Obielicious

KELAS MEMBUAT ROTI @ KELAS meROTI CHEF OBIE - TERBUKA KEPADA YG BERMINAT ( berkumpulan mahupun perseorangan ) Boleh buat DI tempat Anda - LUAR DARI kl -SEMENANJUNG / SABAH /SARAWAK mahupun di tempat chef- di Kuala Lumpur & Ampang- Whatsapp 0172260719

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

Kelas Masakan & Baking Personal Popular Chef Obie-Menjadi pilihan Peminat Dunia Masakan Sama ada Amateur mahupun Professional Malaysia & Antarabangsa .

24 EBOOK MASAKAN , KEK , ROTI DAN MUFFIN CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK MASAKAN & ASAS BUAT KEK

bE mY Heartbeat..!

Khamis, 4 Julai 2013

Kelas Memasak Dan Baking Amateur Dan Professional / Contest Giveaway Chef Obie ( CGCO ) Resepi Red Velvet Moist dan Raibow kek Italian Meringue Buttercream


Kelas Memasak & Baking Persendirian
Untuk Amateur Dan Profesional Chef Obie 

Telah menjadi pilihan ramai semenjak 2011,
Telah melahirkan peniaga dan pengusaha produk berasaskan makanan dengan jayanya. 
Dihadiri dari pelbagai latarbelakang dan negara.
Surirumah , Bizz oneline , Pengusaha Cafe , Restaurant , Francais , VIP & pelbagai lagi.

Anak didik dibawah tunjuk ajar chef obie telah berada di merata pelusuk negara  juga di luar negara.
Tiada had usia , 
Kebanyakan pelajar persendirian yang hadir bermula 14 tahun sehingga 77 tahun .
Kelas short course / one day course & Pakej untuk perniagaan makanan. 
Kepada anda yang ada permintaan sendiri dalam course memasak atau baking juga boleh hubungi pihak kami.

Hotline : 0172260719
email : gunawan.jamil@gmail.com
FB  : chefobie untold









Assalammualaikum wbt dan salam sejahtera
kepada anda semua yang melayari blog chef obie hari ini.

Pengumuman untuk anda menyertai
" Contest Giveaway Chef Obie 1 Million Views "
yang akan bermula pada minggu hadapan,
Contest ini diadakan bagi menghargai anda semua " my heartbeat "
yang melayari blog chef obie sejak ia mula diujudkan.

" Contest Giveaway Chef Obie ( CGCO ) " ini diadakan sempena 1 juta views di blog chef obie  - chefgunawanmalaysia.blogspot.com.

Pada hari jumaat yang lepas blog chef obie telah mencecah 1 juta views, 
mungkin ia tidaklah banyak mana , tetapi sebagai blogger masakan yang bermula zero.. dan agak jahil dengan i.t apatah
lagi kurang ilmu berblogger ia satu pencapaian yang chef obie tidak jangka dalam masa yang agak singkat juga.
Terima kasih anda semua yang sudi menjadikan blog chef sebagai rujukan.

Berbalik kepada Contest Giveaway Chef Obie ( CGCO )
Ia akan bermula pada hari Isnin 9 Mac 2015 sehingga hari khamis 12 April 2015
dan keputusan pemenang akan diumumkan pada hari Isnin 13 Mac 2015.

Syarat - Syarat Pertandingan 

1.Terbuka kepada semua warga Malaysia , Singapura & Brunai Darussalam & tiada had usia.

2.Wajib menjadi Follower

*Blog chef obie - chefgunawanmalaysia.blogspot.com
*Facebook - chefobie untold 
*Instagram - chef_obie_official 
( sekiranya anda tiada akaun gmail , anda dibenarkan menjadi salah satu follower sama ada di Facebook atau Instagram )

3.Anda semua wajib menjawab soalan yang mudah  berpandukan 
penaja setiap hadiah ,
Jawapan boleh anda refer pada info yang akan diberi oleh chef obie dalam blog ini dan juga dalam FB chefobie untold.
1 minggu mewakili 1 soalan 
Anda perlu terus menjawab soalan dibahagian comment

Contoh :

Berapa Usia Chef Obie pada tahun ini - 2015 ?
Jawapan : 29 tahun ( nama anda , No Contact @ email anda )

Anda boleh menjawab di dalam blog ini dalam bahagian Comment, dalam Facebook atau dalam Instagram
sekiranya anda ingin menjawab di semua laman sosial ini juga dibolehkan.

Pihak kami akan menilai & mencatat - kepantasan anda menjawab sepanjang pertandingan.
5 soalan akan diberi , 1 soalan seminggu , dan anda wajib menjawab 5 soalan yang diberi sehingga tamat pertandingan.

4. Sekiranya anda merupakan seorang blogger , anda wajib menyediakan 
Entrie " Contest Giveaway Chef Obie " di blog anda. Hadiah untuk blogger yang menyediakan entri juga disediakan , dan entrie anda akan dinilai oleh pihak kami.

5.Pihak kami menyediakan Hadiah untuk semua walaupun anda bukan blogger. Jangan lepaskan peluang

6. Soalan pertandingan akan dikeluarkan pada Hari

Isnin - 9 Mac 2015
Isnin - 16 Mac 2015
Isnin - 23 Mac 2015
Isnin - 30 Mac 2015
Isnin - 6 April 2015

Dalam blog ini ,  Facebook - chefobie untold dan dalam Instagram

Hadiah-hadiah menarik dari penaja seperti 

Voucher - Voucher Menarik dari Para Penaja 
Top UP Hotlink Maxis RM10 x 10 
Easy Whisk ,Just Press & Spin RM50 x 2
Majalah Masakan AROMA Terbaru 1 x 30 naskah
Buku Pemanis Mulut Ct Delima 1 x 30 naskah
Buku Masakan Tempatan & Antarabangsa 1 x 10 naskah
Buku Sugarcraft A Step By Step To Creating 20 Novelty Fondant Cakes- YASMIN SANUSI 1 x 1
Limited Edition Buku CupCake 3D chef obie 1 x 1 naskah
Sijil Penghargaan chef obie 1Million Views
eBook -ebook terlaris , Teddy Bear & banyak lagi hadiah -hadiah menarik untuk dimenangi !

7.Keputusan Pertandingan adalah Muktamad.

HADIAH-HADIAH CONTEST GIVEAWAY CHEF OBIE

Hadiah Pertama x 1 pemenang








Voucher FarmBerry RM50 x 1 
Easy Whisk RM50 x 1
Top up Hotlink / Maxis RM10 x 1
Majalah masakan AROMA x 1
Buku Pemanis Mulut CT Delima x 1
Buku masakan Tempatan & Antarabangsa x 1
ebook
Food Jam ( gift )
Grill Cabin ( gift )
FMME ( gift )
Sijil Penyertaan x 1


Hadiah Blogger x 1 pemenang








Voucher FarmBerry RM50 x 1 
Easy Whisk RM50 x 1
Top up Hotlink / Maxis RM10 x 1
Majalah masakan AROMA x 1
Buku Pemanis Mulut CT Delima x 1
Buku masakan Tempatan & Antarabangsa x 1
ebook
Food Jam ( gift )
Grill Cabin ( gift )
FMME ( gift )
Sijil Penyertaan x 1



Hadiah Ke 2 x 1 pemenang







Voucher FarmBerry RM50 x 1 
Top up Hotlink / Maxis RM10 x 1
Majalah masakan AROMA x 1
Buku masakan Tempatan & Antarabangsa x 1
ebook
Food Jam ( gift )
Grill Cabin ( gift )
FMME ( gift )
Sijil Penyertaan x 1

Hadiah ke 3







Voucher FarmBerry RM50 x 1 
Top up Hotlink / Maxis RM10 x 1
Majalah masakan AROMA x 1
Buku masakan Tempatan & Antarabangsa x 1
Food Jam ( gift )
Grill Cabin ( gift )
FMME ( gift )
Sijil Penyertaan x 1









Hadiah ke 4

Limited Edition Buku CupCake 3D chef obie  x 1 naskah
Top up Hotlink / Maxis RM10 x 1
Majalah masakan AROMA x 1
Buku masakan Tempatan & Antarabangsa x 1
Sijil Penyertaan x 1







Hadiah ke 5

Buku Sugarcraft A Step By Step To Creating 20 Novelty Fondant Cakes- YASMIN SANUSI  x 1
Majalah masakan AROMA x 1
Sijil Penyertaan x 1




Hadiah ke 6 x 28 pemenang

Buku Pemanis Mulut Ct Delima x 1







Hadiah ke 7 x 24 pemenang

Majalah Masakan AROMA






Hadiah Saguhati x 5 pemenang 

Top up Hotlink / Maxis RM10 x 1



Jutaan terima Kasih kepada Para PENAJA 
Contest Giveaway Chef Obie CGCO



FARMBERRY & NETWORKS 




MAJALAH AROMA-SURI MEDIA SDN BHD 




FOOD JAM



FMME  



GRILL CABIN 



BAKINGPROJECT 




MASTERKITCHEN @ MGJ 




Sebarang Pertanyaan
Whatsapp 0172260719

FOLLOW :

FACEBOOK : chefobie untold
INSTAGRAM : chef_obie_official
BLOG : chefgunawanmalaysia.blogspot.com












**********



KELAS KEK 2 jam

short course & economy baking classes

kepada peminat-peminat kek dan cake maker
amateur mahupun profesional, atas permintaan ramai pihak chef obie kini membuka kelas kek persendirian 
short course dan economy classes
hanya 2  jam hingga 3 jam sahaja

1 x sijil kehadiran 

Pelajar boleh memilih mana-mana jenis kek dibawah untuk belajar secara personal dengan chef obie.


Fee / Yuran : RM450 seorang

Tarikh : Sepanjang Tahun 2015

 Hari   : Isnin hingga khamis juga 


            Sabtu Dan Ahad 



( Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )


Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari




Pilihan 1 : Milk  Chocolate Ombre Rossette Cake 



Pilihan 2 : Ombre Blue Petal Cake



Pilihan 3 : Pandan Kiwi Ombre Rosstte Cake


Pilihan 4 : Original New York Cheesecake


Pilihan 5 : Original Chocolate Mousse Cake


Pilihan 6 : Original Austrian Chocolate Mousse Cake


Pilihan 7 : Strawberry Chocolate Mocca Cake


Pilihan 8 : Austrian Raspberry Cake


Pilihan 9 : Original Coconut Layer Cake or Original Coconut Layer Cake for diet- Gluten Free


Pilihan 10 : Ombre Rose Cake


 Pembayaran Yuran / Fee Kelas :

Bank In RM450.00 ke MBB Muhamad Gunawan Jamil
151409098193

SMS :  pilihan , RM450 , Tarikh buat pembayaran , Masa ,
tarikh kelas 9 /01/2015 ke 017 2260719


Masa Pembelajaran : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari


Sila Tempah Tarikh Kelas Segera Bagi Mengelakkan Sebarang Kesulitan- Kerjasama Anda Amat Kami Hargai.

Lokasi : Merdeka Villa ,Jalan Merdeka , Ampang
Landmark : Spectrum Mall




 017 2260719 Call/ SMS /whatsapp 


Tenaga Pengajar Professional : chef obie





Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719



Kelas 3D Tema Baby










Fee / Yuran : RM1200

Asas Membuat Fondant Homemade( Resepi )
Gumpaste ( Resepi diberi )
Teknik Asas membentuk figurine 3D
Teknik Penggnaan Warna Gel / Dry Pada Fondant & Gumpaste
Teknik Cutter & Scrapper
Scratch
Teknik Membalut kek / dummy dengan Fondant 
Membuat figurine baby
Membuat figurine Teddy Bear
Membuat Figurine Toys
Membuat Carpet
Membuat lekukan Corak
Membuat dan Melukis Mata Baby
Teknik Brush Powder pada figurine 
    
Tips penggunaan & Penyimpanan.

Tarikh : Isnin hingga khamis,sabtu dan ahad.
Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.

Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.



Masa : 11 pagi -4 petang 
Tengahari 130-2 ptg rehat

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 



TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
 Yuran Kelas RM1200 perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall ) 

Anda yakin dan amat berminat dengan fondant & gumpaste ..kelas 3D ni chef obie syorkan anda join.... skill & teknik-teknik yang tidak diberitahu sama ada dalam internet mahupun buku.. akan chef obie sharing kepada anda! okay...chef obie nak kongsikan resepi kek yang menggunakan asas sponge kek victoria..
iaitu Rainbow Cake with Italian Meringue Buttercream juga resepi yang dah bertahun tetapi masih menjadi pilihan kaki makan kek dan homebaking iaitu Resepi Red Velvet Moist Kek atau Kek Baldu Merah....mmmm tetap mengancam!



Bahan

Unsulted Butter/ Mentega 220gm
Castor Sugar / Gula Castor 360gm
Egg White / Telur Putih 5nos/biji
Flour / Tepung Gandum 420gm
Baking Powder 1tspn
Vanilla Essence
Salt /Garam secukup rasa
Fresh Milk 350ml


Cara membuat
1.Panaskan Oven 170-175’c
2.Sediakan Loyang @ rim kek saiz 7’inci sebanyak 6,lapik kertas minyak atau parchment paper.
3.Tapis tepung, baking powder dan ketepikan.
4.Pukul butter dan gula sehingga bertukar warna.
5.Masukkan telur putih satu persatu , teruskan pukul sehingga sebati Masukkan Vanilla Essence
6.Akhir sekali masukkan tepung dengan di selang selikan dengan susu.
7.Adunan yang telah siap dibahagikan kepada 6 bhagian dengan berat setiap satu 250gm
Warna yang digunakan kuning,merah,oren,biru, ungu,hijau,

Italian Meringue Buttercream

Air 120ml
Gula Castor 430gm
Egg White / Telur Putih 250gm
Unsulted Butter 680gm
Vanilla Essence

Cara membuat

1.Pukul putih telur sehingga kembang.
2.Panaskan gula dan air selama 7 minit
3.Selepas gula telah mendidih masukkan ke dalam putih telur dengan hala laju pukul yang tinggi.Teruskan pukul hingga dasar mixer sejuk.lebih kurang 10-15 minit.
4.Masukkan mentega, pukul sehingga semua sebati.
5.Siap dan boleh digunakan / disimpan dalam pet ais dan boleh dipukul kembali untuk kembangkan lagi.


Senangkan resepinya..walaubagaimanapun chef obie suke mengingatkan kepada anda kaki2 baking..sekiranya membuat italian meringue buttercream ini pastikan - Safety first okay...ingat anda bermain dengan gula dan air yang agak panas..boleh melecur kulit sekiranya leka! haaaa....dalam kelas pun chef bising2 pasal benda ni... kemudian resepi kek red velvet...




 (kek sebenar red velvet agak rapuh dan kering sedikit)
resepi ini telah diubah untuk selera orang kite.. peace)

Bahan-bahan

(kering)
280 g tpg gandum
50 g serbuk koko
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bicarbonate
1 sudu kecil garam


A

125 g mentega unsulted
260 g gula castor


B

2 biji telur (gred B)

C

1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil cuka putih @cuka kurma @ cuka epal
1 sudu besar pewarna merah bright


D

240ml buttermilk
(Campurkan 1 cawan susu segar @ susu cair dengan 1 sdb cuka. Biarkan sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.)atau boleh beli aje buttermilk di pasaraya..sekarang dah mudah untuk mendapatkannya.
optional boleh gantikan yogurt jika tiada buttermilk.


CARA-CARA:

1.Ayak kesemua bahan kering-ketepikan

2.Pukul (A) sampai kembang & ringan.Masukkan (B) satu persatu dan pukul lagi
Masukkan (C)-pukul hingga sebati

3.Kemudian Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.

4.Alas & gris loyang saiz 9" dengan baking paper. Tuang adunan kek dan bakar hingga masak.
Atau masukkan adunan dalam acuan cupcake sebanyak 1/2 cup sahaja dan bakar pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit.
Sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese icing.


RESEPI KRIM CHEESE :

200-300 grm whipping cream-brand anchor
150 grm cream Cheese-brand Phillidephea atau tartura
100 gm mascarpone cheese
60 grm gula icing
100 grm butter
2 titik lemon paste

Cara -cara :
Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan
Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.
Boleh digunakan untuk menghias kek anda....

suke tak dapat resepi red velvet chef obie...? suke  Alhamdulillah dan dalam Tahun 2015 chef juga masih menjual ebook-ebook terlaris sepanjang 2014
sekiranya anda belum milik..bolehlah dapatkannya..Insyaallah ilmu bermanfaat dan ada kebaikan tiada rugi untuk anda dimilik...

 As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook Popular chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 
7.ebook 100 Resepi Roti Chef Obie ( terlajak laris! )

Melayakkan anda untuk mendapat 5 ebook PERCUMA seperti


  


Sila Tempah sekarang !  Hanya RM30.00 sahaja seunit




Hottest!

Cara Pembelian ebook : 
Pembelian/ pembayaran : oneline-

Maybank2u.com atau Bank In ke Akaun MBB

151409098193

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719

Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 


P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie


sila buat pembayaran RM60 ke akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719




Hottest!
Perkongsian Resepi terbaik daripada chef - Seperti Biskut Makmur Alfredo , Mazola Lebaran, Kerepek Bawang Bondalicious,Tat Teratai Tasik Madu,Famous Amos, Biskut Jakarta,Lidah kucing Vanilla , Mariah Carey dan banyak lagi yang perlu anda tahu ,Segala resepi kuih dan biskut raya ini boleh dikomersialkan atau untuk kegunaan sendiri . "Semoga Hati Berasa Puas Dapat Menghidangkan Pelbagai Makanan Yang Enak Dan Tetamu Bahagia Dan Seronok Menikmati Juadah Yang disediakan". Dapatkan sekarang hanya RM30.00 

Hot!
Perkongsian resepi kuih tat popular, pelbagai jenis tat nanas boleh anda pelajari , cara memasak dengan betul untuk membuat jem nanas, pasti anda puas hati dengan hasil tat yang bakal anda buat nanti, Resepi tat ini boleh dikomersialkan ataupun untuk kegunaan sendiri. Pasti sambutan lebaran kali ini amat bermakna kerana anda menyediakan juadah kuih raya sendiri. Dapatkan sekarang hanya RM30.00 


hot!
Kepada peminat biskut berasaskan kacang , kini perkongsian resepi biskut mazola terbaik dan biasa digunakan untuk industri perhotelan, perniagaan kuih raya dan untuk hidangan eksklusif seperti untuk VIP, VVIP mahupun untuk perniagaan Hamper .Resepi Asli dan penggunaan bahan yang berkualiti dan mudah untuk dibuat.ebook ini perlu anda miliki! Hanya RM30.00


hot!
Pelbagai menu hidangan bazaar ramadhan dikongsikan dalam ebook ini, pasti anda tak menyesal kalau milikinya, dari hidangan minuman seperti Air Katira, Air Soya, kuih muih , masakan ayam dari yang percik hingga digolek, daging, ikan dan macam-macam lagi.Dapatkan sekarang hanya RM30.00


hot!
Alhamdulillah dapat juga chef kongsikan kepada anda yang gemar memasak sendiri untuk keluarga atau teman-teman, pelbagai resepi mudah dan sedap dikongsikan dalam ebook berbuka dan bersahur.Beli dulu baru anda tahu intipatinya! Dapatkan sekarang hanya RM30.00

hot!
Peminat ayam golek jangan lepaskan peluang memiliki ebook ini.
Apa yang anda cari ada didalam.Dapatkan sekarang hanya RM30.00



Info ebook PERCUMA :

keistimewaan ebook percuma daripada chef obie: 



ebook Menu Open House - menghidangkan pelbagai menu menarik ,mudah dan sedap untuk anda hidangkan kepada tetamu seperti Laksa Penang , Laksa Johor ,Satay , Kuah Kacang ,Ayam Masak Merah , Masak Lodeh ,Rendang Tok , Soto , Bakso , Nasi Tomato , Nasi Minyak ,Puding Jagung Dan banyak lagi resepi  dengan tips sukatan memasak untuk tetamu 50 pax- 1000 pax perlu anda miliki dengan PERCUMA!



ebook Cara Buat Ketupat - mempersembahkan kepada anda cara menyukat beras @ pulut dalam ketupat dan cara-cara menganyam ketupat langkah demi langkah , ketupat Satay dan ketupat palas ( Bergambar ) perlu anda miliki denganPERCUMA !




ebook Variasi Tat Nanas - perkongsian resepi yang sedap dan mudah, penyediaan tat nanas tradisional yang telah difusionkan .Teknik memasak jem nanas dan penyediaan doh tat klasik menjadi intipati variasi tat nanas ini  dan ianya berada dalam kelas tersendiri.Mereka yang profesional juga menggunakan menu ini dalam memvariasikan kuih tat yang sedia ada.Perlu anda miliki dengan PERCUMA!


ebook Membuat Kek Dan Tips -  Perkongsian Resepi Kek Asas Buttercake , Coklat kek , Cheesecake , Fruit Kek Dan Kek Sponge , penerangan cara penyedian , penggunaan sukatan metriks dengan betul , penjagaan kek , tips baking dan banyak lagi, pasti setiap dari anda ingin tahu asas membuat kek ini. perlu anda miliki sekarang secara PERCUMA! Ia semuanya percuma , chef obie beri jaminan!Anda hanya perlu membeli satu daripada ebook terlaris chef obie dibawah pada harga mampu milik.


ebook Tips Roti Chef obie yang begitu eksklusif-
info step by step pembuatan roti bergambar serta tips 
penting kepada mereka yang amateur dalam pembuatan roti
juga sesuia kepada mereka yang profesional sebagai rujukan.


Dapatkan sekarang ebook chef obie! Hanya RM30.00 sahaja melayakkan anda untuk menerima 5 ebook istimewa ini.



********






Terima Kasih

Komen
78 Komen

78 ulasan:

chefgunawanjamil Obie berkata...

Anda boleh juga lebihkan telur, dalam resepi ini..boleh tambah lagi 1 @ 2 biji gred B,
selamat mencuba

Tanpa Nama berkata...

Slm chef.slm ramadhan.
Nk tnya mascarpone cheese tu y mcmna ya.kalau x msukan xpe ke

chefgunawanjamil Obie berkata...

Wslm dan salam ramadhan juge..
terima kasih bertanya..
mascarpone cheese
Mascarpone adalah keju segar dari Itali yang dibuat dengan menggunakan krim dari susu lembu/ pembuatannya menggunakan krim, maka keju ini termasuk ke dalam jenis keju krim./ Keju Mascarpone berwarna putih atau kuning serta memiliki tekstur yang sangat lembut dan halus./ Mascarpone sering digunakan untuk membuat hidangan penutup seperti Tiramisu serta sebagai pengganti krim dalam hidangan pasta atau risotto.
boleh didapati di pasaraya, jika tidak menggunakannya dalam resepi diatas boleh... perlu tambahan penggunaan cream cheese..tq

Nur Imanina Shahruddin berkata...

salam chef. nak tnya, mcm yg chef balas kt komen kt atas ni, chef kata perlu tambahan penggunaan cream cheese. maksudnya kena tambah kuantiti cream cheese tu ke? sbb dlm resepi chef tu mmg dah ada cream cheese kan?

Nur Imanina Shahruddin berkata...

salam chef. sy nak tanya, mcm yg chef katakan kat atas, kalau tak guna mascarpone cheese, perlu tmbhn penggunaan cream cheese kan? mksud chef tu mcm mana ye? perlu tmbh kuantiti cream cheese tu ke? sbb kt resepi chef yg kat atas tu mmg dah ada cream cheese. so mcm mana ye? mohon pencerahan drpd chef. thanks :)

Tanpa Nama berkata...

Salamualaykum chef,
Saya prasan ada resipi red velvet ni guna butter dan ada yang guna vegetable oil, apa beza yer? yang mana satu lebih sedap :)

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm,terima kasih bertanye..
harap pencerahan dr chef.. cik nur imanina ok

- perlu tambah kuantiti cream cheese untuk menggantikan mascarpone cheese.

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm,terima kasih bertanye..
harap pencerahan dr chef.. cik nur imanina ok

- perlu tambah kuantiti cream cheese untuk menggantikan mascarpone cheese.

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm,terima kasih bertanya,

persoalan sedap dan rasa itu terlalu universal

jika di eropah atau barat sana- mereka suka penggunaan kedua-dua bahan ini,

jadi jelas terpulang kpd kite ,jika suka dengan penggunaan butter-gunalah butter

jika minat suatu yg agak plain tiada rasa, guna minyak..

chef prefer- guna butter
optional jika tiada bekalan butter.. baru chef gunakan minyak.

peace

Hanie berkata...

salam chef. Nak tanya. kenapa kalu saya buat cupcake, dia xnaek kembang. kalu saya letak 3/4 cup cupcake naek tinggi n melimpah time bakar then mendap bl dah siap masak. kalu saya letak 1/2 cup, cupcake naek tp dia kecut bl dah siap masak. cupcake saya x naek cantik cam chef buat. thanks chef

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm,terima aksih bertanya,
isu ini biasa diutarakan -

penyebab ade beberape
1- sukatan dlm resepi- tepung / gula kurang@lebih (resepi tidak sempurna )
2- tidak cukup panas ( suhu bakar kurang dr 160')
3- Cara membuat batter cupcake tidak sempurna
4- paras batter cupcake yg dipaip dalam kertas cupcake tidak ngam atau mencukupi

Cadangan Chef - jika cik / puan Hani ingin mendapatkan cupcake yang cantik, sila guna resepi kek biasa, atau boleh gunakan resepi chef.. ada dalam blog ini..sila rajin-rajin melawat...
chef amat hargai ...

terima kasih

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum chef..nk tnya utk hiasan yg chef tabur ats kek tu..ap ek nmanya? sori sbb soalan tlalu remeh.. :)

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm,

terima aksih bertanye-
bukan soalan remah cik/puan- soalan yg baik..
ramai juga diluar sana yg tak tahu ape due bahan atas cupcake tu..

1- Nama bahan Sugar Crystal color( boleh buat sendiri- gunakan gula kasar / gula halus/ gula castor dengan menitiskan setitis pewarna, sebatikan gula dan warna yg anda suke, akan menghasilkan sugar crystal color.

terima kasih

Tanpa Nama berkata...

salam chef...kalau buat dlm btk cupcake,anggaran berapa biji cupcake bleh buat dengan resepi yg chef bg ni?

chefgunawanjamil Obie berkata...

Wslm terima Kasih bertanya,
saiz besar boleh dapat 18 - 20biji
saiz sederhana 28- 30 biji
saiz kecil atau mini 60 / 70 / 100 biji mengikut kehendak anda.

Tanpa Nama berkata...

SALAM chef., blh x klu chef bt video untuk kami lebih memahami cara da pembuatan kek red velvet dari awal hingga ke hiasan., sbb bg sy sndiri, sy bru mula nk bljar tpi sgt bermnat mmbuat kek.., tq., :) - intan

chefgunawanjamil Obie berkata...

wsalam,terima kasih bertanya ..
perancangan utk membuat vidoe tutorial...memang ade,
cume belum berkesempatan lagi..

InsyaAllah... doakan semoga dipermudahkan segala urusan dan aktiviti chef untuk membuat video tutorial

peace

Tanpa Nama berkata...

Mohon share yea chef.. time ksh..

chefgunawanjamil Obie berkata...

Dipersilakan....
sharing is caring

Tanpa Nama berkata...

Salam...chef,kalau kukus boleh tak?

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm terima kasih bertanya,
resepi ini tidak boleh dikukus

Tanpa Nama berkata...

Kalau gunakan pewarna biru boleh tak?

chefgunawanjamil Obie berkata...

terima kasih bertanye,

Tidak boleh menggunakan warna biru atau warna selain daripada merah,

seperti yg kite maklum..nama kek & cupcake adalah red velvet,kesesuaian ialah merah.

Tanpa Nama berkata...

Chef....sy br nk cube buat red velvet cake resepi chef nie....hrp2 la jd.....muehehehe

Tanpa Nama berkata...

Asalam Chef

Saya ingin bertanya jika kite ganti bahan cuke dalam resipi ini dengan lemon juice boleh tidak?

Syihan Manaf berkata...

Salam chef. Tumpang tanya, nak panaskan oven sebelum bake dengan suhu berapa ye?

Syihan Manaf berkata...

Salam chef. Tumpang tanya, nak panaskan oven sebelum bake dengan suhu berapa ye?

Tanpa Nama berkata...

Mohon dikongsi resepi n halalkn

Tanpa Nama berkata...

Assalammualaikum chef,.. minta izin brtanya sedikit.. kenapa cream cheese frosting saya sukar utk dilepa atas kek.. tekstur nya agak kasar dan berlubang2..bila saya nak ratakan atas kek, sukar licin..
terlebih pukul ke? tkasih chef..

maslina aini

chefgunawanjamil Obie berkata...

terima kasih melawat blog chef obie,

untuk pengetahuan anda diluar sana-
segala info yang berguna untuk anda yang ada dalam blog chefgunawanmalaysia.blogspot.com -

- sila ambil dan praktikan

(resepi masakan,baking, info dan sebgainya- chef obie halalkan... semoga kite same-same mendapat keberkatannya. Amin )

yg baik datangya dari Allah swt, yg buruk itu datang dari diri chef sendiri...

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm,
terima kasih bertanye,

banyak penyebab:-


1.Cream cheese telah rosak

2.Pukul terlalu lama

3. Defrost terlalu lama

4. gunakan gula aising bukan gula pasir

5.selepas defrost dalam 10-15 minit boleh dipukul

6.salah satu brand cream cheese yang baik- Anchor, kraft-philedilphia & Tartura.

7.Pukul perlahan, apabila aduna telah betul sebati boleh lajukan kelajuan.

chefgunawanjamil Obie berkata...

wsalm,

terima kasih bertanya;

panaskan pada suhu sama utk baking kek ini

180" 5-10 minit awal sebelum masukan adunan ke dlm oven utuk bakar

chefgunawanjamil Obie berkata...

wsalm,

terima kasih bertanya;

panaskan pada suhu sama utk baking kek ini

180" 5-10 minit awal sebelum masukan adunan ke dlm oven utuk bakar

Tanpa Nama berkata...

Assalam..chef. terujanya saya nk buat kek velvet chef ni..aritu saya ada beli cupcake RV yg sgt sedap dan lembab, tu yg saya semangat cari resepi RV nak cuba buat sdri. Adakah resepi chef ni lembab mcm choc cake moist? Terimakasih atas perkongsian resepi chef..moga Allah balas segala kebaikan dan keikhlasan chef..aamiin.

chefgunawanjamil Obie berkata...

wassalam wbt,

Terima Kasih kerana sudi menggunakan resepi daripada chef..
kek RV sebenar adalah rapuh dan tidak basah ataupun moist..
kek RV yg cik/puan makan tu sebenarnye tellah disesuaikan dgn citarasa org m'sia...
resepi di atas juga telah diubah utk kesesuaian org tempatan...

selamat mencuba!

Tanpa Nama berkata...

Assalam.. Chef,
Sy nk tnya..
1)Sy ade beli cream mascarpone brand Tatua dan cream cheese tatura.. Kirenye if xpakai mascarpone bole x?

2) sy ade whipping krim vivo & uht whipping cream Anchor.. Mana 1 bagus utk di gunakn utk buat cream cheese red velvet ini..

Terima kasih chef.. :)

chefgunawanjamil Obie berkata...

Wslm wbt,
Terima kasih bertanye..

1- Jika tidak menggunakan mascarpone cheese juga dibolehkan.juz..ganti kuantiti mascarpone kpd cream cheese

2. Tidak kisah brand ape pun.. selagi namanye whipping cream InsyaAllah ..bagus kualitinye..
jika personal- chef rekemen brand Anchor

Unknown berkata...

hi chef.. amoi dah try resepi u. tapi kenapa rasa mcm agak pahit.? mmg Rv rasa mcm tu ke? saya tak [pernah makan tp sebab tertarik dgn ur blog so i just give a try. dan lagi satu. bagaimana nak buat yg tengah2 kek tu. warna putih. 2 kek disatukan ke selps sapu krim? maaf bertanya. 1st time baking.

chefgunawanjamil Obie berkata...

Terima kasih mencuba resepi chef obie,

RV- Rasa koko, sedikit manis dan masam.( bukan rasa pahit )

Jawapan yg ditengah kek-
setelah baking, sejukan- kemudian dipotong bahagian tengah ( ikut suka biasenye 2 layer atau 3 sahaja potongan )- baru sapukan krim cheese yang telah siap dipukul,

Cik Amoi boleh sapukan krim cheese mengikut kreativiti sendiri
jika suke..

Tahniah kerana mencuba.

Boleh cuba baking lagi yea..

Tanpa Nama berkata...

assalamualaikum chef..jika sy nk menggantikan butter dgn minyak..brpa sukatan minyak yg perlu saya gunakan? terima kasih..

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm,
terima kasih bertanye-
utk pengetahuan puan/ cik

resepi diatas sesuai dgn pemggunaan butter atau marjerin,
jika minat menggunakan minyak - gunakan minyak 120ml atau 140ml

walaubagaimanapun, hasil lebih baik menggunakan mentega atau marjerin,
situasi-jika tiada marjerin atau mentega boleh lagi gantikan minyak.

selamat mencuba

Hanny Rose berkata...

haii chef assalamualikum..try dah buat memang sedap warne kek x semerah yg di ingini..suggest brand pewarba yg bole hasilkan warna red yg menawan dan tidak pudar.dh try star brand and nona x ok.mayb sukatan sy salah mohon opinion chef

chefgunawanjamil Obie berkata...

Waalaikumussalam wbt,

Teriam Kasih kerana sudi menggunakan resepi daripada chef..

Actually brand star sudah cukup baik-
gunakan Bright Red yea..., resepi diatas telah di standardkan..
jika puan/cik hanny rose inginkan lebih merah..boleh lah lebihkan dalam sukatan

selamat mencuba!

Tanpa Nama berkata...

salam chef..sy nk tye mmg kne gne tlur gred B ke..klw gred A x leh ke..sory tye..sb kt umh sllu ad tlur gred A je..tringin nk bt..huhu.. then, klw kte pkul adunan tu elok gne kljuan sdrhna atau laju? trma ksih..unsalted butter tu klw gne farm cows butter je lh x..sory byk tye..tq..

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm,

terima kasih bertanye..
boleh guna telur gred A ( A & B )

Kelajuan - kalau kelajuan ada 5 guna 4
( sederhana plus sket laju heeee... )

Butter ape jename boleh, kalau boleh unsulted bukan slted

Selamat mencube...

Enjoy buat kek dengan muke ade senyum
heee...

Ashikin berkata...

Salam chef... saya dah buat ikut sukatan tapi kenapa kek cam x berapa naek ye? x gebu...

Tanpa Nama berkata...

Slm..
Sy bru try wt tp wane xspt dlm blog chef,cntk n trg mrah nye..adakah sukatan koko yg chef gune dkurgkn?
mntk pndpt ye..tq

Tanpa Nama berkata...

Slm..
Sy nk tye..sy bru trx wt,sy gne loyang 8inc,knp kek sy mrekah diatas sdgkn tghnye lum msk?sy bkar ng api ats bwh 170c..knp jd cmtu ye?leh mntk pndpt chef?

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm,

terima kasih menggunakan resepi chef
dan sidi bertanye..

1.isu kek x gebu-
banyak sebab terjadi lagi2 bile kite masih
baru dalam pembuatan kek ni, actually ia mudah
selagi mengikut arahan dan sukatan yg betul

- sila guna sukatan yg tepat ( gunakan digital scale )
-Pastikan telur yg elok ( telur yg rosak merupakan agen
utama perosak kek)
- Pastikan mengikut arahan,jika perlu dipukul hingga kembang-anda perlu pukul hingga kembang.( setiap arahan dlm pembuatan perlu dipatuhi dan jgn diubah melainkan atas arahan chef atau pemberi resepi-ada bahan yg boleh diganti atau sebagainya)
-penggunaam baking powder & soda ( pastikan tarikh production & expired )
-penggunaan Buttermilk ( pastikan tarikh production & expired )
-Batter kek terlalu lama berada diluar,
-Kepanasan suhu tidak sampai.atau terlalu panas
-Kerap membuka pintu oven
-Batter dipukul terlalu lama

InsyaAllah , cuba pastikan pembuatan kek lancar.
Kek Pasti Jadi ..

Telah ramai students chef , teman-teman dan follower menggunakan resepi ini, jadi jagn ragu-ragu untuk membuatnya.

pasti menjadi

peace

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm,

terima kasih menggunakan resepi chef
dan sidi bertanye..

1.isu kek x gebu-
banyak sebab terjadi lagi2 bile kite masih
baru dalam pembuatan kek ni, actually ia mudah
selagi mengikut arahan dan sukatan yg betul

- sila guna sukatan yg tepat ( gunakan digital scale )
-Pastikan telur yg elok ( telur yg rosak merupakan agen
utama perosak kek)
- Pastikan mengikut arahan,jika perlu dipukul hingga kembang-anda perlu pukul hingga kembang.( setiap arahan dlm pembuatan perlu dipatuhi dan jgn diubah melainkan atas arahan chef atau pemberi resepi-ada bahan yg boleh diganti atau sebagainya)
-penggunaam baking powder & soda ( pastikan tarikh production & expired )
-penggunaan Buttermilk ( pastikan tarikh production & expired )
-Batter kek terlalu lama berada diluar,
-Kepanasan suhu tidak sampai.atau terlalu panas
-Kerap membuka pintu oven
-Batter dipukul terlalu lama

InsyaAllah , cuba pastikan pembuatan kek lancar.
Kek Pasti Jadi ..

Telah ramai students chef , teman-teman dan follower menggunakan resepi ini, jadi jagn ragu-ragu untuk membuatnya.

pasti menjadi

peace

chefgunawanjamil Obie berkata...

Waalaikumussalam wbt,

Teriam Kasih kerana sudi menggunakan resepi daripada chef..

Actually brand star sudah cukup baik-
gunakan Bright Red yea..., resepi diatas telah di standardkan..
jika puan/encik inginkan lebih merah..boleh lah lebihkan dalam sukatan

koko jgn dokurangkan.
selamat mencuba!

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm, terima kasih sudi bertanye,

Isu saiz loyang dan tidak masak tapi merekah diatas-

- jelas disini oven yg encik gunakan suhu tidak sesuai
ia agak panas
untuk info- jika puan/encik menggunakan oven kecil utk pengguaan rumah ia perlu diubah dari segi penggunaan suhu/temp
maksud chef jika resepi asal 180'c, ini bermakna puan/encik perlu reduce suhu oven kepada 165-170'c,
setiap oven kecil ia agak panas & melebihi antara 10-15'c daripada suhu sedis ade di oven.

Resepi kek diatas sesuai untuk loyang 9'inch

selamat mecuba

chefgunawanjamil Obie berkata...

Terima kasih sudi mencuba,

selamat mencuba

chefgunawanjamil Obie berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
chefgunawanjamil Obie berkata...

Wslm,

Boleh walau bagaimana pun aakan ade sedikit perbezaan
structure dan rase pada kek
yg asal

Tanpa Nama berkata...

Assalammualaikum,

& hi..

Terima kasih chef , actually dah lame miss guna resepi ni,
tq yea , tak ade masalah pun...
miss tau resepi ni jangan sesekali diubah bahannye.. itu yang sebaiknye kan chef.

Resepi swiss roll chef pun miss dah try

jika ade mase berilah resepi rainbow kek pule...

haaaa... miss da tengok chef kat mag SAJI bulan ni..

chefgunawanjamil Obie berkata...

Terima kasih kepada

anda diluar sana..
yang sudi menggunakan resepi daripada chef..

jika ade sabarang pertanyaaan dlm resepi
boleh aje direct tanye pada chef sama ade melalui hotline atau email.

terima kasih kerana anda
mengambil tahu perkembangan chef obie..

maaf sekiranye ade kekurangan daripada chef.

sharing is caring

Unknown berkata...

Thnx chef!!!
Sy dh try ur recipe. .juz tukar sket part buttermilk tu..sy tambah 50gm yogurt asli n kurangkn amount milk..
Very soft n moist...
N rase manis yg sgt2 juz nice..
N that was my 1st cool red velvet cake! Hohi

chefgunawanjamil Obie berkata...

most welcome...

& tenkiu sebab guna resepi chef...
& congrats sbb buat kek okay ..
selamat mencube resepi2 chef yg lain yea...


chef ade sharing pelbagai lgi resepi...
ajin-ajin recce blog chef..

:)

peace..

Tanpa Nama berkata...

Salam chef saya dah try buat kek ni semua ikut sukatan yg diberikan...tapi kenapa kek saya bile dah masak dia punye warna kek tak sekata menjadi 2 bahagian merah diatas n bawah coklat...hemmm...mohon penjelasan...

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm,

terima kasih mencuba resepi chef..

isu- warna kek x sekate menggunakan resepi ni merupakan pertama kali- apa kemungkinan
-batter ( finale- sewaktu selang seli antra batter dan tepung pastikan kaup balik sehingga warna sekata )
pastikan warna sekata untuk batter sebelum baking.

selamat mencuba .

muhamad hamidi berkata...

Sye ske blog chef.sng fhm cre nk buat.blog lain wt rsipi mcm karangan.haha..btw chef,bese hrge cupcke kt lua tu brpe ea.mhl x?tq ^_^

chefgunawanjamil Obie berkata...

terima kasih lawat blog biase2 chef ni..

harga cupcake red velvet kat luar ade pelbagai versi harga juge,

kebiasaan cupcake red velvet dijual melebihi RM5 sebiji
jika packing dan view menarik boleh mencecah Rm15 sebiji,
harga paling munasabah dan pertengahan adalah RM7 sebiji... ( bergantung penggunaan bahan actually jika lebih mahal atau murah )

Tanpa Nama berkata...

Nk tnya chef x buat kelas memasak area johor ke?

chefgunawanjamil Obie berkata...

Terima Kasih bertanye,
Buat mase ni chef belum confirmkan lagi kelas memasak di johor ( johor bharu / pasir gudang ).

Jika chef telah confirm mengadakan kelas memasak di johor, chef akan update info di blog.

terima aksih

masyuri berkata...

Salam chef .. boleh sy th apa yg digunakn utk taburan yg akhir diatas krim cheese?... t'kasih

masyuri berkata...

Salam chef. Bolehkah sy th apakah yg digunakn utk taburan akhir diatas krim cheese? .. t'kasih

masyuri berkata...

Salam chef .. boleh sy th apa yg digunakn utk taburan yg akhir diatas krim cheese?... t'kasih

masyuri berkata...

Salam chef . Boleh sy th apakah yg digunakn buat taburan terakhir diatas krin cheese? T'kasih

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm,

terima aksih bertanye-
bukan soalan remah cik/puan- soalan yg baik..
ramai juga diluar sana yg tak tahu ape due bahan atas cupcake tu..

1- Nama bahan Sugar Crystal color( boleh buat sendiri- gunakan gula kasar / gula halus/ gula castor dengan menitiskan setitis pewarna, sebatikan gula dan warna yg anda suke, akan menghasilkan sugar crystal color.

terima kasih

Tanpa Nama berkata...

salam chef nk tanya..
bagaimanakah cara penyimpanan cream cheese dengan baik. adakah prlu di simpan d tempat sejuk beku atau sejuk sahaja. trima kasih

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm,

terima kasih bertanya,

penyimpanan cream cheese - chiller / sejuk sahaja ( jangan simpan dalam freezer atau deep freezer.

semoga pencerahan dari chef boleh membantu

Putrijannah Jannah berkata...

Chef maaf tanya kalau oven 38liter je.berapa suhu yg ptt ye.. mcm yg chef saran kan or macam mana. Mohon pencerahan chef.. :)

chefgunawanjamil Obie berkata...

Salam,

Terima Kasih Bertanya cik Putrijannah,

oven 38 liter dengan 6500wt
Boleh gunakan 165- 170 'c untuk pertama kali baking kek
Cik akan tahu sendiri jika penggunaan suhu 180'c di oven milik cik akan melebihi kepanasan biase atau sebaliknya.

Sila kurangkan tempt 10'c dahulu, sebelum mendapat suhu yang tepat untuk baking kek dioven milik cik ni.

Semoga pencerahan dapat membantu

Emma Lee berkata...

Slm chef , Kenapa cream chesee sya lembik , Walaupon sya sudah guna resepi di atas?

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm cik emma lee-

Pencerahan chef :

1-whipping cream rosak- temperature x sesuai akibat terlalu lama diluar , whipping cream mudah rosak ( apabila beli pastikan anda cepat simpan dalam peti sejuk jgn terlalu lama terdeah pada suhu panas diluar)

2.Mascarpone cheese & cream cheese juga jangan terlalu lama berada diluar-
penyimpanan mascarpone & cream cheese - chiller / sejuk sahaja ( jangan simpan dalam freezer atau deep freezer.Ia akan rosak apabila anda menggunakannya.

3- Butter yang terlalu soft& mencair akibat lama diluar.

Antara sbab utama kpd yg masih baru & pertama kali membuat cream cheese- isu lembik actually jarang berlaku melainkan antara sebab diatas & tertentu semasa proses beating.

Semoga pencerahan chef sedikit sebanyak dapat membantu anda- selamat mencuba..

& terima kasih kepada anda dan semua yg telah menggunakan resepi chef obie.

alle berkata...

Assalam.chef sye nak tanya.ni first time sye nk buat cc.mostly resepi yg sye tgk campurkan semua bahan sekaligus n putar 2 min je.maksudnya cmne? Takperlu pukul butter gula n telur sampai kembang dulu ke?

chefgunawanjamil Obie berkata...

Waalaikumussalam wbt,

Teriam kasih bertanya- ssoalan yang bagus cik alle,

Ada pelbagai cara & teknik dalam pembuatan C.C @ coklat cake

1- ada cara tidak menggunakan telur dalam resepi
2-ada menggunakan telur yang banyak
3- ada hanya perlu menggunakan minyak dan air
4-ada menggunakan butter dan marjerin dan perlu dipukul kembang
5-ada yang perlu menggunakan meringue ( c.c austrian / sacher torte )
6.ada yang hanya memerlukan masa yang singkat 2@3 minit sahaja untuk sempurna adunan ( tepung hairan )

ape pun semua teknik boleh diguna pakai, malah rasa dan citarase juga tidak sama... ape pun good job sebab suke baking!

Bolehlah menggunakan produk tepung hairan -
mudah aje 2 minit juge... heeeee

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign