CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Jumaat, 11 Ogos 2023

Majalah Mingguan Wanita RESEPI LAKSA SARAWAK Chef Obie

Majalah Mingguan Wanita RESEPI LAKSA SARAWAK Chef Obie 



Bahan Pes Laksa

2 biji Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
6 tangkai Cili Kering
1/2 inci Lengkuas
1/2 sdk ketumbar,jintan manis,jintan putih
1 biji Buah keras
1 btg Serai
1/2 inci Belacan
4 sdb Bijan disangai
4 sdb Kacang tanah digoreng
Minyak utk menumis
Gula dan garam sebagai perasa

Bahan Utama

Pes Laksa secukupnya
Isi Ayam dicarik secukupnya
10 ekor udang saiz sederhana
1/2 bungkus Bee hoon dicelur
1 btg Serai
1 kotak kecil Santan ( Kara @ Harmuni )
Hirisan Telur Dadar yg digulung
Tauge
Cili Merah dimayang
Daun ketumbar
Limau Kasturi
Garam dan gula

Bahan Sambal Udang Kering Laksa

4 biji Cili Merah
1 ulas Bawang Putih
Sedikit Belacan
2 sdb Cili Kering kisar
4 sdb Udang kering ( ditumbuk shj )
Sedikit Air Asam Jawa
Gula & Garam
Minyak menumis

Inginkan RESEPI BISKUT KACANG
https://youtu.be/wit89pjjIw4

Cara Penyediaan Pes Laksa :

1.Sangai dahulu bhn kering kemudian kisar semua bhn termasuk bijan dan kacang tanah.
2.Panaskan minyak dan tumis semua bahan sehingga naik minysk dgn api sederhana.

Cara Penyediaan Kuah Laksa :

1.Panaskan pes, masukkan udang ,air biar mendidih pd.
2.Masukkan sanyan dan kacau konsisten ,perasakan dgn garam dan gula jika perlu.

Inginkan RESEPI RENDANG AYAM SEDAP & PULUT KUNING
https://youtu.be/o3CLnlAqznc

Cara Penyediaan Sambal Udang Kering:

1.Panaskan minyak,tumis ke semua bhn kecuali air asam,gula dan garam.
2.Pecah minyak maaukkan air asam dan perasakan dgn gula dan garam,tumis api kecil sehingga garing.

Hiaskan Laksa Sarawak -bee hoon celur,masukkan kuah laksa,isi ayam,udang,hirisan telur dadar,sambal ,taugeh ,daun ketumbar,limau kasturi dan cili merah.

Selamat mencuba; RESEPI INI TELAH CHEF OBIE KONGSIKAN DALAM MINGGUAN WANITA Tahun 2014/15 Hidangan Sarawak !

*pic asal hilang- kredit google

KURSUS MASAKAN ANEKA MEE PASAR MALAM , GERAI , ON9 DELIVERY , FOOD COURT DAN RESTORAN POPULAR OLEH CHEF OBIE 2023/24







Assalamamualaikum wbt dan Salam Sejahtera

Chef Obie & MGJ CONSULTANCY telah berjaya melahirkan beratus peniaga dan usahawan baru berdaya saing di merata Malaysia yang Tercinta malah juga di Singapore , Indonesia , Brunei Darussalam , Hong Kong , Maldives , Amerika Syarikat dan banyak lagi sejak tahun 2012 hingga kini.
Malahan aktif mengadakan Kelas-kelas Masakan Untuk Warga Jepun Di Malaysia.

MGJ CONSULTANCY

Disini Chef Obie sebagai Chef Profesional mengajar dan berkongsi ilmu dan pengalaman dalam menyediakan pelbagai menu hidangan untuk anda gunakan sebagai kemahiran peribadi dan untuk dikembangkan menjadi pilihan utama dalam perniagaan anda.Jangan berlengah tunggu dan tunggu ekonomi dunia pulih ekonomi negara pulih , kita sebagai rakyat - peniaga dan usahawan yang akan menghidupkan microekonomi negara .

 Peri Pentingnya anda perlu menajamkan ilmu masakan perniagaan , baking dan komersial bersama Chef Obie Pada Tahun 2023/24 ini ! 

Lebih 100 pilihan kursus sebelum ini , terkini pihak Chef Obie telah mengecilkan skop kursus mengikut permintaan paling ramai sejak mula di anjurkan tahun 2012. Malah yuran juga telah di pertimbangkan dan disesuaikan dengan kos dan permintaan hari ini. 

Anda juga diberi pilihan  subjek adds on ( tambahan ) untuk kursus tertentu seperti kursus western food , kursus mee kari nyonya ,kursus masakan katering dan restoran ianya diwujudkan sekiranya anda ingin menambah menu mengikut keperluan dan kepentingan anda.

InshaAllah KURSUS MASAKAN PERNIAGAAN , BAKING DAN KOMERSIAL 2023/24 membantu dan memudahkan anda yang baru ingin menceburkan diri dalam dunia perniagaan berasaskan makanan mampu untuk turut serta dan ikuti kursus ini sama ada jauh mahupun dekat dan seterusnya terus bersaing dalam pasaran offline mahupun online.




KURSUS 7 ANEKA MEE PASAR MALAM , GERAI , ON9 DELIVERY , FOOD COURT & RESTORAN 

Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku / Terkesan Pendemik

Pilihan Pelajar :

1. Set Mee Sizzling
2. Set Mee Rebus Johor & Condiments
3. Set Mee Bandung Muar
4. Set Mee / Bee Hoon Sup Utara & Condiments
5. Set Mee / Bee Hoon Hailam & Condiments
6. Set Laksa Johor & Condiments
7. Set Laksa Penang & Condiments
8. Set Laksa Sarawak & Condiments
9. Set Pan Mee & Condiments ( Sup & Kering )

Asas Penyediaan Mess En Place- 
Penyediaan Ibu Pes
Sukatan ala Carte
Penyimpanan
Sukatan standard resepi
Cadangan harga jualan




























Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional )

( Berpengalaman menghidangkan menu-menu pelbagai masakan , pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia juga merupakan anak didik Golden Hand Executive Pastry Chef Mahmod & Executive Chef William H Hewitt )
Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang
Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )
Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 9 pagi
Tarikh Kelas : Setiap Hari Kelas Diadakan Kecuali Hari Jumaat. Pelajar Boleh Pilih Sendiri Tarikh Dan Harinya.
Kelas : One day Course @ Kelas Sehari & Fully Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )
Peri Penting Untuk Pelajar : Pelajar WAJIB membuat dan menunjukkan RTK sehari sebelum kelas diadakan .
Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja , face mask dan sanitizer disediakan oleh pihak Chef Obie / MGJ CONSULTANCY.
Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan
i- MAYBANK 151409098193
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
ATAU
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan

MGJ CONSULTANCY

Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign