CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 20 Januari 2015

Info Kuih Dan Manisan Korea Popular Dan Good Doctor Korea Drama


Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719

Assalammualaikum wbt,
Hari ni chef obie nak sharing sedikit info mengenai...manisan dari negara korea...mmm kredit juga kepada yang sudi beri pic kuih korea ni...
senang kata kuih tradisonal orang korea..biase kite tahu masakan bulgogi dan sayur jeruk kimchi.Apapun kita cuba layan dulu pi-pic kuih tradisi mereka ni dulu.. Insyaallah akan chef obie sharingkan pula resepinya pula..coming soon. 
yakgwa korean dessert
1. Yakgwa – 
Yakgwa adalah hidangan tradisional Korea. Ini pada awalnya dianggap sebagai pencuci mulut tetapi sebenarnya lebih kepada gula-gula manis.  Yakgwa dibuat daripada madu, minyak bijan, dan tepung gandum.
songpyeon korean dessert
2. Songpyeon -
 Songpyeon adalah makanan tradisional Korea yang diperbuat daripada beras pulut. Songpyeon berberbentuk separuh bulan mengandungi pelbagai jenis inti manis atau semi-manis seperti biji bijan, madu, pes kacang merah, dan pes berangan.
injeolmi korean dessert
3. Injeolmi -
 Injeolmi merupakan salah satu Korean rice cake berbentuk kecil dan menariknya luar ditutupi dengan serbuk kacang kering.
yugwa korean dessert
4. Yugwa - atau Yumilgwa
 Yugwa atau yumilgwa lebih kepada gula-gula tradisional Korea, dibuat dengan cara menggoreng campuran tepung gandum dan madu, dan luaran disaluti sesame seed. 
boong uh bbang korean dessert
5. Boong uh Bbang – Boong Uh Bbang ataupun lebih dikenali goldfish bread, hanya kacang merah disumbat ke dalam roti seperti ikan emas. Ini adalah pencuci mulut kegemaran warga Korea dijual di jalanan terutama ketika cuaca sejuk.
patbingsoo korean dessert
6. Patbingsoo - 
Patbingsoo seperti snow-like dessert. Original idea bagi bingsoo hanyalah ais yang dikisar, kacang merah dan juga soft rice cake. Tetapi kini, bingsoo banyak diubah suai lebih variasi seperti meletakkan buah-buah, ais krim, coconut jelly, cereal dan macam-macam. Ia seakan kuih tradisi jepun iaitu Mochi!
gyeongju bbang
7. Gyeongju Bbang - 
Ataupun dipanggil gyeongju bread ialah kuih yang berbentuk seperti moon cake dan diisi dengan pes kacang merah. 
hoppang korean dessert
8. Hoppang -
 Bentuknya seperti kuih pau. Diperbuat daripada tepung beras dan diisi dengan pes kacang merah, daging, keju, sayur-sayuran, pes sweet potato. 
hotteok korean dessert
9. Hotteok - 
Adunan untuk hotteok diperbuat daripada tepung gandum, air, susu, gula dan ragi. Adunan diisi dengan gula merah, madu, kacang cincang dan juga kayu manis. 
sikhye korean dessert
10. Sikhye - 
Sikhye merupakan minuman tradisi Korea. Sikhye merupakan minuman manis yang diperbuat daripada nasi yang dimasak dan barley powder, dihidangkan sebagai pencuci mulut. Ianya mengandungi beberapa butir nasi dan kepingan pine nut. 






Kalau nak tau..chef dessert korea yang disukai ialah.. yugwa...atau dikenali juga Yumilgwa
Insyaallah coming soon akan chef kongsikan resepinya yea... jom layan drama korea yang tengah popular kt tv... Good Doctor..... kisah seorang pesakit Autistsme ingin menjadi seorang doktor... pelbagai kisah suka duka... ni chef obie upload episode 1.. 




Terima Kasih

Resepi Kuih Keria Labu Popular Dan Ziana Zain Tiada Kepastian




Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719


Resepi Kuih Keria Labu Popular


Bahan-bahan 


500 gm Labu 
80 gm tepung gandum
1/2 sudu teh garam


Cara Buat :

1.Rebus Labu hingga empuk 


kemudian  lenyek .





2. Masukkan garam,tepung gandum, uli hingga  sempurna dan tidak lekat di tangan, senangkata menjadi doh yang cantik,jika doh agal lembik jangan risau,chef tidak galakkan anda menambah tepung terlalu banyak, kerana ia akan menjadikan kuih keria kurang sedap...( optional - jika anda ingin mudah membuat doh keria tambah lagi tepung gandum sehingga ia tidak melekit di tangan )






3.Apabila telah siap menguli doh keria, bahagikan doh dengan menimbang doh seberat 35-45  gm setiap satu-atau mengikut suka dan kreativiti anda,kemudian bulatkan ,leperkan dan bentukkan lubang bulat di tengah-tengah doh keria anda.





4.Setelah siap, goreng terendam dalam minyak yang sederhana panasnya hingga kuning keemasan, kemudian angkat dan toskan minyaknya . Biarkan sejuk



Untuk Gula Kuih  Keria Labu Popular






150 gm gula pasir
5 sudu besar air



1.Gunakan kuali, masukkan gula dan air dalam kuali dan masak hingga gula pekat

2.Kemudian Masukkan keria gaul rata sehingga adunan gula tadi jadi bertali


Segera tutupkan api.



3.Teruskan mengacau sehingga gula kering dan menyaluti keseluruhan bahagian kuih.Siap untuk hidangkan segera 





untuk resepi kuih tradisional ni chef obie nak sharingkan lagu dan lirik dari kak Ziana Zain denagn lagu Tiada Kepastian...artis ziana zain ni merupakan pebret kawan baik chef r.. si along haitullah adzhar adzmi...
heee...okaylah layan !



Ziana Zain Tiada Kepastian

Di mana cahaya
yang sebenar
Yang terang tika gelita
Di manakah bersembunyi di mana


Mungkinkah ia kan kekal
Menyinar bagai mentari
Sinaran cahaya hatiku..

chorus-
Di jari pena menari
Kucoret kata puisi indah
Dihiasi langit malam
Dan bintang sepi
Mungkinkah kan kembali
Masih sangsi tiada pasti
Aku menanti.. kini...


Di manakah cinta yang sebenar
Kau berlalu bagaikan mimpi
Di sinikah penghujung rindu..











Terima Kasih

Resepi Bun Kentang USA atau USA Bun Potato Dan All My Life Kc & Jojo


Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719




Resepi Bun Kentang U.S.A @ USA Bun Potato

Bahan 1


450 gm Tepung Roti

150gm Tepung gandum
70gm Gula
1 ½ sudu Garam
2 sudu Tepung susu
4 sudu besar Yis Segera


Bahan 2


1biji Telur

270ml Air Sejuk

Bahan 3


140gm Kentang lecek

60gm Mentega
Bahan 2 Kastard


Cara-cara



1.adun (bahan1) sehingga sebati.Tambah (bahan 2) uli sehingga doh menjadi lembut dan 

kenyal.Bentukkan doh menjadi bebola. Masukkan ke dalam mangkuk tutupn dengannplastik biar ia 
menaik selama 45 minit.




2.Adun doh menjadi bebola lagi dan biar selama 15 minit. Bahagikan doh 30gm sebiji, bentukkan 

menjadi bebola dan alihkan ke dulang pembakar segiempat 23 sm yang telah digris dengan minyak. 16 
biji setiap dulang, sediakan 2 dulang.Tutupkan dengan plastic biar ia naik selama 40 minit atau berganda 

saiznya.Saapu telur atau sembur susu..



3.Bakar pada suhu 180’c 25-30 minit.





sambil tu layan antara lagu pebret chef obie mase zaman sekolah dulu..heee
KC and JOJO All My Life beserta lirik


"All My Life"
I will never find another lover sweeter than you,
Sweeter than you 
And I will never find another lover more precious than you
More precious than you 
Girl you are close to me you're like my mother, 
Close to me you're like my father, 
Close to me you're like my sister, 
Close to me you're like my brother 
You are the only one my everything and for you this song I sing 

And all my life I've prayed for someone like you 
And I thank God that I, that I finally found you 
All my life I've prayed for someone like you 
And I hope that you feel the same way too 
Yes, I pray that you do love me too 

I said you're all that I'm thinking of.....baby 

Said, I promise to never fall in love with a stranger, 
You're all I'm thinking of, I praise the Lord above, 
For sending me your love, I cherish every hug, 
I really love you 

And all my life, baby, baby, I've prayed for someone like you, 
And I thank God that I, that I finally found you, baby 
All my life I've prayed for someone like you 
And I hope that you feel the same way too 
Yes, I pray that you do, love me 

You're all that I ever known, when you smile, on my face, all I see is a glow.
You turned my life around, you picked me up when I was down, 
You're all that I ever known, when you smile on your face all I see is a glow,
You picked me up when I was down 
You're all that I ever known, when you smile on your face all I see is a glow,
You picked me up when I was down and I hope that you feel the same way too, 
Yes I pray that you do love me too 

All my life, I've prayed for someone like you, 
And I thank God that I, that I finally found you 
All my life I've prayed for someone like you 
Yes, I pray that you do love me too 
All my life I've prayed for someone like you 
And I thank God that I, that I finally found you 
All my life I've prayed for someone like you 
Yes, I pray that you do love me too





Terima Kasih

Resepi Classic Cheesecake Popular Dan Dayang Nurfaizah Dipintu Syurga


Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719




Resepi Classic Cheesecake Popular


Bahan


Sugar dough-base :

100gm butter
50gm gula
1biji telur
150gm tepung gandum,lemon zest 

Cara- pukul butter dan gula hingga sebati sahaja, masukkan telur pukul sekejap dan 
masukkan tepung,lemon zest. Uli sebati. Sugar dough perlu disejukkan dlm peti sejuk 
sebelum di bakar (digunakan untuk base cheese cake). 

Lapisan atas kek keju 

250gm krim keju
50gm gula kastor
50gm air susu ( boleh guna susu segar, susu cair, susu UHT @ air suamyg dibancuh 
dgn susu tepung)
50gm mentega
3 biji kuning telur
5 sudu makan tepung jagung

Bahan B :

40gm gula kastor
2 biji putih telur
1/4 sudu teh serbuk krim tartar

Cara Buat : 

satukan bhn ini dan pukul hingga gebu dan kental
Cara: Pukul krim keju, gula kastor, mentega dan tepung jagung sehingga kembang. 
Kemudian masukkan air susu dan kuning telur, pukul lagi sehingga sebati dan berkrim. 
Kemudian, masukkan bahan B yg sudah dipukul tadi dan gaul perlahan-lahan sehingga 
sebati. Selepas itu tuang adunan ke atas sugar dough yang
telah dibakar. Sediakan acuan yg besar daripada acuan tadi dan isikan air 1/4 penuh. 
Masukkan acuan kek ke dalamnya. 
Bakar selama 1 1/2 jam pada suhu 160C. Sejukkan pada suhu bilik sebelum 
dimasukkan dalam peti sejuk. 


senangkan resepi kek keju klasik diatas..selamat mencuba yea..okay kite layan video dan lirik dari Dayang Nurfaizah - Dipintu Syurga


Lirik Lagu Di Pintu Syurga – Dayang Nurfaizah
(Lagu Tema/OST Ariana Rose)

Segalanya kaku
Hati terus menangis
Bila mengenangkan
Dirimu telah tiada

Kau pergi tanpa pesan
Tinggal aku sendiri
Menghitung hari
Tiada daya
Hilanglah sepi

[Chorus]
Duhai kekasih hati
Katakanlah padaku
Bahawa semua ini
Hanya igauan mimpi

Aku tak sanggup kasih
Kehilangan dirimu
Walau sedetik rindu mencengkam
Terasa pedih

[Ulang chorus]
Doaku kasih kita bersua
Di pintu syurga



Terima Kasih

Azmi - Caliph Buskers MOJO Romancinta Dan Resepi Candy Kelapa Mudah Popular



Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719


Resepi Candy Kelapa Mudah Popular





Bahan-bahan

2 biji kelapa parut 

kelapa muda lagi baik

2 tin susu pekat ( tak kisah jenama apa pun )

380gm gula pasir

3 sudu besar margarine atau mentega ( orang dulu tak guna mentega@butter )

pewarna merah/hijau/kuning

3 helai daun pandan dicarik dan dsimpul

Periuk 



Cara membuat : 

1-Sangai sebentar kelapa dalam kuali kiranya menggoreng tanpa minyak ( hingga hampir kering, jangan sampai kering karang jadi kerisik pulak )

2- kemudian,Pindahkan kedalam periuk yang lebih besar dan tebal

3-Campur semua bahan yang lain dan masak
perlu kacau sentiasa atas api yang perlahan (pastikan jangan sampai ada yang hangit )

4-Apabila gula telah cair dan menggelegak ( korang perlu berhati-hati part ni,sebab air gula yang panas ini percik tau..)

5-Kacau adunan sehingga adunan tidak melekat pada periuk.
( adunan berkumpul di bahagian tengah )


Akhir sekali bubuh pewarna ( bahagikan 3 bahagian )

Matikanlah api, dan masukkan margarine / mentega kacau rata
masukkan k dalam acuan lebar 12 x 12 atau lagi besar lagi eloklah..
chef obie sarankan..sebab kite akan tekan dan ratakan pastikan
tebal 1/2 inci



Kemudian cooling..ea..sejuuukkan.

Senangkan... kemudian bolehlah potong mengikut saiz yang
korang suke dan wrappimg dengan plastik warna!

okaylah resepi candy kelapa dah sharing...sambil tu chef nak sharing cket info mengenai Caliph Buskers yang jadi jemputan MOJO untuk melontarkan lagu Romancinta,, penyanyi asal Aweera.chef dah kire peminat group busking ni la.

Pertama kali dengar aje suara azmi- penyanyi Caliph Buskers..
meremang bulu roma..mmmm chef rasa azmi ni bintang yang lama tersorok..tiba masa untuk menyinar betul tak chef kata? Ramai orang boleh menyanyi dengan sedap didengar ..tapi tak ramai yang boleh menyanyi bukan sahaja sedap ditelinga tapi sedapnya  sampai ke hati... jarang jumpe ...menusuk bro! chef obie ucapkan selamat maju jaya untuk Azmi dan Caliph Buskers



Caliph Buskers sebelum ini merupakan penghibur jalanan cacat penglihatan yang sering dilihat di sekitar Kuala Lumpur dan Edry KRU berbesar hati untuk memberikan mereka peluang besar untuk muncul di pentas Anugerah Juara Lagu di hadapan ribuan penonton.

Dalam temubual bersama radio Era FM pagi ini, Edry KRU berkata yang beliau dan kumpulan Mojo berjanji akan keluar busking bersama Caliph Buskers di lokasi biasa mereka sebagai membalas jasa membawakan lagu Romancinta dengan penuh berkesan di AJL 29.



 Harapnya KRU Studios berminat untuk mengambil kumpulan istimewa ini untuk bernaung di bawah syarikat rakaman mereka. Selari dengan saranan peminat yang mahu melihat Caliph Buskers pergi lebih jauh selepas ini.

chef obie sharingkan video dan lirik  Caliph Buskers- Mojo -Romancinta diAJL29







Lirik Lagu Romancinta - Mojo



Sejak kamu pergi menjauh

Sudah tiada udara untuk diriku hembus
Denyutan nadi pun terbentur melumpuh
Dalam hening jiwa

Jika kamu tak percayakanku
Belahkanlah dada dan kau intiplah di situ
Pasti akan jumpa kasih yang menyala meratap dirimu

Kerana kau satu-satunya 
Cinta agung yang paling kudamba
Tanpamu hilanglah makna
Untuk menikmati romancinta

Aku akan setia selamanya
Selagi masih bernyawa
Pulangkan kembali romancinta
Yang kau bawa pergi

Tanpa kamu menyiram kalbu
Punah semua harapan larut dalam mimpi
Batinku meronta
kau ulang semula
Menyayangi aku

Kerana kau satu-satunya 
Cinta agung yang paling kudamba
Tanpamu hilanglah makna
Untuk menikmati romancinta

Aku akan setia selamanya
Selagi masih bernyawa
Pulangkan kembali romancinta
Yang kau bawa pergi

Beri semula
Hatiku rasa
Romancinta







Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign