Obielicious

KELAS MASAKAN DAN BAKING UNTUK PERNIAGAAN POPULAR- untuk Amateur & Profesional di Kuala Lumpur & Ampang- Whatsapp 0172260719 ( HOT ! )

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Khamis, 27 Ogos 2015

Resepi Satay Ayam Popular Chef Obie





Alhamdulillah, sihat semua? Bie hari ni sihat dan ceria...
dalam pada kite sibuk dengan kerja ni kan...
ape salahnye.. rajin-rajin lawati blog masakan tempatan...
kalau kite malas memasak pun sekurangnye bertambah sikit ilmu masakan..

Korang mesti suke makan satay..
hari ni bie nak sharing resepi satay ayam terbaik punye..
sedap dan marbeles...



Resepi Satay Ayam Popular Chef Obie


Bahan

1.5 kg- 1.6kg Daging Ayam beserta kulit ( dipotong dadu )
1 ½ suudu besar Biji Ketumbar ( disangai dan dikisar )
1 ½ sudu besar Jintan Manis ( disangai dan dikisar )
Segenggam Serai ( dipotong halus dan dikisar )
1 sudu besar Serbuk Kunyit
10 biji Bawang Merah ( dikisar )
500gm Gula
½ cawan Minyak Masak
Lidi Satay secukupnya ( perlu direndam dalam air sebelum dicucuk pada daging ayam )

p/s- Resepi diatas boleh digandakan sekiranya ingin membuat dalam kuantiti yang banyak

Cara Membuat :

1.Daging ayam beserta kulit ayam yang telah dipotong dadu diletak dalam penapis biar seketika.

2.Kisar sekali bahan seperti biji ketumbar , jintan manis , serai dan bawang merah sehingga halus.

3.Marinate ayam yang telah dipotong dadu dengan bahan yang telah dikisar, masukkan gula , serbuk kunyit dan akhir sekali minyak masak, pastikkan daging ayam dimarinate sekata.Biar 30 minit dalam peti sejuk.

4.Cucuk daging ayam yang telah dimarinate ke lidi satay, anggaran 4-5 potongan dadu ayam bercampur kulit ayam dalam sebatang lidi satay.Cucuk sehingga selesai.Siap untuk dibakar…sebaiknya dengan kayu arang@charcoal..terbaik.

5.Sediakan minyak dan serai untuk disapu ke atas satay apabila dibakar, supaya aroma satay akan lebih wangi dan menyelerakan.

6.Jika korang nak bakar satay lambat lagi, boleh lah korang packingkan satay dalam plastic 10 batang 1 plastik.dan simpan dalam freezer, bila hendakgunakan baru lah defrost.Selamat Mencuba!
Satay ayam sedap dimakan dengan kuah kacang marbeles dan sambal garing, beserta potongan bawang merah , timun dan nasi impit.

Boleh gunakan resepi ini untuk berniaga

Tips – Jangan sesekali korang letak garam walau secubit dalam resepi membuat satay.Pantang adalah garam, bile korang letak garam dah tak jadi satay, jadi ayam panggang atau daging panggang, satay perlu manis dan aroma rempah ratus sahaja.

ebook masakan PERCUMA

Resepi satay ni dah lame chef obie gunakan..malah menjadi kewajipan satay ayam ini dibuat untuk setiap kali party atas kapal..kire resepi satay ni orang eropah , middle east, far east dapat r merase juge…. Sweet memory…MT BUNGA ANGGERIK




 "Muhamad Gunawan Jamil atau dikenali dengan panggilan 
mesra  'chef obie ' .Cukup sinonim dengan pentas kulinari .
Namanya gah seiring dengan barisan chef-chef hebat negara ini acapkali
memenuhi undangan pelbagai program masakan 
di stesen televisyen dan radio disamping mendapat liputan 
media tempatan , bahkan jejaka berusia 34 tahun ini sering 
menjalinkan kerjasama dengan Majalah AROMA "

Editor Siti Dimiate - Suri Media Sdn Bhd
2015









Terima Kasih

Menu Petang : Jom Buat Pendaram Udang


Resepi Pendaram Udang ( Masakan Johor )


Bahan 


300 gm Tepung Beras
1 cawan Santan
600 gm Udang segar
1 sudu besar Ketumbar
¼ sudu kecil Jintan Putih
¼ sudu kecil Jintan Manis
5 biji Bawang Merah
3 ulas Bawang Putih
1 sudu kecil Serbuk Kunyit
1 inci Halia
2 cawan Minyak Masak
Secukup rasa Garam
1 helai Daun pandan


Cara membuat:-

1.Blender ketumbar , jintan putih , jintan manis , bawang merah , bawang putih , serbuk kunyit , halia dan garam.

2.Adunkan tepung beras bersama santan beserta bahan yang telah diblender tadi, pastikan sehingga menjadi adunan yang pekat, jika korang suke boleh ditambah perasa, bie tak suke guna bahan perasa kire dah tak original..ni resepi tradisi, orang dulu taka de guna bahan-bahan perasa.Jadi nak mengekalkan keasliannye..tak payah lah guna perasa.pastikan korang dah dapat hasilkan adunan pekat seperti tepung membuat pisang goreng .

3.Panaskan kuali , tuangkan minyak masak dan apabila telah pijar, masukkan sehelai daun pandan wangi biarkan ia hangus kemudian dibuang.




4.Tiba masa untuk membuat pendaram udang…, apabila minyak dah pijar, ambil adunan kira-kira 1 senduk dengan dibubuh 4 atau 5 ekor udang dan tuangkan perlahan-lahan dari tepi kuali itu terus ke dalam minyak yang panas tu. Apabila nampak hendak kekuningan tepung ditepi kuali sudiplah dengan sudip penggoreng supaya tanggal dan terendam dalam minyak itu dan digoreng hingga gareng barulah diangkat.Korang teruskan teknik membuat pendaram ni hingga selesai adunan…

Siap untuk dimakan- sesuai dimakan bersama lauk pauk lain dan nasi atau dimakan begitu aje. Peace yo!



Terima Kasih

Barisan Chef Hebat Malaysia



 "Muhamad Gunawan Jamil atau dikenali dengan panggilan 
mesra  'chef obie ' .Cukup sinonim dengan pentas kulinari .
Namanya gah seiring dengan barisan chef-chef hebat negara ini acapkali
memenuhi undangan pelbagai program masakan 
di stesen televisyen dan radio disamping mendapat liputan 
media tempatan , bahkan jejaka berusia 34 tahun ini sering 
menjalinkan kerjasama dengan Majalah AROMA "

Editor Siti Dimiate - Suri Media Sdn Bhd
2015









Terima Kasih

Resepi Chocolate Ganache' Chef Obie - Cara Membuat Ganache' Oleh Chef Professional- lirik flaslight



Resepi Chocolate Ganache' Chef Obie-


Cara membuat ganache' oleh chef professional


Bahan


280 / 300gm coklat susu atau coklat hitam ( kouverture )  potong kecil

200gm UHT whipping cream 

1 sudu besar Madu Asli





Cara Membuat :


1-Tuangan whipping cream dalam mangkuk steel , kemuidan -Gunakan teknik Double Boiled @ Bain Marie ( Didihkan air dalam pot , kemudian mangkuk diatas pot )   Panaskan whipping cream menggunakan cara ini, pastikan jangan sampai mendidih.Sekadar panas sahaja.Kemudian matikan api.

ebook masakan PERCUMA



2- Masukkan coklat dalam mangkuk steel - dimana whipping cream telah dipanaskan dan kacau perlahan hingga sebati.Akhir sekali Masukkan pula Madu dan sebatikan.Madu digunakan bertujuan untuk mendapatkan ganache' yang berkilat dan cantik.Selamat mencuba.. kepada anda yang telah menghubungi chef obie bertanyakan resepi coklat ganche' bolehlah menggunakan resepi yang telah chef obie kongsikan ni...





When tomorrow comes
I'll be on my own
Feeling frightened of
The things that I don't know
When tomorrow comes
Tomorrow comes
Tomorrow comes

And though the road is long
I look up to the sky
And In the dark I found, I stop and I won’t fly
And I sing along, I sing along, then I sing along

I got all I need when I got you and I
I look around me, and see sweet life
I'm stuck in the dark but you're my flashlight
You're gettin’ me, gettin’ me through the night
Can’t stop my heart when you shinin’ in my eyes
I can’t lie, it’s a sweet life
I'm stuck in the dark but you're my flashlight
You're gettin’ me, gettin’ me through the night
Cause you're my flash light
You're my flash light, you're my flash light

I see the shadows long beneath the mountain top
I'm not the afraid when the rain won't stop
Cause you light the way
You light the way, you light the way

I got all I need when I got you and I
I look around me, and see sweet life
I'm stuck in the dark but you're my flashlight
You're gettin’ me, gettin’ me through the night
Can’t stop my heart when you shinin’ in my eyes
Can’t lie, it’s a sweet life
I'm stuck in the dark but you're my flashlight

You're gettin’ me, gettin’ me through the night
Cause you're my flash light
You're my flash light light light, you're my flash light light light You're my flash light light light light light ohhh
I got all I need when I got you and I
I look around me, and see sweet life 
I'm stuck in the dark but you're my flashlight
You're gettin’ me, gettin’ me through the night
Can’t stop my heart when you shinin’ in my eyes (shinin in my eyes)
Can’t lie, it’s a sweet life
I'm stuck in the dark but you're my flashlight (you're my flashlight)
You're gettin’ me, gettin’ me through the night
Cause you're my flash light
You're my flash light, you're my flash light
You're my flash light light light
You're my flash light light light
You're my flashlight






Terima Kasih

Selasa, 25 Ogos 2015

chef obie berkongsi 10 resepi untuk minum petang di Majalah SAJI

Chef obie berkongsi 10 resepi yg sesuai


Dikala PETANG
Resepi Tempatan


1-Tepung Bungkus Cik Mek
2-Kuih Seri Muka
3-Kuih Kasui
4-Kuih Koci
5-Pulut Pisang Kukus


Resepi Barat & Jepun


6-Pizza 4 Musim
7-Skone Labu Kranberi
8-Lasagna Ayam
9-Dorayaki Coklat
10-Burger Bakar...

Dapatkan sekarang majalah Saji ! keluaran September 2015
Terima Kasih Team Majalah SAJI yang terbest!!!


ebook masakan PERCUMA


















Terima Kasih

Dapatkan Koleksi Resepi Kek Antarabangsa Chef Obie

RESEPI KEK ANTARABANGSA CHEF OBIE!!!

Kini Muncul ebook yang telah dinanti-nantikan oleh netizen..
Buah tangan terbaru chef obie, yang mahir dalam pembuatan kek antarabangsa,
Koleksi resepi - resepi kek antarabangsa chef obie dalam bentuk buku eletronik dan mudah untuk anda miliki!

chef obie -

"Berpengalaman menyediakan kek-kek istimewa untuk VVIP seperti
Raja Fadh Bin Abdul Aziz yang merupakan Raja Arab Saudi & Perdana Menteri Arab Saudi ketika itu , Sultan Hassanal Bolkiah Sultan Brunei Darul Salam dan banyak lagi..."

Kreativiti dan kemahiran dalam seni pembuatan kek chef obie telah dikongsikan dalam siri bengkel dan kelas-kelas baking mahupun kelas persendiriannya sejak 2011 sehingga kini.

Anda jangan lepaskan peluang untuk memiliki ebook terbaru ini !

ebook Kek Ais Krim Antarabangsa Hanya RM40.00 


ebook Kek Coklat Antarabangsa Hanya RM40.00 


ebook Kek Keju Antarabangsa Hanya RM40.00


Dapatkan Resepi-resepi kek antarabangsa ini yang mula dijual kepada netizen 
pada hari Khamis ini 26 hb Ogos 2015.

Setiap satu jenis ebook yang perlu anda miliki ini hanya beharga
RM40.00 sahaja.

Bagaimana untuk milikinya? 
Mudah sahaja-

Cara Pembelian :

Bank In ke Akaun MBB ( Maybank )

151409098193

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Bukti pembayaran sila SMS: 

 Nama ebook  , RM40 , masa , tarikh dan

 email anda , kemudian sila hantar ke 


017 2260719
( whatsapp / sms )

Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 










Terima Kasih

Kelas Masakan Barat Mini & Budget : Kelas Masakan Pasta

Kelas Masakan Barat Mini & Budget 2015

 Mini & Budget 1


 Sphagetti Bolognese with Basic Tomato Sauce


 Sphagetti Carbonara with Basic Creamy Sauce

 Mini & Budget 2


 Sphagetti Aglio Alio


Sphagetti Pescatore @ Seafood with Basic Tomato Sauce


Fee / Yuran : RM450 seorang

Tarikh : Tahun 2015


 Hari   : Isnin hingga khamis juga 



            Sabtu Dan Ahad 



( Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )



Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

1 x sijil kehadiran 


KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
 Yuran Kelas perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall ) 

ebook masakan PERCUMA





Terima Kasih

Resepi Nasi Lemak Kukus & Cara-cara Membuat Dengan Mudah



ebook Nasi Lemak Kukus(hottest!)

Ibu Sambal Tumis, Sambal Tumis Ikan Bilis , Sambal Paru &

 etc

-Rahsia mengukus nasi lemak yang sempurna
-Asas membuat ibu sambal tumis
-Asas membuat sambal tumis ikan bilis
-Asas membuat lauk pauk nasi lemak kukus , seperti sambal kerang , sambal paru ,rendang hati ayam dan ayam.

Dengan pembelian ebook Nasi lemak Kukus

Melayakkan anda untuk mendapat 5 ebook PERCUMA seperti


  


Sila Tempah sekarang !  Hanya RM30.00 sahaja seunit




Dapatkan sekarang ebook chef obie! Hanya RM30.00 sahaja melayakkan anda untuk menerima 5 ebook istimewa ini.

Hanya RM30 

seunit


Cara Pembelian :

Bank In ke Akaun MBB ( Maybank )

151409098193

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Bukti pembayaran sila SMS: 

 Nama ebook  , RM30 , masa , tarikh dan

 email anda , kemudian sila hantar ke 

017 2260719
( whatsapp / sms )

Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 

ebook masakan PERCUMA





Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign