CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Jumaat, 5 Ogos 2016

Friday Positive Qoutes by chef obie

Friday Positive Qoutes :

Positive in everywhere " SELFIE BETTER THAN SELFISH"

Jangan kecam chef , semoga hari anda dipenuhi dengan warna warni 
kegembiraan , sesukar mana masalah anda , anda hadapi dengan santai dan tenang okay !
Sayang Anda... 

Jangan lupa Follow IG : chef_obie_official
FB :chefobie untold
Whatsapp Group Masakan Chef Obie : 0172260719 
( minta izin dulu yea..whatsapp chef segera 
untuk join group masakan chef obie..digalakan yangg amateur..yang x reti dan baru berjinak-jinak dengan masakan..maklumlah ada yang bakal jdi isteri dan surirumah...chef suka..) 











Terima Kasih

Resepi Kek Coklat Komersil Mudah Dan Sedap oleh selebriti chef obie

Assalammualaium wbt,
Salam Jumaat kepada muslimin dan muslimat 
dan Salam sejahtera .
Terima kasih kerana melayari blog chef obie, 
chef hari ini nak kongsikkan  satu resepi kek coklat 
yang telah menjadi pilihan
Majalah SAJI 2014 Tema Kek Dan Pastri



Iaitu Kek Coklat Komersil yang diberi nama 

FAUZEE TORTE DAN GANACHE'



Langkah demi langkah untukk anda ikuti bagi memudahkan 
anda membuat ek ini. Selamat Mencuba


1.Pukul mentega bersama gula kastor & gula perang, secubit garam dan essen vanilla sehingga separa kembang.


2.Masukkan Telur sebiji demi sebiji dan terus pukul sehingga sebati dan adunan menjadi ringan dan lembut.



3.Masukkan tepung , serbuk penaik dan serbuk badam ( telah ditapis dahulu ) ke dalam adunan ,kacau sebati.


4.Bahagikan kepada 2 adunan.


5.Bahagian pertama- masukkan serbuk koko yg telah dicampur 3/4 cawan krim masakan * jika anda tiada krim masakan boleh digantikan dengan susu atau air panas. Ke dalam adunan dan kacau lagi hingga sebati.



6.Bahagian pertama dan ke dua dimasukkan ke dalam plastik piping berasingan.Paipkan berselang seli ke dalam acuan chiffon sehingga selesai.


Bakar Pada Suhu 180' selama 35 minit.

















Terima Kasih

Please Contact Celebrity Chef Obie



Celebrity Chef Obie 
also as Profesional Chef , Consultant , Trainer & Product Ambassador
As A Founder MGJ Consultant Kuala Lumpur

#MGJconsultant
Since 2010 untill - current
MGJ Consultant Kuala Lumpur



Providing- Consultation that include theory and practical for Government and Corporate Private Sector ,GLC Company , Bussines Owner , Institute of Higher Learning( Private And Government ) and Housewife.
-Food Bizz /Gastronomy/Food Engineering

-TV Cooking Show & Radio Program
-Motivator In Food Industry


#chefobie
#pastrychef
#executivechef
#souschef
#smallplate



0172260719

gunawan.jamil@gmail.com
malaysiapropertiespure@gmail.com

website: chefgunawanmalaysia.blogspot.com
              malaysiapropertiespure.blogspot.com



SENARAI TERBARU KELAS MASAKAN DAN BAKING POPULAR CHEF OBIE

 "Kelas Persendirian Hands On
Tunjuk Ajar Daripada Chef Profesional 
Pemahaman Yang Mudah 
Pelajar diberi buku Standard Resepi dan Cara Menggunakannya
Soalan Sentiasa Terbuka
Selepas Kelas Pelajar Boleh lagi Merujuk kepada tenaga pengajar
Kelas diadakan secara Santai "


***Kelas Western Food ( Bussines ) Yuran RM1500 ( Harga Promosi )
Harga Biasa RM2200

-Chicken Chop 3 jenis 
Breaded / Grill / Fried
Lamb Chop
Beefsteak
Fish And Chips
Western Stock
Buat Tepung KFC 
Base Water Marinated
Coleslaw
Mash Potato & Gravy
Black Pepper Sauce
Mushroom Sauce
Tartar Sauce
Spaghetti- Aglio alio Mussel atau Wild Mush Room Soup

Kelas Nasi Ayam Hainan & BBQ ( Bussines ) Yuran RM750

Kelas Persedian Sos & Stok Yong Tau Foo ( Bussines ) Yuran RM450

Kelas Aneka Lauk Pauk Pilihan 1 ( Bussines / Surirumah ) RM450

-Kambing Masak Kuzi atau Kari Kambing 
-Ayam Masak Buryani atau Ayam Masak Merah
-Pajeri Nanas Pengantin atau Acar Jelaataah Mentah Pengantin

Kelas Aneka Lauk Pauk Pilihan 2 ( Bussines / Surirumah ) RM450

-Rendang Tok ( daging ) atau Sup Daging Utara
-Ayam Masak Tomato atau Ayam Masak Kalio 
Fried Butter Prawn atau Udang Masak Mentega Basah

Kelas Aneka Lauk Pauk 3 ( Bussines / Surirumah ) RM450

Ketam Masak Kam Heong atau Ketam Masak Telur Asin
-Kerabu Taugeh dan Kerang atau Sayur Kailan Ikan Masin
Ikan Siakap Kukus Asam Boi atau Ikan Siakap Kukus Chinese Style

Kelas Aneka Lauk Pauk 4 ( Bussines / Surirumah ) RM450

-Ikan Kembung Masak 3 Rasa atau Ikan Kembung Masak Masam Manis
-Udang Goreng Tepung atau Udang Masak Sambal Petai
-Ayam Goreng Kunyit atau Fried Chicken Wings Thai Style 

Kelas Aneka Lauk Pauk 5 ( Bussines / Persendirian ) RM450

- Asam Pedas Ikan Pari Johor atau Asam Pedas Tetel Melaka
-Ikan Masin Masak Lemak Cili Api Nanas atau Pucuk Ubi Masak lemak Cili Api
-Sup Tulang Merah Singapura atau Sup Tulang Mamak

Kelas Aneka Mee 1 ( Bussines / Surirumah ) RM450

Mee Rebus Johor with condiments atau Mee Bandung Muar

Kelas Aneka Mee 2 ( Bussines / Surirumah ) RM450

Bee Hoon Soto with Condiments atau Bee Hoon Sup Utara

Kelas Aneka Mee 3 ( Bussines / Surirumah ) RM450

Laksa Penang with condiment atau Laksa Johor with condiments

Kelas Aneka Mee 4 ( Bussines / Surirumah ) RM550

Laksa Sarawak with Condiments

***Kelas Arab - Nasi Mandy ( Bussines / Surirumah ) RM550


Kelas Arab - Nasi Bukhara ( Bussines / Surirumah ) RM550



Kelas Arab - Nasi Kabul Afganistan ( Bussines / Surirumah ) RM550

Kelas Kuih Chakoi ( Bussines / Suri rumah ) RM450

Kelas Mee Bandung Muar & Asam Pedas Muar ( Bussines ) RM550

Kelas Char Kuey Teow & Kuey Teow Goreng ( Bussines ) RM550

Kelas Nasi Ayam Penyet ( Bussines / Surirumah) RM550

Kelas Aneka Tom Yam ( Bussines / Surirumah ) RM450



Kelas Aneka Puding Hotel ( Bussines ) RM450

Kelas Chilled Cheesecake ( Bussines ) RM550

-Manggo Cheesecake atau Oreo Nutella Cheesecake
- Decoration Brandy Snap atau Tuille
- Coklat Deco untuk kek

Kelas Aneka Brownies ( Bussines ) RM550

Kelas Deko Kek ( Korea Flower / Butterwreath floral ) RM750

Kelas Aneka Muffin ( Bussines / Surirumah ) RM550

Kelas Aneka Cupcake ( Bussines / Surirumah ) RM550

Kelas Deko Kek Fondant & Gumpaste ( Bussines / Surirumah ) RM550

Kelas Deko Kek Fondant ( Bussines / Surirumah ) -Birthday Theme RM550



Kelas Aneka Coklat ( Bussines / Surirumah ) RM550

Kelas Deko Kek Coklat - Coklat 3D ( Bussines / Surirumah ) RM750




Gambar-gambar terbaru daripada PELAJAR-PELAJAR KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN CHEF OBIE, 















KELAS-KELAS KENDALIAN CHEF OBIE INI 
DIADAKAN DI :

LOKASI - Merdeka Villa , Bandar Baru Ampang,
Selangor . Kuala Lumpur

Hari Dan Tarikh : Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad
( Jumaat Tiada Kelas Dan Cuti Public Holiday )
* Para pelajar perlu memilih sendiri hari dan tarikh untuk kelas masakan atau baking diadakan



Untuk Tempahan Kelas dan Pembayaran Yuran atau Fee :

Anda Wajib Menjelaskan Yuran
Ke salah satu akaun


i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 

Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke 

01722620719

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 

0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call



Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign