CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY
AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI. DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.
MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN
MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA
Kata-kata Si Tukang Cuci Kini Tukang Masak Profesional " Tidak Melihat Ke Bulan Tidak Juga Melihat Ke Arah Bintang-bintang Bersinar Hanya Mendongak Seketika Melihat Ke Langit... Syukur Atas Kurniaan Dan Pinjaman NYA Walau Hanya Seketika Selagi Bernafas DiMuka Bumi Ini... Hambamu Ini Yang Menagih Rahmat Kemakmuran Rezeki , Kesihatan ,Keberkatan & Kesejahteraan " Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & batin Chef Obie MGJ CONSULTANT KUALA LUMPUR SELERA SKY CHEF KATERING KUALA LUMPUR whatsapp: 0172260719 email : gunawan.jamil@gmail.com website: chefgunawanmalaysia.blogspot.com IG: chef_obie_official FB:chefobie untold Page:smallplate by chef obie
Inginkan menu menarik untuk open house hari araya rumah anda?
cuba salah satu menu yang wajib ada..kalau open house hari raya namanya..janganlah bee hoon goreng aje..laksa penang aje..wajib ada kuah kacang dengan nasi impit atau ketupat !
bie kongsikan resepi kuah kacang sedap dibawah ini...
cuba jangan tak mencuba
RESEPI KUAH KACANG SEDAP KE BINTANG ! Bahan -
1kg kacang tanah 1 sudu besar Serbuk kunyit
1 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas ( ketuk )
3 senduk gula pasir
1 senduk Gula merah atau gula melaka
1 cawan air asam jawa
1 cawan cili kering atau giling ( blender )
10 ulas bawang kecil ( shallot- blender )
1 inci belacan
100 gm Udang Kering
5 biji bawang merah ( blender )
1 inci Kunyit Hidup ( bleender )atau 1 sudu besar serbuk Kunyit
1 1/2 liter Air Rebusan Ayam atau air kosong
2 sudu besar Kicap pekat Manis
3 senduk minyak masak
garam secukup rasa.
Cara Penyediaannya :
1.Goreng kacang dengan sedikit minyak hingga kuning angkat toskan juga boleh gunakan cara sangai (goreng tanpa minyak).
2.Tumis cili giling, baw.merah ,shallot dan belacan hingga naik bau,kemudian masukkan
Serai, serbuk kunyit , lengkuas juga halia .lebih kurang 2 minit menumis matikan api.
3.Panaskan air rebusan ayam1 1/2 liter, kemudian masukkan kacang tanah yang telah ditumbuk atau diblender . Apabila mendidih masukkan Air asam jawa, pastikan sederhana kecil, masak secara tradisional akan lebih sedap bila menggunakan api sederhana kecil dan masa yang agak lame juge...heeee
4.Masukkan Bahan yang ditumis tadi, kemudian masukkan udang kering, gula merah ,kicap pekat manis dan garam, kacau perlahan hingga pecah minyak. Siap.. anda boleh tambah sedikit air jika tidak berapa suke kuah kacang yang agak pekat... obie suke kuah kacang yang pekat marvellous tau!! makan bersama nasi impit atau ketupat !
Salam Lebaran & Maaf Zahir & Batin Terima kasih kerana memberi laluan kepada pihak kami mewar-warkan Promosi Untuk Tempahan Katering Open House hari Raya Aidilfitri Kami berpengalaman menyediakan perkhidmatan katering untuk pelbagai jenis majlis pada sekala kecil hingga mega
( meeting , office functions ,open house , kenduri , majlis perkahwinan , pertunangan , birthday party & sebagainya )
50 pax ,100 pax , 200 pax , 300 pax , 500pax , 1000 pax ke atas
Pihak Selera Sky Chef Memberi perkhidamatan katering untuk area Kuala Lumpur dan Selangor.
Disediakan oleh tukang masak-tukang masak berpengalaman bagi memastikan kualiti hidangan yang terbaik untuk setiap pelanggan. Lokasi : Ampang & Cheras Kuala Lumpur
BUFFET KATERING RAMADHAN DAN OPEN HOUSE HARI RAYA
Menawarkan Pakej katering Untuk Bulan Ramdhan Yang penuh Barakah ini.
Pihak Kami menerima tempahan untuk area Kuala Lumpur ( lembah klang Valley )
Membuat Katering Untuk Majilis-Majlis Berbuka Puasa Untuk Syarikat , Badan-Badan Korporat ( berbuka puasa bersama Anak Yatim dan Rumah Orang Tua , Persendirian dan sebagainya.
Manu-menu Masakan Kampung Nusantara menjadi pilihan kami sepanjang Bulan Ramadhan dan Hari Raya Open House,
Pakej Menarik Bermula :
RM 15 perpax sehingga RM50 perpax
* Tertakluk pada syarat minimum tempahan
Sila Buat Tempahan awal untuk mengelakkan sebrang kesulitan.
Anda juga boleh mencadangkan menu favourite kepada pihak kami.
Kepuasan Anda Matlamat Kami- di Sky Chef Katering Kuala Lumpur
Ampang Cheras
Menu Paling Budget untuk Open House Hari Raya Kali Ini Ialah RM15 perpax- Simple & Puas Hati!
Pilihan Menu Open House Seperti Dibawah ini :
Menu Open House 1
( paling popular 2015 & 2016 )
Nasi Impit
Kuah Kacang Vegiterian Marbeles
Sayur Lemak Masak Lodeh Vegiterian
+ Telur Rebus
Sambal Tumis Ikan Bilis Marbeles + Sambal Tumis Ikan Bilis Petai
Air Sirap Selasih
Menu Open House 2
Nasi Impit
Sup Soto Ayam + Condiment
( Daun Bawang, Bawang Goreng , Hirisan Daging Ayam ,Soo Hoon Goreng Dan Sambal Kicap )
Bergedil Kentang
Kuah Kacang Vegiterian Marbeles
Air Sirap Selasih
Menu Open House 3
Nasi Impit
Laksa Johor + Condiment
( Hirisan Timun , Kacang buncis , Daun Kesom , Hirisan Cili Merah Dan Sambal Belacan Kering untuk laksa johor )
Kuah Kacang Vegiterian Marbeles
Air Sirap + Oren Sunquick
Menu Open House 4
Nasi Impit
Mee Rebus + Condiment
( Telur Rebus , Bawang Goreng, Daun Bawang , Hirisan Cili Merah & Hijau )
Kuah Kacang Vegiterian Marbeles
Air Sirap Selasih
Menu Open House 5
Nasi Impit
Sayur Masak Lodeh
Kuah Kacang Vegiterian Marbeles
Ayam Masak Merah atau Ayam masak Hijau atau Rendang Ayam Minang atau Ayam Masak Kalio
Air Sirap Selasih
Hubungi Segera Untuk mendapatkan perkhidmatan katering kami-
Seluruh Lembah Klang- Kuala Lumpur , Ampang & Putrajaya
Kepada anda yang telah menggunakan perkhidmatan Katering Open House kami- sama ada syarikat korporat , jabatan kerajaaan dan Persendirian- Terima kasih semoga perkhidmatan kami memuaskan hati anda semua.
Hubungi :
Chef Obie 017 2260719 whatsapp
email : gunawan.jamil@gmail.com
Chef Obie @ Muhamad Gunawan Bin Haji Jamil MGJ Consultancy & Services( 002098284-T ) Selera Sky Chef Katering
masih mencari-cari menu tambahan untuk menu open house hari raya kali ini ?
Bie cadangkan cubalah selitkan menu Daging Masak Hitam Manis pula... biasakan menu Rendang Daging atau Rendang Tok...kite cuba masak kicap sempoi ni...
Cuba Janagan Tak mencuba
RESEPI DAGING MASAK HITAM MANIS
Bahan-bahan (10-12 orang)
1kg daging lembu
16 biji bawang merah – dikisar
3 ulas bawang putih – dikisar
11/2 inci halia – dikisar
5 sudu besar cili kisar
Sedikit kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga
10 sudu besar kicap manis
4 sudu besar kicap masin 2 Sudu Sos Tomato 2 Sudu Sos Cili
Selamat Hari Raya Aidilfitri , pasti diklanagan surirumah yang tengah sibuk merancang menu0menu untuk open house hari raya untuk tahun ini.. Apa kata kite selitkan satu menu yang command ..walaupun command ia tergolong dalam kelasnya yang tersendiri..iaitu LONTONG ! bie kongsikan hari ini Resepi Lontong Johor..dah beberapa kali juge bie kongsikan..tapi ia tetap istimewa ! Cuba jangan tak mencuba..
RESEPI LONTONG JOHOR
Bahan 100g Sengkuang
1/2 biji kobis
1 biji lobak merah
1 biji terung
10 btg kacang panjang atau buncis
1 keping tempe ( saya guna yng packing dalam plastik ) – dipotong dan di goreng sebentar.
4 biji kentang ( kopek dan dipotong kecil )optional, jika tiada pun tak mengape
1 paket soo hoon
1 paket tauhu kering 1 keping Tempe dipotong / dihiris saiz kecil ( boleh digoreng jika suka )
150 g udang basah
2 biji kelapa parut ( ambil 2 mangkuk besar santan, santan cair dan santan pekat )