Obielicious

KELAS MEMBUAT ROTI @ KELAS meROTI CHEF OBIE - TERBUKA KEPADA YG BERMINAT ( berkumpulan mahupun perseorangan ) Boleh buat DI tempat Anda - LUAR DARI kl -SEMENANJUNG / SABAH /SARAWAK mahupun di tempat chef- di Kuala Lumpur & Ampang- Whatsapp 0172260719

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

Kelas Masakan & Baking Personal Popular Chef Obie-Menjadi pilihan Peminat Dunia Masakan Sama ada Amateur mahupun Professional Malaysia & Antarabangsa .

24 EBOOK MASAKAN , KEK , ROTI DAN MUFFIN CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK MASAKAN & ASAS BUAT KEK

bE mY Heartbeat..!

Isnin, 9 Mei 2016

Masakan Tradisional : Resepi Gulai Ayam Kawah Terengganu



Share & LIKES


RESEPI GULAI AYAM KAWAH 


 (TERENGGANU )

Bahan 

3 ekor ayam potong ( seekor potong 8 ) 
3 batang Serai diketuk 
7 biji Bawang besar dikisar
20 biji bawang kecil dikisar
12 ulas bawang putih dikisar 
3 inci halia dikisar 
25 batang cili padi dikisar 
3 inci lengkuas dikisar
12 sudu besar Rempah Kari daging 
12 sudu besar Cili Kering Kisar 
3 batang Kulit Kayu Manis, 
12 bunga Lawang ,
3 sudu Buah pelage 
1 sudu besar halba
Minyak Masak 1/2 liter 
3 liter Santan
3 liter air 
15 sudu besar Kerisik
15 Helai Daun Limau Purut 
6 keping Asam Gelugor @ asam keping
Gula Dan Garam sebagai Perasa

ebook masakan PERCUMA

Cara Membuat :

1. Tumis –serai, kulit kayu manis , bunga lawang , buah pelage, halba dan bahan-bahan kisar sehingga naik bau.

2. Masukkan rempah kari dan cili kisar tumis sehingga menjadi pes dan keluar minyak. 

3. Masukkan ayam dan sedikit air, biarkan mereneh ,kemudian masukkan ayam, asam gelugor , daun limau purut dan kerisik, kacau sekali sekala jangan sampai ayam hancur.

4. Akhir sekali perasakan dengan gula dan garam.Siap untuk dihidang.



Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign