CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Khamis, 19 November 2015

Jom Try Masak : Resepi Prawn And Garlic Creamy Sauce



Jom Try Masak #chefobie #foodjam


Resepi Prawn And Garlic Creamy Sauce 


Bahan

8 ekor udang besar( dibuang urat sahaja dan direbus sebentar )
200 ml Krim Masakan
1 sudu besar Bawang putih dicincang
1 sudu besarMentega
1 sudu kecil lada hitam
½ sudu kecil serbuk cayenne
2 sudu besar keju Parmesan
1 sudu kecil gula
½ sudu kecil garam
sedikit Italian Parsley 

Cara Penyediaan :

1.panaskan mentega, tumis bawang putih sehingga naik baud an garing, masukkan krim masakan biar ia mereneh, kemudian masukkan ke semua bahan kering.kacau sebati, apabila mendidih matikan api , tuang ke atas udang yang telah direbus terlebih awal. Siap untuk dihidang dan garnishing dengan italian parsley...
boleh dinikmati bersama garlic bread @ baguette juga bersama nasi putih...

layan.. Ariana Grande-Focus...
focus jgn x focus...


Terima Kasih

Resepi Bergedil Daging Kentang Gaya Holland !





Share & LIKES


RESEPI BERGEDIL DAGING KENTANG

 GAYA HOLLAND

Bahan

500gm Daging Hancur @ minced Beef
200gm Kentang dipotong kiub dan digoreng
1batang cili merah dibuang biji dan dicincang
Sedikit daun bawang dihiris
1 sudu besar Serbuk Rempah Sup
Sedikit Garam
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng

Cara Penyediaan :

1. Satukan ke semua bahan dalam satu mangkuk dan uli sehingga sebati dan bentukkan bebola dan leperkan sedikit ( telur dan minyak jangan dimasukkan )Saiz mengikut kesukaan anda.
2. Panaskan minyak pada api sederhana.
3. Telur dikacau seperti telur dadar.

4. Celupkan bergedil dalam telur dan toskan kemudian goreng sehingga masak.


Terima Kasih

Resepi Kuah Rojak Pasembor Sedap & Mudah !




Share & likes

RESEPI KUAH ROJAK PASEMBOR

Bahannya:

500gm keledek kuning *
150 gm udang *
130 gm kacang tanah digoreng dengan sedikit minyak masak*
15 tangkai cili kering *
3 ulas bawang putih*
2 biji bawang besar*+ 4 biji bawang kecil*
2 sudu besar asam jawa yang tlh diperah bersama 1/2 air 
1/2 cawan gula 
sedikit garam
7 keping biskut marie direndam dgn air kosong 
4 cawan Air

Cara Penyediaan :

1. Goreng cili kering,bawang besar dan bawang putih sehingga layu sahaja dengan sedikit minyak.Setelah layu
angkat.ketepikan. 
2. Rebus keledek.Bila dah empuk kisar bahan bertanda* keledek,udang,bawang putih,bawang besar,cili
kering dan kacang tanah sehingga hancur dan lumat
3. Masukkan dalam periuk bersama 4 cawan air dan biar sehingga mendidih.( boleh tambah mengikut
tahap kecairan yang dikehendaki )
4. Setelah mendidih tambahkan air asam jawa juga gula dan garam.Kacau rata sehingga
kedasar periuk. 
5. Setelah seimbang kesemua perasakan dengan biskut marie yang telah direndam .Masak lagi
sehingga 35~45 minit.Sentiasa kacau kuahnya kedasar periuk.Jika anda menggunakan keledek yang
berwarna putih dan kuahnya agak pucat bole letakkan sedikit pewarna oren kedalam kuah dan kacau
rata
6. Bila semua rasa kuah rojak pasembor telah seimbang, bolelah diangkat.


Terima kasih kepada yang share resepi ni..dalam FB yang telah 8++ sharing ,
chef bukan mamak yea..heee.. tapi berkawan dengan mamak tu ade yea...
bertukar -tukar ilmu tu tiada hal... layan !

chef share vid dari G Dragon & taeyang ( Big Bang )
Good Boy...





Terima Kasih

Cara , Teknik Membuat & Menghasilkan Tepung kek Sendiri




Membuat Produk Anda Sendiri ***


Cara & Teknik Menghasilkan

Tepung -tepung Kek Segera seperti :


Tepung Kek Coklat

Tepung Kek Coklat Moist

Tepung Kek 'Devil's Food '

Tepung Kek Naik Sendiri

Tepung Kek Brownies Segera

Tepung Cookies Segera

Tepung Choclate Chips Cookies Segera

Tepung Cookies Oatmel Coklat Segera & Banyak lagi..

DiKongsikan Dalam 

PROGRAM PROFESIONAL- File Kit Manual 

"ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN 

BAKERI "





ANDA INGIN MEMULAKAN 

Perniagaan Pembekal Bahan Bakeri?

Tetapi TIADA pengalaman TIADA ilmu ?



Assalammualaikum wbt .

Tuan / Puan / Encik /  Dato' / Datuk / Datin

Pihak chef obie merupakan Perunding Profesional-
Gastronomi / Perniagaan Berasaskan Makanan.

Salah satu program pihak kami rundingkan ialah

PROGRAM PROFESSIONAL ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN BAKERI
KIT FILE MANUAL




Fee RM3800 
( Promosi kini hanya RM3000  sahaja sah sehingga 1 Disember 2015 )


Promosi sah sehingga 1 Disember 2015




FILE KIT MANUAL 

-Intro

-Permintaan Pengguna

-Cabaran & Halangan

-Ilmu Pengusaha Pembekal Bahan Bakeri




-Landskap & Trends

-Kepelbagaian

-Kosting

-Pemasaran




-Kejuruteraan List Bahan Bakeri

-Pembekal-pembekal Utama Bakeri & banyak lagi untuk dijadikan 
rujukan dan pedoman sebagai
" Pengusaha Pembekal bahan Bakeri Yang Berjaya "

Berminat


Sila Buat  Pembayaran Penuh 
ke Akaun MBB
151409098193
 ke atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Selepas Membuat Pembayaran Sila beri Info melalui perkhidmatan Whatsapp , Direct Hubungi pihak chef di nombor talian dibawah

017 2260719


Pelanggan perlu memberi email yang aktif dan alamat tetap untuk memudahkan Proses
penghantaran File Kit Manual.


Pihak chef akan Menghantar melalui email ( soft copy )  dan juga manual - 1 Manual File Kit + CD ROM 





Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign