Telah menjadi pilihan ramai semenjak 2011,
Anak didik dibawah tunjuk ajar chef obie telah berada di merata pelusuk negara juga di luar negara.
Hotline : 0172260719
Assalammualaikum wbt dan salam sejahtera
7.Keputusan Pertandingan adalah Muktamad.
HADIAH-HADIAH CONTEST GIVEAWAY CHEF OBIE
Contest Giveaway Chef Obie CGCO
FACEBOOK : chefobie untold
Facebook : chefobie untold
Teknik Membalut kek / dummy dengan Fondant
Membuat figurine baby
Membuat figurine Teddy Bear
Membuat Figurine Toys
Membuat Carpet
Membuat lekukan Corak
Membuat dan Melukis Mata Baby
Teknik Brush Powder pada figurine
Bahan
Unsulted Butter/ Mentega 220gm
Castor Sugar / Gula Castor 360gm
Egg White / Telur Putih 5nos/biji
Flour / Tepung Gandum 420gm
Baking Powder 1tspn
Vanilla Essence
Salt /Garam secukup rasa
Fresh Milk 350ml
Cara membuat
1.Panaskan Oven 170-175’c
2.Sediakan Loyang @ rim kek saiz 7’inci sebanyak 6,lapik kertas minyak atau parchment paper.
3.Tapis tepung, baking powder dan ketepikan.
4.Pukul butter dan gula sehingga bertukar warna.
5.Masukkan telur putih satu persatu , teruskan pukul sehingga sebati Masukkan Vanilla Essence
6.Akhir sekali masukkan tepung dengan di selang selikan dengan susu.
7.Adunan yang telah siap dibahagikan kepada 6 bhagian dengan berat setiap satu 250gm
Warna yang digunakan kuning,merah,oren,biru, ungu,hijau,
Italian Meringue Buttercream
Air 120ml
Gula Castor 430gm
Egg White / Telur Putih 250gm
Unsulted Butter 680gm
Vanilla Essence
Cara membuat
1.Pukul putih telur sehingga kembang.
2.Panaskan gula dan air selama 7 minit
3.Selepas gula telah mendidih masukkan ke dalam putih telur dengan hala laju pukul yang tinggi.Teruskan pukul hingga dasar mixer sejuk.lebih kurang 10-15 minit.
4.Masukkan mentega, pukul sehingga semua sebati.
5.Siap dan boleh digunakan / disimpan dalam pet ais dan boleh dipukul kembali untuk kembangkan lagi.
Senangkan resepinya..walaubagaimanapun chef obie suke mengingatkan kepada anda kaki2 baking..sekiranya membuat italian meringue buttercream ini pastikan - Safety first okay...ingat anda bermain dengan gula dan air yang agak panas..boleh melecur kulit sekiranya leka! haaaa....dalam kelas pun chef bising2 pasal benda ni... kemudian resepi kek red velvet...
(kek sebenar red velvet agak rapuh dan kering sedikit)
resepi ini telah diubah untuk selera orang kite.. peace)
Bahan-bahan
(kering)
280 g tpg gandum
50 g serbuk koko
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bicarbonate
1 sudu kecil garam
A
125 g mentega unsulted
260 g gula castor
B
2 biji telur (gred B)
C
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil cuka putih @cuka kurma @ cuka epal
1 sudu besar pewarna merah bright
D
240ml buttermilk
(Campurkan 1 cawan susu segar @ susu cair dengan 1 sdb cuka. Biarkan sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.)atau boleh beli aje buttermilk di pasaraya..sekarang dah mudah untuk mendapatkannya.
optional boleh gantikan yogurt jika tiada buttermilk.
CARA-CARA:
1.Ayak kesemua bahan kering-ketepikan
2.Pukul (A) sampai kembang & ringan.Masukkan (B) satu persatu dan pukul lagi
Masukkan (C)-pukul hingga sebati
3.Kemudian Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
4.Alas & gris loyang saiz 9" dengan baking paper. Tuang adunan kek dan bakar hingga masak.
Atau masukkan adunan dalam acuan cupcake sebanyak 1/2 cup sahaja dan bakar pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit.
Sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese icing.
RESEPI KRIM CHEESE :
200-300 grm whipping cream-brand anchor
150 grm cream Cheese-brand Phillidephea atau tartura
100 gm mascarpone cheese
60 grm gula icing
100 grm butter
2 titik lemon paste
Cara -cara :Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan
Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.
Boleh digunakan untuk menghias kek anda....
suke tak dapat resepi red velvet chef obie...? suke Alhamdulillah dan dalam Tahun 2015 chef juga masih menjual ebook-ebook terlaris sepanjang 2014