CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Jumaat, 9 September 2016

MENU & RESEPI UNTUK HARI RAYA AIDILADHA @ KORBAN : SOTONG MASAK UNGKEP

Share & LIKES
#selamatharirayaAidiladha
#resepisotong

RESEPI SOTONG MASAK UNGKEP

Bahan

1 1/2  kg Sotong Saiz sederhana @ kecil
3 labu Bawang Merah kisar
1 Ulas Bawang Putih kisar
2 Sdb Biji ketumbar ( disangai dan kisar @tumbuk )
1 Sdb Jintan Putih ( disangai dan kisar @tumbuk)
2 Sdb Jintan Manis ( disangai dan kisar @tumbuk )
1/2 Sdb Lada Hitam ( tumbuk )
1 inci Kunyit Hidup ( tumbuk )
1 inci Halia kisar
1/2 inci Lengkuas kisar
1/2 inci Belacan
1 kotak kecil Santan ( Kara @ Harmuni )
1 keping Asam Gelugor
Gula & garam sebagai perasa
2 batang Serai diketuk
Air jika perlu

Cara Penyediaan :

1. Panaskan pan @ kuali , Masukkaan ke semua bahan kisar dan serai.

2.Setelah mendidih masukan , belacan, aaam gelugor , santan dan kacau mesra.Pastikan api jangan terlalu besar.Api dalam keadaan sederhana atau kecil. Masak jangan dipaksa siap cepat.Hidangan ini tidak akan sempurna.

3.Apabila telah mendidih dan bubbling kecil masukkan sotong.Biar sehingga kuah memekat.

4.Akhir sekali perasakan dengan garam dan gula.
Siap untuk dihidang.

Hidangan istimewa dan mudah untuk dimasak ini boleh dinikmati bersama nasi putih,nasi impit,ketupat dan sebagainya.
Sesekali ubah menu selain menu rendang.

* Bahan utama boleh diganti dengan AYAM / DAGING / HATI AYAM@LEMBU / UDANG / PARU
boleh tambah ubi kentang untuk masak yg berdaging

Follow my ig : chef_obie_official
website: chefgunawanmalaysia.blogspot.com
Whatsapp Cooking Group : 0172260719


Terima Kasih

Tazkirah Jumaat

Teringat pesan mak aku.. kalau mak n ayah dah tiada nanti..selepas kebumian jangan balik lagi..tunggu la 10-15 minit kerana masa itu malaikat akan datang..jika masih ada ank nya di atas kubur.. malaikat itu akan tanya kepada arwah ngn nada yang rendah..

Nabi kata, bila kita dimasukkan ke dalam kubur..badan kita bersandar dengan batu, dengan tanah, dengan kain kapan..akhirnya dihadapkan ke arah kiblat, dibuka muka kita, pipi kita ni kena tanah..duduk dalam kubur menghadap kiblat..

Isteri dok menangis, suami menangis, anak-anak menangis..lepas tu diambil papan, tutup..tanah pun diturunkan perlahan-lahan..bila dah sampai separuh kubur, tukang kubur pun naik melompat ke atas. Bila melompat naik ke atas, tutup! Dipijak2nya kubur..

Nabi kata bila berpaling sahaja muka orang yang menghantar kamu ke belakang dari kubur, kamu mendengar tapak kasut orang balik. Kita dengar tapak kasut mereka..derap2 deru, derap2 deru mereka kita dengar. Maka pada masa itulah..roh kita akan duduk..duduknya roh dan kaki melunjur. Tegak badan..

Maka pada masa itulah, dia panggil orang2 yang hantar dia..kalau isteri hantar, dia panggil isteri die.. "Pah..takkan tinggalkan abg, Pah..kata nak sehidup semati, Pah.."..Pah tak dengar. Pah bawak cerek dengan daun pandan balik..sambil dok lap air mata.. Syg macam mana isterinya pun, dia balik.. Suami dia panggil "Pah, jangan balik, Pah..tunggu abg Pah.." Dia tak kisah. Dia balik.

Satg dia nampak anak-anak dia balik. Dia panggil anak-anak dia. Anak-anak dia tak dengar. Selepas mereka beredar sahaja, datanglah dua malaikat. Yang hitam kedua2nya. Yang biru kedua2nya. Kta panggil blue black.. Dan kamu dengar derap kaki dia lebih kuat daripada derap kaki orang yang balik tadi.. Siap dengar rantai yang dia bawak lagi tu.. Lagi menggerunkan...
Yg tak pernah senyum, yg tak pernah ketawa..dia masuuuk terus menghadap kepada kamu. Dan terus memanggil kamu "Hai manusia".. Dia tak kata dah Hai ustaz.. Dia tak sebut wahai datuk seri. Tidak.. Dia tak sebut wahai tuanku.. Tidak.. Dr.. Dia tak sebut dah. Malaikat pun tak kenal kita. Malaikat tak panggil hajjah, haji.. Die panggil "Hai manusia"..

"Hai manusia..apa pendapat kamu tentang Muhammad bin Abdullah". Itu soalan dia. Maka manusia tadi menjawab "Dia itu adalah hamba Allah, dia adalah pesuruh Allah..aku bersaksi tiada Tuhan melainkan Allah dan Muhammad itu pesuruh Allah." Kalau itu lah jawapan dia, selamat kita..dia tak tanya lagi, Marobbuka, Manabiyuka..dia tak tanya lagi..soalan pertama, apa pendapatmu..tentang Muhammad bin Abdullah.

Lepas soalan ini, maka lepaslah soalan lain. Maka malaikat tadi dengar apa yang kita jawab, malaikat kata "Kami tahu dah kamu akan jawab macam itu..saaaja kami tanya.." "Nak pastikan bahawa kamu ni orang yang baik." Maka kata malaikat kepada lelaki tadi, "Tidurlah kamu di dalam kubur ini macam tidurnya pengantin."

Maka ahli kubur tadi berkata "Pulangkan aku balik ke dunia..aku nak balik kepada keluarga aku. Aku nak bagitahu keadaan aku dalam kubur. Tolong hantarkan aku balik." Rayu si mati kepada malaikat.

Rupanya orang mati ni nak mintak balik. Bukan nak makan nasi briyani gam.. Bukan balik nak tengok tv.. Bukan. Dia balik ni sebab nak bagitahu kat anak2 dia sembahyang lah.. "Wahai anak2ku, sembahyang.. Wahai isteri2ku, sembahyang.. Wahai suami2ku, sembahyang.." Dia nak bagitahu yg itu..Tapi malaikat kata "Tak boleh balik dah. Kamu sekarang berada di alam barzakh. Kamu tak boleh campur dengan alam dunia"..
Kalau kamu orang yang baik kata Nabi, akan diluaskan kubur tujuh puluh hasta, dilebarkan tujuh puluh hasta dan dicerahkan kubur kamu.
Tetapi biarpun mayat tak boleh khabarkan kepada kita, Nabi dah khabarkan pada kita. Itulah untungnya kita jadi umat Nabi Muhammad saw. Kalau kamu nak 70 hasta, kalau kamu nak cerah dalam kubur, ini amalan yg kamu kena buat. Kalau kamu nak gelap dalam kubur, kalau kamu nak tulang rangka kamu berselisih, ini amalan yg kamu kena buat. Semuanya bergantung di tangan kamu. Madu di tangan kanan, racun di tangan kiri. Pilihlah mana yg kamu nak buat.
Sesungguhnya bekalan yg paling baik adalah taqwa.
.
.
.
Jagalah solat kamu...
-Ustaz Kazim Elias-
#kongsi info utk semua


Terima Kasih

Salam Jumaat Netizen

#salamjumaat

Salam Jumaat warga Netizen
Melihat ke atas..Hujan renyai-renyai
Membasahi bumi..
Alhamdulillah semoga kite
Semua diMakmurkan Rezeki. *muhasabah diri

Aamiin.


Terima Kasih

Resepi Istimewa Untuk Hari Raya Korban @ Aidiladha

Share & LIKES ▼
Resepi Biskut Dahlia Susu
Bahan
2@3 biji kuning telur
2 biji putih telur
2 sudu besar susu pekat manis
4 sdb tepung jagung brand Brown &polson
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 Tepung Susu
2 cawan mentega
2 ½ cawan gula halus
Cara Penyediaan

Pukul telur bersama gula halus sampai naik. Tepung jagung dan tepung gandum digaul, masukkan mentega, serbuk penaik, telur, susu dan vanila. Uli kesemuanya sampai lembut kemudian terap. Bakar pada suhu 160'c 35 minit
Catat Ulasan
Links to this post
Buat Pautan ‹

Laman utama
Papar versi web
chef oBiE
chefgunawanjamil Obie
Chef Muhamad Gunawan Jamil a.k.a Chef Obie
Chef Professional ,Chef Celebrity ,Trainer / Consultant , Malaysian Food Stylist ,Product Ambassador , Specialized in Bakery, Pastries & Confectionery and is an expert in Austrian and Dutch dessert.Familiar in Malay, Chinese, Indian, Middle East , Eurisian , Healthy Food , Italian And Western Cuisine.  Has worked in the following companies – Malaysia International Shipping Corporation-, MISC , Hotel Impiana KL / AnCasa - UDA Holdings, Concorde Inn KLIA,Inflight Catering KLAS KLIA- DRB HICOM,Chef Services (Celebrity Chef) & Events ,Prince Court Medical Centre KL-Petronas., Owner MGJ Consultancy And Services ,Sky Chef Catering , Fascilitator for Seminar & Latihan Katering Sihat Kepada Agensi-Agensi Di Bawah Kementerian Dalam Negeri- Handling 20,000 pax DeepaRaya Open House Wilayah Persekutuan,Handling Program Jabatan Pembangunan Wanita Wilayah Kuala Lumpur & Putrajaya ,Handling & Consult for Ramadhan Buffet Citrus Hotel Kuala Lumpur  Also participated as Judge in cooking shows, conducting cooking demos in TV, Radio and functions,Author's Cooking / Baking Books ,Local Cooking Magazine and teaching Private VVIP, VIP ,University - Uitm Campus Shah Alam, MSU- Campus Shah Alam ,College ,

Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign