CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY
AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI. DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.
MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN
MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA
salam sejahtera di pagi hari jumaat yang serba mendamaikan ni...
harap anda semua juga rase yang sama seperti chef obie...
sebelum terlambat..chef juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada
anda semua yang mengucapkan selamat hari lahir kepada chef obie hari ini dan semalam..
sama ada melalui whatsapp , facebook mahupu telegram. Semoga kalian semua sentiasa diberkati Allah swt. Amin..
Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com
whatsapp : 0172260719
Jadi sebagai menghargai anda.. chef kongsikan resepi best! iaitu manisan french...
MACAROONS
RESEPI MACAROONS MUDAH & CANTIK CHEF OBIE
Bahan
4 biji (160g) telur putih ( perlu di age dahulu )
120g gula kastor
160g serbuk badam
230g gula aising
esen vanilla
Inti:ganache,coklat ganache ,peanut buuter ,kiwi fruit filling,blueberry fruit filling dan mpelbagai jenis filling yang anda suka boleh digunakan
Cara Membuat:
Tapis bersama serbuk badam dengan gula aising.
Kemudian pukul putih telur dengan gula kastor sehingga kembang dan tidak jatuh apabila bowl diterbalikkan ( sehingga boleh bertanduk )
Masukkan esen vanilla ,pukul sebentar. kemudian masukkan sikit demi sedikit bahan yang diayak tadi ke dalam telur putih.Kacau perlahan- lahan .Masukkan pewarna dan guna teknik kaup balik hingga sebati.
Masukkan adunan yang dah siap ni ke dalam piping bag yg telah diletak nozel bernombor 10 berupa bulat kosong sahaja, paipkan adunan sebesar duit 20sen / 50sen ke atas dulang yang di alas dengan baking paper.
Anda boleh lukis terlebih dahulu berpandukan duit syiling 20 sen / 50 sen atas kertas parchment .
Jarakkan setiap satu lebih kurang 4 cm
Pecahkan gelembung udara yang terbentuk di permukaan macarons ( boleh guna jarum peniti atau toothpick )-untuk mengelakkan permukaan macarons berlubang dan tidak cantik bila dibakar.
Ketuk-ketuk bahagian bawah tray utk meratakan adunan.
Biarkan macarons kering atau tidak melekat apabila disentuh dengan jari sebelum dibakar.
Lebih kurang 40minit sebelum dibakar.
Bakar dalam oven pada suhu 140-150'c selama 15 minit-18 minit.Sejukkan sebelum anda paipkan inti. Selamat mencuba resepi macaroons chef obie...chef sharingkan resepi istimewa ini untuk anda yang tercari-cari resepi macaroons.... dan selamat melayan - Elizabeth Tan kock knock dan lirik
Bulan bintang kau janjikan Tidak aku teruja Cakap memang mudah Semuanya mampu
Kata manis kau beri Kuterpikat belum tentu Cakap memang murah Oh! Kau pun tahu
Kiranya kau benar mahu Kiranya kau benar mahuku One two kusayang kamu Jangan sakiti aku