CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Isnin, 13 April 2015

Resepi kek Keju : Sicillian Cheesecake & Christina Perri - A Thousand Years


Christina Perri - A Thousand Years

(Verse 1)


Heart beats fast

Colors and promises

How to be brave
How can I love when I'm afraid
To fall
But watching you stand alone
All of my doubt
Suddenly goes away somehow

One step closer

(Chorus)


I have died every day

waiting for you

Darlin' don't be afraid
I have loved you for a
Thousand years
I'll love you for a
Thousand more


(Verse 2)


Time stands still

beauty in all she is

I will be brave
I will not let anything
Take away
What's standing in front of me
Every breath,
Every hour has come to this

One step closer

(Chorus)


I have died every day

Waiting for you

Darlin' don't be afraid
I have loved you for a
Thousand years
I'll love you for a
Thousand more

And all along I believed
I would find you
Time has brought
Your heart to me
I have loved you for a
Thousand years
I'll love you for a
Thousand more

One step closer
One step closer


(Chorus)


I have died every day

Waiting for you

Darlin' don't be afraid,
I have loved you for a
Thousand years
I'll love you for a
Thousand more

And all along I believed
I would find you
Time has brought
Your heart to me
I have loved you for a
Thousand years
I'll love you for a
Thousand more

saje sharing lagu ni..
dari ost Twillight Saga,
asyik sharing resepi aje kan...
semoga terhibur...







RESEPI SICILIAN CHEESECAKE

Bahan Base : 

190 gm Biskut Coklat ( tak kisah ape brand- oreo / cream o dan sebagainya )
90 gm Mentega

Bahan Filling :

625 gm Keju Ricotta ( mesti gunakan keju ricotta – bahan penting Sicilian cheesecake )
1 cawan Gula Aising
1 sudu kecil Vanila pod atau Vanilla esen pun boleh
2 sudu besar Crème de Cacao ( kalau korang tak ade boleh abaikan )
60 gm Coklat Gelap / Dark chocolate
2 sudu besar Buah-buahan glaze dicincang ( kulit limau , ceri , mangga dan sebagainya – kalau korang tak ade juge boleh gunakan buah kering sepeti pic , fig atau prune tapi perlu dicincang.
60 gm Coklat gelap / dark chocolate untuk hiasan
½ cawan Whipping Cream

Cara Membuat :

Base kek

1.Kisar Biskut coklat , dalam mangkuk campurkan mentega yang dicairkan, gaul sebati kemudian padatkan didalam rim kek bersaiz 8 inci.pastikan betul-betul padat. Apabila telah pasti padatnya simpan dalam peti sejuk sementara kite siapkan bahan untuk filling.Boleh gunakan senduk atau sudu dengan menekan biskut sehingga padat.

2.Satukan keju ricotta , gula aising , vanilla dan crème de cacao , pukul sehingga ringan dan gebu ( fluffy )

3.Coklat gelap perlu di parut halus, masukkan coklat gelap yang telah diparut bersama Buah-buahn glaze yang telah dicincang ke dalam adunan .pukul sehingga bahan sebati.

4.Gunakan spatula atau sudu pun boleh ,masukkan adunan kedalam rim ( base biskut coklat ).Kemudian sejukkan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 6 jam atau sebaiknya semalaman. Apabila hendak dihidang , korang perlu ppukul whipping cream sehingga menjadi cream, sapukan diatas permukaan kek keju sicilai ni, akhir sekali taburkan dengan coklat gelap di atas permukaan kek. Siap … mudah kan.
Orang sicilia memang suka makan kek keju tanpa dibakar atau baked.Inagt mesti gunakan keju ricotta.


Senangkan resepinye?korang mesti cuba tau…. 

Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik







Terima Kasih

Resepi Ikan Keli Berlada yang popular...

Jom cuba resepi Ikan Keli Masak Berlada yang Popular ni...



Bahan-bahannya.

6 ekor ikan keli
2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
12 biji cili merah
Sedikit air asam jawa
Garam
Gula
Minyak masak
Serbuk Kunyit

Cara membuat.

Tips bersihkan ikan keli -

Ikan keli disiang dan dibersihkan sebersih-sebersihnya terlebih dahulu. Boleh gunakan limau nipis atau asam jawa untuk menghilangkan bau dan lendirnya boleh juga dilumur garam biarkan seketika kemudian bilas..

1, Anda perlu gaulkan dengan sedikit garam dan kunyit. Goreng sehingga ikan keli garing.

2. Bawang besar, bawang putih dan cili merah hendaklah ditumbuk atau dikisar kasar. Kemudian tumiskan bahan-bahan yang itu sehingga hingga cili masak kemudian masukkan air asam jawa dan juga sedikit garam beserta gula.



3.Setelah semuanya mesra anda matikan api, dan tuangkan sambal itu di atas ikan keli yang telah digoreng. Siap.. dan memang sedap dimakan bersama nasi putih . 

Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik




Terima Kasih

Keputusan Pemenang CGCO Pospone ke Khamis 16 / 4/ 15 11 Malam



Terima Kasih Kerana setia menunggu keputusan pemenang CGCO 
yang sepatutnya pada  pukul 11malam ini.

Atas Permintaan dan persetujuan pihak chef & penaja CGCO,
Ralat tak dapat istihar nama-nama pemenang pada malam ini,
Sukar bagi pihak penaja memilih yang terbaik...
walaubagaimanapun.. chef obie akan pilih berdasarkan beberapa kriteria, selain pilihan penaja.

Keputusan hanya akan diumumkan dalam media blog dan facebook milik chef obie
pada 16 April 2015 bersamaan Hari khamis pada pukul 11 malam.

Harap Maklum.

Chef obie tak sabar nak buat pengumuman pemenang contest giveaway cgco...heee
tapi apakan daya, anda perlu sabar yea...
3 hari aje.... ...khamis malam jumaat...
berita gembira nak diumumkan malam tu okay...

wassalam.




Terima Kasih

eBook Masakan Dan Baking : Resepi Popular Bagai Masakan Ibu Dan Chef




As Salam , Anda Yang Budiman Terima Kasih Kerana Melayari Gedung ebook  chef obie , InshaAllah pencarian resepi anda ada disini !

EBOOK MASAKAN & BAKING POPULAR CHEF 

OBIE



1. ebook Kuih & Biskut Raya 2015 (hottest!)
Menjadi Pilihan Pembuat & Peniaga Biskut & Kuih Raya*****

-Resepi Congo Bar Popular , 

-Nestum Bar Crunchy,

-French Sable,

-Epal Sable Berinti,

-Rainbow Styles Cookies & banyak Lagi..


2.ebook Chicken Chop (hottest!)
Grill & Crispy, Blackpepper Sauce ,Mushroom Sauce
& Russian Coleslaw 



3.ebook Hainan Chicken Chop(hottest!)
Crispy , Hainan Sauce & Origin Coleslaw 




4.ebook Nasi Ayam Hainan (hottest!)


5.ebook Nasi Lemak Kukus(hottest!)
Ayam Goreng Berempah , Sambal Tumis Ikan Bilis & etc


6.ebook Rempeyek Rangup !(hottest!)


7.ebook Nasi Dagang Terengganu  (hottest!)


8.ebook Aneka Masakan Ayam  (hottest!)


9.ebook Aneka Masakan Daging  (hottest!)


10.ebook Aneka Masakan Kambing  (hottest!)


11.ebook Aneka Masakan Udang  (hottest!)


12.ebook Aneka Masakan Sotong  (hottest!)
13.ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
14.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
15.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
16.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
17.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
18.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 

19.ebook 100 Resepi Roti Chef Obie ( terlajak laris! )

Melayakkan anda untuk mendapat 5 ebook PERCUMA seperti


  


Sila Tempah sekarang !  Hanya RM30.00 sahaja seunit




Dapatkan sekarang ebook chef obie! Hanya RM30.00 sahaja melayakkan anda untuk menerima 5 ebook istimewa ini.

Hanya RM30 

seunit


Cara Pembelian :

Bank In ke Akaun MBB ( Maybank )

151409098193

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Bukti pembayaran sila SMS: 

 Nama ebook  , RM30 , masa , tarikh dan

 email anda , kemudian sila hantar ke 

017 2260719
( whatsapp / sms )

Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 




Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign