CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY
AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI. DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.
MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN
MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA
Tajuk : Apa itu Rempah Ratus Campuran atau Spice Mixtures ?
Penulis : chef obie
Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com
whatsapp : 0172260719
Assalammualaikum wbt,
Semoga hari ni memberi satu dalam sejuta perasaan segar ,
ceria walau ada antara kite diduga dengan pelbagai dugaan dan cabaran,
harap bersabar ye..tak kire lah masalah tu besar atau kecil..
InsyaAllah kite hadapi aje ..usaha kearah kebaikan lebih baik daripada tak melakukan sebarang tindakan yang baik,
sedihnye apabila sebilangannye daripada kite ni suke nak merungut komplain dan sentiasa rase tidak puas hati dengan kehidupan dan kemudahan yang Allah beri percuma kepada kite selama ni...
Nauzubillah hi minzalik! Jauhkan lah sifat-siaft tak elok ni daripada diri kite… bie cakap untuk diri sendiri juge..juge untuk semua.Jangan ambil hati!Bie ni manusia biase penuh kekurangan..cube perbaiki diri juge.
Berbalik kepada tajuk utama yang akan bie huraikan “ SPICE MIXTURES” ATAU Rempah Ratus Campuran ,Ia akan mengambil mase beberapa hari untuk bie kongsikan kepada anda semua, tidak kirelah info ini untuk pelajar sama ada pelajar IPTA, IPTS, Kolej- kolej Komuniti , Akademi Masakan , Surirumah , pengkritik makanan, blogger- blogger, pengusaha makanan , tukang masak professional, chef-chef dan tak kire la siape sahaje.
Apabila kite sebut aje rempah ratus, pasti terbayang sacara automatic kat minda-
Rupe rempah kari, rempah kurma , serbuk cili , serbuk kunyit , serbut jintan manis, jintan putih , lada hitam , halba , ketumbar , biji sawi dan banyak lagi.
Jelas menunjukkan anda memang peka dan tahu serba sedikit rempah ratus walau mungkin anda tak berapa mahir menggunakan bahan-bahan ni dalam masakan.Tak mengapa bie nak beri kredit untuk anda semua kerana sedikit sebanyak tahu apa itu rempah ratus.
Spice Mixtures atau rempah ratus campuran
Ialah Penggunaan gabungan pelbagai jenis Bahan-bahan rempah kering atau dalam keadaan segar dalam menghasilkan sesuatu masakan yang berasaskan rempah ratus sehinggalah untuk menghasilkan minuman. Seperti membuat asas Rempah Kari untuk memasak lauk kari,Bahn Rempah ratus untuk BBQ ,Benggali 5 spice, Flavouered aromatic oils , cuka , Spice drinks , kek dan pastry ( sweet spice mixtures ), African spice mixtures , Sambal, Spice paste, Masala dan banyak lagi.
InsyaAllah akan Bie kongsikan yea..
Curry Powders @ serbuk kari
Perkataan kari ni asalnya daripada perkataan Tamil – Karhi, bila dah lame disebut bunyinye jadi kari.kire begitu lah asal sebutan kari.Penggunaan rempah ratus yang kaya seperti sebuk kari ni amat meluas.Sejarah asal usul kari ni menjadi popular sampai keseluruh dunia adalah ketika zaman para pedagang dan askar @tentera dari India telah membawa dan memperkenalkan penggunaan rempah ratus ni dalam masakan kepada masyarakat ketika itu.
Rempah Kari ini mendapat permintaan yang tinggi dalam pasaran, penggunaan yang meluas menjadikan rempah ratus ni komersial secara langsung dari segi penggunaan dan rasa menjadi lebih menarik dan ada yang masih mengekalkan rasa asli Autentik!cewah sejak dua menjak ni suke guna perkataan autentik..terpengaruh dengan iklan kat tv la tu…
Rempah Kari dihasilkan dengan pelbagai penggunaan rempah ratus berbeza , kombinasi dan penggunaan rasa mengikut bangsa yang berlainan. Apabila rempah kari ni dibawa merentas pelbagai benua ..
citarasa juga diubah mengikut kesesuaian.jadi rempah kari yang kebanyakan ada dipasaran kite, kat pasaraya dan kedai runcit tu kebayakkannya dah tiada rasa asal atau keaslian tradisi rasa kari dari india utara mahupun selatan,rase autentiknye kureng la kat sini, tapi kite masih boleh dapat merasa kari asli, yang terdapat direstaurant asli india yang menyediakan cara masakan dan penggunaan rempah kari asli ni.Jangan risau Bie akan kongsikan resepi membuat rempah kari yang autentik! Autentik lagi…
Cara memasak rempah kari juga berbeza, contoh bagi orang madras , mysore dan goa ( India ) mereka akan menggunakan rempaah kari tetapi ia amat pedas, gabungan rempah ratus yang lebih hangat berbanding aromanya.die orang ni suke masak vindaloo…yang pedas-pedas hangat tu la pilihan mereka! Apa pun penggunaan pelbagai rempah ratus dalam masakan baik untuk kesihatan dan perkembangan tubuh badan kite ni.
Keseimbangan bahan dalam membuat rempah kari ni penting.Asas Resepi ini dengan variasi yang mampu memenuhi citarasa anda dalam pelbagai jenis masakan kari.Tak kire lah kari daging , ayam , kambing.Untuk kari ikan @ seafood nanti bie akan kongsikan,InsyaAllah next coming update kat blog ni.
DIY- Resepi Asli Rempah Kari Daging
( 32 sudu besar kari terhasil )
Bahan :
14- 16 batang Cili kering / lada kering
16 sudu besar Biji Ketumbar
8 sudu besar Jintan Manis
4 sudu kecil Halba
4 sudu kecil Biji sawi
4 sudu kecil Lada hitam
2 sudu besar Serbuk Kunyit
2 sudu besar Serbuk Halia
Cara membuat :
1.Pertama sekali , cili kering / lada kering perlu digunting untuk dibuang bijinya.
2.Teknik sangai atau goreng tanpa minyak digunakan- gunakan frying pan atau kuali, panaskan api sederhana , sangai ciili kering , ketumbar , jintan manis , halba , biji sawi dan lada hitam.
3.Panaskan sehingga bahan-bahan rempah mengeluarkan aroma. Goyangkan pan konsisten supaya rempah dapat dipanggang sekata.- sambil menyanyi…”mari kita bergoyang…”-cat farish
4.Apabila rempah siap dipanggang, kemudian sejukkan pada suhu bilik , kemudian rempah tadi digiling atau diblender kering sehingga menjadi serbuk. Kalau nak buat bussines kecil kecilan perlu guna mortar atau coffe grinder.Kemudian masukkan serbuk kunyit dan serbuk halia kacau sebati. Siap… untuk digunakan sebagai rempah kari daging!
Senangkan…ape cebik-cebik bibir tu..ketap-ketap bibir pulak…dah tau senanglah, mase tak tau tu..beli aje lah rempah kari paket kat pasaran tu.Ape pun terpulang pada anda untuk menggunakan atau mempraktikkan resepi chef obie ni.Semoga sedikit perkongsian ilmu ni dapat membantu sesame kite secara langsung atau pun tidak.
Mohon maaf sekirenye ade kata-kata atau penyampaian obie ni menyinggung perasaan atau keadaan sesiape diluar sana, jika ada yang ingin menambah info boleh lah disharing bersama, bie berpandukan pengalaman sepanjang bergelar tukang masak , segala info dan ilmu diperoleh dari sifu-sifu bie ( mak juge memberi peranan penting dalam gaya masakan bie ) juga persekitaran dunia masakan bie selama ini.Ape pun bie sentiase mencari dan menggali ilmu masakan ini… tiada istilah stop!dunia masakan sentiasa bergerak mengikut zaman dan ia sentiasa disesuaikan senang kate up to date..
DIY- Do it Yourself !
Obie can cook so can you!so ..so .. so what? juz make funny-funny… smile always & enjoy yourself !
Assalammualaikum wbt,
semoga ceria sentiasa,
Maaf lah yea bie baru dapat update ilmu rempah ratus yang nak dikongsikan bersama ni,
Dalam pada minggu lepas keadaan kesihatan kurang sikit, tapi Alhamdulillah kembali sihat sedia kala,
hari ni bie akan bercerita mengenai rempah ratus daripada India Selatan.
Orang dari india selatan membuat sendiri rempah ratus untuk masakan mereka,
terutama untuk masakan berasaskan sayuran dan kombinasi masakan dhal,
masakan berasaskan daging dan masakan berasaskan air seperti sup @ broth – Gaya masakan Brahmin
Mereka panggil rempah ratus ni dengan panggilan “ Sambaar” atau serbuk sambaar,
Sambaar ni merupakan rempah ratus klasik daripada india selatan.
Serbuk @ rempah Sambaar ini boleh juga didapati dikedai menjual rempah ratus india juga dipasaraya
– pasaraya besar.Serbuk sambaar ni umpama serbuk kari bagi orang india selatan.
Resepi Serbuk @ rempah Sambaar
(dapat menghasilkan 34 sudu besar )
16 batang Cili Kering
12 sudu besar Biji Ketumbar
4 sudu besar Jintan Manis
4 sudu kecil Lada Hitam
4 sudu kecil Urad Dhal ( kacang dhal putih )
4 sudu kecil Channa Dhal ( kacang dhal kuning )
4 sudu kecil Mung Dhal ( kacang dhal mung kuning )
3 sudu besar Serbuk Kunyit
4 sudu kecil Halba
Cara membuat
1.Gunting cili kering buang bijinya, Sangai @ masak tanpa minyak di atas kuali @ frying pan bersama biji ketumbar , jintan manis , lada hitam dan halba, gunakan kan api sederhana. Sangai sehingga naik bau atau mengeluarkan aroma.Letak dalam mangkuk.
2.Ulangi langkah diatas dengan sangai 3 jenis dhal iaitu urad dhal, channa dhal dan mung dhal, jangan sampai hitam apabila disangai.
3.Kemudian apabila rempah ratus telah disejukkan, tiba pula untuk kesemua bahan yang telah disangaii digiling atau blender sehingga menjadi serbuk, kemudian masukkan serbuk kunyit, kacau sekata. Siap.
Korang dah boleh gunakan serbuk sambaar ini dalam masakan .
Cara menggunakan sama seperti untuk membuat masakan kari, jika masak dhal juga menggunakan rempah sambaar ini sebagai rempah utama.
Serbuk / Rempah Kari Ikan
juga dikenali sebagai rempah kari 7 lautan;
Serbuk atau rempah Kari 7 Lautan atau mat salleh panggil Seven-seas Curry Powder-
pelikkan tak pernah dengar, kena biase kan dengar..heee, kali ni nak bercerita mengenai rempah kari ikan atau sesuai untuk semua jenis seafood.Mane datang nama serbuk kari 7 lautan ni- nilah citernye-
Ianya Dipanggil Serbuk kari 7 lautan kerana asal usul serbuk kari ini telah digunakan dalam masakan yang ada di Indonesia dan Malaysia, termasuk dari arah laut cina selatan , Andaman , selat Melaka dan kepulauan Indonesia yang lain.
Resepi Rempah kari ikan @ seafood
( untuk mendapatkan 26 sudu besar rempah )
16 biji pelaga @ white cardamons
12 sudu besar Biji Ketumbar
6 sudu besar Jintan Manis
4 inci Kulit Kayu Manis
3 sudu besar biji saderi @Celery seeds
12 biji Cengkih
2 sudu besar Serbuk Cili
Cara membuat
1.Sangai kesemua bahan kering kecuali serbuk cili,pastikan pelage bijinya dikeluarkan, kite kan gunakan bijinye sahaja, kulitnya tidak digunakan dalam membuat serbuk kari ikan.
2.giling kesemua bahan atau blender sehingga menjadi serbuk, camparkan serbuk cili, kacau sebati dan siap untuk digunakan sebagai serbuk kari ikan.
Sebelum ni Chef obie dah bercerite mengenai
rempah kari 7 lautan...
Hari ni nak berkongsi pula rempah kari dari temasik,
walaupun ianya tidak sepopular rempah kari tempatan,
tapi korang perlu tahu juge asal usul kari singapura ni...
Mengape kari ikan 7 lautan ni tak termasuk temasik atau singapura?
Macam ni citernye, para pedagang dulu suka pi pelabuhan Melaka –parameswara, juga pi pelabuhan majapahit tapi bukan tak lalu temasik ,hanya temasik bukan tempat dagangan utama waktu itu, jadi rempah ratus ni sampai cume tempiasnye tu lambat sedikit, dan citarase dalam membuat serbuk kari juga berbeza disebabkan pedagang dan penerimaan citarasa orang temasik.Jadi kite boleh panggil serbuk kari daging Ala Singapura juga serbuk kari ikan Ala singapura, Ianya masih mengekalkan citarasa kari tersendiri dan agak klasik juge autentik gitu…
korang perlu tau juge cara memasak dan cara membuat rempah kari singapura ni,supaya tahu perbezaan dalam citarase.Baru world.. boleh jadi chef yang disegani..semua kena ambil tau…nanti bie sharing rempah ratus benggali pulak atau asas rempah ratus masakan orang sikh.
Resepi Serbuk Kari Daging Ala Singapura
( menghasilkan 20 sudu besar rempah )
Bahan
6batang Cili Kering
12 sudu besar Biji Ketumbar
2 sudu besar Jintan putih
2 sudu besar Jintan Manis
4 sudu kecil Lada Hitam
2 inci Kulit Kayu Manis
8biji Pelaga Hijau atau pelaga biase
12 biji Cengkih
4 sudu kecil Serbuk Kunyit
Cara membuat
1.Sangai kesemua bahan kecuali serbuk kunyit.pastika pelage biji didalam shaja diambil.
2.apabila telah disangai, sejukkan sebentar sebelum bahan digiling @blender sehingga halus . Kemudian baru campurkan serbuk kunyit kacau rata, siap.Boleh lah digunakan untuk memasak kari daging singapura.
Allahuma Inkaana Rizqi Fis Samma-I Fa Anzilhu Wan Inkaana Fil Ardhi Fa-Akhrijhu Wa Inkaana Mu’asiran Fayassirhu Wa Inkaana Haraaman Fathahhirhu Wa Inkaana Ba’idan Fa Qaribhu
Bihaqqiduhaa-Ika Wa Bahaaika Wa Jamaalika Wa Quwwatika Wa Qudratika Aatini Maa Ataita Min’Ibadikash Shalihin
Ya Allah Sesungguhnya Waktu Dhuha itu DhuhaMU Kecantikannya KecantikanMU Keindahannya KeindahanMU Kekuatannya KekuatanMU Kekuasaannya KekuasaanMU Perlindungannya PerlindunganMU
Ya Allah Jika rezeki masih di langit, turunkanlah Jika di bumi, keluarkanlah Jika sukar, permudahkanlah Jika haram, sucikanlah Jika jauh, dekatkanlah
Berkat waktu Dhuha KecantikanMU, keindahanMU KekuatanMU, kekuasaanMU
Limpahkan kepadaku segala Yang Engkau telah limpahkan Kepada hamba-hambaMU yang soleh
Hi chef obie, pencerahan mengenai cara membuat rempah ratus perlu dipuji,saya yakin belum ada lagi pihak yg berani dan sudi berkongsi seperti chef,semoga diteruskan usaha murni ini, Semoga kehidupan chef sentiasa diberkati
Sungguh saya merasa teruja dengan DIY rempah ratus ni..saya ingin mencuba sendiri nanti..adakah terdapat DIY rempah ratus yang lain?Macam Kerutuk, Gomok dan sebagainya? Semoga Usaha Chef akan diberkati oleh Allah SWT..
Terima Kasih Sufi Luqman sudi melayari blog chef obie- Rempah ada banyak lagi yg chef belum sharing bersama, manakala rempah ratus tertentu hanya akan chef sharing dalam kelas memasak personal chef obie- rempah ratus kerutub@kerutub,gomok .. InsyaAllah akan sharing dlm blog kesayanagn chef ni.. jadi rajin-rajin lah melawat yea..
Terima kaseh atas perkongsian ilmu yang sangat berharga dan bernilai pada saya.Semuga Chef diberkati dan dirahmati.minta dihalakan ilmu yang dikongsi.Terima kaseh
Salam chef.. Saya seorg yg mmg minat dlm dunia masakan dan telah mbuka sbuah restaurant pun tpi saya masih lgi terkial2 dlm memasak kari ikan.. Saya ingin mencuba cara yg di kongsikn oleh chef tpi masih kah kita perlu menumis hingga pecah minyak macam biasa.. Tq