CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Isnin, 27 Julai 2015

Resepi Daging Masak Kicap Mudah Dan Sedap


RESEPI DAGING MASAK KICAP MUDAH DAN SEDAP

Bahan-bahan (10-12 orang)

1kg daging lembu
16 biji bawang merah – dikisar
3 ulas bawang putih – dikisar
11/2  inci halia – dikisar
5 sudu besar cili kisar
Sedikit kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga
10 sudu besar kicap manis
4 sudu besar kicap masin
Garam dan gula ( optional )




Cara Membuat

Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga lawang dah buah pelaga sehingga naik bau.
Masukkan cili kisar dan tumis seketika (dalam 3-5 minit). Masukkan kicap manis dan kicap masin.
Masukkan daging dan sedikit air. Kacau sehingga sekata. 
Masukkan garam dan gula secukup rasa( optional- jika anda rasa perlu gunakan ). Masak sehingga daging empuk.Siap untuk dihidang

Tips- Anda boleh lebihkan air jika ingin lebih kuah



Terima Kasih

Resepi Laksa Johor Popular


Resepi Laksa Johor


Bahan:


1 paket spageti (direbus terlebih dahulu)



Bahan A: Direbus dan dikisar (asingkan)


1 kg ikan kembung / selayang@sardine / selar mata besar
120 gm udang basah
1 sudu besar udang kering



Bahan B (dikisar):


4 biji bawang besar
10-15 tangkai cili kering 
1/2 inci  halia
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
1 batang serai 
2 keping asam gelugur@ keping
1 1/2 cawan santan pekat
1 liter air
1 paket kerisik
3 sudu besar rempah kari

Bahan hiasan:
8 biji limau kasturi
1 biji timun (dihiris halus)bahagian tengah dibuang
segenggam tauge segar
2 biji bawang besar
3 biji bawang merah dan hijau
Sedikit daun kesum/daun selasih

Bahan sambal belacan:
15 btg Cili kering ( direbus terbih dahulu )
1 inci belacan (dibakar)
Garam secukup rasa
3 biji limau kasturi @ 1 biji limau nipis ( perahan air sahaja )

Cara membuat

Pertama sekali- Rebus spageti dan tos terlebih dahulu.

Rebus ikan, udang, udang kering dan asingkan tulang dan kisar hingga halus bersama air rebusan.

Untuk menyediakan kuah , tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B sehingga wang

Apabila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam beberapa  minit.

Masukkan ikan, udang, udang kering dan ikan kurau kering yang dikisar tadi.

Masukkan santan pekat , kerisik diikuti dengan air dan masukkan asam keping.

Perasakan garam dan gula secukup rasa.

Masak sehingga kuah pekat dengan api kecil selama lebih kurang 1 - 1 ½  jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tidak disimpan di dalam peti sejuk.





 sambal belacan laksa johor

* mesin atau tumbuk kesemua bahan dan hidangkan bersama kuah laksa.





Terima Kasih

Tempahan Kek Fondant : Kek Fondant & Sugar Lace



Share & LIKES



Fondant cake / kek fondant with Sugar Lace 
Design Malay Traditional Kerongsang Flora blue + pink orange

Classic Butter Cake with Poppy Seed

Chef Obie ( Ampang / KL / Shah Alam / Putrajaya )

Whatsapp / Telegram



Terima Kasih

Tempahan Kek Fondant 3D : Kek Buku Novel Cinta





Share & LIKES


Kek / Cake Themes Book @ Novel 

Classic Butter Cake with Poppy Seed

Whatsapp / Telegram

Chef Obie 0172260719

Ampang / kl / Putrajaya / Shah Alam










Terima Kasih

Tempahan Kek Fondant 3D : Cake engine Honda / Kek Enjin Honda



Share & LIKES


CAKE ENGINE HONDA / KEK ENJIN HONDA 


Classic Buttercake with Lemon Poppy Seed

Chocolate Buttercake with Buttercream Marshmallow


Whatsapp / Telegram / SMS 

0172260719 chef obie

KL / Ampang / Shah Alam / Putrajaya









Terima Kasih

Info Dapur Profesional : Tugas Chef Eksekutif



Sekadar berkongsi sedikit info 

Mengenai tugas seorang Chef Eksekutif... info ni antara tugas asas sahaja..ada banyak lagi tugasan & tanggungjawab yg lain

Seorang Chef Eksekutif Mempunyai Pelbagai Jenis Tugas Dan Tanggungjawab Dalam Dapur. Yang Paling Penting… 
Seorang chef eksekutif mempunyai pelbagai jenis tugas dan tanggungjawab dalam dapur. Yang paling penting ini adalah untuk memastikan bahawa hidangan masakan kualiti disampaikan kepada jadual dan melihat bahawa apa-apa masalah yang timbul akan diperbetulkan. Oleh itu, chef eksekutif adalah bertanggungjawab untuk meluluskan semua barangan makanan yang disediakan yang meninggalkan dapur beliau. Apabila restoran tidak diduduki dengan aktif yang melayan pelanggan, seperti di antara waktu makan, tukang masak eksekutif dijangka untuk mengubah suai dan membuat menu baru seperti yang diperlukan supaya mereka kekal berkesan bagi maksud untuk restoran atau pertubuhan lain. Chef eksekutif juga boleh dipanggil untuk menggunakan masa ini untuk membuat pelbagai hidangan baru untuk beliau atau dapur beliau. Di samping itu, chef kepala juga melakukan banyak tugas pentadbiran, termasuk pesanan bekalan dan melaporkan kepada ketua pertubuhan.




English

1. An executive chef has a range of duties and responsibilities in a kitchen. Most important is to ensure that quality cuisine served on the table and see that any problems that arise will be corrected. Therefore, the executive chef is responsible for approving all food items provided that leaves his kitchen. When the restaurant is not occupied with active that treats customers, such as between meals, the Executive Chef is expected to modify and create a new menu as needed so that they remain effective for the purpose for restaurants or other establishments. Executive Chef can also be called upon to use the moment to make a variety of new dishes for him or her kitchen. In addition, the head chef also do many administrative tasks, including ordering supplies and report to the head of the organizations.


Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign