acar Rampai
Pappadom

Laksa Johor + sambal Belacan
with condiment

Kuih Talam -
Seri Muka
Talam Cendol

Dadih Tembikai Susu

Air Sirap Selasih Pandan



Teh O panas




Menu Katering Hari Jadi & Sebagainya 


RM 6.00 per pax
tidak termasuk candy buffet

Laksa Johor + sambal belacan
with condiment

atau

Laksa Penang
with condiment

atau

Nasi Lemak + Sambal Tumis
with condiments

Ayam Goreng Berempah

Potongan Pelbagai kek

Air Sirap Selasih Pandan

*Candy Buffet Tambahan RM350.00



RM 7.00 per pax
tidak termasuk candy buffet

Nasi Lemak + Sambal Tumis
with condiment

Nugget ayam + cili sos + tomato sos + mayonis 
Sosej Goreng Bawang

Kuih Talam -
Talam keladi / Cendol

atau

Bubur Pulut Hitam

Air Sirap Selasih Pandan



*Candy Buffet Tambahan RM350.00




RM 8.00 per pax
tidak termasuk candy buffet

Nasi Impit Soto Ayam
with condiment + sambal kicap

Nasi Goreng Yong Chow + Keropok Udang

Kuih Talam-
Seri Muka

Air Sirap Selasih Pandan



*Candy Buffet Tambahan RM350.00


RM 9.00 per pax
tidak termasuk candy buffet

Mee Kari Istimewa
with condiment

Bee Hoon Goreng Singapura / Siam

Ayam Goreng berempah

Potongan Pelbagai Kek

Air Sirap Selasih



*Candy Buffet Tambahan RM350.00


RM 10 per pax B
tidak termasuk candy buffet


Nasi Goreng Yong Chow + keropok Udang
Bee Hoon Goreng Singapura @ Bee Hoon Soto Ayam
Roti Jala

Kari Ayam Berkentang untuk Roti Jala

Bubur Kacang Hijau / Merah 

Air Sirap Selasih Pandan

*Candy Buffet Tambahan RM350.00



RM 10 per pax A
tidak termasuk candy Buffet

Nasi Minyak 
Nasi Putih

Ayam Masak Merah 
Dalca Sayur Mahameru
Jelataah Mentah
Papadom

Dadih Tembikai Susu @ Pananacotta dengan sos coklat
Potongan Kek

Air Sirap Selasih Pandan



*Candy Buffet Tambahan RM350.00







RM25.00 perpax
Makan Tengah Hari @
Lunch

Nasi Putih dan

Nasi Minyak
 atau
Nasi Tomato 
atau
Nasi Buryani
atau
Nasi Kabuli
atau
Nasi Hujan Panas

Ayam Masak Merah Delima / Ayam Masak Kurma Berkentang
Daging Masak Hitam Manis / Rendang Tok
Sayur Dalca Mahameru / Sayur Goreng Kobis
Jelataah Mentah / Acar Rampai
Pappadom

Laksa Johor + sambal Belacan
with condiment

@ Laksa Penang with Condiment

Kuih Talam -
Seri Muka
Talam Cendol

Dadih Tembikai Susu

Air Sirap Selasih Pandan

Teh O panas





Tea Time 
RM7.00


Bee Hoon Soto Ayam dan condiment

@

Roti Jala
Kari Ayam Berkentang untuk Roti Jala




@

Kek Pisang Dan chiffon Oren/ Pandan

@

Pizza Bun atau Sandwiches 

@

Roti Jala Pandan dengan
Rawa Durian


Air Nescafe & Mineral water





RM7.00 per pax

BreakFast

Nasi Lemak + Sambal Tumis

with condiment

@

Lontong dam Sambal Tumis Ikan Bilis

@

Mee Goreng Udang dan Sambal Tumis Ikan bilis

@

Nasi Goreng Yong Chow + Keropok Udang


Teo O dan Nescafe O

@

Bee Hoon Goreng Singapura 

+

Kuih Karipap / Kuih Talam / Popiah Goreng /Pulut Panggang

Teh O dan Teh Tarik / Nescafe


Penghantaran Area Kuala Lumpur- Untuk pelbagai jenis Majlis , mesyuarat pejabat , program atau kursus 
dan sebagainya.




Selera Sky Chef Katering

Call / Whatsapp 0172260719

email : gunawan.jamil@gmail.com


Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign