ROTI 100 RESEPI CHEF OBIE
Copyright 2013 chefgunawanmalaysia.blogspot.com
FOLLOW IG : chef_obie_official
Resepi Brioche
Bahan 1
200gm Tepung Roti
50gm Tepung Gandum
30gm Gula
2sudu besar Yis Segera
Bahan 2
2biji Telur
50ml Air
Bahan 3
100gm Mentega / Marjerin
Cara-cara
1.Adun(bahan1) hingga sebati dan tambah(bahan2) uli sehingga menjadi doh. Kemudian
Campurkan(bahan3) teruskan menguli sehingga menjadi doh yang llembut dan kenyal, bentuk menjadi
bebola.
2.Letak dalam mangkuk dan tutup dengan plastic, biarkan ia menaik 60minit.Ulikan doh sekali lagi dan
bentukkan ia menjadi bebola semula.Tutup dengan plastic dan masukkan dalam mangkuk.Simpan dalam
peti sejuk sekurangnya 1 jam
3.Keluarkan doh dari peti sejuk dan jadikan doh 40gm, bentukkan ia bebola letakkan ke dalam acuan
Brioche berukuran 8 sm.Untuk membuat lekukan anda perlu menekan dibahagian tengah dengan
menggunakan jari.
4.Sapu sedikit telur , biarkan ia menaik selama 45 minit.Sapukan sekali lagi dipermukaan
5.Bakar pada suhu 180-190’c selama 15-20 minit.
sambil tu layan Maharaja Lawak Mega 2014 Nabil Minggu 1