CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 1 Disember 2015

Anda Ingin Membuka Perniagaan Pembekal Bahan Bakeri ?


ANDA INGIN MEMULAKAN 

Perniagaan Pembekal Bahan Bakeri?



Tetapi TIADA pengalaman TIADA ilmu ?

Assalammualaikum wbt .

Tuan / Puan / Encik / Dato' / Datuk / DatinPihak chef obie merupakan Perunding Profesional-Gastronomi / Perniagaan Berasaskan Makanan.Salah satu program pihak kami rundingkan ialah

PROGRAM PROFESSIONAL ASAS 

MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL 

BAHAN BAKERI

FILE KIT MANUAL Fee RM3800 sahaja

( Normal Price Fee Fully Program RM 17 000 kini Fully Program telah di Upgrade Dan dikongsikan dalam File Kit Manual  ) 




FILE KIT MANUAL -

Intro-

Permintaan Pengguna-

Cabaran & Halangan-

Ilmu Pengusaha Pembekal Bahan Bakeri-Landskap & Trends

Kepelbagaian

Kosting-

Pemasaran-

Kejuruteraan List Bahan Bakeri-



Rahsia Membuat Tepung- tepung kek Segera

Rahsia Membuat Tepung-tepung Cookies Segera



Pembekal-pembekal Utama Bakeri 

& banyak lagi untuk dijadikan rujukan dan pedoman 

sebagai" Pengusaha Pembekal bahan Bakeri Yang Berjaya

 " *** Rahsia Membuat Tepung Kek Segera & Tepung 

Cookies Segera di BONGKAR!

Ianya Kosting terendah..Pengusaha Pembekal Bahan 

Bakeri 

Perlu Anda Tahu!

Chef sebagai consultant kepada pengilang & pengusaha 

tepung kek tempatan akan berkongsi ilmu... Semuanya 

dalam .. Kit Manual ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN 

PEMBEKAL BAHAN BAKERI




Berminat ?


Sila Buat Pembayaran Penuh ke Akaun MBB 

151409098193

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Selepas Membuat Pembayaran 
Sila beri Info melalui perkhidmatan Whatsapp , Direct Hubungi pihak chef di nombor talian dibawah

017 2260719

Pelanggan perlu memberi email yang aktif dan alamat tetap untuk memudahkan Proses penghantaran File Kit

Pembeli akan menerima - 

1 Manual File Kit + CD ROM +PDF soft copy 






Terima Kasih





Amanah & Usaha 
chef obie
Profesional Chef / Trainer / Consultant
MGJ CONSULTANT KUALA LUMPUR

Since 2011


Terima Kasih

JJCM chef obie : Paddington House Of Pancake

sempat-sempat kan juga upload pic jalang-jalang cari makang...chef obie..
saje kan...bukan jalan-jalan cari makan tv3 tu...tapi ni jalan cari makan chef obie la yea...
saje suke suke...
last week dengan teman-teman kaki makan..
teringin sangat nak pekena pancake yang cambest in town...
Pa lagi di..
Paddington House Of Pancake ..
Ampang Point , jalan mamanda, Ampang !
Bolehlah..apa yang boleh dikata.. memang sedap !
bukan setakat pancake aje yang ada dalam menu disini..
pelbagai pasta , burger.. ,  fish & chips , dessert dan bavarages  yang boleh dicube...

layan jom pic2 amateur..
















okay jugaklah makan di paddington House Of Pancake ni...
harga berpatutan juga..masih dalam budget !
jadi korang jangan risau yea..tidaklah mahal mane pun....
Di Sebabkan  korang dah layan pic2 pasta..
chef obie nak sharing satu resepi pasta italiano...
maklumlah chef obie kan  pernah 
tinggal atas urusan kerja di Itali...
Sicilia , Agusta...setakat pasta pizza..kacang lah.. !


Resepi Pasta Alfredo atau dalam bahasa itali Salsa all’ 

Alfredo


Bahan

90 gm Mentega
2/3 cawan Krim Masakan / whipping krim
90 gm keju Parmesan ( diparut )
Garam secukupnya
Lada hitam / Putih secukupnya
Daun Parsley dicincang halus
250 gm Pasta ( boleh gunakan Fettucine atau Tagliatelle , tapi orang kite dah terbiase dengan spaghetti jadi boleh juge r kalau korang suke)


Cara Penyediaan:

1.Panaskan mentega dalam pan , kacau perlahan dengan api yang kecil @ rendah, jangan sampai hangus!

2.Apabila mentega telah cair, masukkan krim masakan atau whipping krim ( bie suke cadangkan anda menggunakan whipping krim, mengaaapa whipping krim? Kerana ia berfungsi 2 dalam 1.. ok nanti kite citer, continued masak ).




3.Kacau perlahan untuk seketika, angkat pan dari api, Masukkan keju parmesan yang telah diparut , garam secukup rasa dan lada hitam atau putih kacau kembali d atas api.Lebih kurang 1 minit. Sauce Alfredo telah siap dan secara tradisional orang itali, sauce alfredo yang tengah panas ni terus dituang ke pasta fettucine atau pun tagliatelle yang telah direbus dahulu dan kemudian digaul mesra . Akhir sekali taburkan dengan parsley yang telah dicincang. Terbaik wok!


IG : chef_obie_official
FB : chefobie untold
whatsapp : 0172260719


heee...jom layan charlie puth- Marvin Gaye- feat Meghan Trainor



Terima Kasih

Berkat Madinah - Pemborong & Pembekal Makanan Arab

Assalammualaikum wbt & salam sejahtera..

Ana ( sbb pi kedai pak arab..bahasakan diri ana.. bukan obie..bie..atau chef.. ) 
kelmarin pergi la mencari 
pembekal makanan pak arab ni...
Ana bersama P.A Fahmy... 
mencari-cari keperluan untuk event next month !
Apa pun.. memang rambang mata la kalau ente semua pi sini..
Nama Kedai pemborong Dan Pembekal Makanan Arab ni
terletak di Jalan Sulaiman ( taman Nirwana ) 
Ampang... dekat la sesangat dengan rumah ana... 
sebelah kaki aje langkah...heee..

Di sini ente boleh cari manisan @ dessert arab seperti baklava , roti-roti handmade pak arab termasuklah roti kebab , pita , tortilla dan banyak lagi la..
kalau buah zaitun pun macam-macam jenis di jual....keju pun pelbagai ada... buah delima ada..jus segar buah delima pun ada...perah kat situ jugak !
apa kata ente layan pix2 amateur ni...

















Okaylah sebab ente semua sudah layan pic ni.. Ana kasi kongsi satu resepi..dessert pak arab...
iaitu Baklava !

ente semua boleh try...



Resepi Baklava mudah dan sedap 



utk Filling baklava : 


2 cawan walnut + pistachio + almond dikisar medium fine ( separuh halus tau..nak kasar pun boleh juge.. )

8 sudu besar gula pasir 

1/2 cawan air Bunga Mawar, kalau tak ade boleh guna sedikit essen rose....

1 packet fillo pastry 

250 gm melted unsulted butter/ margerine ( kalau tak ade jugak boleh guna minyak masak atau minyak zaitun ) 

Cara membuat baklava:


1) Sapukan unsulted butter pada loyang ( bie guna guna 12 x 12 " , ikut suke korang nak kecil atau nak lagi lebar..)

2) Letak satu / sehelai lapisan fillo ke atas loyang .

3) Kemudian sapukan fillo 1 dgn melted butter/ marjerin

4) Lepas tu, Lapiskan lagi fillo pastry no.2 ke atas lapisan fillo no.1 yg telah siap disapu butter tadi..

5) Korang perlu lah mengulang langkah ini sampai lebih kurang 18-20 helai.amacam penat tak?iskh benda baik dan sedap..kena lah sabar membuatnye..okay..

6) Part ni agak penting, tuangkan adunan kacang td di atas fillo pastry yang telah hampir 20 helai disapu butter,
ratakan adunan kacang..kasi cun tau..padat sikit..baru besh..

7)Ulang balik langkah melapis fillo pastry, jangan lupa sapukan butter sampai fillo habis...

8) Potong baklava straight / serong / atau ikut suke korang...

9) Bakar 180C lebih kurang 30- 45 min.

10) setelah dibakar & potong,
Masak gula 1/2 cawan bersama air 1/2 cawan + sedikit air rose @ esen rose masak hingga bubble... jgn sanpai jadi karamel.
Kemudian..gunakan stener atau sudu..tuangkan atas baklava yg telah dibakar dan dipotong..pastikan meresap..

Selamat mencuba dan layan... sampai lebam!






Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign