CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Khamis, 11 Ogos 2016

SENARAI TERBARU KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN POPULAR CHEF OBIE

SENARAI TERBARU KELAS MASAKAN DAN BAKING POPULAR CHEF OBIE

 "Kelas Persendirian Hands On
Tunjuk Ajar Daripada Chef Profesional 
Pemahaman Yang Mudah 
Pelajar diberi buku Standard Resepi dan Cara Menggunakannya
Soalan Sentiasa Terbuka
Selepas Kelas Pelajar Boleh lagi Merujuk kepada tenaga pengajar
Kelas diadakan secara Santai "


***Kelas Western Food ( Bussines ) Yuran RM1500 ( Harga Promosi )
Harga Biasa RM2200

-Chicken Chop 3 jenis 
Breaded / Grill / Fried
Lamb Chop
Beefsteak
Fish And Chips
Western Stock
Buat Tepung KFC 
Base Water Marinated
Coleslaw
Mash Potato & Gravy
Black Pepper Sauce
Mushroom Sauce
Tartar Sauce
Spaghetti- Aglio alio Mussel atau Wild Mush Room Soup

Kelas Nasi Ayam Hainan & BBQ ( Bussines ) Yuran RM750

Kelas Persedian Sos & Stok Yong Tau Foo ( Bussines ) Yuran RM450

Kelas Aneka Lauk Pauk Pilihan 1 ( Bussines / Surirumah ) RM450

-Kambing Masak Kuzi atau Kari Kambing 
-Ayam Masak Buryani atau Ayam Masak Merah
-Pajeri Nanas Pengantin atau Acar Jelaataah Mentah Pengantin

Kelas Aneka Lauk Pauk Pilihan 2 ( Bussines / Surirumah ) RM450

-Rendang Tok ( daging ) atau Sup Daging Utara
-Ayam Masak Tomato atau Ayam Masak Kalio 
Fried Butter Prawn atau Udang Masak Mentega Basah

Kelas Aneka Lauk Pauk 3 ( Bussines / Surirumah ) RM450

Ketam Masak Kam Heong atau Ketam Masak Telur Asin
-Kerabu Taugeh dan Kerang atau Sayur Kailan Ikan Masin
Ikan Siakap Kukus Asam Boi atau Ikan Siakap Kukus Chinese Style

Kelas Aneka Lauk Pauk 4 ( Bussines / Surirumah ) RM450

-Ikan Kembung Masak 3 Rasa atau Ikan Kembung Masak Masam Manis
-Udang Goreng Tepung atau Udang Masak Sambal Petai
-Ayam Goreng Kunyit atau Fried Chicken Wings Thai Style 

Kelas Aneka Lauk Pauk 5 ( Bussines / Persendirian ) RM450

- Asam Pedas Ikan Pari Johor atau Asam Pedas Tetel Melaka
-Ikan Masin Masak Lemak Cili Api Nanas atau Pucuk Ubi Masak lemak Cili Api
-Sup Tulang Merah Singapura atau Sup Tulang Mamak

Kelas Aneka Mee 1 ( Bussines / Surirumah ) RM450

Mee Rebus Johor with condiments atau Mee Bandung Muar

Kelas Aneka Mee 2 ( Bussines / Surirumah ) RM450

Bee Hoon Soto with Condiments atau Bee Hoon Sup Utara

Kelas Aneka Mee 3 ( Bussines / Surirumah ) RM450

Laksa Penang with condiment atau Laksa Johor with condiments

Kelas Aneka Mee 4 ( Bussines / Surirumah ) RM550

Laksa Sarawak with Condiments

***Kelas Arab - Nasi Mandy ( Bussines / Surirumah ) RM550


Kelas Arab - Nasi Bukhara ( Bussines / Surirumah ) RM550



Kelas Arab - Nasi Kabul Afganistan ( Bussines / Surirumah ) RM550



Kelas Kuih Chakoi ( Bussines / Suri rumah ) RM450


Kelas Mee Bandung Muar & Asam Pedas Muar ( Bussines ) RM550

Kelas Char Kuey Teow & Kuey Teow Goreng ( Bussines ) RM550




Kelas Nasi Ayam Penyet ( Bussines / Surirumah) RM550

Kelas Aneka Tom Yam ( Bussines / Surirumah ) RM450


Kelas Aneka Puding Hotel ( Bussines ) RM450

Kelas Chilled Cheesecake ( Bussines ) RM550

-Manggo Cheesecake atau Oreo Nutella Cheesecake
- Decoration Brandy Snap atau Tuille
- Coklat Deco untuk kek

Kelas Aneka Brownies ( Bussines ) RM550

Kelas Deko Kek ( Korea Flower / Butterwreath floral ) RM750

Kelas Aneka Muffin ( Bussines / Surirumah ) RM550

Kelas Aneka Cupcake ( Bussines / Surirumah ) RM550

Kelas Deko Kek Fondant & Gumpaste ( Bussines / Surirumah ) RM550

Kelas Deko Kek Fondant ( Bussines / Surirumah ) -Birthday Theme RM550




Kelas Aneka Coklat ( Bussines / Surirumah ) RM550

Kelas Deko Kek Coklat - Coklat 3D ( Bussines / Surirumah ) RM750





Gambar-gambar terbaru daripada PELAJAR-PELAJAR KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN CHEF OBIE, 















KELAS-KELAS KENDALIAN CHEF OBIE INI 
DIADAKAN DI :

LOKASI - Merdeka Villa , Bandar Baru Ampang,
Selangor . Kuala Lumpur

Hari Dan Tarikh : Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad
( Jumaat Tiada Kelas Dan Cuti Public Holiday )
* Para pelajar perlu memilih sendiri hari dan tarikh untuk kelas masakan atau baking diadakan



Untuk Tempahan Kelas dan Pembayaran Yuran atau Fee :

Anda Wajib Menjelaskan Yuran
Ke salah satu akaun



i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 

Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke 

01722620719

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 

0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call






KELAS MASAKAN KOREA PERSENDIRIAN

Kelas Masakan Korea  ini diadakan sepanjang tahun 2016, 


PILIHAN 1 
Yuran Istimewa RM1800

Legasi Kimchee @ kimchi



1.Asas Membuat Kimchi Asli Korea 
2.Asas Membuat Kimchi jjgae Asli Korea ( Kimchi Stew )
3.Asas membuat Kimchijeon Asli Korea ( Pancake Korea )
4.Asas membuat Kimchiguk Asli Korea ( Kimchi Soup )
5.Asas Membuat Kimchi Bokkeumbap Asli Korea ( Nasi Goreng Kimchi )

PILIHAN 2
Yuran Istimewa RM1800

Legasi Gimbap @ Kimbap



1.Asas Membuat Gimbap Asli Korea.
2.Asas membuat Gimbap Kimchi Asli Korea.
3.Asas Membuat Gimbap Bulgogi Asli Korea ( Daging )
4.Asas Membuat Fusian Gimbap- Calirfornia & French
5.Asas Membuat Gimbap Tuna 
6.Asas Membuat Gimbap Telur
7.Asas membuat Gimbap Sayuran

PILIHAN 3
Yuran Istimewa RM 1200

Legasi Ramyeon @ Ramen ( Mee Segera Korea )
& Korea Noodle Soup @ Guksu



1.Asas Penyediaan Ramyeon Kimchi
2.Asas Penyediaan Ramyeon Bulgogi
3.Asas Penyediaan Ramyeon Pedas
4.Asas Penyediaan Ramyeom Sayuran 
5.Asas Penyediaan Ramyeon Telur
6.Asas penyediaan Guksu

PILIHAN 4
Yuran Istimewa RM1800

Legasi Korea Fried Chicken @ Dakgangjeong , Korea Garlic Fried Chicken @ Kkapunggi  Dan Salad Korea



1.Asas Penyediaan Tepung Rangup  Istimewa Korea
2.Asas Membuat Sos Korea
3.Perbezaan Dakgangjeong ( potongan ayam )
Perbezaan YangnYeom Tongdak ( Isi ayam )
4.Cara Menggoreng dengan betul
5.Cara Membuat Sos Pedas Masam Manis Fried Chicken Dan Korea garlic Fried Chicken
6.Penyediaan Salad Korea Bulgogi & Korea Chicken

PILIHAN 5
Yuran Istimewa RM1200

Legasi Bibimbap


1.Asas Penyediaan Bibimbap 
( Nasi Campur Korea Popular )
2.Penyediaan lauk pauk untuk Bibimbap
Seperti sayur-sayuran , daging ,sos dan nasi korea.


Perhatian :

Pelajar Yang berminat 
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.

Hari : Isnin Hingga Khamis , Sabtu Dan Ahad 
( Jumaat dan Public Holiday Tiada kelas )

Lokasi : Merdeka Villa , Jalan merdeka , Ampang .Selangor KL

Pelajar Wajib  Membuat Pembayaran 60 % 
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 

Muhamad Gunawan Jamil

Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke 

01722620719

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 
0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call



Karier chef obie sehingga ke Yeosu , Korea selatan
jom kite layan taeyang from big bang...


KELAS MASAKAN BELANDA - DUTCH PERSENDIRIAN CHEF OBIE ( untuk perniagaan )



1. Kelas Masakan Belanda  " BITTERBALLEN "
Yuran Istimewa RM 1800

Bitterballen with Dutch Mustard Dipping ( Halal )




Salah satu makanan popular di Belanda, 
Dipanggil " Bitterballen" merupakan meatball crispy tradisional belanda yang unik cara pembuatan dan juga rasanya.
Kebiasaan Menggunakan Belgian Beer dalam menghasilkan "Bitterballen",
Chef obie tidak menggunakan Belgian Beer & diganti dengan rasa hampir sama tanpa meninggalkan keaslian rasanya. "Bitterballen ini dimakan bersama pasangan cecahnya iaitu Dutch Mustard Dipping".
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Bitterballen sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Mustrad Dressing secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.


2.Kelas Masakan Belanda " KIBBELING " 
Yuran Istimewa RM 1800

 Kibbeling with Dutch Tartar Sauce




Merupakan Ikan Pilihan Yang rangup dinikmati bersama pasangannya 
Dutch tartar Sauce
( penggunaaan batter yang unik dan autentik dari segi rasa dan penyediaan membezakan 
Kibbeling berbeza dengan fish & chips dari U.K mahupun Amerika. 

-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Kibbeling sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Tartar Sauce secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.



3.Kelas Masakan Belanda " POFFERTJES " 
Yuran Istimewa RM 1800



Merupakan Pancake yang lebih comel berbanding pancake yang sedia ada.
Juga dikenali dengan panggilan poffertjes small dutch fluffy pancake
amat istimewa ia lebih manis berbanding pancake biasa serta dinikmati bersama
jam belanda homemade , taburan aising sugar mahupun snow powder

-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Poffertjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Jam secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.



3.Kelas Masakan Belanda " VLAMMETJES " 
Yuran Istimewa RM 2200




Merupakan Kombinasi meatball belanda popular dalam portion yang comel.
Meatball yang agak pedas terselit dalam hidangan "Vlammetjes yang popular ini "
Dinikmati bersama 3 jenis Sauce Cili Dutch dan Dressing Dutch.

Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Set Vlammetjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Sauce dan Dressing Dutch.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.


Perhatian :

Pelajar Yang berminat 
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.

Hari : Isnin Hingga Khamis , Sabtu Dan Ahad 
( Jumaat dan Public Holiday Tiada kelas )

Lokasi : Merdeka Villa , Jalan merdeka , Ampang .Selangor KL

Pelajar Wajib  Membuat Pembayaran 60 % 
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 

Muhamad Gunawan Jamil

Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke 

01722620719

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 
0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call




Karier chef obie bermula di Belanda - Holland

Hubungi  & Follow chef obie

chef nak berkongsi kata kata positif untuk Anda..dan juga diri sendiri sendiri..

" WAKE UP SMILE ,
AND TELL YOURSELF
TODAY IS MY DAY !

AND TRAIN YOUR MIND 
TO SEE THE POSITIVE
IN EVERY SITUATION "





 IG : chef_obie_official
whatsapp 0172260719
email :gunawan.jamil@gmail.com

website: chefgunawanmalaysia.blogspot.com
malaysiapropertiespure.blogspot.com





Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign