CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 20 Januari 2015

Resepi Classic Cheesecake Popular Dan Dayang Nurfaizah Dipintu Syurga


Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719




Resepi Classic Cheesecake Popular


Bahan


Sugar dough-base :

100gm butter
50gm gula
1biji telur
150gm tepung gandum,lemon zest 

Cara- pukul butter dan gula hingga sebati sahaja, masukkan telur pukul sekejap dan 
masukkan tepung,lemon zest. Uli sebati. Sugar dough perlu disejukkan dlm peti sejuk 
sebelum di bakar (digunakan untuk base cheese cake). 

Lapisan atas kek keju 

250gm krim keju
50gm gula kastor
50gm air susu ( boleh guna susu segar, susu cair, susu UHT @ air suamyg dibancuh 
dgn susu tepung)
50gm mentega
3 biji kuning telur
5 sudu makan tepung jagung

Bahan B :

40gm gula kastor
2 biji putih telur
1/4 sudu teh serbuk krim tartar

Cara Buat : 

satukan bhn ini dan pukul hingga gebu dan kental
Cara: Pukul krim keju, gula kastor, mentega dan tepung jagung sehingga kembang. 
Kemudian masukkan air susu dan kuning telur, pukul lagi sehingga sebati dan berkrim. 
Kemudian, masukkan bahan B yg sudah dipukul tadi dan gaul perlahan-lahan sehingga 
sebati. Selepas itu tuang adunan ke atas sugar dough yang
telah dibakar. Sediakan acuan yg besar daripada acuan tadi dan isikan air 1/4 penuh. 
Masukkan acuan kek ke dalamnya. 
Bakar selama 1 1/2 jam pada suhu 160C. Sejukkan pada suhu bilik sebelum 
dimasukkan dalam peti sejuk. 


senangkan resepi kek keju klasik diatas..selamat mencuba yea..okay kite layan video dan lirik dari Dayang Nurfaizah - Dipintu Syurga


Lirik Lagu Di Pintu Syurga – Dayang Nurfaizah
(Lagu Tema/OST Ariana Rose)

Segalanya kaku
Hati terus menangis
Bila mengenangkan
Dirimu telah tiada

Kau pergi tanpa pesan
Tinggal aku sendiri
Menghitung hari
Tiada daya
Hilanglah sepi

[Chorus]
Duhai kekasih hati
Katakanlah padaku
Bahawa semua ini
Hanya igauan mimpi

Aku tak sanggup kasih
Kehilangan dirimu
Walau sedetik rindu mencengkam
Terasa pedih

[Ulang chorus]
Doaku kasih kita bersua
Di pintu syurga



Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign