Obielicious

BENGKEL SENI MASAKAN PERNIAGAAN BERSAMA CHEF OBIE - KEK/COKLAT/3D/BROWNIES/COOKIES/ENERGY BARS ( 28 OKTOBER 2017 - Sabtu ) - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN + TESTIMONI PELAJAR ( HOT !)

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Rabu, 30 April 2014

Cara Membuat Tat Nanas Warisan / Resepi Kuih Tat Nanas Warisan



Assalammualaikum wbt ,
Waaa..dah hari rabu ...chef obie macam biase hari-hari penuh denganrase berbunga-bunga... senyum, redha & enjoy..Hari ni bie nak kongsikan resepi tat nanas warisanyang boleh anda gunakan dan praktikan nanti.Ianya melted dimulut dan keenakan inti nanas yangklasik rasanya...

bie nak berpantun r plak untuk teman-teman yang rase cam berat nak bangun pagi pi kerja... hari ni -  

                                                      Libas Saripudin  Pakai Penyapu
                                                      Degillah  Sangat Jambu Merapu  
                                                      Hello Brother nape masih dalam kelambu
                                                      "Opis " kau tutup ke hari Rabu?
                                                      
                                                      heeee.... sekian gurau aje .. peace Yo!

Kepada anda yang ingin mendapatkan lebih resepi tat nanas yang sedap dan melted di mulut
boleh dapatkan " Resepi Kuih Tat Popular " sekarang


As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 

Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti

 

Sila Tempah sekarang !  Hanya RM10.00 sahaja

Hottest!
Cara Pembelian ebook : 
Pembelian/ pembayaran : oneline-
Maybank2u.com atau Bank In ke Akaun MBB
151409098193
atas nama Muhamad Gunawan Jamil
Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 

P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie
sila buat pembayaran RM60 kek akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719
arisan

Terima Kasih

Selasa, 29 April 2014

"Overboard" - Miley Cyrus & Justin Bieber live at Medison Square



It feels like we've been out at sea, oh
So back and forth that's how it seems, whoa
And when I want to talk, you say to me
That if it's meant to be, it will be, whoa, whoa

So crazy is this thing we call love
And now that we've got it we just can't give up
I'm reaching out for you
Got me out here in the water and I

I'm overboard and I need your love, pull me up
I can't swim on my own, it's too much
Feels like I'm drowning without your love
So throw yourself out to me, my lifesaver

Lifesaver, oh, lifesaver
My lifesaver
Lifesaver, oh, lifesaver
Whoa, wow

Never understood you when you said, whoa
Wanted me to meet you halfway, whoa
I felt like I was doing my part
You kept thinking you're coming up short
It's funny how things change 'cause now I see
Oh, whoa, whoa

So crazy is this thing we call love
And now that we've got it we just can't give up
I'm reaching out for ya
Got me out here in the water and I

I'm overboard and I need your love, pull me up
I can't swim on my own, it's too much
Feels like I'm drowning without your love
So throw yourself out to me, my lifesaver, oh

It's supposed to be some give and take, I know
But you're only taking and not given any more
So what do I do? 'Cause I still love you
You're the only one who can save me, whoa, whoa, whoa

Oh, I'm overboard and I need your love, pull me up
I can't swim on my own, it's too much
Feels like I'm drowning without your love
So throw yourself out to me, my lifesaver

Lifesaver, oh, lifesaver
My lifesaver
It's crazy, crazy, crazy, yeah
Lifesaver, oh, lifesaver

Oh, lifesaver, oh, lifesaver
My lifesaver
Lifesaver, oh, lifesaver
Yeah






Terima Kasih

Justin Bieber - Be Alright







Ooh, Ooh..

Across the ocean, across the sea
Startin' to forget the way you look at me now
Over the mountains, across the sky
Need to see your face and need to look in your eyes
Through the storm and, through the clouds
Bumps on the road and upside down now
I know it's hard baby, to sleep at night
Don't you worry

Cause Everything's gonna be alright, ai-ai-ai-aight
Be alright, ai-ai-ai-aight
Through the sorrow,
And the fights
Don't you worry,
Cause everything's gonna Be Alright,ai-ai-ai-aight
Be Alright,ai-ai-ai-aight..


All alone, in my room
Waiting for your phone call to come soon
And for you, oh, I would walk a thousand miles
To be in your arms
Holding my heart

Oh I, Oh I...
I Love You
And Everything's gonna Be Alright, ai-ai-ai-aight
Be Alright, ai-ai-ai-aight

Through the long nights
And the bright lights
Dont you worry
Cause Everything's gonna Be Alright, ai-ai-ai-aight
Be Alright, ai-ai-ai-aight


You know that I care for you
I'll always be there for you
Promise I will stay right here, yeah
I know that you want me too
Baby we can make it through, anything
Cause everything's gonna Be Alright, ai-ai-ai-aight
Be Alright, ai-ai-ai-aight
Through the sorrow, and the fights
Dont you worry
Everything's gonna Be Alright, ai-ai-ai-aight
Be Alright, ai-ai-ai-aight

Through the sorrow, and the fights
Don't you worry

Everything's gonna Be Alright..

Terima Kasih

Resepi Kek Red Velvet Popular Chef Obie

 Resepi kek red velvet popular chef obie - disiarkan sekali lagi



Terima kasih kerana masih sabar menunggu resepi daripada chef obie..
kepada yang telah menghubungi obie..kepada student obie..yang telah mengingatkan obie..mengenai resepi kek red velvet ni..
atau kek baldu merah .... maaf yea jika agak lambat...chef kongsikan..



RESEPI KEK RED VELVET MOIST (kek sebenar red velvet agak rapuh dan kering sedikit)
resepi ini telah diubah untuk selera orang kite.. peace

Bahan-bahan

(kering)
280 g tpg gandum
50 g serbuk koko
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bicarbonate
1 sudu kecil garam

A
125 g mentega unsulted
260 g gula castor

B
2 biji telur (gred B)

C
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil cuka putih @cuka kurma @ cuka epal
1 sudu besar pewarna merah bright

D
240ml buttermilk
(Campurkan 1 cawan susu segar @ susu cair dengan 1 sdb cuka. Biarkan sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.)atau boleh beli aje buttermilk di pasaraya..sekarang dah mudah untuk mendapatkannya.
optional boleh gantikan yogurt jika tiada buttermilk.


CARA-CARA:

1.Ayak kesemua bahan kering-ketepikan

2.Pukul (A) sampai kembang & ringan.Masukkan (B) satu persatu dan pukul lagi
Masukkan (C)-pukul hingga sebati

3.Kemudian Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.

4.Alas & gris loyang saiz 9" dengan baking paper. Tuang adunan kek dan bakar hingga masak.
Atau masukkan adunan dalam acuan cupcake sebanyak 1/2 cup sahaja dan bakar pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit.
Sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese icing.

RESEPI KRIM CHEESE :

300 grm whipping cream-brand anchor
150 grm cream Cheese-brand Phillidephea atau tartura
100 gm mascarpone cheese
60 grm gula icing
100 grm butter
2 titik lemon paste

Cara -cara :

Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan
Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.
Boleh digunakan untuk menghias kek anda

Kepada anda yang tercari resepi kuih tat nanas yang sedap! 
boleh dapatkan sekarang.. 


Cara Pembelian Resepi Kuih Tat Popular Chef Obie : 

Tajuk ebook : Resepi Kuih Tat Popular Chef Obie
Harga : RM10
Penulis : Chef Obie
Jenis : Buku Masakan / Cooking Book
Bahasa : Bahasa Melayu
Pembelian/ pembayaran : oneline-
Maybank2u.com atau Bank In ke Akaun MBB
151409098193
atas nama Muhamad Gunawan Jamil
Bukti pembayaran sila SMS :  resepi tat, jumlah,masa  ,tarikh dan email kemudian sila msg ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima .


Terima Kasih

Cara Membuat Mee Rebus Johor



Assalammualaikum wbt ,
Hari selasa.. perlulah rase selesa...mmmm
kepada surirumah yang tercari dan ingin tahu bagaimana cara
untuk membuat mee rebus johor..

chef obie hari ini kongsikan bersama anda,
selamat mencuba!

Terima Kasih

Isnin, 28 April 2014

Suarez dinobat pemain terbaik PFA England



LONDON: Penyerang Liverpool, Luis Suarez diumumkan sebagai Pemain Tahunan Terbaik Persatuan Pemain Bola Sepak Profesional England (PFA). 

Pemain antarabangsa Uruguay dipilih dalam kalangan pemain terbaik profesional di England sebagai pemain paling menyerlah dalam Liga Perdana Inggeris ketika Liverpool hammpir memburu kejuaraan liga. 

Kredit : BH Online

info berita sukan bie suke juge...mmmm 

untuk melihat carta terkini EPL

sila lawati

http://epl.sokernet.com/carta-epl-terkini

peace

Terima Kasih

Nasi Buryani Gam Batu Pahat di Ulam Cafe KWC, kuala lumpur





Assalammualaikum wbt,
Terima kasih kepada yang melawat blog chef obie hari ni..mmmm
tak ada lain lah tu katenye nak updated pasal makan, makanan,menu ,resepi dan mestilah ade info yang ingin dikongsikan bersama heee, ahad yang lepas chef obie pagi-pagi perlu ke Berjaya Times Square & Kenanga Wholesale Centre @KWC dekat jalan gelugor tak jauh dengan berjaya time square ni juge... ada urusan yang perlu diselesaikan hari tu, apa pun Alhamdulillah selesai juga.
Ke sana ke sini jap kat Berjaya Times Square jap Kat KWC sedar-sedar dah dekat pukul 4 petang tapi lum lunch lagi ni, perut pun dah bagi signal huuu..bie pun terus terbayang makanan yang enak-enak gitu.
haaa...Bie terbau sesuatu yang menggamit selera ni...Yes ! Nasi Buryani Gam ..
Nak tahu bie jumpa satu cafe dalam KWC , aras 2 .. " Ulam Cafe namanye...dengan aroma yang membuak-buak sampai melekat di hidung ni... terbaik lah! Owner ulam cafe ni merupakan orang Johor..patut r sedap masak nasi buryaninye..Nasi Buryani Batu Pahat katenye..


Menikmati Nasi Buryani Gam Ayam...peerrrgh dengan menggunakan tangan lebih nikmat....dan lebih syok!
Hidangan Nasi Buryani Gam di Ulam cafe bukan sahaja ada ayam, juga menyediakan Buryani Gam Daging dan kambing.Jadi anda ada pilihan.. 


Ini baru betul Nasi Buryani Gam..siap ada telur rebus Dalam Nasi... bie sebenar tak menjangka sangat yang rempah pada nasi mahupun ayam agak sempurna.. maklumlah kadang tu aroma dah power tapi rasa biase-biase aje, apa pun bie boleh beri 4 bintang daripada 5 bintang penuh! cewah.... Acar yang segar disamping  sekeping Papadom rangup dan kuah buryani meleleh....
sampingan dengan air sirap atau teh o ais dah cukup sempurna...
Harga juga berpatutan....
Rahsia minumannya yang sedap juge merupakan satu bonus!nak tau ulam cafe menggunakan R.O water sepenuhnya untuk setiap menu minuman yang disediakan.



Jadi kepada korang yang berada di area jalan hang tuah , loke yew , dekat Berjaya Times Square ..memang tak jauh lah..boleh singgah makan di Ulam Cafe , aras 2 dalam Kenanga Wholesale Centre ( KWC ) tempat pemborong pakaian.. yang popular tu..
perlu diingat..Nasi Buryani Gam meleleh Batu Pahat ini hanya dihidangkan @ dijual kepada pelanggan 
Hanya pada Hari Sabtu dan Ahad secara eksklusif hanya di Ulam Cafe .
Pada anda yang berjalan dalam KWC jangan lupa singgah yea.... gerenti puas hati!

Selain Istimewanya Nasi Buryani Gam ni.. Ulam Cafe Juga menyediakan masakan kampung yang asli dan anda boleh membuat pilihan sendiri..Masakan kampung ni sentiasa ada yea selain menu ala carte .

Jom layan pic candid dari chef obie & teman


Ulam-ulaman dah confirm ade , nama pun ulam cafe...pastinye ulaman yang segar-segar dihidang untuk anda



Pelbagai jenis lauk pauk kampung yang enak....yuuuummmmy!




Biskut moden dan kuih raya pun ada jual kat sini..







Macam mana candid pic dari chef obie, jadi anda boleh take noted kalau nak makan masakan kampung dan teringin nak menikmati Nasi Buryani Gam.. bolehlah singgah makan di ULam Cafe,
Jangan terkejut anda akan disambut oleh pemilik kedai sendiri..
yang ramah tamah dan kaye dengan senyuman .. Abang Sham dan Kak Zah..



Dari kiri merupakan tukang masak kesayangan Ulam Cafe , seorang yang mudah mesra ..
sentiasa komited dengan masakan yang disediakannye.. manakala tauke di sebelah kanan- Abg Sham


haaa ni pulak Kak Zah merangkap pemilik bersama Ulam Cafe dengan Abg Sham juga merupakan Exec.Cook.. bertanggungjawab dalam menjaga kualiti masakan dan menu disamping dibantu oleh tukang masak - tukang masaknya yang setia! 


Keselesaan dan rekabentuk dalam Ulam Cafe yang menarik..
Abag Sham merupakan Interior Designer.. manakala Kak Zah seorang chef!
memang kena lah kombinasinye..heeee

Chef Obie & teman mengucapkan terima kasih diatas layanan yang diberi  .




Ulam Cafe 
Aras 2 , Lot 2-19/20
Kompleks Kenanga Whosale City ( KWC )
No.2 Jalan Gelugor
55200 Kuala Lumpur

 Kak Zah & Abg Sham
H/P : 017 229 7008
Tel : 03 92246399 
ulamcafe@gmail.com











Terima Kasih

Sabtu, 26 April 2014

DIY : Resepi Teh Tarik Mamak Power



Resepi Teh Tarik Mamak Power
( hidangan untuk seorang )

Bahan

Serbuk Teh Tarik Boh @ Lipton jika nak menjaga kualiti, 
orang berniaga biasanya menggunakan serbuk teh Cap Masjid yang akan direcycle balik diberi pewarna dan rasa...mmmmm cuba lah elakkan teh yang menggunakan bahan pewarna.

Penapis dari kain putih untuk merendam teh.

Pastikan guna air panas yang sedang mendidih. 

Susu pekat manis, ( jenama CapTeko atau F&N )

 Sudu teh (sudu kecil).

Cara Membuat :

Ambil satu sudu teh serbuk teh. Rendam dalam tapis dan diletakkan di dalam cawan. Rendam lebih kurang seminit, pastikan air menjadi hitam. Selepas itu, angkat tapis. Selepas itu, letak susu 3-4 sudu kecil. 


Take noted- Pastikan rasanya tidak terlalu manis dan tak terlalu tawar. 

Kacau laju dan tarik dengan menggunakan satu lagi cawan yang lebih besar, 2-3 kali tarik .
Siap untuk dinikmati



Apa pun teh tarik yang dibuat betul..kite yang minum tak akan sakit perut...

Terima Kasih

ABANG LONG FADIL OFFICIAL TRAILER 2014



haaaa...chef obie nak sharing official trailer filem abang long fadhil ni..
gempak n pic die pun okay..
lawak & aksi die..okay la tuu... cun

layan!


Terima Kasih

Jumaat, 25 April 2014

Maharaja Lawak Mega 2013 - Akhir - Tema Bebas - Bocey



Hujung minggu, apa kata kite layan..
ulangan yg bie kongsikan dari youtube- astro
Maharaja Lawak Mega 2013 Akhir- Tema Bebas - Bocey

heeeee......

Terima Kasih

Apakah Reverse Osmosis @ Osmosis Songsang Dan Bagaimana Ia Berfungsi



Resapan merupakan pergerakan molekul dari kawasan tumpuan tinggi ke kawasan tumpuan yang lebih rendah. Osmosis adalah kes khas penyebaran di mana molekul air dan kecerunan kepekatan berlaku di seluruh membran semipermeable. Membran semipermeable membolehkan laluan air, tetapi tidak ion (contohnya, Na +, Ca 2 +, Cl -) atau molekul yang lebih besar (contohnya, glukosa, urea, bakteria). Penyebaran dan osmosis secara termodinamiknya yang menggalakkan dan akan berterusan sehingga keseimbangan dicapai. Osmosis boleh diperlahankan, berhenti, atau diterbalikkan jika tekanan yang mencukupi digunakan untuk membran dari 'tertumpu' sebelah membran.
Osmosis songsang berlaku apabila air itu bergerak di seluruh membran terhadap kecerunan kepekatan, dari kepekatan yang lebih rendah kepada kepekatan yang lebih tinggi. Sebagai contoh, bayangkan membran semipermeable dengan air tawar di satu pihak dan penyelesaian pekat akueus di sisi lain. Jika osmosis normal berlaku, air tawar akan menyeberangi membran untuk mencairkan penyelesaian pekat. Dalam osmosis terbalik, tekanan yang dikenakan di sebelah dengan penyelesaian pekat untuk memaksa molekul air melalui membran ke sisi air segar.
Osmosis songsang sering digunakan dalam penapisan air komersial dan kediaman. Ia juga merupakan salah satu kaedah yang digunakan untuk menghilangkan garam air laut. Kadang-kadang osmosis terbalik digunakan untuk membersihkan cecair di mana air adalah satu bendasing yang tidak diingini (contohnya, ethanol)
Info yang chef obie kongsikan daripada- science how stuffworks.com
Jangan berasa bodoh jika anda pernah melihat cerita berita tentang kemarau yang teruk, kemudian beralih kepada komputer anda untuk melihat cantik lautan pantai skrin anda dan berfikir, "Mengapa tidak mereka hanya menggunakan itu?"
Sudah tentu, dalam seketika, anda mungkin dibuat beberapa perkara kepada diri sendiri. Satu, laut adalah masin. Dua, air masin tidak begitu besar untuk minum atau berkembang tumbuh-tumbuhan.Tiga, anda tidak boleh hanya mengambil garam daripada air , sama seperti anda tidak boleh membubarkan gula daripada teh anda. Atau boleh anda?
Osmosis songsang adalah salah satu proses yang membuat penyahgaraman(atau menghapuskan garam dari air laut) mungkin. Selain itu, osmosis songsang digunakan untuk kitar semula, rawatan air sisa, dan juga boleh menghasilkan tenaga.
Isu-isu air telah menjadi ancaman global yang sangat mendesak. Dengan perubahan iklim datang impak alam sekitar tidak pernah berlaku sebelum: lebat banjir di sesetengah kawasan, kemarau pada orang lain, semakin meningkat dan paras laut jatuh. Tambah ke bahawa ancaman lebihan penduduk - dan permintaan dan pencemaran bengkak penduduk membawa - dan air menjadi salah satu isu utama alam sekitar perlu diperhatikan dalam generasi akan datang.
Loji rawatan air dan sistem kini menyesuaikan osmosis songsang untuk menangani beberapa kebimbangan ini. Di Perth, Australia (terutamanya kering dan gersang, namun dikelilingi oleh laut), hampir 17 peratus daripada air minuman di kawasan ini adalah sulingan air laut yang datang dari sebuah kilang terbalik osmosis [sumber: The Economist ]. Di seluruh dunia, kini terdapat lebih 13,000 tumbuhan penyahgaraman di dunia, menurut Persatuan Penyahgaraman Antarabangsa.
Tetapi ketika mengetahui bahawa osmosis songsang boleh menukar air laut kepada air minuman berguna, apa yang kita benar-benar perlu memahami bagaimana palang pintu proses berlaku. Dengan mengandaikan bahawa anda mempunyai genggaman yang agak baik kepada definisi "terbalik", kita lebih baik bermula dengan mengambil lihat bagaimana kerja-kerja osmosis sebelum kita meletakkan dua bersama-sama.
Mari kita belajar tentang osmosis oleh penapisan melalui ke halaman seterusnya

Apa Osmosis, Bagaimanapun?

Osmosis adalah laluan atau resapan air atau pelarut lain melalui membran semipermeable yang menghalang laluan bahan larut dibubarkan [sumber:Ensiklopedia Britannica ].
Apa, anda tidak mendapat ia?Tiada ketakutan. Kebanyakan kita tidak lakukan, itulah sebabnya terdapat banyak penjelasan dan analogi untuk menjelaskan osmosis. Kami akan meneroka beberapa daripada mereka, tetapi pertama mari kita memecahkan osmosis turun ke bahagian-bahagiannya untuk mendapatkan genggam pada ia.
Pertama, kita akan membuat penyelesaian kami. Kita mulakan dengan secawan membosankan lama air.Untuk membuatkan perkara, kami akan memanggil air yang "pelarut" - yang hampir, kerana itulah apa yang ada. Untuk membuat pelarut kami sedikit lebih sedap, kami akan larut dalam gula lazat. Yang gula adalah bahan larut. Hanya untuk mengesan, kita kini mempunyai air (pelarut) yang kami dibubarkan gula (bahan larut) dalam, untuk membuat air gula (penyelesaian kami).
Sekarang kita mempunyai penyelesaian kami air gula, kami akan merebut tiub-U. Ini bukan video internet anak-anak itu dan monyet memeluk; satu tiub-U adalah bikar, berbentuk dalam bentuk-u. Betul-betul di tengah-tengah tiub, bayangkan sedikit Gore-MUAR yang luka U pada separuh. Gore-MUAR adalah "membran semipermeable." Kami Gore-MUAR adalah plastik yang nipis, dihiasi dengan satu bilion lubang kecil sedikit yang membolehkan wap air melaluinya, tetapi cecair untuk tinggal daripada. (Saran balut tidak akan membiarkan apa-apa melalui, dan sekeping kain kapas akan membiarkan apa sahaja.)
Dalam satu cabang tiub-U, kami tuangkan campuran air gula kita. Yang lain kita tuangkan air kosong kami lama. Itulah apabila keajaiban osmosis bermula, jika anda mendapati pergerakan ajaib air. Tahap cecair di lengan air gula perlahan-lahan akan meningkat, sebagai pelarut (air) bergerak melalui Gore-MUAR, untuk membuat kedua-dua belah lengan lebih sama dalam nisbah gula ke air.
Tetapi mengapa yang berlaku? Secara ringkas, kerana air mahu mencari keseimbangan. Dan kerana sebelah salah satu lengan penuh sesak dengan gula, air tulen dari pihak lain memutuskan untuk bergerak di atas untuk membuat kepekatan lebih sama atau sehingga tekanan osmosis (tekanan yang berlaku apabila molekul bergerak) dicapai.
Jadi ada anda adalah; osmosis adalah apabila pelarut rendah penyelesaian bahan larut pekat bergerak melalui membran untuk mendapatkan kepada penyelesaian yang lebih tinggi tertumpu, dengan itu melemahkan ia. Anda berjaya!
Kini, selepas menunjukkan bagaimana ia hanya masuk akal untuk osmosis untuk bekerja dalam satu arah, mari kita membuang semua keluar tingkap dan kupi. Berjalan mundur ke halaman seterusnya untuk mengetahui lebih lanjut.

Tidak boleh agak menggambarkan osmosis dalam tindakan? Berikut adalah ilustrasi berguna untuk membantu. 

Osmosis Down, Flip ia dan Belakang ia

Freddie Mercury dan David Bowie kedua-dua diiktiraf yang berada di bawah tekanan boleh membakar bangunan ke bawah, berpecah keluarga dalam dua, meletakkan orang di jalan dan juga mewujudkan sebuah lagu serius menarik. Satu perkara yang mereka ketinggalan? Tekanan yang juga membuat kerja-kerja osmosis songsang.
Oleh itu, kita tahu bahawa pada osmosis, penyelesaian yang lebih rendah-pati akan menapis pelarut untuk penyelesaian tumpuan yang lebih tinggi. Dalam osmosis songsang, kita (literal) hanya menterbalikkan proses ini, dengan membuat penapis pelarut kami keluar pekat kami yang tinggi ke dalam larutan pekat yang lebih rendah. Jadi, daripada keseimbangan yang lebih sama pelarut dan bahan larut dalam kedua-dua penyelesaian, ia memisahkan bahan larut daripada pelarut.
Tetapi seperti yang kita telah diterokai, yang tidak adalah sesuatu yang benar-benar penyelesaian mahu lakukan. Bagaimana kita membuat osmosis songsang berlaku? Sama seperti Bowie dan Freddie, kita meletakkan penyelesaian di bawah tekanan. Mari kita air masin sebagai contoh:
Dalam osmosis terbalik, kita akan mempunyai diri kita air masin penyelesaian di sebelah tangki dan air tulen di sisi lain, dipisahkan oleh membran separa telap. Kami akan mengenakan tekanan ke sisi air masin tangki - cukup untuk mengatasi tekanan osmosis semula jadi dari sisi air tulen, dan kemudian untuk menolak air masin melalui penapis. (Ini mengambil masa kira-kira 50-60 bar tekanan [sumber: Lenntech ] Tetapi kerana saiz. garam molekul, hanya molekul air yang lebih kecil akan membuat ia ke sisi lain, sekali gus menambah air tawar ke sebelah air, dan meninggalkan garam di pihak yang lain.
Dan Voil√†, anda telah melihat osmosis terbalik. Untuk menyuling ia (ha!): osmosis songsang berlaku apabila tekanan digunakan untuk penyelesaian bahan larut yang sangat pekat menyebabkan pelarut untuk melalui membran untuk penyelesaian pekat yang lebih rendah, meninggalkan kepekatan yang lebih tinggi bahan larut di satu pihak, dan hanya pelarut di lain.
Ia baik untuk dapat menentukan osmosis songsang di majlis makan malam, tetapi terdapat kegunaan menghairankan menarik untuk osmosis songsang yang mungkin membuat perbualan lebih menarik. Mari kita menolak cara kita melalui ke halaman seterusnya untuk mengetahui lebih lanjut tentang apa yang boleh kita lakukan dengan osmosis terbalik

Di manakah Reverse Osmosis Digunakan?

Tidak seperti osmosis, kami tidak tahan melihat osmosis songsang berlaku dalam pelbagai keadaan setiap hari. Hanya pada tahun 1950-an apabila penyelidik mula meneroka bagaimana untukmenghilangkan garam air laut yang membalikkan osmosis dibesarkan sebagai satu kemungkinan. Mereka mendapati bahawa mengenakan tekanan ke sisi air masin yang boleh bekerja untuk menghasilkan air yang lebih segar, tetapi jumlah yang mereka dicipta adalah sangat kecil dan tidak berguna pada mana-mana skala praktikal. Apa yang berubah?
Satu penapis canggih banyak lagi, yang dicipta oleh dua orang saintis UCLA. Membran tangan-cast diperbuat daripada asetat selular (polimer yang digunakan dalam gambar filem) dibenarkan kuantiti yang lebih besar air bergerak melalui lebih cepat, dan terbalik osmosis pertama penyahgaraman tumbuhan mula menjalankan operasi kecil di Coalinga, California pada tahun 1965 [sumber: The Economist ].
Yang membawa kita kepada salah satu kegunaan yang paling biasa osmosis songsang kita sudah dibincangkan: penyahgaraman air.Yang termasuk tumbuh-tumbuhan besar (terdapat lebih 100 negara yang menggunakan penyahgaraman) atau operasi yang lebih kecil - contohnya, jenis penapis anda mungkin mengambil perkhemahan untuk memastikan yang sihat bekalan minum [sumber: FDU ].
Osmosis songsang juga merupakan salah satu daripada beberapa cara yang kita boleh mengambil mineral atau bahan kimia tertentu daripada bekalan air. Sesetengah sumber air mempunyai tahap yang sangat tinggi mengandungi fluorida semula jadi, yang boleh membawa kepada enamel fluorosis (gigi burik), ataufluorosis rangka yang lebih teruk (satu lenturan sebenar tulang seseorang atau bingkai rangka). Osmosis songsang boleh menapis fluorida, atau kekotoran lain, pada skala yang besar dengan cara yang penapis arang berasaskan (seperti satu yang paling biasa ditemui di rumah) tidak boleh.
Ia juga digunakan untuk tujuan kitar semula; bahan kimia yang digunakan untuk merawat logam untuk dikitar semula mewujudkan air sisa yang berbahaya, dan osmosis songsang boleh tarik air bersih untuk dilupuskan kimia yang lebih baik. Tetapi lebih seronok daripada kitar semula? Rawatan air sisa terbalik-osmosis, di mana air sisa akan melalui proses untuk mencipta sesuatu yang boleh diminum. Mereka telah digelar ia " tandas untuk ketuk "sebab, dan walaupun ia mungkin memberi anda berhenti seketika, ia adalah satu cara yang menjanjikan untuk negara-negara membangun untuk menghasilkan air yang boleh diminum.
Tetapi osmosis songsang digunakan dalam industri-industri lain juga; sirap maple, sebenarnya, dihasilkan menggunakan osmosis untuk memisahkan pekat manis daripada air dalam sap. Industri tenusu menggunakan penapisan osmosis songsang untuk menumpukan perhatian whey dan susu, dan wainindustri telah mula menggunakannya untuk menapis unsur-unsur yang tidak diingini seperti beberapa asid, asap, atau untuk mengawal kandungan alkohol. Osmosis terbalik digunakan untuk membuat etanol tulen, bebas daripada pencemaran.
Satu perkara yang menyeronokkan lebih lanjut mengenai osmosis songsang adalah bahawa tekanan yang tinggi yang menjadikan osmosis songsang berkesan sebenarnya boleh kitar semula sendiri. Tekanan tinggi pam memaksa air melalui, dan air masin yang tinggal ditembak keluar pada kadar yang sangat tinggi. Jika ini luar menembak dimasukkan melalui turbin atau motor, tekanan boleh digunakan semula ke pam yang pada mulanya memaksa air melalui, dengan itu semula penuaian-tenaga.
Semua jazz industri ini adalah besar, tetapi bagaimana teknologi osmosis songsang menjejaskan anda, pengguna, pada skala yang lebih kecil? Cari di muka surat seterusnya.

Aplikasi berskala lebih kecil daripada Reverse Osmosis

Mungkin anda telah membuat keputusan bahawa anda ingin mendapatkan tangan anda pada beberapa osmosis songsang lazatair . Mengapa tidak anda hanya tuangkan sedikit air ke dalam periuk kera osmosis songsang dan menikmati panjang, minuman sejuk?
Nah, ia tidak cukup mudah itu. Kerana osmosis songsang memerlukan sejumlah tekanan, anda tidak akan menemui terbalik osmosis penapis periuk kera. Dan jika anda mahu air osmosis songsang berjalan melalui seluruh rumah anda, anda pada dasarnya melakukan untuk membeli sistem air yang baru. Tetapi jika anda hanya mahu menterbalikkan air osmosis untuk minum atau memasak, itu tidak bermakna anda telah komited untuk menukar ruangan bawah tanah anda untuk terbalik osmosis tumbuhan mini-industri.
Pilihan berskala lebih kecil pertama anda adalah "di bawah kaunter" sistem. Satu sistem osmosis songsang disambungkan kepada bekalan air di bawah sinki anda, di mana air melalui 3-5 penapis untuk mencapai kesucian. Air yang ditapis kemudian disimpan di dalam tangki simpanan (juga di bawah singki). Satu keran sekali berasingan kemudiannya dipasang pada sinki anda, diberi makan dari tangki simpanan di bawah. Mengharapkan untuk membayar purata $ 200-500 untuk sistem seperti ini. Dan ingat bahawa anda mungkin melakukan pemasangan sendiri, jadi anda mungkin mahu menjadi agak yakin dalam kemahiran menetapkan-ia anda.
Mungkin anda sedikit saraf kira-kira memasang pili dan air keseluruhan sistem (atau mungkin saraf yang tuan rumah anda mungkin tidak teruja dengan kepintaran DIY anda). Penyewa dan orang tidak-begitu-berguna, bergembira. Terdapat juga terbalik penapis osmosis countertop, yang membolehkan anda untuk bertemu sistem penapisan kecil terus dari sinki anda. Hanya melampirkan "makanan" talian untuk keran, keran menjadikan pada, dan air yang bersih melalui sistem kecil yang cukup kecil untuk mengasak bersebelahan dengan gelombang mikro . Garis air disucikan maka boleh diletakkan di dalam periuk kera untuk mudah, air yang ditapis boleh diakses.
Tetapi mereka mungkin tidak sesuai untuk semua orang; ingat bahawa sistem countertop boleh agak perlahan kerana faucets air yang lebih rendah aliran, dan mereka akan kos sekitar $ 150 di-kurangnya - tidak menyebut kos menukar penapis (kira-kira $ 30) setiap beberapa bulan.
Mari kita menembak melalui ke halaman seterusnya untuk melihat beberapa lebih satu kelemahan osmosis terbalik.

Kekurangan Osmosis Songsang

Jadi sekarang kita telah melihat beberapa cara kita boleh memanfaatkan osmosis terbalik untuk bekerja untuk kita. Tetapi adakah meminta alam semula jadi untuk menterbalikkan sendiri semestinya idea yang baik? Terdapat beberapa isu yang timbul daripada menggunakan osmosis songsang, dan kami akan bermula dengan menyemak apa yang berlaku dalampenyahgaraman terbalik osmosis.
Selepas air ditapis, anda ditinggalkan dengan air minuman yang indah. Tetapi di sisi lain, anda mempunyai keadaan huru-hara seluruh garam kiri untuk menangani. Apa yang anda lakukan dengan air garam, yang biasanya mengandungi dua kali jumlah garam sebagai air laut [sumber: The Economist ]? Adakah ia satu masalah untuk membuang air garam yang kembali di lautan? Menurut Pusat Australia untuk penyelidikan Air, kemasinan nampaknya kembali normal kira-kira 500 meter (1,600 kaki) daripada sumber [sumber: The Economist ]. Walau bagaimanapun, belum ada satu pun mendapat jawapan yang jelas mengenai jika logam dan bahan kimia juga terperangkap dalam air garam yang boleh menyebabkan kesan alam sekitar.
Reverse osmosis sistem, secara umum, juga tidak sepenuhnya ditanggung sendiri. Air mesti pretreated dengan bahan kimia, misalnya, jadi tiada apa yang akan menyumbat membran halus. Dan membran itu sendiri tidak sepenuhnya mudah untuk berurusan dengan; ia perlu dibersihkan kerap, dan boleh memerangkap bakteria. Satu kebimbangan yang unik untuk tumbuh-tumbuhan penyahgaraman ialah ikan kecil atau kehidupan marin boleh disedut ke dalam sistem; menyesuaikan tekanan pengambilan dan halaju biasanya boleh mengelakkan bahaya.
The penghalang terbesar sistem penapisan osmosis songsang adalah kos. Bagi sebuah negara membangun, memasang sistem osmosis songsang kemungkinan agak tidak praktikal. Organisasi seperti WHO dan UNICEF mempertimbangkan membina osmosis pelan rawatan air terbalik - untuk membuang toksin atau menyediakan bekalan air bersih - sebahagian daripada misi mereka.
Bagi kegunaan individu, sistem osmosis songsang boleh menghasilkan hasil frustratingly sedikit. Sistem lazim hanya akan dapat menggunakan semula kira-kira 5 hingga 15 peratus daripada air yang yang dipam dalam, oleh itu meninggalkan sehingga 85 peratus air sisa [sumber: NDSU ].


Osmosis Songsang - dan cara-cara ia berfungsi dan tidak berfungsi - boleh agak menakutkan. Tetapi jika anda dahaga untuk maklumat osmosis lebih terbalik, pergi ke halaman seterusnya di mana anda boleh mendapatkan maklumat lebih banyak. ( Info yang chef obie kongsikan daripada- science how stuffworks.com )
Kredit :

Sumber

  • Orchards Maple Branon Keluarga. "Membuat Maple Sirap -. Maple Sirap Pengeluaran" 2011. (26 September 2011) http://www.branonmaple.com/making-maple-syrup.html
  • Blobs.com. "Penyulingan dan Osmosis." September 9, 2010. (26 September 2011) http://blobs.org/science/article.php?article=20
  • Link Perniagaan. "Kurangkan penggunaan pelarut dan sisa berbahaya dalam perniagaan kejuruteraan anda." 2011. (26 September 2011) http://www.businesslink.gov.uk/bdotg/action/detail?itemId=1083358508&type=RESOURCES
  • Encyclop√¶dia Britannica Online Perpustakaan Edition. "Osmosis." 2011. (26 September 2011) http://www.library.eb.com/eb/article-9057559
  • Eropah Membrane House. "Apa yang teknologi membran?" 2011. (26 September 2011) http://www.euromemhouse.com/Principles-of-Membrane-Technology/Membrane-Technology.html
  • Foster dan Smith Akuatik. "Soalan Lazim: Reverse Osmosis Air." 2011. (26 September 2011) http://www.aquaticcommunity.com/aquarium/osmosis.php
  • Kerajaan Australia Selatan. "Lembaran Fakta Adelaide Penyahgaraman Projek Pelajar." 2011. (26 September 2011) http://www.sawater.com.au/NR/rdonlyres/FDC6433E-12D2-4ABA-9C76-FDB96CB8C7E4/0/StudentDesalFactsheet.pdf
  • Hanford, Josh. "Sifar Sisa: A Lihatlah Masa Depan Reverse Osmosis." Air dan Sisa Digest. "2011. (September 26, 2011) http://www.wwdmag.com/membranes-reverse-osmosis/zero-waste-look-future-reverse-osmosis
  • Sejarah Penapis Air. "Reverse Osmosis - Bagaimana ia berfungsi?" 2011. (26 September 2011) http://www.historyofwaterfilters.com/ro-distillation.html
  • Maxon, Rebecca. "Adakah penyahgaraman Jawapan?" Farleigh Dickinson University Magazine. 2003. (26 September 2011) http://www.fdu.edu/newspubs/magazine/03su/desalination.html
  • North Dakota State University. "Reverse Osmosis." Jun 1992. (26 September 2011) http://www.ag.ndsu.edu/pubs/h2oqual/watsys/ae1047w.htm # kelemahan
  • Koch Membrane Systems. "Home". 2011. (26 September 2011) http://www.kochmembrane.com/mktapp_dairy.html
  • Kotecki, Stacy dan Brian Flynn. "Reverse Osmosis." 1998. (26 September 2011) http://www.cee.vt.edu/ewr/environmental/teach/wtprimer/revosmo/revosmo.html
  • Lenntech Rawatan Air Solutions. "Penyahgaraman dengan Reverse Osmosis Modul." 2011. (26 September 2011) http://www.lenntech.com/desalination-ro-modules.htm
  • Purchon, Nigel. "Osmosis." November 10, 2006. (26 September 2011) http://www.purchon.com/biology/osmosis.htm
  • The Economist. "Tapping Lautan." 5 Jun 2008. (26 September 2011) http://www.economist.com/node/11484059
  • Vinovation, Inc "Pengilangan Peralatan Custom." 2011. (26 September 2011) http://www.kochmembrane.com/mktapp_dairy.html

Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign