Pasti anda yang mementingkan
pemakanan bolehlah mencuba resepi istimewa daripada chef obie ini , resepi ini juga telah dikongsikan dalam media cetak untuk Isu Diet & Menu Sihat.
chef obie suka mempelbagaikan penggunaan bahan mentah walaupun ia simple atau mudah
dalam penyediaan hidangan , yang penting sampai temanya dan amat sesuai
diguna pakai. chef obie juga pernah
berkhidmat sebagai penyedia hidangan kepada pesakit " high class" untuk salah sebuah "Hospital Pelancongan" terkemuka negara.Chef obie bekerjasama dengan dietition dan pakar pemakanan
dalam menyediakan menu dan hidangan mengikut Diet Pesakit.
Anda perlu yakin menggunakan menu-menu yang chef obie kongsikan ini , ia sesuai untuk anda yang sedang
menguruskan berat badan , aktif kan kardiology ( jantung ),
ingin fitkan badan supaya sihat segar dan kelihatan cantik , yang penting sukatan makanan anda
dan cara mengurus menu seharian anda .
Ingat Anda perlu makan 5 x sehari tapi - bersukatan dan berlawanan
dalam hidangan.
*Sehari sekali sahaja untuk anda nikmati nasi ( karbohidrat yang tinggi ), petang atau malam anda boleh layan hidangan sesuatu yang berkuah seperti bee hoon sup , atau
seperti menu yang chef obie ingin kongsikan dibawah ini.
RESEPI BAKSO PEDAS IKAN TENGGIRI
Bahan
untuk bebola ikan :
500
gm Isi Ikan Tenggiri
Sedikit
Daun Bawang , lobak merah ( dicincang )
1
sudu besar Tepung Ubi ( kanji )
1
sudu kecil serbuk lada sulah
Garam
sebagai perasa.
Sedikit
Soo Hoon ( direndam )
Bahan
Sup :
1
½ liter Air Rebusan Tulang Ikan Tenggiri
2 ulas bawang putih dicincang
1
batang seleri
1
biji bawang Holland
1
sudu kecil serbuk lada hitam
8
biji Cili api diketuk
3
sudu besar Sos Cili
2
sudu besar Sos Tomato
Garam bukit @ gunung @iodise sebagai perasa
Cara
Penyediaan :
1.Bahan
untuk membuat bebola ikan tenggiri- satukan kesemua bahan , uli
sehingga mesra, bentukkan bebola, rebus bebola sehingga masak dan
asingkan.
2.Bahan
untuk sup : Didihkan air bersama ke semua bahan.Pastikan sehingga air
mengeluarkan minyak dari rebusan tulang ikan.
3.Hidangkan
sup bakso bersama dengan soo hoon dan bebola ikan tenggiri.
Selamat Mencuba..dan teruskan Diet Yang Sihat !
Sila dapatkan Majalah SAJI keluaran September 2016 !
IG : chef_obie_official
FB : chefobie untold
FB Page : smallplate by chef obie
whatsapp 0172260719
Whatsapp Cooking Group ( smallplate cooking group SCG )
email :gunawan.jamil@gmail.com
website: chefgunawanmalaysia.blogspot.com
malaysiapropertiespure.blogspot.com
website: chefgunawanmalaysia.blogspot.com
malaysiapropertiespure.blogspot.com