CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Jumaat, 3 April 2020

#StayAtHome : RESEPI MURTABAK AYAM CHEF OBIE

#StayAtHome : RESEPI MURTABAK AYAM CHEF OBIE


Assalammualaikum wbt semua, 

#StayAtHome protect your community agains COVID 19

Syukur Alhamdulillah dan Salam Jumaat , semoga dalam waktu PKP kite hormat pemimpin dan nasihat alim ulamak dunia untuk setia melakukan aktiviti bermanfaat di rumah hanya keluar untuk keperluan tertentu sahaja. InshaAllah semoga kite semua dilindungi Allah swt. Yakinlah penyakit ini akan diangkatNYA kerna ia juga makhluk NYA.

Chef Obie ingin berkongsi sekali lagi resepi yang telah dikongsikan dalam MAJALAH SAJI iaitu Murtabak !

Bahan kulit murtabak
500gm Tepung gandum
260ml air
1 biji telur gred C
1 sudu kecil garam
1 sudu besar Marjerin @ Minyak masak

Inti Mertabak
7 biji kentang potong dadu
3 biji telur
300gm ayam kisar
Gula , garam
1 senduk kuah kari ayam
Bahan Kari ayam
300gm ayam potong kecil
2 sudu besar rempah kari ayam daging
2 biji Bawang kecil di mayang atau Dadu
1 batang kulit kayu manis
1 kotak santan
1 batang cili kering digunting
½ cawan air asam jawa
Gula , garam & 1 kiub ayam sebagai perasa
Cara Penyediaan
1.kulit murtabak- satukan ke semua bahan uli sehingga menjadi doh, rehatkan dan tutup dengan plastic atau kain. Biar ia rehat 1 jam , kemudia bentukkan bebola kecil, dan boleh di canai nipis.

2.kari ayam- tumis bawang dan kulit kayu manis hingga naik bau , masukkan daun kari kacau garing kemudian masukkan ayam dan santan, biar mendidih, boleh masukkan air sedikit dan air asam jawa, masukkan gula dan garam , pati kiub ayam sebagai perasa. Siap untuk dimakan bersama murtabak.

3.Inti muratabak- semua bahan dicampurkan bersama, menggunakan garfu kacau dan tuang ke bahagian tengah kulit murtabak dan bungkus, masak ke dua belah bahagian di atas pan atau kuali sehingga masak.

Kepada anda yang mulia hatinya , sudilah sharekan info ini ke media yang lain supaya akan lebih ramai yang tahu cara membuat Murtabak ! 

Mohon LIkes PAGE FB : BAZAAR CHEF OBIE





Do you remember how this first begun?
Teeth were white and our skin was young
Eyes as bright as the Spanish Sun
We had nothing we could hide
Now my dear we are two golden leaves
Clinging desperately to winter trees
Got up here like a pair of thieves
While the sirens blare outside
What's left to say when every word's been spoken?
What's left to see when our eyes won't open?
What's left to do when we've lost all hope and
What's left to break when our hearts are broken?
But sometimes
Do you remember how this started out?
So full of hope and now we're filled with doubt
A dirty joke we used to laugh about
But it's not funny anymore
I fear I choke unless I spit it out
Still smell of smoke, although the fire's gone out
Can't live with you, but I die without
So what's left to say when every word's been spoken?
What's left to see when our eyes won't open?
What's left to do when we've lost all hope and
What's left to break when our hearts are broken?
But sometimes
So what's left to say when every word's been spoken?
What's left to see when our eyes won't open?
What's left to do when we've lost all hope and
What's left to break when our hearts are broken?
But sometimes

ANDA MENCARI INFORMASI BERKAITAN :


Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign