CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 20 April 2016

Resepi Cream Puff Mudah Dan Sedap


RESEPI CREAM PUFF MUDAH DAN SEDAP

Bahan 



100 gm unsulted butter
160 gm air
120 gm tepung gandum/tepung roti/tepung naik sendiri (chef obie tambah jadi 140 gm)
250 gm telur (anggaran 4 biji telur saiz A)
sedikit vanilla,gula dan garam(chef obie tambah)





Cara Membuat



1-Didihkan air bersama butter,garam,gula dan vanila.Perlahankan api.Masukkan tepung sambil dikacau dan tutup api dan terus kacau sampai sebati adunan tersebut dan membentuk segumpal adunan.

2-Biarkan sejuk sekejap adunan tersebut 5-10 minit dan masukkan dalam mixer lalu dipukul sambil dimasukkan telur sedikit demi sedikit.Adun hingga sebati.

3-Paipkan adunan menggunakan piping beg dgn acuan semprit ke dalam dulang yang dilapik kertas minyak.Seeloknya paip sebesar ibu jari kaki sahaja saiznya kerana puff ini akan mengembang dan jarakkan kedudukannya.Tekankan peak yang terbentuk di pusaran adunan supaya tidak hangus/garing nanti.

4-Sebelum dibakar spray dahulu permukaan puff tu dengan air....bakar hingga masak.
Peringatan:Oven mesti dipanaskan terlebih dahulu .





Intinya



415 ml susu segar
5 biji kuning telur (chef obie guna 3 shj)
25 gm tepung jagung (chef obie guna tepung kastad)
100 gm gula (chef obie guna 60gm shj)
2-3 sudu makan cream jagung
sedikit vanilla





Cara Membuat



Pukul sebentar telur kuning dengan gula dan masukkan semua bahan kecuali cream jagung,tapiskan.Kacau atas api hingga separuh pekat dan masukkan jagung cream.Terus mengacau bater ini sehingga pekat dan berkilat.Sejukkan dan boleh dipaipkan ke dalam puff.





DAPATKAN SEGERA ! 30 RESEPI BISKUT RAYA 

TERBARU....



Buku e Biskut Raya Terkini & TerHOT
" MELODI BISKUT RAYA"

Julung Kalinya Kolaborasi 2 Chef Dalam 1 Buku.

Melodi Biskut Raya oleh chef obie & chef rahim 
Chef Profesional yg aktif dlm industri , & Perkongsian Pelbagai Resepi-Resepi Menarik di Media Tempatan.

Dengan Ciptaan Unik 30 Resepi Biskut Raya *Teknik*Cara*Baking yg mudah..
Yg telah menjadi pilihan Media ,Pembuat Biskut , Pengusaha Biskut Raya , Blogger , Fesbuker; Newbie Baking & Masakan ..juga kaki -kaki baking... Ebook " MELODI BISKUT RAYA - chef obie & chef rahim "


eBook MELODI BISKUT RAYA -chef obie & chef rahim 󾕎

 RM40.00 sahaja 

Cara Pembelian :

󾓡Bank In RM40.00 

Ke Akaun MBB ( MAYBANK )

151409098193
Muhamad Gunawan Jamil

Info Bukti Pembelian / Pembayaran

󾕎Nama ebook , Jumlah Pembayaran , email Anda 

Whatsapp@sms HANTAR ke 

0172260719




Terima kasih

 IG: chef_obie_official
website:chefgunawanmalaysia.blogspot.com


Terima Kasih

Menu di Bazaar Ramadhan : Resepi Kuih Lompat Tikam Mudah dan Sedap !


Apabila hampir tiba bulan Ramadhan,pembuat kuih dan peniaga - peniaga bazaar ramadhan akan mula sibuk mencari pelbagai resepi-resepi yang sesuai untuk mereka gunakan untuk berniaga,salah satunya yang popular ialah.. resepi Kuih Lompat Tikam ! Selamat Mencuba dari chef obie...

RESEPI KUIH LOMPAT TIKAM

Bahagian  Hijau :

8 helai daun pandan
3 cawan air
3 sudu besar gula pasir
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil pewarna hijau epal

Cara membuat :

1.Kisarkan  8 helai daun pandan dgn 3 cawan air, kemudian tapiskan ambil airnya sahaja, 2.Campur air pandan yang telah ditapis dengan 1 cawan tepung beras , 3 sudu besar gula pasir dan 1 sudu kecil pewarna hijau epal. Kacau bagi sekata menggunakan whisk,tujuan menggunakan whisk supaya tidak menjadi ketul-ketul. 
3.Panaskan dengan api sederhana dan kacau 

Bahagian Putih : 

1 biji  kelapa parut
4 @ 3 1/2  cawan air suam
1 sudu kecil garam
1 mug tepung beras


Cara membuat :

1.Kisar  kelapa parut dgn 4 cawan air suam dan tapiskan. 
2.Kemudian campurkan 1 cawan tepung beras dan 1 sudu kecil garam ,kacau supaya sekata. 
3.Panaskan dengan api sederhana dan kacau sehingga kelihatan pekat dan masak.Kemudian tuangkan ke dalam bekas yang telah diisi bahagian hijau.

* Boleh gunakan Gula Kabung atau gula melaka.Makan sejuk memang sedap...
semoga sedikit perkongsian resepi daripada chefe obie ini dapat membantu anda.

DAPATKAN SEGERA ! 30 RESEPI BISKUT RAYA TERBARU....



Buku e Biskut Raya Terkini & TerHOT
" MELODI BISKUT RAYA"

Julung Kalinya Kolaborasi 2 Chef Dalam 1 Buku.

Melodi Biskut Raya oleh chef obie & chef rahim 
Chef Profesional yg aktif dlm industri , & Perkongsian Pelbagai Resepi-Resepi Menarik di Media Tempatan.

Dengan Ciptaan Unik 30 Resepi Biskut Raya *Teknik*Cara*Baking yg mudah..
Yg telah menjadi pilihan Media ,Pembuat Biskut , Pengusaha Biskut Raya , Blogger , Fesbuker; Newbie Baking & Masakan ..juga kaki -kaki baking... Ebook " MELODI BISKUT RAYA - chef obie & chef rahim "


eBook MELODI BISKUT RAYA -chef obie & chef rahim 󾕎

 RM40.00 sahaja 

PERCUMA 1 eBuku BISKUT RAYA 2014 & 2015



Cara Pembelian :

󾓡Bank In RM40.00 

Ke Akaun MBB ( MAYBANK )

151409098193
Muhamad Gunawan Jamil

Info Bukti Pembelian / Pembayaran

󾕎Nama ebook , Jumlah Pembayaran , email Anda 

Whatsapp@sms HANTAR ke 

0172260719


Terima kasih

 IG: chef_obie_official
website:chefgunawanmalaysia.blogspot.com




ebook masakan PERCUMA


Terima Kasih

Resepi Candy Kelapa Mudah Sedap Dan Popular


Resepi Candy Kelapa Mudah Popular


Bahan-bahan


2 biji kelapa parut 

kelapa muda lagi baik

2 tin susu pekat ( tak kisah jenama apa pun )

380gm gula pasir

3 sudu besar margarine atau mentega ( orang dulu tak guna mentega@butter )

pewarna merah/hijau/kuning

3 helai daun pandan dicarik dan dsimpul

Periuk 


Cara Penyediaan : 

1-Sangai sebentar kelapa dalam kuali kiranya menggoreng tanpa minyak ( hingga hampir kering, jangan sampai kering karang jadi kerisik pulak )

2- kemudian,Pindahkan kedalam periuk yang lebih besar dan tebal

3-Campur semua bahan yang lain dan masak
perlu kacau sentiasa atas api yang perlahan (pastikan jangan sampai ada yang hangit )

4-Apabila gula telah cair dan menggelegak ( korang perlu berhati-hati part ni,sebab air gula yang panas ini percik tau..)

5-Kacau adunan sehingga adunan tidak melekat pada periuk.
( adunan berkumpul di bahagian tengah )


Akhir sekali bubuh pewarna ( bahagikan 3 bahagian )

Matikanlah api, dan masukkan margarine / mentega kacau rata
masukkan k dalam acuan lebar 12 x 12 atau lagi besar lagi eloklah..
chef obie sarankan..sebab kite akan tekan dan ratakan pastikan

tebal 1/2 inci



DAPATKAN SEGERA ! 30 RESEPI BISKUT RAYA TERBARU....



Buku e Biskut Raya Terkini & TerHOT
" MELODI BISKUT RAYA"

Julung Kalinya Kolaborasi 2 Chef Dalam 1 Buku.

Melodi Biskut Raya oleh chef obie & chef rahim 
Chef Profesional yg aktif dlm industri , & Perkongsian Pelbagai Resepi-Resepi Menarik di Media Tempatan.

Dengan Ciptaan Unik 30 Resepi Biskut Raya *Teknik*Cara*Baking yg mudah..
Yg telah menjadi pilihan Media ,Pembuat Biskut , Pengusaha Biskut Raya , Blogger , Fesbuker; Newbie Baking & Masakan ..juga kaki -kaki baking... Ebook " MELODI BISKUT RAYA - chef obie & chef rahim "


eBook MELODI BISKUT RAYA -chef obie & chef rahim 󾕎

 RM40.00 sahaja 

Cara Pembelian :

󾓡Bank In RM40.00 

Ke Akaun MBB ( MAYBANK )

151409098193
Muhamad Gunawan Jamil

Info Bukti Pembelian / Pembayaran

󾕎Nama ebook , Jumlah Pembayaran , email Anda 

Whatsapp@sms HANTAR ke 

0172260719




Terima kasih

 IG: chef_obie_official
website:chefgunawanmalaysia.blogspot.com



Terima Kasih

Resepi Biskut Suji atau Biskut Arab Mudah dan Sedap


RESEPI BISKUT SUJI @ ARAB 

Bahan-bahan



200 gm mentega
50gm Minyak Sapi
60 gm tepung gandum
40gm tepung susu
2 biji kuning telur
200 gm gula halus
200 gm tepung suji
50 gm tepung jagung
50 gm Serbuk Badam
1 camca teh esen vanila
Sedikit garam dan buah ceri untuk hiasan


ebook PERCUMA

Cara Penyediaan :

1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang.

2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Pukul lagi.

3. Masukkan minyak sapi ,semua jenis tepung dan serbuk badam. Gaul rata.

4. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 10-15 minit.

5. Kemudian bulatkan-bulatkan adunan. Bubuh ceri di atasnya.


6. Bakar Pada suhu 150'c 28-25 minit @ hingga masak.

DAPATKAN SEGERA ! 30 RESEPI BISKUT RAYA TERBARU....



Buku e Biskut Raya Terkini & TerHOT
" MELODI BISKUT RAYA"

Julung Kalinya Kolaborasi 2 Chef Dalam 1 Buku.

Melodi Biskut Raya oleh chef obie & chef rahim 
Chef Profesional yg aktif dlm industri , & Perkongsian Pelbagai Resepi-Resepi Menarik di Media Tempatan.

Dengan Ciptaan Unik 30 Resepi Biskut Raya *Teknik*Cara*Baking yg mudah..
Yg telah menjadi pilihan Media ,Pembuat Biskut , Pengusaha Biskut Raya , Blogger , Fesbuker; Newbie Baking & Masakan ..juga kaki -kaki baking... Ebook " MELODI BISKUT RAYA - chef obie & chef rahim "


eBook MELODI BISKUT RAYA -chef obie & chef rahim 󾕎

 RM40.00 sahaja 

PERCUMA 1 eBook BISKUT RAYA 2014 & 2015




Cara Pembelian :

󾓡Bank In RM40.00 

Ke Akaun MBB ( MAYBANK )

151409098193
Muhamad Gunawan Jamil

Info Bukti Pembelian / Pembayaran

󾕎Nama ebook , Jumlah Pembayaran , email Anda 

Whatsapp@sms HANTAR ke 

0172260719




P/S ebook ialah buku eletronik dlm software PDF mudah dibuka dlm hp,smartphone,laptop@lappy & komputer.Ia sungguh praktikal & anda boleh baca &buat rujukan ebook dimana2 sahaja.




Terima kasih

 IG: chef_obie_official
website:chefgunawanmalaysia.blogspot.com




Terima Kasih

Resepi Kek Cawan atau Cupcake Baldu Merah


Terima kasih kerana masih sabar menunggu resepi daripada chef obie..
kepada yang telah menghubungi obie..kepada student obie..yang telah mengingatkan obie..mengenai resepi  cupcake atau kek cawan  baldu merah ..
terima kasih atas ingatan



RESEPI KEK CAWAN BALDU MERAH  

(kek sebenar red velvet agak rapuh dan kering sedikit)
resepi ini telah diubah untuk selera orang kite.. peace

Bahan-bahan

(kering)
280 g tpg gandum
50 g serbuk koko
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bicarbonate
1 sudu kecil garam

A
125 g mentega unsulted
260 g gula castor

B
2 biji telur (gred B)

C
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil cuka putih @cuka kurma @ cuka epal
1 sudu besar pewarna merah bright

D
240ml buttermilk
(Campurkan 1 cawan susu segar @ susu cair dengan 1 sdb cuka. Biarkan sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.)atau boleh beli aje buttermilk di pasaraya..sekarang dah mudah untuk mendapatkannya.
optional boleh gantikan yogurt jika tiada buttermilk.


CARA PENYEDIAAN :

1.Ayak kesemua bahan kering-ketepikan

2.Pukul (A) sampai kembang & ringan.Masukkan (B) satu persatu dan pukul lagi
Masukkan (C)-pukul hingga sebati

3.Kemudian Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.

4.Alas & gris loyang saiz 9" dengan baking paper. Tuang adunan kek dan bakar hingga masak.
Atau masukkan adunan dalam acuan cupcake sebanyak 1/2 cup sahaja dan bakar pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit.
Sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese icing.

RESEPI KRIM CHEESE :

Bahan :

300 grm whipping cream-brand anchor
150 grm cream Cheese-brand Phillidephea atau tartura
100 gm mascarpone cheese
60 grm gula icing
100 grm butter
2 titik lemon paste

ebook PERCUMA

Cara Penyediaan  :

Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan
Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.
Boleh digunakan untuk menghias kek anda...Anda juga jangan terlepas 
untuk mendapatkan 30 RESEPI BISKUT RAYA TERBARU..

Dapatkan Sekarang !


Buku e Biskut Raya Terkini & TerHOT

" MELODI BISKUT RAYA"

Julung Kalinya Kolaborasi 2 Chef Dalam 1 Buku.

Melodi Biskut Raya oleh chef obie & chef rahim 
Chef Profesional yg aktif dlm industri , & Perkongsian Pelbagai Resepi-Resepi Menarik di Media Tempatan.

Dengan Ciptaan Unik 30 Resepi Biskut Raya *Teknik*Cara*Baking yg mudah..
Yg telah menjadi pilihan Media ,Pembuat Biskut , Pengusaha Biskut Raya , Blogger , Fesbuker; Newbie Baking & Masakan ..juga kaki -kaki baking... Ebook " MELODI BISKUT RAYA - chef obie & chef rahim "


eBook MELODI BISKUT RAYA -chef obie & chef rahim 

󾕎 RM40.00 sahaja 

Cara Pembelian :

󾓡Bank In RM40.00 

Ke Akaun MBB ( MAYBANK )
151409098193
Muhamad Gunawan Jamil

Info Bukti Pembelian / Pembayaran

󾕎Nama ebook , Jumlah Pembayaran , email Anda 

Whatsapp@sms HANTAR ke 

0172260719



Terima kasih

 IG: chef_obie_official
website:chefgunawanmalaysia.blogspot.com



ebook masakan PERCUMA

Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign