CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Sabtu, 26 April 2014

DIY : Resepi Teh Tarik Mamak Power



Resepi Teh Tarik Mamak Power
( hidangan untuk seorang )

Bahan

Serbuk Teh Tarik Boh @ Lipton jika nak menjaga kualiti, 
orang berniaga biasanya menggunakan serbuk teh Cap Masjid yang akan direcycle balik diberi pewarna dan rasa...mmmmm cuba lah elakkan teh yang menggunakan bahan pewarna.

Penapis dari kain putih untuk merendam teh.

Pastikan guna air panas yang sedang mendidih. 

Susu pekat manis, ( jenama CapTeko atau F&N )

 Sudu teh (sudu kecil).

Cara Membuat :

Ambil satu sudu teh serbuk teh. Rendam dalam tapis dan diletakkan di dalam cawan. Rendam lebih kurang seminit, pastikan air menjadi hitam. Selepas itu, angkat tapis. Selepas itu, letak susu 3-4 sudu kecil. 


Take noted- Pastikan rasanya tidak terlalu manis dan tak terlalu tawar. 

Kacau laju dan tarik dengan menggunakan satu lagi cawan yang lebih besar, 2-3 kali tarik .
Siap untuk dinikmati



Apa pun teh tarik yang dibuat betul..kite yang minum tak akan sakit perut...

Terima Kasih

Komen
2 Komen

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Memang suka teh tarik!
Ooo dah tahu bolehlah cuba,tq chef

Tanpa Nama berkata...

Pebret aku tu chef

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign