CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Ahad, 9 Februari 2020

Apa Itu Char Kuey Teow ? - Chef Obie

Apa Itu Char Kuey Teow ? - Chef Obie


Salam , pagi kali ini Chef Obie sukacita nak berkongsi informasi berkaitan dengan satu menu hidangan yang popular di Malaysia dan Singapore iaitu " Char Kuey Teow "
Sinonim dengan hidangan dari bangsa Cina. pasti dikepala otak korang terbayangkan mee putih nipis , leper bersaiz lebar dalam 1 sm.

Dari mana datangnya perkataan " Char Kuey Teow " ini ? Kalau korang nak tahu Ia merupakan loghat Bahasa Cina " Hokkien".Lebih tepat lagi, "炒粿條" disebut sebagai chha2-koe2-tiau5 dalam loghat Hokkien, dan cháo guǒtiáo dalam bahasa mandarin

Chef Obie cerita serba sedikit sejarah bagaimana datangnya menu masakan " Char Kuey Teow" ini .
Ia dicipta sebenarnya untuk pekerja-pekerja buruh ketika zaman buruh bermula, Di mana hidangan "Char Kuey Teow " ini asal basic dalam masakannya berasaskan lemak babi , ia dimasak dengan cara penggunaan lemak yang banyak untuk menghasilkan sumber tenaga dan nutrien ketika zaman itu. Selain ianya mudah dihidangkan.Yang pasti ia merupakan hidangan paling popular ketika itu kerana harga yang murah dan mengenyangkan.

Zaman buruh ketika itu , bahannya masih tidak tumpah seperti " Char Kuey Teow Hari ini ".
Iaitu  kicap dan sos istimewa, cili, udang, kerang, telur, taugehh dan kucai cina. Kadangkala hirisan sosej cina dan kek ikan atau bahan-bahan lain ditambah mengikut citarasa setempat. 

Zaman itu penjual " Char Kuey Teow " adalah terdiri daripada nelayan, petani dan pemungut kerang..apa ? Pemungut kerang ? Ya..Pemungut kerang..sebab tu korang pernah makan " Char Kuey Teow Kerang ! " sempoikan...Ia dihasilkan bersesuian dengan sumber alam yang terdekat dengan mereka.Iaitu kerang...selain pekerjaan mereka yang berconnection dan mudah menyemai kerang juga mendapatkan kerang secara semulajadi.


Di Malaysia , pemahaman berkaitan hidangan ini sering juga diperbahaskan . Kerana kebanyakan peminat-peminat " Char Kuey Teow " berpendapat -
Jika sebut Char Kuey Teow sahaja pasti mindset terbayang - Satu hidangan wok yang panas , Berkuah dan  Basah kicap sos udang , mee kuey teow , taugeh kucai , udang , telur dan kerang. jadi hidangan ini terbahagi kepada 2 rupa bentuk .

Iaitu 


1. Char Kuey Teow ( Basah ) 


2. Kuey Teow Goreng

Sedia maklum maksud Char itu sendiri adalah goreng. Jadi sebenar-benar Char Kuey Teow adalah yang Goreng. Kena fahamlah sebab kite di Malaysia ini ada pelbagai bangsa seperti Melayu , India dan cina serta suku-suku kaum bumiputera yang lain.Selera dan tekak sentiasa memenuhi selera semua kaum ini. Itu terhasilnya Char Kuey Teow mestilah Basah dan berkuah .
kalau nak order yang goreng kering atau garing..kena sebut Kuey Teow Goreng. Nampak tak di situ..istimewanya kita di malaysia. Maka terhasilah Char Kuey Teow Ipoh , Char Kuey Teow penang dan macam-macam transform yang kite jumpa. Yang jelas rasa Char kuey Teow tidak akan terlalu berlainan. Malah keaslian telah disesuaikan dengan biografi Malaysia yang majoriti rakyat beragama Islam. Maka tiadalah penggunaan minyak babi dalam hidangan ini sekiranya peniaga-peniaga di pasar malam mahupun restoren tertentu hidangkan. 

Manakala jika ia dimasak untuk hidangan rumah pasti versi pedas sebagai pilihan serta versi menumis turut digunakan dalam hidangan hotel versi buffet , gerai tepi jalan bawah pokok semua telah diubah dan disesuaikan citarasanya.Malah kombinasi hidangan ini juga tidak lengkap sekiranya ketiadaan Cili Jeruk dan Cili Potong berkicap !

Wujudnya kaki-kaki makan yang bijak dan pandai dalam menikmati sesuatu hidangan menjadikan " Char Kuey Teow " kembali muncul antara hidangan " PALING POPULAR" yang diterima ramai.

Walaweeeii....thats all..informasi yang sempoi disampaikan oleh Chef Obie , at least korang dah tahu serba sedikit sejarah asal usul hidangan popular ini ! Alang-alang dah berkongsi informasi yang berkaitan , sukacita Chef Obie nak sharingkan akan 

KELAS MASAKAN PERNIAGAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI

Iaitu antara Pilihan Bakal-bakal peniaga dan usahawan makanan tempatan Malaysia mahupun di Singapore. 
" CHAR KUEY TEOW "

Chef Obie & MGJ CONSULTANCY aktif menganjurkan dan mengadakan kelas masakan perniagaan ini sejak tahun 2012 hingga kini , beratus pelajar-pelajar telah mengikuti kelas-kelas kendalian chef yang berpusat di Bandar Baru Ampang, Selangor . Tidak jauh pun dengan Kuala lumpur 10 minit sahaja sampailah KLCC !


Testimoni-testimoni pelajar yang berjaya membuka perniagaan berkiatan dan sambutan yang amat luar biasa menjadikan , Subjek " CHAR KUEY TEOW " antara yang popular untuk bakal peniaga dan usahawan makanan untuk memulakan sesuatu perniagaan berasaskan makanan.









KELAS CHAR KUEY TEOW CKT + KUEY TEOW GORENG KTG ( Hot ! Dari 2015 sehingga kini )
( Bazaar , Foodtruck , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )

YURAN /FEE : RM1500 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1200

Intipati

Membuat Sos Asas CKT.
Penyediaan Asas- Miss En Place CKT & KTG
Penyukatan & Standard CKT & KTG
Penyimpanan.
Penggunaan Standard Resepi.
Kos & Cadangan Harga Jualan 

Jika ingin Pihak Chef Datang ke Lokasi Anda Untuk mengajar 

**Jika Memerlukan pihak chef ke lokasi Anda


Fees RM2200 sahaja ( Area Melaka ,Johor , N9 ,Perak & Selangor )
Fees RM2500 sahaja ( Area Penang,Terengganu,Kelantan,Kedah,Perlis )
Fees RM4+++ mengikut tiket flight ,perjalanan & hotel ( Sabah & Sarawak )

Keperluan Asas ,Bhan Mentah & peralatan pihak chef Tidak sediakan,tapi Akan diberi tahu keperluannya selepas pihak tuan confirm tarikh Dan berminat.



Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional  )

( Berpengalaman menghidangkan menu-menu masakan , pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia )



Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang

Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )

Tarikh Kelas :
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Sahaja Kelas Tidak Diadakan )


Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 9 pagi

Kelas : One day Course @ Kelas Sehari & Fully Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )

Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja

Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )

Pelajar Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 
Muhamad Gunawan Jamil

ATAU

Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY

Bank Islam No akaun 12122010028739


Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan


p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada melalui whatsapp atau call

Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan


Hubungi MGJ CONSULTANCY




Antara Testimoni-testimoni pelajar kelas masakan perniagaan popular chef obie



FOODJAM
Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh, Selangor

SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan

SAFHYD STEAK HOUSE
No 48 , Jalan Nova u/5 ,
Subang Bestari 
Shah Alam

PAK MAON KITCHEN , Yan Kedah Darul Aman

MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY
370 , Jalan Tai Shin Jar
Kuching , Sarawak

RESTAURAN RONEY
Pusat Perniagaan Adnium
Bandar Bukit Beruntung , Bukit Sentosa & Klang

MAKAN SHACK
2186,G floor, Jln Bukit Minyak

Kawasan Perniagaan Asas Murni
Bukit Mertajam, Seberang Prai

SNOW BALL DANCE
Chef Pak Di, Melaka 

DESARU VIBE LOUNGE
No 19,Jalan Dato Jaafar 24/1 Taman Mutiara Desaru Bandar Penawar, Johor

MEEN PITSTOP 

Ulu Pulai, Gelang Patah , Johor ( Berdekatan Legoland Malaysia )
TAT NASI AYAM 
Desaru Bandar Penawar, Johor


DAPUR AISHAH
Wisma Central , Kuala Lumpur

THE GRINDER
Kajang, Selangor ( kiosk mengikut events )

FISH TAKE AWAY muhammadrauffnc
Tasek kenyir, Terengganu

NEVER BACK DOWN
Kedah Darul Aman

STEAKHOUSE
Kelantan

STEAKHOUSE WESTERN 
Penang

WESTERN BROTHERS
Johor

RESTORAN KUNING KUNYIT
Damansara Height , Kuala Lumpur

MALAYSIA CATERER
Texas, United State Of America

HOR RESTAURANT
Hong Kong , Republik Of China

DEE HOUSE RESTAURANT
Taman Bukit Rambai , Melaka

MERCIK CHAR KUEY TEOW
Parit Raja, Batu Pahat, Johor

BEST CHAR KUEY TEOW
Petaling Jaya , Selangor

CHAR KUEY TEOW
Kg baru, Kuala Lumpur

DAPUR LAILII
Kajang, Selangor

SATAY xxxxxx
Kajang, Selangor

SATAY MUADZAM
Pahang Darul makmur

CAKOI
Ipoh, Perak

Dan Banyak lagi testimoni-testimoni pelajar yang telah berjaya membuka perniagaan western food , juga katering , restauran milik sendiri di seluruh Malaysia , Sabah & Sarawak.




Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign