CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 26 April 2017

Resepi Telur Pindang @ telur rebus berempah ( Masakan Johor )

Mesti korang pandai makan telur pindang ni kan..
Bie memang suke dengan telur pindang..
jadi tak salah lah kan kalau Bie sharing resepinye...
korang boleh lah mencube sendiri..
boleh dikecilkan resepinye..
ape pun resepi yang bie beri ni
pun dah kire kecik juge...

p/s-Jika anda mencari resepi- resepi lain sila refer ke blog chef obie yang utama - chefgunawanmalaysia.blogspot.com



Resepi Telur Pindang @ telur rebus berempah
( Masakan Johor )


Bahan

Telur Ayam atau itik 20 biji
Jintan Manis 1 sudu kecil
Biji Ketumbar 1 sudu besar
Cili Kering 10 batang
Bawang merah 8 ulas ( kulit bawang tidak dibuang-dicuci bersih )
Bawang putih 4 ulas ( kulit bawang tidak dibuang-dicuci bersih )
Serai 2 batang
Halia 2 inci
Lengkuas 2 inci
Daun Jambu Biawas ( muda ) segenggam atau seikat ( boleh beli dipasar borong )
Asam Jawa 2 sudu besar
Garam 3 sudu besar

sila kliklink dibawah :
RESEPI BUKU POPULAR

Cara Penyediaan :

1.Rebus terlebih dahulu telur .pastikan air biar mendidih dahulu barulah masukkan telur dan biarkan 3/4jam barulah diangkat dan disejukkan.

2.Bahan – bahan seperti jintan manis, biji ketumbar , cili kering, halia, bawang merah dan bawang putih ( berserta kulit sekali )dimasukkan ke dalam blender, kisar hingga kesemua bahan separuh halus.

3.Manakala daun jambu ditumbuk atau diramas sahaja.

4.Panaskan periuk dengan menjerang air separuh periuk terlebih dahulu,pastikan air melebihi paras telur yang ingin direbus.Masukkan kesemua bahan tadi juga perahan asam jawa, masukkan garam dan rebuslah sehingga 4 jam lamanya dengan api yang sederhana, setelah siap bolehlah diangkat.

Info daripada chef- sebelum diangkat telur keluar dari periuk-sebaiknya setelah matikan api biarlah telur itu dalam periuk 15 minit,kemudian barulah diangkat.
Telur pindang sinonim dengan majlis perkahwinan, kenduri, juga boleh dimakan begitu sahaja atau dijadikan sebagai lauk tambahan daan boleh juga untuk dijual.



Terima Kasih

Isnin, 24 April 2017

CARA BUAT TEPUNG KEK JENAMA SENDIRI


chef obie
Profesional Chef . Selebrity Chef . Food Consultant 



FILE + CD ROM 
CARA BUAT TEPUNG KEK JENAMA ANDA SENDIRI

RM1800 sahaja
Cara & Teknik Menghasilkan
Tepung -tepung Segera seperti :

Tepung Kek Coklat
Tepung Kek Brownies Kedut
Tepung Kek Coklat Moist
Tepung Kek 'Devil's Food '
Tepung Kek Naik Sendiri
Tepung Cookies Segera
Tepung Choclate Chips Cookies Segera
& Banyak lagi..


*Pengenalan kepada tepung-tepung dipasaran

Berminat :
Encik @ Cik @Tuan @ Puan boleh buat pembayaran penuh
Ke salah satu akaun pilihan

1.MAYBANK 151409098193
2.CIMB 7619121286
3.BSN 14005-41-00008021-7


Atas nama Muhamad Gunawan Jamil
Simpan resit - Bukti pembayaran.

whatsapp info pembayaran kpd pihak chef
0172260719

chef obie
MGJ Consultant Kuala Lumpur




Terima Kasih

Isra' Dan Mikraj juga tempahan katering untuk Masjid Umar Al Khattab Damansara Height

ISRA' DAN MIKRAJ 

Assalamualaikum dan Selamat memperingati Isra Mikraj Nabi Muhammad SAW*
Didoakan semoga kita semua..
● Dipanjangkan umur
● Dimurahkan rezeki
● Ditetapkan keimanan
● Dikurniakan pemikiran dan pertimbangan yang terbaik
● Kesihatan yang baik
● Berjaya di dunia & akhirat
● Sentiasa mendapat rahmat dariNya
Semoga semangat silaturrahim sesama kita akan berkekalan selamanya.
‎*اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم*
‎*آمــــــــــــــــــين يَا رَبَّ العَلَمِينٍ*
😍Semoga Mak chef diberi kesembuhan segera & sihat seperti sediakala , mak chef tidak sihat ketika ini dan berada di Hospital Banting.


Syukur Alhamdulillah kerana pihak katering chef obie 
selesai menyediakan Hidangan Katering " MENU MASAKAN SABAH " 
Di Masjid Umar Al Khattab Damansara Height.

Pada Hari Jumaat yang Lepas 21 hb April 2017

Disini pihak chef ada mengambil gambar secara candid - sepanjang program katering ini.


















Pihak chef berbesar hati & bersyukur kerana pihak Masjid Umar Al Khattab Sudi 
Menggunakan Perkhidmatan Katering Sky Chef Katering Kuala Lumpur 

Hubungi Pihak Chef untuk menempah Hidangan Katering Mahupun Hidangan Berbungkus 
Dengan Hidangan Dan menu-menu Yang Sedap Dan Menyelerakan

PIHAK KATERING CHEF OBIE KINI
Melebarkan Sayapnya ke Kuala Terengganu..

Anda Warga Kuala Terengganu & dungun boleh juga menempah hidangan katering chef obie , Bukan setakat area Kuala Lumpur Sahaja !

0172260719 chef obie

SKY CHEF KATERING KUALA LUMPUR
& KUALA TERENGGANU





Terima Kasih

Ahad, 16 April 2017

RESEPI NASI AYAM HAINAN UNTUK BERNIAGA

DAPATKAN : RESEPI NASI AYAM HAINAN UNTUK BERNIAGA didalam
ebook NASI AYAM HAINAN chef obie


Asas Membuat Nasi Ayam Hainan Untuk Berniaga


Stok / Sup Ayam Hainan xxxx..


Sos Halia Haian
Sos Kicap Hainan
Sos Cili Hainan


Taugeh Celur Hainan



Hanya RM40 seunit

Cara Pembelian :

Sila Buat Pembayaran PENUH ke akaun pilihan anda 

1. MAYBANK 151409098193
2.CIMB 7619121286
3.BSN 14005-41-00008021-7

Atas Nama MUHAMAD GUNAWAN BIN JAMIL

whatsapp / sms info pembayaran @ pembelian SEBAGAI BUKTI 

ke 

0172260719 

( chef obie & sweetMEDIA )

PENULIS : chef obie & sweetMEDIA
chef profesional / perunding gastronomi / penulis buku masakan - cupcake 3D pertama di Malaysia


Terima Kasih

Khamis, 13 April 2017

KELAS MASAKAN CHAR KUEY TEOW UNTUK PERNIAGAAN

Kelas Masakan Untuk Berniaga 2017 : Char Kuey Teow CKT & Kuey Teow Goreng KTG





"Hands On Cooking Class"
Char Kuey Teow CKT & Kuey Teow Goreng KTG

Step by step

Intipati Kelas :

1.Membuat Sos Asas CKT.
2.Penyediaan Asas- Miss En Place CKT & KTG
3.Penyukatan & Standard CKT & KTG
4.Penyimpanan.
5.Penggunaan Standard Resepi.
6.Kos & Cadangan Harga Jualan

* Sijil Kehadiran

Yuran Hanya RM550
Yuran Asal RM650.00
* Kelas Nasi Berniaga CHAR KUEY TEOW & KUEY TEOW GORENG

Pilihan Tarikh & Hari oleh Bakal Pelajar
Hari : Isnin hingga Khamis , Sabtu atau Ahad ( Jumaat & Public Holiday Kelas Tiada )



Berminat :

Encik @ Cik @Tuan @ Puan boleh bank in Deposit RM450
Ke salah satu akaun pilihan

1.MAYBANK 151409098193

2.CIMB 7619121286

3.BSN 14005-41-00008021-7

Atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Simpan resit - Bukti pembayaran.

whatsapp info pembayaran kpd pihak chef

0172260719

*sila pilih hari yg sesuai.

Baki yuran perlu diselesaikan pd hari kejadian

Lokasi : Merdeka Villa,
Jalan Merdeka ,
Bandar Baru Ampang

Landmark- Spectrum mall

Terima Kasih

Selasa, 11 April 2017

KATERING DI DUNGUN & KUALA TERENGGANU : SKY CHEF KATERING KUALA LUMPUR Cawangan Dungun

SELERA SKY CHEF KUALA LUMPUR
Cawangan DUNGUN

Salam Manis Salam Sejahtera ,
Terima kasih kerana memberi laluan kepada pihak kami mewar-warkan "Menu Pengenalan " Sempena Pembukaan Cawangan Baru SKY CHEF KATERING KUALA LUMPUR di Dungun Dan Kuala Terengganu.

Orang-orang ganu kini anda boleh menikmati hidangan aunthentik daripada pakar tukang masak kami.

Kami berpengalaman menyediakan perkhidmatan katering untuk pelbagai jenis majlis pada sekala kecil hingga mega

( meeting , office functions ,open house , kenduri , majlis perkahwinan , pertunangan , birthday party & sebagainya )

50 pax ,100 pax , 200 pax , 300 pax , 500pax , 1000 pax ke atas

Pihak  Sky Chef Katering KL Memberi perkhidamatan katering untuk area Kuala Lumpur , Selangor , Dungun & Kuala Terengganu .
Disediakan oleh tukang masak-tukang masak berpengalaman bagi memastikan kualiti hidangan yang terbaik untuk setiap pelanggan.

Lokasi : Dungun & Kuala Terengganu
Terengganu Darul Iman 


 PENGENALAN KAMI DI DUNGUN DAN KUALA TERENGGANU

Kami juga sedia menerima tempahan berbungkus & Buffet




MENU PENGENALAN :

SARAPAN PAGI 

1- RM12.00 perpax
Nasi Dagang Ganu
    Gulai Ikan Tongkol
    Jelatah Mentah

2.RM6.00perpax
 Bihun Goreng Tomyan 
 Telur Mata Kerbau 
Sambal Bawang

3- RM10.00perpax
Nasi Lemak Mewangi
    Sambal bilis @ sambal 
    Ikan tongkol
    Telur mata kerbau

4- RM10.00perpax
Nasi Minyak Bukit Serene
    Ayam masak merah /  
    Ayam gulai 
    Jelatah Mentah
    Sambal belacan

5- RM7.00perpax
Nasi Goreng Minang 
    Ayam Goreng Crispy 
Sambal Bawang

 MAKAN TENGAH HARI
1- RM12.00
Nasi Putih Mewangi 
    Asam Pedas Tetel Melaka
    Ayam Goreng Kunyit
    Ulam Ulaman
    Sambal belacan

2- RM10.00
Nasi Putih Mewangi 
                              Ayam Masak Lemak Cili Api                            
    Ulam Ulaman
    Sambal belacan
    Telur Asin

3-RM10.00
   Nasi Daging Utara
     Dalca  Sayur Mahameru
     Air Asam

4-RM10.00
 Nasi Putih Mewangi
    Kari Ayam Pencen
    Ikan masin 
    Ulam 
    Sambal belacan

5 - RM12.00
     Nasi Basmathi / Cream Pusa 
     Ayam Kapitan
     Jelatah pedas nenas
*FREE Minuman sejuk - Air Sirap Selasih Pandan

MAKAN MALAM

1 - RM10.00
 Soto Ayam , Bergedil 
with condiments

2 - RM10.00
Lontong Johor
with condiments

3 - RM10.00
 Nasi Lemak Pandan
Ayam Goreng berempah
with condiments

4 -  RM10.00
Nasi Goreng Yong Chow 
Ayam Goreng Ala KFC
Mentimun

5 -RM10.00
 Mee Sup Ayam , Bergedil 
with condiments

*FREE Minuman sejuk - Air Sirap Selasih Pandan


Hubungi Kami :

0172260719 Chef Obie
0108795331 Pn Ash Wardah 







Terima Kasih

Isnin, 3 April 2017

ebook masakan : Ayam Golek VS Ayam Panggang

ebook Masakan : AYAM GOLEK VS AYAM PANGGANG 


Buah tangan daripada penulis ebook popular chef obie kini berada dipasaran.
ebook asal berjudul RESEPI AYAM GOLEK POPULAR kini telah diupgradekan menjadi ebook AYAM GOLEK VS AYAM PANGGANG .

Dengan info resepi yang santai dan kemas , serta EXTRA RESEPI POPULAR
Seperti :

1. Ayam Panggang Peri Peri 

2.Kepak Ayam Madu 

3.Ayam Madu Merah Sabah 

4.Sos Pedas Bawang Putih & XXX......

Dapatkan SEKARANG !

JANGAN TERLEPAS PELUANG

HARGA TERKINI HANYA 

RM40.00 sahaja


HANYA RM40 sahaja untuk seunit


YA ! RM40.00 Sahaja

HARGA BERBALOI BALOI 
Anda TIDAK Perlu Hadiri ke KELAS-KELAS MASAKAN 
mahupun ke KELAS BAKING atau ke BENGKEL MASAKAN yang jauh dari lokasi anda !

Kini ebook akan mula dijual kepada pelanggan-pelanggan terawal 
sebagai TANDA TERIMA KASIH

DAPATKAN SEGERA !
AYAM GOLEK VS AYAM PANGGANG




Jom miliki sekarang sebagai koleksi ebook anda..yang boleh anda rujuk dimana-mana sahaja sama ada melalui hp anda , laptop , komputer dan tv 







Hanya RM40 sahaja




CARA PEMBELIAN EBOOK :



SILA BUAT PEMBAYARAN Ke salah satu akaun pilihan

1.MAYBANK 151409098193

2.CIMB 7619121286

3.BSN 14005-41-00008021-7

Atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Simpan resit - Bukti pembayaran.

whatsapp info pembelian kpd pihak chef



0172260719

Anda juga boleh memiliki 24 ebook popular pelbagai judul dan tajuk dengan klik pada link dibawah ini !





( chef obie & sweetMEDIA )
PENULIS : chef obie & sweetMEDIA
chef profesional / perunding gastronomi / penulis buku masakan - cupcake 3D pertama di Malaysia









Terima Kasih

Ahad, 2 April 2017

PERUNDING PERNIAGAAN MAKANAN @ BUSSINES FOOOD CONSULTANT : Kami Menyelesaikan Masalah Perniagaan Berasaskan Makanan Milik Anda !

PERUNDING PERNIAGAAN MAKANAN @ BUSSINES FOOD CONSULTANT





KAMI MENYELESAIKAN MASALAH PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN MILIK ANDA 

Anda mempunyai " Perniagaan Berasaskan Makanan " seperti :

1- Restauran atau Cafe atau Kopitiam ?

2- Kedai makan atau gerai makan ?

3- Food Court ?

4- Kantin Sekolah ? Kilang ? 

5- Foodtruck?

6- Roda Tiga bermotor ?

7- Berniaga Pasar Malam ?

8- Production Makanan Kilang ?

9- Production Central Kitchen ?

10- Katering ?

11- Lunch Box ?

Anda sayang sangat dengan perniagaan anda , dengan perniagaan anda yang ada itu  juga lah yang memberi pendapatan untuk anda dan keluarga. betul kan ? 

Tetapi pendapatan anda tidak seperti yang anda harapkan , 

Mungkin masalah daripada kosting , bahan mentah , masalah pekerja ( tidak mengikut S.O.P . tiada intergriti dan tidak amanah ), masalah pengurusan yang tidak cekap , kos lebih tinggi dari jualan , Tiada standard resepi dan menu tidak serta tidak mampu menarik pelanggan dan banyak lagi.

Anda Dalam Situasi Yang Mana ?

Jangan Kedekut Untuk Perniagaan anda Sendiri 

Jangan Kondem Perniagaan Anda Sendiri 

Jangan Khianati Perniagaan Anda Sendiri 

Jangan Takut Untuk Keluarkan Modal Untuk Perniagaan


Jangan Susah Hati !

InshaAllah ,  Tidak Kira Perniagaan Anda Berada Di Luar Kuala Lumpur sekalipun , Chef Obie & Team Sedia Memberi Perkhidmatan Profesional Kami Bagi Membantu Mencari Penyelesaian Masalah Perniagaan Anda Dan Memajukan 

Anda DIGALAKKAN HUBUNGI DAHULU SECARA PERSONAL DENGAN CHEF OBIE DITALIAN 0172260719 
Bagi memudahkan lagi pihak kami , membantu menyelesaikan masalah anda!
MASALAH dalam perniagaan TIDAK SAMA isunya , mungkin KECIL , SEDERHANA ,ATAU BESAR. 

Yuran BERBEZA dan MUNASABAH !

Pihak Kami Chef Obie - 

Menyediakan PAKEJ - PAKEJ YANG SESUAI MENGIKUT JENIS PERNIAGAAN ANDA.

1.PAKEJ CONSULTATION RESTAURAN @ CAFE @ KOPITIAM
RMXXXX / RMXXXXXX 

2.PAKEJ CONSULTATION KEDAI MAKAN @ GERAI MAKAN
RMXXX / RMXXXX

3.PAKEJ CONSULTAION FOOD COURT
RMXXXX / RMXXXXX

4.PAKEJ CONSULTATION KANTIN SEKOLAH @ KILANG
RMXXX / RMXXXXX

5.PAKEJ CONSULTATION FOODTRUCK
RMXXX / RMXXXXX

6.PAKEJ CONSULTATION RODA TIGA BERMOTOR
RMXXX / RMXXXX

7.PAKEJ CONSULTATION PASAR MALAM 
RMXXX / RMXXXX

8.PAKEJ CONSULTATION PRODUCTION MAKANAN KILANG
RMXXXX / RMXXXXX

9.PAKEJ CONSULTATION CENTRAL KITCHEN
RMXXXX / RMXXXXX

10.PAKEJ CONSULTATION KATERING
RMXXX / RMXXXX

11.PAKEJ CONSULTATION LUCH BOX
RMXXX / RMXXXX

Pihak kami merupakan PROFESIONAL DALAM FOOD INDUSTRY COSULTATION .

Jangan Segan Untuk Hubungi Kami 
di Talian Hot 

0172260719 ( chef obie )

Profesional Chef . Selebriti Chef . Perunding Jual beli Hotel & Resort.
MGJ CONSULTANT KUALA LUMPUR
MERDEKA VILLA , AMPANG , SELANGOR.

Boleh rujuk latarbelakang owner- chef obie 
di blogger *

PLEASE FOLLOW

IG : chef_obie_official 
FB : Chefobie Untold
Page FB : smallplate by chef obie
website : http://chefgunawanmalaysia.blogspot.my
http://chefobie.blogspot.my
http://sajianlazat.blogspot.my

http://chefbiskut.blogspot.my











Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign