CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Ahad, 29 Mei 2016

Resepi Ketam Masak Telur Masin Popular

Gambar Courtesy Google



Syukur Alhamdulillah , dah hampir kite memasuki ke bulan Ramadhan bagi muslimin dan muslimat, mohon maaf atas segala kekurangan chef obie sepanjang berblog. 
Chef adasediakan resepi yang mudah dan enak untuk dinikmati bersama keluarga mahupun teman-teman.Chef sediakan 1 menu untuk anda cuba memasaknye...
"KETAM MASAK TELUR MASIN "
untuk waktu berbuka puasa nanti.InshaAllah semoga kita masih mampu dan berkesempatan berjumpa bulan yang penuh keberkatan iaitu bulan Ramadhan.Semoga amalan kite nanti disepanjang Ramdhan diterima dan diredhai Allah swt. Aamiin.

RESEPI KETAM MASAK TELUR MASIN

Bahan Utama :


5 ekor Ketam Bunga

1 biji bawang merah dicincang 

8 biji bawang putih dicincang 

6 biji cili padi (dipotong kecil) 

7 sudu besar susu cair

1 sudu kecil Tepung jagung 

1 @ 2 tangkai Daun Kari

5 biji telur masin

1/2 sudu kecil Lada sulah @ lada hitam

garam dan gula sebagai perasa
2@3 sudu besar mentega




Cara Penyediaan :

1.Rebus telur masin , setelah siap direbus , ambil kuningnya dan dilenyek bersama sebiji telur putih masin.

2.Bersihkan ketam potong kepada dua bahagian..Kemudian lumurkan ketam dengan tepung jagung, lada sulah dan garam.Goreng ketam sehingga masak kekuningan.

3.Panaskan pan @ kuali , masukkan mentega- tumis bawang putih, bawang merah sehingga wangi,kemudian masukkan daun kari dan cili padi kacau sebentar.

4.Masukkan telur kuning dan telur masin putih yang telah dilenyek,kacau lagi dan masukkan susu cair.Biar ia buble ( berbuih ).

5.Masukkan lada sulah @ lada hitam , perasakan dengan gula dan garam.

6.Akhir sekali masukkan ketam bunga yang telah digoreng dan kacau mesra. Siap untuk dihidang bersama dengan nasi putih.

Senangkan resepi ni..Anda boleh sharingkan dan jangan lupe yea kredit untuk chef obie hahahaa...




Terima Kasih

Air Katira



gambar coutesy google

RESEPI AIR KATIRA

Kepada anda yang tercari-cari resepi air katira , chef obie seperti tahun-tahun sebelumnya pasti akan kongsikan resepi air istimewa ini .
Air yang begitu popular diselatan tanah air iaitu Negeri Johor Darul Takzim,

Apabila tiba musim Berpuasa , Bazaar-bazaar tempatan pasti ada yang menjual air katira ini, cuma bezanya sedap atau tak berapa ummph aje...
apa pun masyarakat Malaysia telah ramai yang pandai dan suka dengan penangan air katira ini.
Kepada anda yang ingin buat sendiri air katira sama ada untuk berniaga di bazaar atau untuk minuman berbuka dirumah hari ini, bolehlah follow resepi yang chef obie kongsikan dibawah ini.

Salam Ramadhan.... segarkan tekak dan badan ketika berbuka hari ini dengan minuman Air Katira heeee....





BAHAN :

Perlu Penyediaan awal:

Untuk Membuat Sirap-

Didihkan 2 1/2 cawan gula dalam 3 cawan air.( boleh juga anda tambahkan sedikit gula melaka @gula merah @gula perang )

Masukkan 2 helai daun pandan, hingga larut gulanya.

1 sudu besar kathira -

direndam semalaman, buangkan kekotoran dan ditapis. Dibilas dengan air masak, ditapis lagi.

10 biji buah kembang semangkuk -

direndam semalaman buangkan biji dan kulit. Ditapis, bilas dengan air dan ditapis lagi.

1 sudu besar rata biji selasih -

direndam dalam air hingga ia mengembang, kemudian ditapis lagi.

1 tin susu cair (sejat)-

'evaporated milk'

1 cawan sirap

7 cawan air

1 sudu teh air mawar


CARA MEMBUATNYA:

Dalam sebuah mangkuk besar atau bekas air yang besar, masukkanlah katira, kembang semangkuk dan biji selasih.
Tuangkan sirap, air susu dan air mawar.
Dikacau rata. Masukkan ketulan air batu atau air batu yang dihancurkan dan dihidangkan.


ebook masakan PERCUMA

p/s

Biji Selasih -boleh didapati di pasar, kedai runcit.
Kembang semangkuk - boleh didapati dari kedai sinseh Cina
Kathira - dapatkan dari kedai peniaga India.




Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign