Semalam bie dah sharing resepi roti puri, hari ni bie sharing pule pasangan bagi roti puri iaitu kari keema kambing..
mmmm memang sedap bile dimakan bersama roti puri, keema ni merupakan masakan india utara dan juge selatan , dimana daging kembing perlu hancur barulah boleh dimasak ..
Korang boleh lah mencube resepi ni..
kompem marneles! Selamat Mencuba yea..
Resepi Kari Keema Kambing
Bahan
1 1/2 buah bawang bombay cincang halus
250 gram daging kambing giling (paha kambing-daging dihancurkan – minced )
2 tangkai daun kari
6 biji Cili Hijau( belah tengah sahaja )
1 biji Buah Tomato ( di potong wedges )
1 sudu besar bawang putih ( dikisar )
1/2 sudu besar Halia ( dikisar )
1 sudu besar Serbuk Cili
1/4 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar Garam
125 ml air
1/2 sudu makan daun ketumbar cincang halus
2 sudu besar minyak masak untuk menumis
Cara Membuat
1. Tumis bawang bombay hingga wangi. Masukkan daging giling. Masak sampai berubah warna. Tambahkan daun kari, cili hijau atau cili akr juga boleh diganti, dan tomato masak hingga layu.
2. Masukkan bawang putih , halia, serbuk cili, serbuk kunyit , garam,daging kambing dan air. Masak hingga lembut dan meresap tumisan. Tambahkan daun ketumbar dan akhir sekali kacau rata.Siap
Roti Puri