CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 25 September 2019

RESEPI KUIH TALAM CENDOL CHEF OBIE


Caption..

Poyo petang ni , bila #chefobie terjumpa #khazanah lama , Lupe lah nama ape yea yg mcm songkok Popeye the sailor man tut tut...,

The ex #alam intake 72 #catering #cr846 #cedok ,

Walau sedang tidak serious sedikit petang ni , chef tetap ingiin kongsikan satu resepi 


RESEPI TALAM CENDOL #chefobie



Bahan

Guna Loyang 11 x 11 inci

(A)

525 gm Gula castor

1100ml Air

5 helai daun pandan

(B)

500gm Tepung Beras Cap teratai

50gm Tepung Ubi

1 ½ sudu kecil Garam halus

500ml Santan Pekat

1100 ml Air

(C)

300gm Cendol

(D)

100 Gula Merah

50 gm Kacang Merah yg telah direbus

Cara Penyediaan

1-Masak Bahan ( A ) sehingga mendidih.

2.Satukan semua bahan ( B ) dan campurkan dengan bahan ( A )

.Bahagikan kepada 2 bahagian , pastikan putih 800 ml, selebihnya dimasak bersama ( D ) gula merah dan kacang merah yang telah direbus.

4.putih bagikan 2 bahagian , 1 bahagian dicampur ( C ) Cendol.

5.Mulakan melapis mengikut kreativiti ,Dikukus setiap satu lapis lebih kurang 5 minit.lakukan sehingga selesai

Tips- Lap atas kuih sekiranya terdapat wap air, gunakan tisu dapur, kemudian sapukan minyak masak diatas permukaan kuih.

resepi merupakan perkongsian chef obie kepada peminat majalah SAJI untuk bulan Mac 2015




Chef Obie , Asal Johor Bharu , Johore , Merupakan Profesional Chef yang Aktif Dalam Pembangunan , Pembentukan F&B Dalam Komuniti di Malaysia.

PLEASE FOLLOW

Instagram : chef_obie_official 



Terima Kasih

FHM 2019 : KLCC Convention Centre Chef Obie & MGJ CONSULTANCY

FHM 2019 : KLCC CONVENTION CENTRE CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY









#mgjconsultancy @foodandhotelmalaysia
#chefobie #chefobiecrew
Done for yesterday programs , Alhamdulillah.
Thanks 4 crews chef Obie yg join mahupun yg back up dari belakang.

Pendedahan yang baik untuk Crews Chef Obie ,
Terima Kasih kepada FHM 2019 atas penganjuran kali ke 15 ,Seperti setiap tahun jemputan yang diterima Chef Obie akan digunakan sebaik mungkin. Perkongsian , Pencarian Input , Perkembangan Syarikat amat sesuai dan platform FHM 2019 turut membantu & memudahkan kami. 
Kepada Semua yang terlibat secara langsung mahupun tidak dalam Food Industry ini , Chef Obie & MGJ CONSULTANCY mengucapkan Selamat Maju Jaya . 


Chef Obie , Asal Johor Bharu , Johore , Merupakan Profesional Chef yang Aktif Dalam Pembangunan , Pembentukan F&B Dalam Komuniti di Malaysia.

PLEASE FOLLOW

Instagram : chef_obie_official 



Terima Kasih

KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR : BULAN OKTOBER 2019


CHEF OBIE : KELAS / KURSUS / BENGKEL / 

DEMONSTRASI / MASAKAN PERNIAGAAN DAN 

BAKING UNTUK AMATEUR DAN PROFESIONAL

Dengan Mewujudkan MGJ Consultant Kuala Lumpur 5 Tahun lalu hingga kini , Alhamdulillah dengan rasa rendah diri chef obie telah melatih dan membentuk pelbagai golongan lapisan masyarakat , bangsa dan usia bermula 9 tahun hingga 77 tahun juga hadir dalam memperkasakan diri dengan ilmu masakan dan baking.


Para pelajar chef obie juga datang dari Seluruh negeri Di Malaysia baik dari Semenanjung , Sabah , Sarawak malah ada juga daripada luar negara seperti Arab Saudi , Jepun, Syiria , Amerika ( usa ) , Brunei Darus Salam , Hong Kong Dan juga Maldive.


Perkhidmatan chef obie dalam mengajar juga diperlukan dalam sektor pendidikan di Universiti Awam mahupun swasta Tempatan. Terima Kasih atas penghargaan dan kepercayaan .


Kerjasama yang baik dengan pihak Korporat , Kementerian dan Badan-badan kerajaan ,  NGO , Badan kebajikan , Persatuan mahupun Perseorangan.


Pihak - pihak media massa dan media eletronik juga memainkan peranan memperkenalkan chef obie kepada umum sejak tahun 2009 sehingga kini , baik pihak surat khabar , majalah-majalah tempatan , online magazine , radio mahupun pihak stesen tv tempatan . Terima kasih kepada anda semua .


Sila Klik link yang dibawah 



Syukur Alhamdulillah , setelah melebihi 5 tahun chef obie menjalankan pelbagai program komuniti , seperti program memasak , membaking bertujuan memperkasakan lagi ilmu masakan perniagaan dalam masyarakat berbilang kaum dan latarbelakang seterusnya dapat membantu mereka menambah pendapatan .Malah Bengkel terbaru ini turut mendapat perharian peserta luar negara seperti dari Negara Jepun , Syiria , Pakistan dan Indonesia .




Selamat Maju Jaya,

*kebenaran dari student utk sharing pic
Semua merupakan students personal class Chef Obie.





PROMOSI !!! DISKAUN 10%!!!
KURSUS / KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR KEMASUKAN OKTOBER 2019

*** Info Fees atau Yuran Dibawah ini Belum Lagi Di Tolak 10% , 
Sesiapa sahaja layak untuk mendapatkan 10% kecuali Pesara , Ibu Tunggal dan Penjaga OKU kerana telah sedia ada diberi Harga Istimewa .
Sila buat tempahan kelas awal untuk mengelakkan sebarang masalah. Terima Kasih




KELAS WESTERN FOOD ( hot ! 2012 hingga kini )

( Restauran , Foodtruck, Food Court , Kiosk , Gerai , Bazaar , Lunch Box Dan Sebagainya )

Mempelajari Asas Penyediaan Miss En Place Western Food , Teknik Marinated , Teknik Grill , Teknik Deep Fried & etc. Cara Penyimpanan, Penggunaan Bahan-bahan yang betul untuk perniagaan Western Food , Penggunaan Penyukatan & Standard Resepi , Kos Serta Harga Jualan.

PAKEJ 1


YURAN /FEE : RM2500 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100

Breaded Chicken Chop
Grill Chicken Chop
Fried Chicken Chop
Chicken Pop
Drummet @ Buffalo BBQ
Fried Chicken Wings
Base Water Marinated
Buat Tepung CRISPY
Coleslaw
Mash Potato 
Western Stock
Gravy
Black Pepper Sauce
Mushroom Sauce

PAKEJ 2
YURAN /FEE : RM2500 

Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100

Lamb Chop
Lamb Rack Primium
*Lamb Shanks
Beefsteak
Base Water Marinated
Asparagus
French Beans
Alfalfa Sprout
Sweet Potatoes
Western Stock
Mint Sauce
BBQ Pepper Sauce

PAKEJ 3
YURAN /FEE : RM2500 

Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100

Fish And Chips
Fish Fingers
Grill Salmon Steak
Grill Salmon Fillet
Batter Fish Fritters
Western Stock
Garlic Butter Spread
Buat Tepung FISH & CHIPS
Crispy Batter FISH & CHIPS 
Western Stock
Coleslaw
Alfalfa Sprout
Tartar Dressing
Garlic Dressing
French Fries
French Fries Seasoning Spicy
French Fries Seasoning Herbs & Cheese

PAKEJ 4
YURAN /FEE : RM2500 


Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100

Spaghetti , Linguinie , Spiral , Angle Hair
Classic Aglio alio ( From Sicilia , Italia )
Carbonara 
Marinara
Pesto
Chicken Bolognese
Beef Bolognese
Carbonara Sauce with Grill Mussel
Chicken Lasagna
Beef Lasagna
Western Stock

PAKEJ 5
YURAN /FEE : RM2500 



Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100

Wild Mushroom Soup
Asparagus Soup 
Clam Chowder
Onion Soup
Pumpkin Soup
Tomato Basil Soup
Western Chicken Soup
Garlic Butter Spread
Garlic Bread
Crouton
Western Stock

PAKEJ 6
YURAN /FEE : RM2500 



Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100

Burger - Beef Patties 3 jenis
Patties Classic 
Patties Herbs
Patties Spicy
Burger - Chicken Patties 3 Jenis
Patties Classic
Patties Herbs
Patties Spicy
( Untuk Patties akan diajar sukatan 2 jenis Berat )
Portabelo Mushroom 
Mustard Dressing
Garlic Dressing
Mum Relish ( Special Onion Caramalized )
BBQ Sauce
Black Pepper Sauce
French Fries
French Fries Seasoning Spicy
French Fries Seasoning Herbs & Cheese




 





KELAS NASI KUKUS AYAM BEREMPAH 
YURAN /FEE : RM2000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500


Intipati

-Gulai Kukus MEWANGI
( Teknik mempercepatkan penyediaan Nasi Kukus )


- Ayam Goreng Berempah
( Teknik penyediaan ayam supaya cepat Masak , Crunchy & Beraroma )


- Gulai Kari Istimewa Nasi Kukus 

( Rempah ratus dibawa khas dari XXXXXX )


- Sambal Istimewa Nasi Kukus
Merah & Ijo


-Cadangan Harga


-Standard Resepi












KELAS MASAKAN KATERING 
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2500

*PILIHAN untuk setiap satu kategori menu adalah 1


Nasi Minyak / Hujan Panas atau
Nasi Beriani atau
Nasi Tomato

Ayam Masak Merah atau Ayam Hijo atau
Ayam Beriani atau
Ayam Rendang Minang

Daging Masak Hitam Manis atau 
Daging Kurma Berkentang atau
Rendang Daging

Kambing Beriani atau
Kambing Kuzi atau
Kari Kambing India Selatan atau 
Kambing Vindaloo

Dalcha Sayur Mahameru
Dalcha Sayur Melayu
Dalcha Sayur Peranakan

Pajeri Nanas atau 
Pajeri Terung atau 
Pajeri Mentimun
Jelataah Mentah

Intipati :

1.M.E.P Untuk ke semua Menu
2.Standard resepi Untuk Perniagaan Katering ( Buku Standard Resepi )
3.Tips-tips menyediakan hidangan katering untuk 10-1000 pax
4.Pelajar belajar secara hands on 1 to 1
5.Tips membeli bahan mentah dari pembekal dan cara membuat tempahan.



Nasi Tulang Rimau + Gulai Tulang Rimau + Sambal Tulang Rimau


Serunding Tulang Rimau

*** Berpengalaman Dalam menyediakan pelbagai jenis hidangan makanan utama & dessert Untuk pelbagai golongan,Membuatkan Penyedia makanan Profesional Chef Obie  menghasilkan Satu Menu Mudah dan beridentitikan kemelayuan malah Hidangan ini juga universal dan mempunyai ciri-ciri keunikan tersendiri selain sedap dengan Rahsia Gulai rempah ratus 7 lautan tersendiri mudah  diterima pelbagai golongan masyarakat ,Sesuai menjadi Pilihan Peniaga , pengusaha restauran , fooodtruck , bazaar , pasar malam , online delivery mahupun katering !


NASI TULANG RIMAU + GULAI TULANG RIMAU 

+ SAMBAL TULANG RIMAU + SERUNDING 

TULANG RIMAU 

YURAN /FEE : RM2200 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700

Intipati 

Asas Penyediaan NASI TULANG RIMAU
Asas membuat PASTE GULAI TULANG RIMAU UTK PERNIAGAAN
Cara Perapan & Gorengan POULTRY TULANG RIMAU Yang Betul
Cara Membuat Cili atau Sambal Cili TULANG RIMAU
Penyediaan SERUNDING TULANG RIMAU
Standard RESEPI UNTUK PERNIAGAAN DAN CARA PENYIMPANAN
Kos Dan Cadangan Harga Jualan





KELAS CHAR KUEY TEOW CKT + KUEY TEOW GORENG KTG ( Hot ! Dari 2015 sehingga kini )
( Bazaar , Foodtruck , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )

YURAN /FEE : RM1500 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1000

Intipati

Membuat Sos Asas CKT.
Penyediaan Asas- Miss En Place CKT & KTG
Penyukatan & Standard CKT & KTG
Penyimpanan.
Penggunaan Standard Resepi.
Kos & Cadangan Harga Jualan 

Sila klik link dibawah ini Jika ingin Pihak Chef Datang ke Lokasi Anda Untuk mengajar 






KELAS MEE REBUS JOHOR + GEAR BOX DAN MEE BANDUNG MUAR 

YURAN /FEE : RM2200 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700

Intipati


1.Mee Rebus Johor
2.Mee Rebus Tulang "Gear Box" Johor
3.Mee Bandung Muar - PES MEE BANDUNG 


Intipati


1.Penyediaan Asas Mee Rebus. Mee Rebus Tulang "Gear Box " Dan Mee Bandung Muar
2.Sukatan yang tepat untuk perniagaan
3.Belajar menyediakan Ibu /Paste Mee Rebus Dan Mee Bandung Yang Standard.
4.Harga Jualan Recommended








KELAS ROJAK PASSEMBUR & CONDIMENTS
YURAN /FEE : RM2200 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700

Intipati
1.Penyediaan Condiments
- Cucur Kembang / Naik
- Cucur Kelapa
- Cucur Crispy Berempah
& etc yg bersesuaian.
2.Penyediaan IBU PASSEMBUR atau PES PASSEMBUR
3.Sukatan Standard Bizz bagi memudahkan peniaga mengekalkan kesedapan rasa setiap Hari.
4.Penyimpanan yg better untuk peniaga
5.Penetapan Harga Jualan Dan Portion.




 



KELAS NASI AYAM DARA GOLDEN ROASTED DAN TERIYAKI
YURAN /FEE : RM2500 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100


Intipati 

Rahsia Penyediaan GOLDEN ROASTED yg sedap dan chatek pada masa yg paling singkat 30 minit 
Cara memotong Ayam Dara Golden Roasted
Penyediaan Nasi Ayam Dara Golden Roasted Marvoulles
Sup Original Golden Roasted
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul Mengikut Jenis
Cara Membuat Sos Cili Merah Power, Kicap Cair Golden Roasted dan Halia kisar
Kos, Taugeh @ Kailan Dan Cadangan Harga Jualan





                

Bersama Kartunis PETAI & isteri

"KELAS NASI AYAM 3 in 1 "

NASI AYAM DARA HAINAN , NASI AYAM DARA 

BBQ & NASI AYAM DARA KLASIK  


YURAN /FEE : RM2200 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700

Intipati 

Asas Penyediaan 3 jenis Nasi Ayam 
Hainan , BBQ Dan Klasik
Sup Original Hainan
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul Mengikut Jenis
Cara Membuat Sos Cili , Kicap Cair dan Halia kisar
Kos Dan Cadangan Harga Jualan





     




   

Kelas Nasi Ayam Penyet
YURAN /FEE : RM2000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500

Intipati 

Asas Penyediaan Nasi Ayam Penyet
Sup Original Autentik
Cara Penyediaan Ayam Penyet Yang Betul 
Cara Membuat Sambal Penyet , Sambal Hijo dan krup krup Rangup
Kos Dan Cadangan Harga Jualan






KELAS MEMBUAT SOS YONG TAU FOO & PES TOM YAM ala Familymart 

YURAN /FEE : RM1500 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1000


1.Sos Hitam Manis Dan Sos Cili Yong Tau Foo Original 

2.Sup & Stok Yong Tau Foo Original

3.PES Tom Yam Ala Familymart

Intipati :

1.Belajar membuat Ibu atau PES Sos Hitam Manis Original Yong Tau Foo-

2.Belajar membuat Sos Cili Original Yong Tau Foo -

3.PERCUMA Belajar membuat Sup @ Stok Original Yong Tau Foo-

4.Belajar membuat Ibu atau PES TOM YAM ala familymart

5. Belajar cara menggunakan Buku Standard Resepi & kelas diadakan secara Hands On

6.Belajar cara penyimpanan dan membuat dalam kuantiti untuk PERNIAGAAN.









MEE KARI CINA, KARI AYAM KERING ,SAMBAL

 GARING DAN PES AIR 

LONGAN 

YURAN /FEE : RM2000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500

Intipati 

Asas Penyediaan KUAH MEE KARI CINA 
Asas membuat PASTE MEE KARI CINA UTK PERNIAGAAN
Cara Memasak KARI AYAM KERING Yang Betul
Cara Membuat Cili atau Sambal Cili MEE KARI 
Penyediaan Condiments MEE KARI
Standard RESEPI UNTUK PERNIAGAAN
ASAS MEMBUAT PASTE AIR LONGAN DAN PENYIMPANAN
( Anda juga boleh berniaga extra Jus Buah Longan @ Paste Air Longan )
Kos Dan Cadangan Harga Jualan

Fried Bean Curd With Chilli & Lemongrass

Vietnamese Chee Cheong Fun

Original Cha Gio Tom

Original Nem Cuon - Tom, Bo & Ga


Hue Beef Noodle Vietnamese 

Bo Luc Lac

KELAS MASAKAN VIETNAM @ VIETNAMESE CUISINE

YURAN /FEE : RM2500 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100


1.Original Cha Gio Tom ( Crispy Prawn Spring Roll + Vietnamese Fish Sauce )


2.Original Nem Cuon - Tom, Bo & Ga ( Rice paper Rool Prawn,Chicken lemongrass , Beef + Vietnamese Peanut Sauce

3.Fried Bean Curd With Chilli & Lemongrass

4.Bo Luc Lac ( Salad Sauteed Vietnamese Marinated beef )

5.Vietnamese Chee Cheong Fun ( Wrapped with prawn,chicken & mushroom with beansprout ,chillie fish sauce )

6.Hue Beef Noodle Vietnamese ( beef ,tendon ,brisket in spicy soup ) Bun Bo Hue

7.Hanoi Beef Noodle ( beef.tendon.brisket in clear soup ) Po Bo hanoi

Intipati :

1.Belajar membuat Asas Sos cicah utk hidangan vietnam

2.Belajar menyediakan Asas Setiap bahan mengikut menu , daripada sup clear dan sup spicy, vietnam chee cheong fun, fried bean curd dan spring roll goreng.

3. Belajar cara menggunakan Buku Standard Resepi & kelas diadakan secara Hands On

4.Belajar cara penyimpanan dan membuat dalam kuantiti untuk PERNIAGAAN.






KELAS NASI LEMAK SOTONG KING 
( Bazaar , Foodtruck ,Food Court , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )
YURAN /FEE : RM2200 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700

Intipati 

Membuat Nasi Lemak Pandan , Ibu Sambal Tumis ,TEPUNG CRISPY 

Penyediaan Asas- Miss En Place SOTONG KING
Penyukatan & Standard Serbuk Original & Spicy

Penyimpanan.

Penggunaan Standard Resepi

Penyediaan Goreng & Teknik Goreng 

Sotong King Gunting

Kos & Cadangan Harga Jualan
   
Penggunaan dalam menu di kedai / Medan Selera / Foodtruck

    






KELAS MASAKAN CINA - SIZZLING DAN CLAYPOT 

YURAN /FEE : RM2200 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700


Sizzling & Claypot


Mee / Rice.

Sos Original
Sos Blackpepper
Chinese Curry
Szchuan Soup / Hainan+Hoishin
Ayam / Daging / Udang

Intipati :


1.Asas Penyediaan Mess En Place- 

Sos original Sizzling Dan Claypot
Sos Black Pepper Sizzling Dan Claypot
Chinese Curry Sizzling Dan Claypot
Szchuan Soup / Hainan+Hoishin 
Ayam / Daging / Udang
2.Sukatan ala Carte order
3.Cara menggunakan Sizzling Plate dan Claypot
4.Sukatan Standard dan menggunakan standard resepi










KELAS MASAKAN CINA - RICE , NOODLE & 4 DISHES

YURAN /FEE : RM2200 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700

4 Season Dishes-
Chili Crab
Salty Eggs Crab
Kam Heong
Kung Pao


Cantonese Fried Noodles
Yong Chow


Intipati :

1.Asas Penyediaan Mess En Place - YCFR , CFN, CC,CSE,kam heong & Kung Pao 
2.Sukatan ala Carte order
3.Cara menggunakan Wok 
4.Cara menghidang dengan betul ketam hidup ( langkah demi langkah )
5.Sukatan Standard dan menggunakan standard resepi





Kelas Nasi Lemak Kukus Berlauk

YURAN /FEE : RM2000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500

Intipati

Asas Menyediakan Nasi lemak Biasa & Kukus
Penyediaan Ibu Sambal
Penyediaan Sambal Tumis Ikan Bilis
Penyediaan Ayam Goreng Berempah
Penyediaan Sambal Kerang 
Penyediaan Rendang Kerang atau Ayam





  



KELAS MEMBUAT SATAY & SATAY 

FROZEN 

YURAN /FEE : RM2200 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500
ntipati

-Ibu Sambal Satay
-Ibu Kuah Kacang Marbeles
-Ayam
-Daging Lembu
-Satay Tulang
-Asas Penggunaan Bahan Satay Terbaik & Sedap 
Penyediaan Kuah kacang marvoulles ,sambal garing dan 
nasi impit
Perapan yang betul
Cara Mencucuk satay
Cara Membakar satay dengan betul & Wangi
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
Extra - Satay Tulang Ala Satay Jelebu
Pelajar Satay- Daripada Hong Kong ( Rachel Renee Hor )

* Rachel Renee Hor if you see your pix , do not hesitate please contact chef obie because my hp lost & your nombor and your information for certificate also gone after the class . my hotline 0172260719



 



KELAS MASAKAN KOREA 

YURAN /FEE : RM2300 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700

***Fee Untuk Setiap Jenis Pilihan 1, 2 , 3 , 4 & 5

PILIHAN 1 

Legasi Kimchee @ kimchi


Intipati

1.Asas Membuat Kimchi Asli Korea 
2.Asas Membuat Kimchi jjgae Asli Korea ( Kimchi Stew )
3.Asas membuat Kimchijeon Asli Korea ( Pancake Korea )
4.Asas membuat Kimchiguk Asli Korea ( Kimchi Soup )
5.Asas Membuat Kimchi Bokkeumbap Asli Korea ( Nasi Goreng Kimchi )

PILIHAN 2

Legasi Gimbap @ Kimbap


Intipati

1.Asas Membuat Gimbap Asli Korea.
2.Asas membuat Gimbap Kimchi Asli Korea.
3.Asas Membuat Gimbap Bulgogi Asli Korea ( Daging )
4.Asas Membuat Fusian Gimbap- Calirfornia & French
5.Asas Membuat Gimbap Tuna 
6.Asas Membuat Gimbap Telur
7.Asas membuat Gimbap Sayuran

PILIHAN 3

Legasi Ramyeon @ Ramen ( Mee Segera Korea )
& Korea Noodle Soup @ Guksu


Intipati

1.Asas Penyediaan Ramyeon Kimchi
2.Asas Penyediaan Ramyeon Bulgogi
3.Asas Penyediaan Ramyeon Pedas
4.Asas Penyediaan Ramyeom Sayuran 
5.Asas Penyediaan Ramyeon Telur
6.Asas Penyediaan Guksu

PILIHAN 4

Legasi Korea Fried Chicken @ Dakgangjeong , Korea Soy Garlic Fried Chicken @ Kkapunggi  Dan Korea Fries








Intipati

1.Asas Penyediaan Tepung Rangup  Istimewa Korea
2.Asas Membuat Sos Korea
3.Perbezaan Dakgangjeong ( potongan ayam )
Perbezaan YangnYeom Tongdak ( Isi ayam )
4.Cara Menggoreng dengan betul
5.Cara Membuat Sos Pedas Masam Manis Fried Chicken Dan Korea garlic Fried Chicken
6.Penyediaan Fries Korea Origin & Spicy Seaweed

PILIHAN 5

Legasi Bibimbap



Intipati

1.Asas Penyediaan Bibimbap 
( Nasi Campur Korea Popular )
2.Penyediaan lauk pauk untuk Bibimbap
Seperti sayur-sayuran , daging ,sos dan nasi korea.


Karier chef obie sehingga ke Yeosu , Korea selatan




KELAS MASAKAN "street food" BELANDA 

YURAN /FEE  RM2500 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700


*Anda Di Beri Pilihan 1 Bitterballen , 2 Kibbeling , 3 Pofferterjes , 4 Vlammetjes - Setiap pilihan Yuran adalah RM2000

Pilihan 1  " BITTERBALLEN "

Bitterballen with Dutch Mustard Dipping ( Halal )




Salah satu makanan popular di Belanda, 
Dipanggil " Bitterballen" merupakan meatball crispy tradisional belanda yang unik cara pembuatan dan juga rasanya.
Kebiasaan Menggunakan Belgian Beer dalam menghasilkan "Bitterballen",
Chef obie tidak menggunakan Belgian Beer & diganti dengan rasa hampir sama tanpa meninggalkan keaslian rasanya. "Bitterballen ini dimakan bersama pasangan cecahnya iaitu Dutch Mustard Dipping".
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Bitterballen sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Mustrad Dressing secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.


Pilihan 2 " KIBBELING " 

 Kibbeling with Dutch Tartar Sauce




Merupakan Ikan Pilihan Yang rangup dinikmati bersama pasangannya 
Dutch tartar Sauce
( penggunaaan batter yang unik dan autentik dari segi rasa dan penyediaan membezakan 
Kibbeling berbeza dengan fish & chips dari U.K mahupun Amerika. 

-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Kibbeling sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Tartar Sauce secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.

Pilihan 3 " POFFERTJES " 




Merupakan Pancake yang lebih comel berbanding pancake yang sedia ada.
Juga dikenali dengan panggilan poffertjes small dutch fluffy pancake
amat istimewa ia lebih manis berbanding pancake biasa serta dinikmati bersama
jam belanda homemade , taburan aising sugar mahupun snow powder

-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Poffertjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Jam secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.


Pilihan 4  " VLAMMETJES " 





Merupakan Kombinasi meatball belanda popular dalam portion yang comel.
Meatball yang agak pedas terselit dalam hidangan "Vlammetjes yang popular ini "
Dinikmati bersama 3 jenis Sauce Cili Dutch dan Dressing Dutch.

Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Set Vlammetjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Sauce dan Dressing Dutch.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.




Karier chef obie bermula di Belanda - Holland


Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional & Selebriti )
( Berpengalaman menghidangkan menu-menu pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VVIP Malaysia )


Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang

Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )

Tarikh Kelas :
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Kelas Tiada Diadakan )



Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 11 pagi

Kelas : Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )

Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja

Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )


Hubungi : 60172260719 chef obie


Perhatian Anda Yang Sedang Membaca Info Kelas Masakan Perniagaan Popular 2019 ,dibawah ini adalah Cara untuk mengikuti kelas


Pelajar Yang berminat 
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.

Pelajar Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 
Muhamad Gunawan Jamil

ATAU

Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY

Bank Islam No akaun 12122010028739



Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke 



01722620719

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 

0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call

Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan


Hubungi MGJ CONSULTANCY

http://www.wasap.my/60169166010 PA Nesa



Antara Testimoni-testimoni pelajar kelas masakan perniagaan popular chef obie

FOODJAM

Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh, Selangor

SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan

SAFHYD STEAK HOUSE
No 48 , Jalan Nova u/5 ,
Subang Bestari 
Shah Alam

MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY
370 , Jalan Tai Shin Jar
Kuching , Sarawak

RESTAURAN RONEY
Pusat Perniagaan Adnium
Bandar Bukit Beruntung , Bukit Sentosa & Klang

MAKAN SHACK
2186,G floor, Jln Bukit Minyak

Kawasan Perniagaan Asas Murni
Bukit Mertajam, Seberang Prai

SNOW BALL DANCE
Chef Pak Di, Melaka 

DESARU VIBE LOUNGE
No 19,Jalan Dato Jaafar 24/1 Taman Mutiara Desaru Bandar Penawar, Johor

MEEN PITSTOP 
Ulu Pulai, Gelang Patah , Johor ( Berdekatan Legoland Malaysia )
TAT NASI AYAM 


Desaru Bandar Penawar, Johor

DAPUR AISHAH
Wisma Central , Kuala Lumpur

THE GRINDER
Kajang, Selangor ( kiosk mengikut events )

FISH TAKE AWAY muhammadrauffnc
Tasek kenyir, Terengganu

NEVER BACK DOWN
Kedah Darul Aman

STEAKHOUSE
Kelantan

STEAKHOUSE WESTERN 
Penang

WESTERN BROTHERS
Johor

RESTORAN KUNING KUNYIT
Damansara Height , Kuala Lumpur

MALAYSIA CATERER
Texas, United State Of America

HOR RESTAURANT
Hong Kong , Republik Of China 

DEE HOUSE RESTAURANT
Taman Bukit Rambai , Melaka

MERCIK CHAR KUEY TEOW
Parit Raja, Batu Pahat, Johor

BEST CHAR KUEY TEOW
Petaling Jaya , Selangor

CHAR KUEY TEOW
Kg baru, Kuala Lumpur

DAPUR LAILII
Kajang, Selangor

SATAY xxxxxx
Kajang, Selangor

SATAY MUADZAM
Pahang Darul makmur

CAKOI 
Ipoh, Perak

Dan Banyak lagi testimoni-testimoni pelajar yang telah berjaya membuka perniagaan western food , juga katering , restauran milik sendiri di seluruh Malaysia , Sabah & Sarawak.


















Sebarang Pertanyaan & Perkhidmatan Hubungi 

Hotline : 017 2260719
chef obie
Ampang . Kuala Lumpur . Malaysia

email : gunawan.jamil@gmail.com

PLEASE FOLLOW


IG : chef_obie_official 

Group Masakan : smallplate cooking group SCG ( whatsapp group )




Chef Obie




"The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched - they must be felt with the heart."


Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign