CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Jumaat, 29 Julai 2022

Resepi Asli Rempah Kari Daging Sedap Dan Popular Chef Obie

RESEPI ASLI REMPAH KARI DAGING SEDAP DAN POPULAR CHEF OBIE

( 32 sudu besar kari terhasil ) pernah dikongsikan dalam Majalah Masakan Aroma


Bahan :

14- 16 batang Cili kering / lada kering
16 sudu besar Biji Ketumbar
8 sudu besar Jintan Manis
4 sudu kecil Halba
4 sudu kecil Biji sawi
4 sudu kecil Lada hitam
2 sudu besar Serbuk Kunyit
2 sudu besar Serbuk Halia



Cara Penyediaan :

1.Pertama sekali , cili kering / lada kering perlu digunting untuk dibuang bijinya.

2.Teknik sangai atau goreng tanpa minyak digunakan- gunakan frying pan atau kuali, panaskan api sederhana , sangai ciili kering , ketumbar , jintan manis , halba , biji sawi dan lada hitam.

3.Panaskan sehingga bahan-bahan rempah mengeluarkan aroma. Goyangkan pan konsisten supaya rempah dapat dipanggang sekata.-

4.Apabila rempah siap dipanggang, kemudian sejukkan pada suhu bilik , kemudian rempah tadi digiling atau diblender kering sehingga menjadi serbuk. Kalau nak buat bussines kecil kecilan perlu guna mortar atau coffe grinder.Kemudian masukkan serbuk kunyit dan serbuk halia kacau sebati. Siap… untuk digunakan sebagai rempah kari daging!








Aktiviti Chef Obie
👇
http://chefgunawanmalaysia.blogspot.com/.../kelas...
Kursus | Kelas Masakan Perniagaan, Baking & Komersial Bertestimoni

Jangan Segan Untuk Hubungi Pihak Chef Obie , aktif mengajar secara personal sejak tahun 2012 hingga kini , juga membantu usahawan baru kedai bahan bakeri sejak tahun 2013 hingga kini juga terlibat aktif dalam Food Consultant terutama RND produk-produk baru makanan dan set up / Pre Launch Restoran , Central Kitchen , Kiosk dan yang berkaitan.

Hubungi MGJ CONSULTANCY

Terima Kasih

Khasiat Dan Kelebihan Tea Rose Buds Atau Teh Putik Mawar

Khasiat Dan Kelebihan Tea Rose Buds Atau Teh Putik Mawar



Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera

Sahabat Chef Obie,

Pagi Sabtu yg sedikit cerah dan panas , Doa utk diri dan sahabat semua dilancarkan urusan dan dikuatkan hati untuk menjalani sebarang ujian yg mendatang hari ini.

Semalam singgah kedai pak arab mahnaz food mencari tea bunga rose atau tea rose buds atau tea putik mawar , testing lah mencari kesegaran dgn menikmati bersama air panas mendidih untuk sesuatu yg beauty and serenity poyo gitchew.. Tak perlu beli yg mahal2, kualiti fungsi tetap sama.. Setakat bekas yg chef beli ni berat 50gm harga RM8 aje.

✔️Antara Khasiatnya Dan Kelebihan

Tingkatkan sistem ketahanan badan
Pencernaan yg baik
Antiradang antibakteria Antioksida
Vitamin C
Merawat saluran kencing
Kekejangan, kembung utk wanita haid yg teratur,
Kurangkan tekanan kemurungan kegelisahan


Aktiviti Chef Obie
👇
http://chefgunawanmalaysia.blogspot.com/.../kelas...
Kursus | Kelas Masakan Perniagaan, Baking & Komersial Bertestimoni

Jangan Segan Untuk Hubungi Pihak Chef Obie , aktif mengajar secara personal sejak tahun 2012 hingga kini , juga membantu usahawan baru kedai bahan bakeri sejak tahun 2013 hingga kini juga terlibat aktif dalam Food Consultant terutama RND produk-produk baru makanan dan set up / Pre Launch Restoran , Central Kitchen , Kiosk dan yang berkaitan.

Hubungi MGJ CONSULTANCY

Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign