CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Khamis, 14 Februari 2013

Resepi Royal Icing Popular Dan Mudah Chef Obie

Facebook : chefobie untold

Instagram : chef_obie_official

website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719



Salam Bie suka la sangat berkongsi sedikit ilmu yang ada ini untuk memudahkan anda yang tercari cari resepi royal icing yang cantik...Bie boleh recomment salah satu resepi yang telah lama Bie gunakan.Kini dengan secara eksklusif anda juga boleh buat seperti royal icing Bie...


Apa yang anda perlukan ialah:

1 CAWAN GULA ICING YANG TELAH DITAPIS

1 BIJI TELUR PUTIH  


1/2 BIJI JUS LEMON atau 1 sudu kecil Cream Of Tartar 


2 TITIS GLYCERYN( tiada pun tidak mengapa )



Cara Membuat :


1.Pukul kesemua bahan dalam satu bowl.pukul sehingga kembang dan berwarna putih...jika agak cair boleh ditambah sedikit gula icing, apabila siap boleh terus digunakan atau boleh disimpan dalam peti ais, tetapi perlu disimpan dalam bekas kedap udar..supaya boleh tahan 3 hari.Royal icing kegunaannya adalah untuk mendekorasi dan menghias ke atas kek, cookies dan 
sebagainya.contohnya seperti gambar dibawah... 


royal icing digunakan pada kek 3D Bie ini pada bahagian gigi air yang berkocak... itu adalah royal icing...,


senangkan nak buat royal icing...okaylah chef obie sharing video music dari Sam Smith - I'm Not The Only One... 






eBOOK Masakan & Baking Popular 2017


Terima Kasih kepada warga Malaysia setelah lebih 5 tahun menyokong ebook atau ebuku Masakan dan Baking keluaran chef obie.

Kini Peminat Dunia Masakan Luar dari malaysia mampu memiliki ebook atau ebuku 
daripada chef obie , selama ini chef obie juga diberi perhatian daripada peminat daripada Negara jiran seperti Singapura , Negara Brunei darussalam dan juga Indonesia.

ebook atau ebuku chef obie ditulis dalam Bahasa Melayu.Juga mudah difahami oleh Anda - warga

* Malaysia
*Singapura
*Negara Brunei Darussalam
*Indonesia




24 PILIHAN EBOOK 

1. MELODI BISKUT RAYA 

Melodi Biskut Raya oleh chef obie & chef rahim 
Chef Profesional yg aktif dlm industri , & Perkongsian Pelbagai Resepi-Resepi Menarik di Media Tempatan.

Dengan Ciptaan Unik 30 Resepi Biskut Raya *Teknik*Cara*Baking yg mudah..
Yg telah menjadi pilihan Media ,Pembuat Biskut , Pengusaha Biskut Raya , Blogger , Fesbuker; Newbie Baking & Masakan ..juga kaki -kaki baking... Ebook " MELODI BISKUT RAYA - chef obie & chef rahim "

2. 2017 SAJIAN RESTAURAN ALA THAI DAN MASAKAN KAMPUNG


 Resepi- Resepi MENARIK dan Popular di malaysia 
Merupakan menu-menu popular di Restauran Ala Thai dan Restauran Masakan Kampung,
Cara memasak yang autenthik dan enak menjadi pilihan pengusaha restauran , kedai makan dan blogger-blogger masakan .ebook ini telah menjadi pilihan terkini peminat dunia masakan .Wajib Anda miliki


3. 2017 SAJIAN FOODTRUCK chef obie 


Ciptaan Resepi- Resepi MENARIK dan telah menjadi Fenomena 
dalam industri makanan di malaysia iaitu FOODTRUCK.
Menjadi pilihan kaki makan dan pengusaha makanan
Gaya Perniagaan Makanan Paling Hot
Ketika Ini ! 😍👉FOODTRUCK 🚙🚚
Dengan Menu-menu Kreatif seperti :
👌Fusion Western Food👌Snacks👌Fusion Burgers 👌Fusion Bavarages
👌Italian Styles👌Mexican Styles👌Local Styles 👌Hipster Styles

4. 101 RESEPI ROTI chef obie



Berkongsi Resepi Mengikut Kategori Roti Dunia


📍Roti Jenis Oriental

📍Roti Jenis Kontinental Klasik

📍Roti Jenis Broadway

📍Roti Jenis Mediteranian

📍Roti Jenis Kepelbagaian....

Sebanyak 
🎯
101 Resepi roti yg menarik dan mudah untuk anda ikuti.
ebook PALING LARIS Semenjak 2013 sehingga Kini !
WAJIB Anda miliki 



5. ANEKA MASAKAN MEE






Pelbagai resepi-resepi berasaskan mee dikongsikan dalam

ebook popular ini seperti-

Mee Kari Ipoh

Mee Kari Ayam

Mee Rebus Johor
Mee Udang 
Mee Hailam
Mee Goreng Mamak Dan banyak lagi
yang pasti ianya wajib anda miliki sebagai rujukan dapur anda!


6. ANEKA ROJAK


ebook yang ditunggu-tunggu olkeh netizen 
iaitu-
Aneka Rojak..
pelbagai resepi rojak beserta kuah rojak dan kacang dikongsikan ,
Rojak Mamak
Rojak Mee
Rojak Petis Buah-buahan
Rojak Pasembur
Rojak Singapore...
Wajib anda miliki sebgai rujukan dan koleksi anda!

7. NASI LEMAK KUKUS


ebook Nasi Lemak Kukus(hottest!)
Ibu Sambal Tumis, Sambal Tumis Ikan Bilis , Sambal Paru &
 etc
-Rahsia mengukus nasi lemak yang sempurna
-Asas membuat ibu sambal tumis
-Asas membuat sambal tumis ikan bilis
-Asas membuat lauk pauk nasi lemak kukus , seperti sambal kerang , sambal paru ,rendang hati ayam dan ayam.

8. NASI DAGANG TERENGGANU


ebook Nasi Dagang Terengganu  (hottest!)
Resepi asli cara menanak nasi dagang Terengganu dengan betul ,
Resepi Gulai Ikan tongkol,Aya Hitam dan Aya kurik
serta Acar jelataah mentah yang enak!
Dapatkan Resepi-resepi menarik Nasi Lemak Kukus Dan Nasi Dagang Terengganu 
telah  menjadi pilihan netizen sebagai 
bahan rujukan ilmiah masakan mereka !

9. ANEKA RESEPI NASI 


ebook Aneka Resepi Nasi yang ditunggu-tunggu netizen juga telah berada dipasaran.Pelbagai resepi-resepi menarik berasaskan nasi seperti- Nasi Kabuli , Nasi Mandy Yaman , Nasi Arab Bukhari , Nasi tomato , Nasi Minyak Dan Banyak lagi !


10. CHICKEN CHOP 

ebook Chicken Chop (hottest!)
Grill & Crispy , Blackpepper Sauce 
-Pengenalan kpd asas chicken chop
-Teknik membuat chicken chop dgn betul
-Penggunaan ayam yang sesuai
-Cara membuat chicken chop menjadi lebih rangup @ crispy
-Resepi sos blackpepper asli dikongsikan

11. HAINAN CHICKEN CHOP


ebook Hainan Chicken Chop(hottest!)
Crispy , Hainan Sauce 
-Teknik asas hainan chicken chop
-Penggunaan ayam yang sesuai untuk hainan chicken chop
-Cara membuat chicken chop menjadi lebih rangup @ crispy
-Rahsia sos hainan chicken chop didedahkan dalam ebook ini


12. NASI AYAM HAINAN 


ebook Nasi Ayam Hainan (hottest!)
Menjadi pilihan rakyat Malaysia jika jalan-jalan mencari makan terutama  di gerai mahupun restoran... Nasi Ayam Hainan. Rasa yang unik berbanding nasi Ayam Biasa.
-Pengenalan kepada nasi ayam hainan.
-Penggunaan Ayam yang sesuai 
-Rahsia sup ayam hainan didedahkan
-Teknik ayam hainan sentiasa berjuicy
-Teknik asas sos halia, kicap ayam hainan dan sos cili merah
-Nasi ayam hainan yang harum didedahkan

13. ANEKA MASAKAN DAGING ATAU SAPI


ebook Aneka Masakan Daging  (hottest!) diberi secara PERCUMA 
Pelbagai resepi daging popular yang dipraktikkan di hotel-hotel, restauran dan katering  tempatan seperti :
1. Daging Goreng Utara2. Daging Salai Masak Lemak3. Burger Daging Bakar
4. Beefsteak 5. Beef Thai Salad 6. Rendang Tok ( Perak )
7. Rendang Minang ( Negeri Sembilan ) 8. Daging Masak Halia 9. Daging Masak Hitam Manis
10.Bergedil Daging 11.Daging Masak Merah

14. ANEKA MASAKAN KAMBING


ebook Aneka Masakan Kambing  (hottest!)
Pelbagai resepi - resepi yang popular seperti :
Kambing  Masak Buryani/
 Kari Kambing Mamak
/Kambing Masak Kurma /
Sup Kambing Power/ 
Western food- “ Lamb Shank “
15. ANEKA MASAKAN UDANG


ebook Aneka Masakan Udang  (hottest!)
Butter Prawn @ Udang Masak Mentega .Udang Goreng Tepung Istimewa Ala Thai. Udang Masak Telur Asin . Udang Masak Lemak Cili Api . Udang Masak Sambal Tumis Petai . Udang Masak Masam Manis
Tom Yam Udang Bersantan. Mee Udang Kopitiam.....

16. ANEKA MASAKAN SOTONG


ebook Aneka Masakan Sotong  (hottest!)
Sotong Goreng Tepung Berempah .Sotong Masak Merah
Sotong Masak Kicap berempah  Sotong Masak Papprik .Sotong Bakar Datuk Keramat Sotong Bakar Percik . Ketupat Sotong Terengganu..pasti yang sedap dan popular!

17. ANEKA MASAKAN IKAN


ebook Aneka Masakan Ikan  (hottest!)

Resepi-resepi menarik masakan berasaskan ikan dikongsikan dalam ebook Aneka Masakan Ikan ini seperti Ikan Bumbu Bali , Ikan masak Ampap ( Brunei ) , Ikan Bakar Sulawesi , Ikan Kerapu Goreng Masak Sos 3 rasa Dan banyak lagi yang perlu anda miliki....


18. ANEKA MASAKAN AYAM

ebook Aneka Masakan Ayam  (hottest!)

perlu anda miliki.. pelbagai resepi masakan berasakan ayam popular
chef obie kongsikan didalam ebook
Aneka Masakan Ayam
Resepi - resepi masakan ayam yang popular seperti :
 -Ayam Masak Merah Nasi Buryani & Nasi Minyak
-Ayam Masak Buryani
-Ayam Golek & Percik
-Rendang Ayam kampung
-Ayam Masak Kalio
-Ayam masak Hijau
-Ayam Masak Lemak Cili Api
-Ayam Masak Halia
-Ayam Masak Bumbu Bali
-Ayam Masak Kurma Berkentang
-Sup Ayam Madura
-Sup Ayam Mamak
-Gulai Ayam Kawah


19. KEK COKLAT ANTARABANGSA


KEK COKLAT YANG MENARIK DAN MENJADI PILIHAN NETIZEN !

20. KEK AIS KRIM ANTARABANGSA


KEK AIS KRIM YANG MENJADI PILIHAN NETIZEN !

21. KEK AIS KRIM ANTARABANGSA


KEK KEJU ATAU CHEESECAKE PILIHAN NETIZEN !

22. ANEKA MUFFIN ANTARABANGSA


ANEKA MUFFIN PILIHAN NETIZEN !

23. CUPCAKES ANTARABANGSA


CUPCAKES PILIHAN NETIZEN !

24. CUPCAKE 3D CHEF OBIE


CUPCAKE 3D CHEF OBIE ( BERGAMBAR )
Menjelaskan apa itu CUPCAKE 3D , Tunjuk ajar from sctratch, bergambar rajah & tips-tips penjagaan Fondant  juga gumpaste.





chef obie -

"Berpengalaman menyediakan kek-kek istimewa untuk VVIP seperti
Raja Fadh Bin Abdul Aziz yang merupakan Raja Arab Saudi & Perdana Menteri Arab Saudi ketika itu , Sultan Hassanal Bolkiah Sultan Brunei Darul Salam dan banyak lagi..."
Kreativiti dan kemahiran dalam seni pembuatan kek chef obie telah dikongsikan dalam siri bengkel dan kelas-kelas baking mahupun kelas persendiriannya sejak 2011 sehingga kini.


Anda jangan lepaskan peluang untuk memiliki ebook terbaru ini !



Cupcake 3D ini amat popular di Amerika Syarikat, Australia ,jepun Dan negara eropah, jga dikenali dengan pelbagai nama lain seperti cupcake karakter mahupun cupcake modelling.


Saya chef Obie  dengan rasa syukur dan berbesar hati ingin berkongsi rahsia dan resepi pembuatan cupcake 3D kepada mereka yang berminat.

 Ingin chef terangkan terlebih dahulu apa yang dimaksudkan cupcake 3D?tidak ramai yang tahu dan keliru tentang maknanya, ramai yang tahu maksud cup cake iaitu kek cawan yang kecil dan dan sesuai dibuat cenderahati.

Cupcake ada pelbagai jenis antaranya "cupcake buttercream", "art cutting toppers", "wrapping deco", "frosting", "2D" dan "modelling atau 3D.

 Chef Obie ingin fokuskan kepada Cupcake 3D Modelling. Cupcake ini dibuat menggunakan fondant dan gumpaste.Ianya mempunyai asas aneka rasa dan jenis boleh digunakan.

kini dipasaran maya !
Dapatkan segera!

Hanya RM40


3D bermaksud rekabentuk kek kelihatan menonjol, tegap dengan bentuk figura ( modelling ) hampir menyerupai bentuk asal dan sebagainya yang dihasilkan menggunakan fondant dan gumpaste.

 Cupcake 3D ini tahan lasak berbanding cupcake krim dan sebagainya serta tahan pada suhu bilik.

Isipadunya juga lebih berat berbanding cupcake biasa dan memerlukan kemahiran dalam pembuatan fondant dan gumpaste. 

Chef obie berkongsi "Rahsia pembuatan fondant dan gumpaste"yang cantik dan mudah digunakan serta tips-tips dalam penjagaannya semua ada salam ebook ini.






PELAJARI TEKNIK ASAS MEMBUAT CUPCAKE 3D CHEF OBIE LANGKAH DEMI LANGKAH 


Modelling tool asas membuat pokok,tumbuh-tumbuhan, membuat lekukan halus, lekukan dalam dan kasar.


Modelling tool asas untuk membuat marking,membuat marking lebih dalam.


Modelling tool asas membentuk pelbagai figura.

TIPS PENJAGAAN FONDANT & GUMPASTE


1.Setiap fondant & gumpaste handmade yang baru dibuat perlu disimpan dengan membungkus dalam plastik bag atau menggunakan cling film.


2.Fondant dan gumpaste perlu disimpan dalam bekas kedap udara.

 3.Fondant tidak boleh disimpan didalam peti sejuk walaupun telah dibungkus kemas kerana suhu sejuk akan merosakkan fondant.


 4.Fondant yang telah disimpan dengan kemas boleh tahan tarikh luput selama sebulan.


***Banyak lagi tips penjagaan fondant & gumpaste chef obie didalam ebook "CUPCAKE 3D CHEF OBIE"


Antara Glosari ebook cupcake 3D chef obie 

Liquid Glucose- kebiasaannya berasaskan jagung,anggur dan madu, berwarna 'clear' danada yang berwarna kuning.mudah didapati di eropah dan asia,tidak akan menjadi kristal apabila disejukkan.



Tylose Powder- tylose powder atau CMC adalah sejenis bahan kimia yang bukan toksik, digunakan untuk mengeraskan campuran fondant dan juga boleh dicampur dengan air untuk membuat edible glue.

  Chef yakin anda akan cepat belajar dengan menggunakan ebook Cupcake 3D chef Obie . 

Dalam ebook "CUPCAKE 3D" yang berwarna penuh juga memiliki 120 m/s anda disajikan dengan 11 resepi cupcakes pelbagai perisa dari barat dan eropah, lebih 30 figura 3D serta langkah demi langah dalam pembuatan cupcake jenis ini.

version ebook cupcake 3D chef obie resepi telah diupgrade daripada 11 resepi cupcake  kepada 30 resepi cupcake yang popular.


Chef obie juga yakin setelah anda memiliki ebook ini, anda boleh mencipta figura sendiri dengan gaya imaginasi sendiri berpandukan cara yang telah diberikan. 



NOTA PENTING :


Setiap ebook atau ebuku keluaran chef obie

Untuk warga Malaysia adalah RM40.00

Singapura adalah SD20.00

Negara Brunei Darussalam adalah BND20.00

Indonesia adalah IDR 125.000


Cara memiliki atau membeli ebook bagi warga Brunei / Singapura & Indonesia :


1.Masukkan Jumlah harga ebook 

yang anda ingin miliki ke salah satu akaun bank 

pilihan melalui mana-mana pilihan bank di negara anda 


atas nama Muhamad Gunawan Jamil


Sila pastikan anda menggunakan SWIFT CODE yang diberi 

ke salah satu Pilihan bank yang diberi 


i- CIMB bank - swift code CIBBMYKL

No akaun bank ialah 7619121286



ii- MAYBANK 
 - swift code MBBEMYKL

No Akaun bank ialah 151409098193



iii- BSN  Bank Simpanan Nasional 

- swft code PHBMMYKL

No akaun bank ialah 14005-41-00008021-7


2. Segala Info Bukti Pembelian / Pembayaran


 ( Nama ebook , Jumlah Pembayaran dan email Anda )


Whatsapp@sms HANTAR 

ke 





60172260719 (Singapura / Brunei / 

Indonesia)




Cara memiliki atau membeli ebook bagi warga Malaysia :


Sila Buat Pembayaran ke akaun pilihan anda 

1. MAYBANK 151409098193
2.CIMB 7619121286
3.BSN 14005-41-00008021-7

whatsapp / sms info pembayaran @ pembelian 


ke 



0172260719 ( Malaysia )



Perhatian Pembeli  : FREE @ PERCUMA 

 "Sebagai menghargai Anda sebagai Pembeli ",
 Penulis 24 Resepi ebook Popular Internet

" CHEF OBIE "
Profesional chef /Malaysia Celebrity Chef

Akan Memberi 3 ebook 

Secara PERCUMA @ FREE  

1- ebook RESEPI PASTA chef obie
2- ebook RESEPI SOS STEAMBOAT & GRILL
3- ebook RESEPI ASAS BUAT KEK ( intipati kelas asas buat kek )

Pasti Gerek !


FREE ebook RESEPI SOS STEAMBOAT & GRILL


FREE ebook RESEPI PASTA chef obie


FREE ebook RESEPI ASAS BUAT KEK & TIPS chef obie



#################################




57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR UNTUK TAHUN 2017

Setiap kali tibanya Bulan Ramadhan di Malaysia , Satu fenomena yang pasti nya akan melanda menghantui masyarakat untuk berbelanja atau membeli belah makanan kegemaran diluar kebiasaan .
Fenomena itu dipanggil 'BAZAAR RAMADHAN'.

Setahun hanya sekali selama sebulan , dan paling dinantikan oleh masyarakat .Tidak terhad kepada mereka yang beragama Islam , mereka yang tidak menjalani ibadah puasa ini juga menantikan fenomena 'BAZAAR RAMADHAN', kalau tidak percaya cubalah hari pertama Ramadhan anda lihat pelanggan - pelanggan yang paling awal membeli, seronokkan...bila Madam Tan , Miss lim , Wong , Jegathesan mahupun Steven juga sibuk memilih juadah untuk dinikmati. nampak kemakmuran masyarakat di Malaysia ini.Syabas..

Kepada peniaga makanan dan minuman , ia merupakan 'LUBUK EMAS' dan bagaikan satu 'PARTY YANG PALING HAPPENING' yang wajib diteroka dan pasti akan membuahkan hasil yang lumayan selama sebulan InshaAllah !.Soal harga makanan mahal atau tidak , pada waktu itu ia bukanlah satu isu yang utama.

Pasti ada dikalangan bakal peniaga 'BAZAAR RAMADHAN' untuk tahun 2017 ini
SEDANG MENCARI-CARI IDEA APA YANG PALING SESUAI UNTUK BERNIAGA
DI BAZAAR RAMADHAN TAHUN 2017 ini ? 

Anda peniaga tetap setiap tahun di 'BAZAAR RAMADHAN' tapi ingin menambah KELAINAN dalam menu gerai atau tapak anda ?

Cuba lihat dan cuci mata dahulu gambar-gambar dan pemandangan suasana 
sepetang di 'BAZAAR RAMADHAN' pada tahun-tahun yang lepas...


*gambar-gambar courtesy google & milik persendirian





Menu kuih muih tradisional turut dikongsikan !




Boleh meleleh air liur dan menjadi lapar secara tiba-tiba ...
bila layan gambar- gambar 'BAZAAR RAMADHAN' tahun-tahun yang lepas ni , 
anda sudah ada idea? atau belum ada idea ?


Pelbagai kategori Menu dikongsikan - Pembuka Selera , Menu Utama , Manisan , Kuih Muih & Minuman...ingin tahu apakah resepi dan menu yang dikongsikan ?
Milikilah ebook 

'57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'




Pilihan menu minuman yang segar dan menarik perhatian pelanggan turut dikongsikan dalam ebook ini.


Pihak sweetMEDIA@ telah bekerjasama dengan penulis buku " 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN 2017 " yang merupakan penulis ebook pelbagai masakan pilihan netizen !
chef obie merupakan perunding gastronomy profesional dan pengusaha katering 
dan berpengalaman di 'BAZAAR RAMADHAN' Pandan Indah Kuala Lumpur , Bandar Baru Ampang , Selangor  & Taman Mulia Jaya , Selangor semenjak 2007 .
Berkongsi pengalaman dalam memilih menu-menu yang menjadi pilihan pelanggan.
Selain berkongsi RESEPI dalam ebook '57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN 2017'



menu-menu ikan bakar pasti tidak ketinggalan !







Anda perlu memiliki ebook ' 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017 ' kerana ia
memberi anda idea menarik dan simple untuk anda mencuba dalam persaingan berniaga di 'BAZAAR RAMADHAN' kali ini.

Ia amat eksklusif , dan hanya setahun sekali juga ebook yang bertemakan 'MENU BAZAAR RAMADHAAN' dikeluarkan kepada netizen. 


Antara resepi menu yang dikongsikan dalam ebook kali ini ialah 'RESEPI CAKOI MUDAH DAN SEDAP' juga 'RESEPI BABY CAKOI' bersama 'RESEPI KAYA HOMEMADE PANDAN DAN KELAPA '



Pilihan kali ini anda boleh cuba berniaga manisan iaitu Aga-agar dan puding pelbagai perisa yang enak dan menarik. Resepi agar-agar dan puding ini juga turut dikongsikan dalam ebook '57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'

Miliki Sekarang ebook EKSKLUSIF 2017

'57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'



57 RESEPI MENU yang perlu anda cuba !

EBOOK EKSKLUSIF INI BEHARGA RM299.00 sahaja !

 p/s Walaubagaimanapun , Pihak sweetMEDIA & chef obie
telah membuat kata sepakat untuk TIDAK akan menjual pada harga ASAL iaitu RM299.00 seunit

YA ! BUKAN pada harga RM299.00  seunit

TETAPI PADA HARGA BARU RM90 sahaja untuk seunit

YA ! RM90.00 Sahaja

HARGA BERBALOI BALOI 
Anda TIDAK Perlu Hadiri ke KELAS-KELAS MASAKAN 
mahupun ke KELAS BAKING atau ke BENGKEL MASAKAN yang jauh dari lokasi anda !

Kini ebook akan mula dijual kepada pelanggan-pelanggan terawal 
sebagai TANDA TERIMA KASIH 

DAPATKAN SEGERA !

CARA PEMBELIAN 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017

Sila Buat Pembayaran PENUH ke akaun pilihan anda 

1. MAYBANK 151409098193
2.CIMB 7619121286
3.BSN 14005-41-00008021-7

Atas Nama MUHAMAD GUNAWAN BIN JAMIL

whatsapp / sms info pembayaran  @ pembelian SEBAGAI BUKTI 


ke 



0172260719 

( chef obie & sweetMEDIA )





PENULIS : chef obie & sweetMEDIA
chef profesional / perunding gastronomi / penulis buku masakan - cupcake 3D pertama di Malaysia 








TERIMA KASIH 







XXXXXXXXXX



As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook Popular chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 
7.ebook 100 Resepi Roti Chef Obie ( terlajak laris! )

Melayakkan anda untuk mendapat 5 ebook PERCUMA seperti


  


Sila Tempah sekarang !  Hanya RM40.00 sahaja seunit




Hottest!

Cara Pembelian ebook : 
Pembelian/ pembayaran : oneline-

Maybank2u.com atau Bank In ke Akaun MBB

151409098193

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719

Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 


P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie


sila buat pembayaran RM60 ke akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RMxxx,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719




Hottest!
Perkongsian Resepi terbaik daripada chef - Seperti Biskut Makmur Alfredo , Mazola Lebaran, Kerepek Bawang Bondalicious,Tat Teratai Tasik Madu,Famous Amos, Biskut Jakarta,Lidah kucing Vanilla , Mariah Carey dan banyak lagi yang perlu anda tahu ,Segala resepi kuih dan biskut raya ini boleh dikomersialkan atau untuk kegunaan sendiri . "Semoga Hati Berasa Puas Dapat Menghidangkan Pelbagai Makanan Yang Enak Dan Tetamu Bahagia Dan Seronok Menikmati Juadah Yang disediakan". Dapatkan sekarang hanya RM40.00 

Hot!
Perkongsian resepi kuih tat popular, pelbagai jenis tat nanas boleh anda pelajari , cara memasak dengan betul untuk membuat jem nanas, pasti anda puas hati dengan hasil tat yang bakal anda buat nanti, Resepi tat ini boleh dikomersialkan ataupun untuk kegunaan sendiri. Pasti sambutan lebaran kali ini amat bermakna kerana anda menyediakan juadah kuih raya sendiri. Dapatkan sekarang hanya RM40.00 


hot!
Kepada peminat biskut berasaskan kacang , kini perkongsian resepi biskut mazola terbaik dan biasa digunakan untuk industri perhotelan, perniagaan kuih raya dan untuk hidangan eksklusif seperti untuk VIP, VVIP mahupun untuk perniagaan Hamper .Resepi Asli dan penggunaan bahan yang berkualiti dan mudah untuk dibuat.ebook ini perlu anda miliki! Hanya RM30.00


hot!
Pelbagai menu hidangan bazaar ramadhan dikongsikan dalam ebook ini, pasti anda tak menyesal kalau milikinya, dari hidangan minuman seperti Air Katira, Air Soya, kuih muih , masakan ayam dari yang percik hingga digolek, daging, ikan dan macam-macam lagi.Dapatkan sekarang hanya RM40.00


hot!
Alhamdulillah dapat juga chef kongsikan kepada anda yang gemar memasak sendiri untuk keluarga atau teman-teman, pelbagai resepi mudah dan sedap dikongsikan dalam ebook berbuka dan bersahur.Beli dulu baru anda tahu intipatinya! Dapatkan sekarang hanya RM30.00

hot!
Peminat ayam golek jangan lepaskan peluang memiliki ebook ini.
Apa yang anda cari ada didalam.Dapatkan sekarang hanya RM40.00



Info ebook PERCUMA :

keistimewaan ebook percuma daripada chef obie: 



ebook Menu Open House - menghidangkan pelbagai menu menarik ,mudah dan sedap untuk anda hidangkan kepada tetamu seperti Laksa Penang , Laksa Johor ,Satay , Kuah Kacang ,Ayam Masak Merah , Masak Lodeh ,Rendang Tok , Soto , Bakso , Nasi Tomato , Nasi Minyak ,Puding Jagung Dan banyak lagi resepi  dengan tips sukatan memasak untuk tetamu 50 pax- 1000 pax perlu anda miliki dengan PERCUMA!



ebook Cara Buat Ketupat - mempersembahkan kepada anda cara menyukat beras @ pulut dalam ketupat dan cara-cara menganyam ketupat langkah demi langkah , ketupat Satay dan ketupat palas ( Bergambar ) perlu anda miliki denganPERCUMA !




ebook Variasi Tat Nanas - perkongsian resepi yang sedap dan mudah, penyediaan tat nanas tradisional yang telah difusionkan .Teknik memasak jem nanas dan penyediaan doh tat klasik menjadi intipati variasi tat nanas ini  dan ianya berada dalam kelas tersendiri.Mereka yang profesional juga menggunakan menu ini dalam memvariasikan kuih tat yang sedia ada.Perlu anda miliki dengan PERCUMA!


ebook Membuat Kek Dan Tips -  Perkongsian Resepi Kek Asas Buttercake , Coklat kek , Cheesecake , Fruit Kek Dan Kek Sponge , penerangan cara penyedian , penggunaan sukatan metriks dengan betul , penjagaan kek , tips baking dan banyak lagi, pasti setiap dari anda ingin tahu asas membuat kek ini. perlu anda miliki sekarang secara PERCUMA! Ia semuanya percuma , chef obie beri jaminan!Anda hanya perlu membeli satu daripada ebook terlaris chef obie dibawah pada harga mampu milik.


ebook Tips Roti Chef obie yang begitu eksklusif-
info step by step pembuatan roti bergambar serta tips 
penting kepada mereka yang amateur dalam pembuatan roti
juga sesuia kepada mereka yang profesional sebagai rujukan.


Dapatkan sekarang ebook chef obie! Hanya RM40.00 sahaja melayakkan anda untuk menerima 5 ebook istimewa ini.


Terima Kasih

Komen
61 Komen

61 ulasan:

Ainul Huda berkata...

assalamualaikum chef. saya nak tanya satu soalan. bila kita hendak menghias aicing pada biskut kan. kita lakukannya sebelum membakar biskut atau selepas mmbakar biskut. harap chef menjawab persoalan saya. terima kasih. :)

Chef Obie berkata...

Waalaikumussalam w.b.t,
Terima kasih kerana bertanya,Soalan yang bagus cik ainul Huda,Jawapannya: Waktu yang amat sesuai untuk menghias / mendekorasi royal icing pada biskut ialah selepas biskut dibakar, pastikan biskut telah sejuk dahulu.
Cik Ainul Huda boleh lah menghias mengikut kreativiti ..jgn lupa selepas mendekorasi/menghias biskut- panaskan sekejap dlm 5 minit biskut yg telah dihias dgm royal icing ke dalam ketuhar/oven.( memastikan royal icing kering ) :)

Ainul Huda berkata...

okay.sekiranya kalau saya tidak mahu menggunakan jus lemon, tidak mengapakah chef? terima ksih chef atas jawapan yang telah diberikan. walaupun umur saya baru 15 tahun, saya amat meminati bidang mebuat biskut dan kek sejak umur saya 11 tahun lagi.saya bercita -cita ingin menjadi seorang chef seperti chef obie. saya berharap agar chef akan memperbanyakkan lagi resepi2 biskut serta cara 2 menghias biskut menggunakan royal aising. terima kasih chef. :)

Chef Obie berkata...

fungsi jus lemon / limau / tartar , adalah sebagai asid,membantu royal aising utk menjadi lebih cantik dan mudah kering..., jika tiada bahan seperti diatas ini.. x mengapa, tapi pastikan panaskan sekejap dlm ketuhar okay..terima kasih.. semoga satu hari nanti boleh menjadi seorang chef :)

Unknown berkata...

Assalamualaikum chef...nak tanya,pewarna yang nak dicampur pada royal aising ni berasaskan air, minyak atau serbuk..?terima kasih

Unknown berkata...

Assalamualaikum chef,nak tanya,pewarna yang nak dicampur pada royal aising ni pewarna yang berasaskan air,minyak atau serbuk?terima kasih

Chef Obie berkata...

Waalaikumussalam wbt, cik syarifah naqiah..terima kasih sebab bertanya,
Pewarna yang sesuai untuk menghasilkan royal icing ialah pewarna yang berasaskan air...(pewarna untuk kek & cookies).
Jika cik syarifah ada pewarna serbuk,..juga boleh digunakan.(optional)
tidak digalakkan menggunakan pewarna minyak..
selamat mencuba...

Tanpa Nama berkata...

Salam chef , sesuaikah royal ising ini digunakan untuk menulis di atas fondant ising? Adakah royal ising akan cair dlm tempoh yang panjang? Brp lama kita boleh simpan lebihan royal ising?

Chef Obie berkata...

Wslm terima kasih bertanya, royal ising sesuai utk ditulis atas fondant.royal aising boleh disimpan pd suhu bilik 3 hari, apabila cair boleh dipukul kembali.

Unknown berkata...

salam chef....saya nak bertanya kebiasaanya fancy cookies yg telah diletakkan dengan royal aising ni tahan brape lama ya.....terima kasih..

Tanpa Nama berkata...

salam chef,chef ada mberi jwpan jika xguna jus lemon boleh guna tartar.tartar tu cream of tartar ke?bpe ye sukatan utk letak?

Chef Obie berkata...

wslm, terima kasih bertanya..
yea tartar tu adalah cream of tartar..
sila guna 1 sudu kecil cream of tartar..
selamat mencuba

suebee berkata...

nak tanya kat chef..terdapat juga resepi dimana biskut tersebut terus dihias dengan royal aising sebelum dibakar..so yang mana lebih elok lagi hasilnya?hias sebelum atau selepas biskut dibakar?..nak guna grill api atas atau bawah jika nak mengeringkan royal aising tu?

Chef Obie berkata...

terima kasih bertanya,
Biskut sebaiknya dibakar dahulu,
ada yg suka 90% shj dibakar, kemudian sejukkan, barulah dekorasi dengan royal aising, kemudian panaskan sebentar 5 -8 minit hingga royal aising , pastikan jgn sampai royal aising hitam.grill api bwh boleh rendahkan menjadi 60'c, manakala atas dlm 110'c shj.

Tanpa Nama berkata...

Salam. Boleh kah saya guna royal icing untuk membalut kek sebelum kek dibalut dgn fondant?

Tanpa Nama berkata...

salam chef,saya hendak bertanya adakah royal icing boleh digunakan untuk melukis corak di atas kek yang beraising bukan yang berfondant.terima kasih

Chef Obie berkata...

wslm, terima kasih bertanya,- cik hannah- penyimpanan yang baik utuk fancy cookies/ pelbagai biskut dlm bekas kedap udara atau bekas yg tidak mudah rosak boleh menjamin ketahanan sehingga 1-3 bulan. jika menggunakan bhn kering thn lama/ anti kulat boleh tahan hingga 6bulan-1 thn.

Chef Obie berkata...

wslm, terima kasih bertanya
-Tidak boleh./ tidak sesuai..
anda boleh gunakan bhn lain seperti- buttercream, ganache, atau pelbagai jenis jam

Chef Obie berkata...

wslm, terima kasih bertanya..
royal aising boleh juga digunakan sebagai dekorasi atau sbg wording atas kek yg beraising..selain kek fondant.
terima kasih

MAHATHIR MOHD YASIN berkata...

Assalamualaikum. .. maaf bertanya chef. Saya baru berjinak2 dlm bidang bakery ni. Adakah royal icing ni sesuai utk buat bunga icing... adakah ia akan mengeras... n kalau boleh berapa lama kita boleh simpan bunga tersebut... harap chef sudi menjwb

MAHATHIR MOHD YASIN berkata...

Assalamualaikum. Maaf bertanya chef. Royal icing ni sesuai ker utk buat bunga icing. Adakah ia akan mengeras... n berapa lama kita boleh simpan bunga tersebut

Chef Obie berkata...

wslm, en mahathir mohd yassin, maaf yea chef lewat sedikit membalas komen..
1- royal icing juga sesuai utk membuat deko bunga icing.
2-royal icing boleh mengeras sendiri/ kering, juga anda boleh bakar sekejap pd suhu 170'c 5-7 minit ( memastikan ia betul2 kering)
3-simpan dalam bekas kedap udara ( boleh tahan 3bulan )
jika ingin lebih lama jangkahayatnya boleh gunakan ( dry silicon- paket ) simpan bersama icing yg telah dideko dalam bekas kedap udara.( lebih 1 tahun )

Chef Obie berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Chef Obie berkata...

wslm, en mahathir boleh mix kan resepi chef ni..dgn resepi diatas.. utk dekorasi icing


sila guna / tambahkan 1 sudu kecil cream of tartar..
pada resepi

selamat mencuba

Tanpa Nama berkata...

assalamualaikum chef

Chef Obie berkata...

waalaikumussalam wbt.

boleh chef bantu?

Unknown berkata...

Assalamualaikum chef. Biskut akan lemau x kalau letak royal icing ni tlalu lama? chef ade resepi utk biskut butter kekal rangup?

Chef Obie berkata...

Waslm,

Terima Kasih Bertanya raffa johhny,
1-Biskut + royal icing ( ketahanan- penyimpanan yg baik-seperti simpan dalam bekas kedap udara )
2-Isu lama atau tak ( lemau ) bergantung kpd penyimpanan-fancy cookies ini mampu bertahan 3 Bulan - 6 bulan.
3-Resepi biskut butter rangup akan chef kongsi dalam blog ini..Insyaallah.. rajin-rajin lawati blog chef yea

TQ

Unknown berkata...

Salam cheff, nak tanya royal icing kalau tak hbs guna kena simpan didalam peti sejuk atau biar di suhu bilik shj? Dan satu adunan resipi boleh buat utk brp biskut? Tq

Chef Obie berkata...

wslm, cik earweena sulman

terima kasih bertanya,
suke dgn soalan ni..

1. kedua- dua cara
simpan peti sejuk ( digalakkan - dan boleh tahan sehingga 7-8 hari,pastikan royal icing dibungus atau ditutup rapat dalam bekas atau plastik,jangan sesekali biar ia terdedah- apabila ingin menggunakan kembali, pastikan kacau sekali lagi dengan menggunakan whisk )

2.Simpan pada suhu bilik, ( jika anda ingin menggunakan dalam masa terdekat) pastikan pastikan royal icing dibungus atau ditutup rapat dalam bekas atau plastik,jangan sesekali biar ia terdedah- apabila ingin menggunakan kembali, pastikan kacau sekali lagi dengan menggunakan whisk )

3.adunan ini boleh digunakan lebih 150 biji cookies atau lebih bergantung saiz dan keperluan royal icing pada cookies anda.

Unknown berkata...

Slm chef...jika ganti lemon dgn limau nipis boleh x...hehe

Unknown berkata...

Assalam.chef.jika lemon digantikn dgn limau nipis boleh x,

Chef Obie berkata...

wslm,
tyerima kasih bertanye..
suke soalan ni..

jawapn;-

boleh diganti dgn limau nipis... function same

Chef Obie berkata...

wslm,
tyerima kasih bertanye..
suke soalan ni..

jawapn;-

boleh diganti dgn limau nipis... function same

Unknown berkata...

Tq chef...dh cube tadi resepi royal icing...menjadi...cuma surface x berapa licin la sy buat...

Unknown berkata...

Tq chef...dh try wat royal icing ni td...menjadi...cuma surface x berapa licin sy wat...bole chef bg tips..

Chef Obie berkata...

most welcome...

first trial..if dah boleh cover cookies dah kire ok, insyallah akan lebih cantik lagi nanti cik nr baizura buat,jika telah bebrape kali mencuba...

good luck, jangan lupa dapatkan majalah AROMA bulan november juga majalah SAJI Bulan November.. chef ade didalamnye..berkongsi resepi

Chef Obie berkata...

tips- jika ketika beat @ pukul adunan kelihatan agak kental, boleh letak sedikit air, unutk melicinkan lagi royal icing...

contoh- letak satu sudu kecil atau 1 sudu beasr air

selamat mencuba

Unknown berkata...

salam chef obie...seronok lawat blog chef banyak tul infi yg dpt di share...smge chef maju jaya...

Unknown berkata...

salam chef... seronok singah blog chef..byk info yg di share bersama...semoga chef maju jaya slalu

Chef Obie berkata...

wslm, terima kasih saudara zahid harrishah..

InsyaAllah egala info yg ada dlm blog chef obie
bertujuan utk dikongsikan bersama anda semua..
semoga yg baik itu dapat dimanfaatkan bersama..

mohon maaf juge sekiranye ade yg kekurangan dlm
info blog chef obie..

peace..

sharing is caring

Farah berkata...

salam chef. tq so much kerana sudi berkongsi recipe dan cara pembuatan. tak lokek ilmu. =)

semoga Allah membalas segala kebiakan chef dan semoga chef berjaya dunia dan akhirat.

Chef Obie berkata...

wslm,

Terima Kasih atas sokongan semua & doa yg baik,

InsyaAllah semoga perkongsian ilmu yang tak seberape daripada chef boleh lah dapat membantu anda semua.

Yang Baik itu datangnya drpad Allah swt, dan yang buruk dan kurang baik tu datang daripada diri sendiri..

sharing is caring

Tanpa Nama berkata...

Salam chef...sye nk tnye klu buat kek yg dilapisi royal icing kne panaskan balik ke dlm oven mcm buat biskut?Sblmnye trme kasih chef sudi menjawab

Chef Obie berkata...

wslm,

terima kasih bertanye..

royal aising yg dilapisi atai deko atas kek tidak perlu dipanaskan dlm oven,
biar ia akan kering sendiri..

:)

azilah berkata...

Slm chef, kalo jus lemon dganti dgn cuka bole ker?

Chef Obie berkata...

wslm,

terima kasih bertanye
untuk membuat royal aising tidak digalakkan
menggantikan lemon jus dgn cuka.

tidak boleh

Unknown berkata...

salam chef
https://www.youtube.com/watch?v=XDVMKgjCJDk

mengikut resipi chef kat atas tu, boleh ke buat mcam dalam video ni?dalam description video tu die ade cakap royal icing wet on wet techniques...ape sebenarnya wet techniques ni?

p/s:bukan nak sambut valentine tapi saje tgk macam comel je..haha

Chef Obie berkata...

wslm, en mohd faizal amayah..
terima kasih bertanye...

wet on wet technique -

pembahagian resepi royal icing ini kepada 2 bahagian iaitu yang asal dan yang basah sedikit.

yang asal sebagai dekorasi yang bahagian atas sekali ( video )
dan royal icing yg basah merupakan bahagian utama, iaitu dibaah royal icing yg atas.

cara untuk membuat royal icing basah, en cuma perlu tambah sedikit air sahaja, 3 titis @ mengikut keperluan, kacau sehingga mendapat kelihatan royal icing yg en inginkan.

selamat mencuba...

enjoy!

Edith_TiTtiT berkata...

Selamat petang chef.

Saya ada soalan .. Bolehkah royal aising digunakan untuk frosted kek?

Chef Obie berkata...

Selamat petang,
terima kasih melawat blog chef, & mohon maaf
terlewat sedikit reply,
apa pun terima kasih menunggu-

Royal aising boleh ke digunakan untuk frosted kek-
Jawapan :

1. Boleh digunakan hanya sebagai hiasan, tidak digalakkan digunakan untuk fully kek deco.mahupun sebagai krim kek.kerana ia tidak sesuai.

harap pencerahan chef ini sedikit membantu

peace

Unknown berkata...

Pagi Chef, saya nak bertanya kenapa gula ising saya tidak mengeras bila saya deko kan pada cookies.sentiasa lembap.harap penjelasan

Chef Obie berkata...

pagi... cik fara rifki

sebab basah pada cookie

1- selepas deko ising diatas cookies, perlu dibakar sebentar pada suhu 160'c selama 4-5 minit sahaja.atau sehingga ising kering suhu juga boleh direndahkan untuk mereka yang pertama kali membuat ising atas cookies ( 140'c )

Tanpa Nama berkata...

Salam sejahtera Chef,

Bolehkah saya lukis corak dengan menggunakan royal icing di atas kertas lapis kek atau aluminium foil dan memindahkan corak itu ke kek utk hiasan selepas ia kering? Adakah ia senang ditanggalkan dari kertas atau foil?

Chef Obie berkata...

wslm,

tq bertanye-
membuat corak menggunakan royal icing diatas kertas lapis kek @ aluminium foil- tidak digalakkan , lebih sesuai dicorak atas lapik plastik.( plastik cover )

Tanpa Nama berkata...

Salam Chef,
Kalau x keberatan bole x chef share step untuk menghias sugar cookies menggunakan royal icing dan dilekatkan edible image? bilakah waktu sesuai untuk melekatkan e/i tersebut.sekiranya ei dilekatkan sewaktu icing masih basah bimbang ei rosak.

Chef Obie berkata...

Wslm,
Terima kasih bertanya

1.Sekiranya cik/tuan suka guna edible print untuk fancy cookies- royal icing perlu dihias terlebih dahulu atas cookies , edible perlu diletak ketika royal icing belum kering,
2.Tidak kira sama ada atas cookies atau atas kek , edible perlu diletak dlm keadaan basah.
3.Edible print memang tidak tahan lama.tapi cara itulah kegunaannya.
4.sebaiknya ci/tuan gunakanlah kreativiti -latih diri untuk mampu mereka & meniru hampir sama design dengan hanya menggunakan royal icing.
5.Edible print direka utk memudahkan amatur dalam menghias pelbagai produk kek dan pastri .
6.Mohon maaf chef pasti tidak dapat share step by step utk hias sugar cookies guna royal icing dan dilekat edible print.

* chef beri tip x semestinya anda perlu hanya gunakan royal icing untuk meletak edible print diatas fancy cookies, anda ada cara yang lebih mudah dan efektif-
hanya perlu sapukan jam atau coklat diatas fancy cookies kemudian letaklah edible print.

mudah kan... okay upah consultancy RM3K...heeeee

selamat maju jaya! peace

Tanpa Nama berkata...

Salam Chef,

Sesuai dgn tagline chef " Sharing is Caring "...mmg ternyata chef seorang yg x lokek ilmu....hehe

Thank U for the good tips chef :)

Chef Obie berkata...

wslm...heeee

most welcome..

Unknown berkata...

Assalam chef..sy ade soalan..curiosity melampaun namanya..hehe..br berjinak2 buat sugar cookies..rookie mcm sy slalu buat research easy way utk buat cookies ni n deco die..soalan sy..selepas habis mendeko..ada sstgh resepi dorang x bakar..biarkan dalam bekas kedap udara hingga kering (12jam) dan chef sarankan bakar sekejap..guna api atas bawah ke n brapa min? Apa nasihat chef utk rookie mcm sy..ty in advance chef... peace

Chef Obie berkata...

wslm , zila kameri

tq bertanya-

boleh refer jawapan chef di atas .soalan daripada homebaker yg lain,

Tq

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign