CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Isnin, 2 Mei 2016

Resepi Biskut Raya Kacang Mazola Popular : Hingga Ke Jannah Video Muzik & Lirik



Bahan

500 gram kacang tanah
480 gram tepung gandum
20 gram Tepung jagung
380ml minyak jagung ( guna jenama Mazola kalu nak try jenama lain pun boleh , tapi dah tak boleh
guna nama biskut mazola..kena tukar namanye r..heeee)
280 gram gula castor
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam

1 biji kuning telur dicampur dengan pewarna kuning ( untuk di gliss ).

Cara Membuatnya :

ebook PERCUMA

1. Kacang tanah ( goreng tanpa minyak- disangai) , blender hingga hancur.

2. satukan gula castor, kacang tanah, baking powder dan tepung gandum, kemudian masukkan minyak jagung sedikit demi sedikit, gaul sebati. pastikan adunan boleh dikepal.

3. Bentukkan bulat-bulat kecil dan tekan permukaan biskut ini dengan jari, ulang langkah tadi sehingga semua adunan habis, akhir sekali gliss dengan kuning telur dan lekatkan dengan kacang tanah sebagai hiasan, Bakar pada suhu 175 - 180 darjah selama 25minit atau sehingga permukaan biskut perang.

4. sejukkan atas redai



5. simpan di dalam bekas yang kedap udara, jangan segan untuk menggunakan resepi chef obie ini...ia mudah dan sedap....

Jom layan lagu Hingga ke Jannah.. dari KRU... best giler...even ade sedikit poyo.. I Like...




HINGGA KE JANNAH

Dalam beribu
Dosa yang dah tersalah laku
Mungkin adanya sepahala
Menganugerahkan kau bersama

Syukran Ilahi
Menjodohkan takdir bertemu
Sempurna lengkap sanubari
Menjadi pasanganmu

Sejahtera kasih selamanya
Amin

Di dalam setiap doa
Namamu takkan ku lupa
Semoga kita
Setia berdua
Hingga ke Jannah
Bahagia bersama

Di dalam setiap mimpi
Kita saling mencintai
Ke akhir nanti
Setia berdua
Hingga ke Jannah
Bahagia bersama

Andai mengalir
Titis air mata menguji
Ku harap kau tabah bersabar
Harungi semua pancaroba

Akan ku janjikan
Senyuman di waktu yang sukar
Agar hanya detik yang indah
Tercoret dalam diari cinta

Sejahtera kasih selamanya
Amin

Di dalam setiap doa
Namamu takkan ku lupa
Semoga kita
Setia berdua
Hingga ke Jannah
Bahagia bersama

Di dalam setiap mimpi
Kita saling mencintai
Ke akhir nanti
Setia berdua
Hingga ke Jannah
Bahagia bersama

Hingga ke Jannah
Hingga ke Jannah
Insha Allah

Sejahtera kasih selamanya
Amin

Di dalam setiap doa
Namamu takkan ku lupa
Semoga kita
Setia berdua
Hingga ke Jannah
Bahagia bersama

Di dalam setiap mimpi
Kita saling mencintai
Ke akhir nanti
Setia berdua
Hingga ke Jannah
Bahagia bersama

Hingga ke Jannah
Hingga ke Jannah
Insha Allah


Terima Kasih

Resepi Berasaskan Ikan Tuna : Salad Tuna Chunk



RESEPI SALAD TUNA CHUNK  

Bahan-bahan

 Lettuce Butterhead 150gm//
 Lettuce Baby Butterhead 150gm//
 Lettuce Frissie- Rocket 150gm// 
Baby Tomato 5 biji// 
Red Cabbage dihirid ( 3 kelopak )
 Walnut ( disangai -goreng tanpa minyak )
 5biji Melon seed ( juga disanagai )//
 Sunflower seed ( juga disangai )
 Kismis hitam 1 sudu besar//
 Buah Apricot kering 3 keping//
 Lada Hitam sedikit//
 Garam//
 Tuna Chunk in olive oil 1 tin

ebook PERCUMA

 Cara Penyediaan - 

1.Masukkan kesemua Lettuce yang telak di plug, juga red cabbage,kemudian kesemua bahan kering. 

2.Pastikan Tuna Chunk telah sedikit hancur, masukkan ke dalam bowl dan gaul mesra ke semua bahan dan masukkan garam sedikit rasa adn juga lada hitam...( resepi tidak memrlukan olive oil kerana dalam tuna telah dicampur dengan olive oil) Siap mudah , ringkas dan amat menyelerakan... kalau tidak masakan...dibawa lari salad tuna ni heeee..apa pun memang agak seronok dan teruja bila dapat membuat demo dengan sahabat-sahabat AIM... resepi salad satu lagi akan Bie update ..dalam masa terdekat ..terima kasih dan selamat mencuba...

Bie juga merupakan consultant...
kepada Tuna Malaysia..lagi-lagi jika urgent .. untuk menyediakan Hidangan Berasaskan Tuna Istimewa.. 
( Food Testing ) 
.
Untuk VIP - di MARDI / UPM SERDANG
'Alhamdulillah..semua selesai..dgn melihat wajah yg ade senyum senyum..peerrgh lega... Tq Big Bos Abg Muhtar ,Mr Eddy Murphy & Bro Rizal 

Boleh layan pic pic sempoi... Tuna Grilled , Peppercorn Sauce , Wild Tartar Coleslaw...










Terima Kasih

Resepi Berasaskan Ubi kentang : Bergedil Belanda



RESEPI BERGEDIL BELANDA

Bahan

500gm Daging Hancur @ minced Beef
200gm Kentang dipotong kiub dan digoreng
1batang cili merah dibuang biji dan dicincang
Sedikit daun bawang dihiris
1 sudu besar Serbuk Rempah Sup
Sedikit Garam
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng

Cara Penyediaan :

ebook PERCUMA

1. Satukan ke semua bahan dalam satu mangkuk dan uli sehingga sebati dan bentukkan bebola dan leperkan sedikit ( telur dan minyak jangan dimasukkan )Saiz mengikut kesukaan anda.
2. Panaskan minyak pada api sederhana.
3. Telur dikacau seperti telur dadar.

4. Celupkan bergedil dalam telur dan toskan kemudian goreng sehingga masak.

senangkan resepi bergedil belanda ni...bila sebut belanda pasti kenangan bekerja di Negara Belanda tidak akan chef obie lupakan... semuanya bermula disana... 14 tahun yang lalu...






Terima Kasih

Resepi Sotong Masak Hitam Asli


RESEPI SOTONG MASAK HITAM ASLI

Bahan

500 – 600 gm sotong sederhana besar (dipotong sederhana, dakwat@ ink dibiarkan )
1 biji bawangbesar (dipotong gelang)
3 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk kasar)
1 pokok daun bawang
1 biji tomato - dibelah 6
1 sudu besar Gula
1 sudu kecil sos ikan

Bahan Tumis:-

3 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 tangkai cili merah - dihiris (akak letak 1 lg cili hijau)

ebook PERCUMA

Cara Penyediaan :-

Panaskan minyak dalam kuali, dan tumiskan bahan tumis hingga layu.
Masukkan lada hitam, bawang besar dan sos lad hitam, kacau sebentar.
Masukkan sotong bersama dakwat@ inkdan biarkan masak sekejap sambil dibalik-balikkan.
Masukkan gula dan sos ikan.
Tutup api dan taburkan daun bawang. Siap untuk hidangan



Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign