CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 15 April 2015

Resepi Kulit Karipap Rangup Popular




Resepi Kulit Karipap Rangup

Bahan kulit karipap ( 80 biji )

900gm Tepung Gandum

100gm Tepung Ubi 

1/2 cawan minyak masak dipanaskan terlebih dahulu (  planta atau marjerin juga boleh gantikan minyak )

2 cawani air yang sudah dilarutkan dengan garam
  • Masukkan tepung ke dalam bekas untuk menguli.Masukkan minyak masak yang sudah dipanaskan ke dalam tepung gandum.Kacau  dengan spatula sementara minyak masih panas.Boleh gunakan tangan untuk menguli jika minyak sudah tidak panas.
  • Uli doh dengan masukkan sedikit demi sedikit air yang sudah dilarutkan dengan garam tadi.Teruskan menguli sehingga tepung sudah tidak melekit ditangan dan biarkan seketika, sebelum anda mencanainya menjadi kulit karipap.
  • Uli sebentar,bentukkan doh menjadi bebola tadi sebelum dicanai untuk dimasukkan inti.Anda boleh pilih,sama ada nak kelim sendiri atau guna acuan karipap.
  • Untuk mendapat Kulit karipap yang rangup semasa kita menguli,kita kena pastikan tidak terlebih menggunakan air.Minyak masak panas atau marjerin yang kita panaskan juga membantu dalam memastikan kulit karipap menjadi rangup.



Petua bagi memastikan karipap yang digoreng rangup ialah pastikan kita gunakan minyak yang banyak semasa menggoreng

Dan anda perlu tambahkan 1 senduk lelemak sayuran @ shortening ke dalam minyak masak.Ia bagi memastikan kerangupan karipap.

Goreng pada api yuang sederhana dan perlu dibalik balikkan. Selamat Mencuba!


Terima Kasih

Resepi Fishball : Bebola Ikan Dan Udang Sayuran



Bebola Ikan Dan Udang Sayuran @ fishball Prawn & Vegie

1 ekor isi ikan merah atau tilapia
100 gm isi Udang
½ sudu serbuk lada sulah
1 sudu besar TepungGandum
½ sudu besar tepung Ubi
Garam dan perasa jika perlu
Sedikit Hirisan daun bawang , Lobak merah dan kucai.

Cara membuat:

1.Dalam mangkuk, satukan ke semua bahan dan diuli sehingga menjadi doh, ia agak melekit , jangan tambah tepung kerana akan mengeraskan bebola ikan ni,  tips- tangan anda sapu dengan minyak masak terlebih dahulu, kemudian bentukkan bebola.


2.Dalam air mendidh , masukkan bebola sehingga masak. Siap untuk dihidang

p/s : juga boleh digoreng





Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik





Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign