CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Sabtu, 5 Disember 2015

Resepi Beef Steak Dan Black Pepper Sauce Popular



BEEF STEAK & BLACK PEPPER 

SAUCE

Bahan Perapan Daging

2 keping potongan Daging Steak ( diketuk keliling dengan hulu pisau atau pelembut daging )
1 sudu kecil cuka @ westershire sos
1 sudu kecil serbuk lada hitam dan sulah
1 sudu besar Soso Tiram
Sedikit gula dan garam
1 sudu besar serbuk Paprika
1 sudu besar minyak Zaitun ( virgin olive oil )

ebook masakan PERCUMA

Cara Membuat

1.   Satukan ke semua bahan dalam mangkuk, perapkan selama 30 minit sahaja. Dan anda boleh grill daging sehingga masak.

RESEPI SOS LADA HITAM

Bahan
2 sudu besar Mentega
3 ulas bawang putih dicincang
3 sudu besar Lada Hitam dikisar
2 cawan Air rebusan Ayam atau sayuran
½ tin Cendawan Butang Dikisar
3 sudu besar HP sos @ sos perang
1 sudu kecil Westershire Sos
½ cawan Krim masakan
Gula Garam sebagai perasa

Cara Membuat

1.   Panaskan mentega dalam pot @ pan , Sautee Bawang putih cincang sehingga naik bau, masukkan Lada hitam , kacau sebentar, masukkan air rebusan ayam ,cendawan kisar, hp sos, westerhire sos dan biar ia mendidih, masukkan krim masakan gula dan garam sebagai perasa,


Sekiranya anda ingin ia kelihatan hitam dan agak gelap anda boleh masukkan 1 sudu besar kicap caramel.pabila telah mendidih dan pekat matikan api.( anda boleh tambahkan air walaupun setelah ia masak, sekiranya anda tidak ingin terlalu pekat )




Wajib anda miliki sebAgai rujukan dan koleksi anda!


ebook Aneka Resepi Nasi yang ditunggu-tunggu netizen juga telah berada dipasaran.Pelbagai resepi-resepi menarik berasaskan nasi seperti- Nasi Kabuli , Nasi Mandy Yaman , Nasi Arab Bukhari , Nasi tomato , Nasi Minyak Dan Banyak lagi !


Dapatkan Aneka Resepi Nasi
telah  menjadi pilihan netizen sebagai 
bahan rujukan ilmiah masakan mereka !


Setiap satu jenis ebook yang perlu anda miliki ini hanya beharga
RM40.00 sahaja.

PERCUMA EBOOK 

Aneka Masakan Daging 


ebook Aneka Masakan Daging  (hottest!) diberi secara PERCUMA 

Pelbagai resepi daging popular
yang dipraktikkan di hotel-hotel, restauran dan katering  tempatan seperti :

1. Daging Goreng Utara
2. Daging Salai Masak Lemak
3. Burger Daging Bakar
4. Beefsteak
5. Beef Thai Salad
6. Rendang Tok ( Perak )
7. Rendang Minang ( Negeri Sembilan )
8. Daging Masak Halia
9. Daging Masak Hitam Manis
10.         Bergedil Daging
11.         Daging Masak Merah


Bagaimana untuk milikinya? 
Mudah sahaja-

Cara Pembelian :

Bank In ke Akaun MBB ( Maybank )

151409098193

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Bukti pembayaran sila SMS: 

 Nama ebook  , RM40 , masa , tarikh dan

 email anda , kemudian sila hantar ke 



017 2260719
( whatsapp / sms )

Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 







Terima Kasih

Asas Perniagaan : Pembekal bahan Bakeri


ANDA INGIN MEMULAKAN 

Perniagaan Pembekal Bahan Bakeri?



Tetapi TIADA pengalaman TIADA ilmu ?

Assalammualaikum wbt .

Tuan / Puan / Encik / Dato' / Datuk / DatinPihak chef obie merupakan Perunding Profesional-Gastronomi / Perniagaan Berasaskan Makanan.Salah satu program pihak kami rundingkan ialah

PROGRAM PROFESSIONAL ASAS 

MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL 

BAHAN BAKERI

FILE KIT MANUAL Fee RM3800
Promosi Akhir Pada hari Ini RM3000 sahaja

( Normal Price Fee Fully Program RM 17 000 kini Fully Program telah di Upgrade Dan dikongsikan dalam File Kit Manual  ) 




FILE KIT MANUAL -

Intro-

Permintaan Pengguna-

Cabaran & Halangan-

Ilmu Pengusaha Pembekal Bahan Bakeri-Landskap & Trends

Kepelbagaian

Kosting-

Pemasaran-

Kejuruteraan List Bahan Bakeri-



Rahsia Membuat Tepung- tepung kek Segera

Rahsia Membuat Tepung-tepung Cookies Segera



Pembekal-pembekal Utama Bakeri 

& banyak lagi untuk dijadikan rujukan dan pedoman 

sebagai" Pengusaha Pembekal bahan Bakeri Yang Berjaya

 " *** Rahsia Membuat Tepung Kek Segera & Tepung 

Cookies Segera di BONGKAR!

Ianya Kosting terendah..Pengusaha Pembekal Bahan 

Bakeri 

Perlu Anda Tahu!

Chef sebagai consultant kepada pengilang & pengusaha 

tepung kek tempatan akan berkongsi ilmu... Semuanya 

dalam .. Kit Manual ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN 

PEMBEKAL BAHAN BAKERI




Berminat ?


Sila Buat Pembayaran Penuh ke Akaun MBB 

151409098193

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Selepas Membuat Pembayaran 
Sila beri Info melalui perkhidmatan Whatsapp , Direct Hubungi pihak chef di nombor talian dibawah

017 2260719

Pelanggan perlu memberi email yang aktif dan alamat tetap untuk memudahkan Proses penghantaran File Kit

Pembeli akan menerima - 

1 Manual File Kit + CD ROM +PDF soft copy 






Terima Kasih





Amanah & Usaha 
chef obie
Profesional Chef / Trainer / Consultant
MGJ CONSULTANT KUALA LUMPUR

Since 2011


Terima Kasih

Kelas Masakan Dan Baking RM350 sahaja ! sah sehingga 31 / 12 / 2015

KELAS MASAKAN & BAKING UNTUK CUTI 


SEKOLAH & CUTI SEMESTER 2015



Normal Fee RM450 kini PROMOSI 



Fee hanya RM350 sah sehingga 31 / 12 / 



2015





 Pastry Chef Obie Pilihan 1

Kelas Fruit Cheese Tart 

-Cara Membuat Tat Doh Rangup
-Cara Buat Filling Cheese Tart Gebu
-Pengenalan Kepada Pate' Dough 
-Cara Membuat & Membakar Kulit Tat
-Penggunaan Buah-buahan Segar
-Penggunaan Jelfix & Glaze 
-Penggunaan Snow Powder
-Nota Standardize Recepi Hotel 







 Pastry Chef Obie Pilihan 2

Kelas Fruit Tartlette & fruit val -o-oven  

-Cara Membuat Sugar Dough Rangup
-Cara Buat Filling Pastry Cream Original
-Pengenalan Kepada  Sugar Dough & Puff Pastry
-Cara Membuat & Membakar Kulit Tat
-Penggunaan Buah-buahan Segar
-Penggunaan Jelfix & Glaze 
-Penggunaan Snow Powder & penyimpanan Pastry Cream



Pastry Chef Obie Pilihan 3

Great British Evening Tea- Blueberry Scone & Classic 

Lemanode Scone

-Cara Membuat Asas Dough Scone 
-Teknik Menguli Dough Scone
-Cara Membakar scone & penyediaan cream & sour cream serta fruit jam.




Cake & Pastry Chef Obie Pilihan 4

Kelas Rich Chocolate Cake & Missisippi Mud Pie

-Cara Penyediaan Bahan Yang Sesuai Untuk Rich Chocolate cake
-Teknik Meringue dalam adunan kek
-Cara membuat Glaze/ Chocolate Ganache
-Rahsia Mud Pie Amerika




Cookies Chef Obie Pilihan 5

famous Amos Cookies & Watermelon Cookies

-Cara Membuat Dough Cookies Rangup 
-Penggunaan Bahan - bahan penting dalam pembikinan famous amos cookies & watermelon cookies
-Penyimpanan dalam jar yang unik
-Penggunaan warna yang sesuai untuk dough cookies
-Cara Pembakaran cookies 





Cake Chef Obie Pilihan 6


Mango Lamonade Mousse Cheesecake & Strawberry Millie 

Cheesecake

-Cara membuat cheesecake yang betul
-Cara Membuat Mousse
-Cara Penggunaan Gelatine Halal yang betul
-Caramembuat Glaze dari Compot 
& banyak lagi... 





Cupcakes Chef Obie Pilihan 7

Doubble Chocolate Cupcake with Orange Mango 

Buttercream Frosting ,Vanilla Poppy lemon Cupcake With 

Cream Cheese Buttercream + Assorted Buttercream 

-Cara membuat cupcake dengan  betul dan mudah
-Cara Membuat Buttercream cheese
-Cara Penggunaan Piping Bag dan nozel
-Cara membuat topping frosting
& banyak lagi... 


Cara Mengikuti Kelas Memasak & baking Cuti Sekolah / 

Semester 2015

Anda bebas untuk membuat pilihan jenis kelas 
berpandukan kelas-kelas diatas atau ingin mengikuti ke lima-lima jenis kelas chef obie untuk memenuhi cuti sekolah dan cuti semester anda !

Tenaga Pengajar : Chef Obie

Tarikh : Sepanjang Bulan Oktober , November & Disember  2015

Hari : Isnin hingga Khamis ( Jumaat , Sabtu , Ahad & public Holiday Tiada Kelas ) 

Masa : 11 pagi hingga 230 petang

Fee / Yuran : RM350  setiap satu pilihan

1 x Sijil Kehadiran mengikut jenis kelas 

Lokasi : Merdeka Villa , Jalan Merdeka , Ampang

Buat Pembayaran : Ke akaun MBB
151409098193
Muhamad Gunawan Jamil

kemudian : Whatsapp @ SMS info pembayaran

Pilihan ? / RM350 / Hari ? / Tarikh ? ke 017 2260719




Kelas Memasak & Baking Persendirian
Untuk Amateur Dan Profesional Chef Obie 


Telah menjadi pilihan ramai semenjak 2011,
Telah melahirkan peniaga dan pengusaha produk berasaskan makanan dengan jayanya. 
Dihadiri dari pelbagai latarbelakang dan negara.
Surirumah , Bizz oneline , Pengusaha Cafe , Restaurant , Francais , VIP & pelbagai lagi.


Anak didik dibawah tunjuk ajar chef obie telah berada di merata pelusuk negara  juga di luar negara.
Tiada had usia , 
Kebanyakan pelajar persendirian yang hadir bermula 14 tahun sehingga 77 tahun .
Kelas short course / one day course & Pakej untuk perniagaan makanan. 
Kepada anda yang ada permintaan sendiri dalam course memasak atau baking juga boleh hubungi pihak kami.


Hotline : 0172260719
email : gunawan.jamil@gmail.com
FB  : chefobie untold




Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign