CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 9 Disember 2014

Resepi Roti Brioche Popular Chef Obie / Maharaja Lawak 2014 Nabil Minggu 1



ROTI 100 RESEPI CHEF OBIE

Copyright 2013 chefgunawanmalaysia.blogspot.com
FOLLOW IG : chef_obie_official

Resepi Brioche

Bahan 1

200gm Tepung Roti
50gm Tepung Gandum
30gm Gula
2sudu besar Yis Segera

Bahan 2

2biji Telur
50ml Air
Bahan 3
100gm Mentega / Marjerin

Cara-cara

1.Adun(bahan1) hingga sebati dan tambah(bahan2) uli sehingga menjadi doh. Kemudian
Campurkan(bahan3) teruskan menguli sehingga menjadi doh yang llembut dan kenyal, bentuk menjadi
bebola.

2.Letak dalam mangkuk dan tutup dengan plastic, biarkan ia menaik 60minit.Ulikan doh sekali lagi dan
bentukkan ia menjadi bebola semula.Tutup dengan plastic dan masukkan dalam mangkuk.Simpan dalam
peti sejuk sekurangnya 1 jam

3.Keluarkan doh dari peti sejuk dan jadikan doh 40gm, bentukkan ia bebola letakkan ke dalam acuan
Brioche berukuran 8 sm.Untuk membuat lekukan anda perlu menekan dibahagian tengah dengan
menggunakan jari.

4.Sapu sedikit telur , biarkan ia menaik selama 45 minit.Sapukan sekali lagi dipermukaan

5.Bakar pada suhu 180-190’c selama 15-20 minit.




sambil tu layan Maharaja Lawak Mega 2014 Nabil Minggu 1


Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign