CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Jumaat, 11 Ogos 2023

RESEPI MACAROONS CHEF OBIE

 RESEPI MACAROONS CHEF OBIE


Salam Jumaat , sukacita Chef Obie kongsikan kembali resepi - resepi di scomed , resepi kali ini  merupakan manisan dari france iaitu Macaroons yang telah dikongsikan sejak tahun 2013 . Sedar tak sedar dah 10 tahun juga ia membantu anda yang memerlukannya. InshaAllah semoga perkongsian kecil ini bermanfaat .

Bahan

4 biji (160g) telur putih ( perlu di age dahulu )
120g gula kastor
160g serbuk badam
230g gula aising
esen vanilla

Inti:ganache,coklat ganache ,peanut buuter ,kiwi fruit filling,blueberry fruit filling dan mpelbagai jenis filling yang anda suka boleh digunakan

Cara Membuat:

Tapis bersama serbuk badam dengan gula aising.

Kemudian pukul putih telur dengan gula kastor sehingga kembang dan tidak jatuh apabila bowl diterbalikkan ( sehingga boleh bertanduk )

Masukkan esen vanilla ,pukul sebentar. kemudian masukkan sikit demi sedikit bahan yang diayak tadi ke dalam telur putih.Kacau perlahan- lahan .Masukkan pewarna dan guna teknik kaup balik hingga sebati.

Masukkan adunan yang dah siap ni ke dalam piping bag yg telah diletak nozel bernombor 10 berupa bulat kosong sahaja, paipkan adunan sebesar duit 20sen / 50sen ke atas dulang yang di alas dengan baking paper.

Anda boleh lukis terlebih dahulu berpandukan duit syiling 20 sen / 50 sen atas kertas parchment .

Jarakkan setiap satu lebih kurang 4 cm 

Pecahkan gelembung udara yang terbentuk di permukaan macarons ( boleh guna jarum peniti atau toothpick )-untuk mengelakkan permukaan macarons berlubang dan tidak cantik bila dibakar.

Ketuk-ketuk bahagian bawah tray utk meratakan adunan.

Biarkan macarons kering atau tidak melekat apabila disentuh dengan jari sebelum dibakar.
Lebih kurang 40minit sebelum dibakar.

Bakar dalam oven pada suhu 140-150'c selama 15 minit-18 minit.Sejukkan sebelum anda paipkan inti. Selamat mencuba resepi macaroons chef obie...chef sharingkan resepi istimewa ini untuk anda yang tercari-cari resepi macaroons....ingat rajin-rajin practice buat macaroons , practice make perfect , dan Chef Obie nak kongsikan juga antara aktiviti-aktiviti Chef Diluar -

Pihak Chef Obie aktif menerima dan mengambil tempahan memasak bungkus selain katering buffet , Terutama kini semakin hari semakin ada kesedaran umum tidak kira latarbelakang sekalipun yang mula terbuka hati , mula ada ehsan dalam diri dan akan bersedekah atau berinfaq dalam bentuk makanan yang telah dimasak untuk diagih-agihkan kepada umum dan yang memerlukan.







Abu Hurairah (RA) meriwayatkan bahawa Rasulullah (ﷺ) bersabda, “Sedekah sama sekali tidak mengurangi kekayaan. Dan hamba yang mengampuni (orang lain), Allah menambahkan kehormatannya, dan orang yang merendah hati, Allah mengangkat kedudukannya.”

Dibawah ini merupakan menu-menu pilihan daripada Chef Obie
Nasi Lemak Bungkus Kosong (kebiasaan pelanggan kami memilih utk Infaq / Sedekah Jumaat )
Ban Manis ( Infaq / Sedekah )
Set Nasi Ayam Hainan
Set Nasi Ayam BBQ
Set Nasi Ayam Golden Roasted
Set Nasi Ayam Klasik

Sky Chef Catering KL



Set Western Food
Chicken Chop & Black Pepper sauce
Set Western Food
Lamb Chop & Black Pepper Sauce / Mint Sauce
Set Western Food
Fish & Chips
Set Italiano
Chicken Bolognese + Grill Chicken
Set Italiano
Beef Bolognese + Grill Chicken
Set Belanda ✅
Bitterballen dan Crocket
( gravy + beef bitterballen , pepper sauce ,belanda mash potato dan kroket )
Set Belanda ✅
Hotspot
( Big Sausage , pepper sauce , mash potato n gravy + kroket )

Sky Chef Catering KL

Set Pulut Kuning

Rendang Ayam Minang Pedas & Pulut Kuning
Rendang Ayam Berkuah & Pulut Kuning
Rendang Daging Berkuah & Pulut Kuning
Rendang Udang Berkuah & Pulut Kuning
Sambal Tumis Bilis Petai & Pulut Kuning
Samabl Tumis Bilis & Pulut Kuning

Sky Chef Catering KL

Set Nasi

Nasi Lemak Ayam Goreng Berempah
Nasi Minyak Ayam Masak Merah
( beras basmathi )
Nasi Minyak Hujan Panas Ayam Masak Merah
( beras basmathi )
Nasi Beriani Ayam
( beras basmathi )
Nasi Putih , Ayam Goreng Kunyit , Sambal Belacan , Sayur Kobis , Kuah Gulai Lemak
Nasi Putih ,Masak Lemak Ikan Talang Lemak Nenas , Sambal Belacan & Ulam mentimun
Nasi Putih Asam Pedas Johor
Ikan kembung + telur asin dan ulam mentimun/ peria + Sambal belacan
Asam Pedas Johor
Ayam + telur Asin dan ulaman mentimun / peria + sambal belacan
Asam Pedas Johor Daging Tetel + telur Asin dan ulaman mentimun / peria + sambal belacan

Nasi Ambeng
Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah
Nasi Putih Ayam Masak Kicap Berkentang , Sayur Kobis & Sambal Belacan
Nasi Putih & Pelbagai Lauk Pauk Vegan ( Vegetarian )
& pelbagai lagi menu2 tapau atas special request dari pelanggan pihak kami buatkan






Sky Chef Catering KL


Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign