Salam hujung minggu ,
Syukur Alhamdulillah masih diberi nikmat-nikmat percuma..semoga hidup kite semua diberkati . Aamiin
Hari ni chef kongsikan satu resepi western food yang mudah dan enak dinikmati bersama roti peranchis 2 baguette , pasat dan sebagainya.
Jom TRY jangan tak try...recommended by chef obie
RESEPI PILIHAN RAMADHAN CHEF OBIE : LAMB STEW NZ
Bahan Utama
700gm Potongan Lamb Shoulder
3-5 helai Daun Bay
5-6 ulas Bawang putih
1 sdt Lada hitam
2 sdb Cayene Powder
1 sdb Paprika Powder
1 sdb Kashmaran Chili Powder
1 sdb Rosemarry atau mixed herbs ( option )
1500ml Air Rebusan Sayuran
1 btg Lobak Merah atau celery ( option )
2 sdb HP sos
1 sdb Garam
3-5 helai Daun Bay
5-6 ulas Bawang putih
1 sdt Lada hitam
2 sdb Cayene Powder
1 sdb Paprika Powder
1 sdb Kashmaran Chili Powder
1 sdb Rosemarry atau mixed herbs ( option )
1500ml Air Rebusan Sayuran
1 btg Lobak Merah atau celery ( option )
2 sdb HP sos
1 sdb Garam
Cara Penyediaan :
1.Marinated bahan kering ,Bawang Putih pada lamb shoulder dlm pot.
2.Panaskan pot Dan masukkan air rebusan Sayuran,biar ia mereneh pada api sederhana,setelah hampir 15 mnit,boleh masukkan lobak Merah atau celery Dan hp sos,biarkan air rebusan reduce sehingga Menjadi 1 liter.
Siap utk dinikmati bersama.baguette atau roti peranchis,atau garlic bread...nak menikmati begitu aje pun boleh, nak try dgn Nasi pun boleh..
Selamat Mencuba
Even when bad things happen you have to try to use those bad things in a positive manner and really just take the positive out of it.-
- chef obie
Profesional , Selebrity chef ,Gastronomy Consultant , Food Stylish ,
Properties Advisor For Hotel & Resorts
PLEASE FOLLOW
IG : chef_obie_official
FB : Chefobie Untold
website : http://chefgunawanmalaysia.blogspot.my
Group Masakan : smallplate cooking group SCG ( whatsapp group )