CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY
AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI. DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.
MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN
MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA
Assalammualaikm wbt,semoga puasa lancar yea.., okaylah chef obie kongsikan pic candid sebelum puase kelmarin yang telah ditempah oleh pelanggan chef dari putrajaya, actualy ada figurine rider tapi dah patah tinggal helmet aje yang boleh diselamatkan, ape pun still ok.Pic kek candid chef ni last minit order juge..tapi Alhamdlillah stil boleh dibentuk walau ade challenge nye..
kepada anda yang suka dengan kek motor boleh booking dengan chef obie , kalau boleh biarlah awal ok, sekurangnya 7 hari sebelum heee.. jika last minit order jarang chef chef ambil melainkan pelanggan ingin-ingin sangat nak tempah kek- tapi perlu diingat design @ rekabentuk kek tak semua akan cun hasilnya bila last minit, kerana ada beberapa bahagian yang perlu disiap awal supaya figurine 3 d boleh bertahan dan dibentuk labih halus.
Assalammualaikm wbt,Di Bulan Mulia Ini chef obie ingin mohon maaf sekiranya ada pertuturan atau tulisan yang menyinggung perasaan atau menyentap sesiapa sahaja walau tanpa niat disengajakan, tapi kalau chef obie cakap dan tulis dengan sengaja itu adalah untuk kebaikan bersama okay !
Suka atau tak resepi biskut Sable Apple Hijau diatas? asal biskut dari negara peranchis..., chef obie telah mengolah resepi biskut sable khas untuk anda semua pembaca majalah RASA untuk keluaran Ramadhan & Syawal ini.
Apa yang chef obie terkilan mengenai isu Sable Apple Hijau ni.. apabila resepi yang chef kongsikan ini disalah guna, perasan tak tiada pun nama chef obie tertera dalam iklan resepi ini,lagi terkilan cara membuat ada sedikit diubah, gambar pula dah confirm milik chef obie maklumlah biskut pun chef obie yang reka.Niat chef obie kerana ingin berkongsi resepi kepada orang ramai.
Ini satu tindakan yang tidak wajar dan tidak baiklah, apabila menggunakan resepi dan gambar milik chef obie bagi tujuan untuk kepentingan atau diluar tujuan asal, Tanpa memberitahu pemilik atau pereka asal adalah sebelum menyiarkan kepada umum adalah satu kesalahan yang jelas. Kalau kata ingin promo chef obie punya resepi ..mana pula bukti yang menunjukkan resepi ini chef obie yang buat? Tentulah chef obie rasa sad sesangat!Industri ni kecil aje jangan buat hal... jangan fikir selalu diatas... chef obie sedar mungkin chef obie bukan sesiapa pun nama kecil aje, tapi anda tak kenal maka tak tahu tak in love... siape chef obie kan...
Terima Kasih juga kerana menghubungi chef dan menjemput chef obie untuk berkongsi resepi untuk majalah anda, tapi harapnya biarlah kesilapan yang berlaku ini sekali sahaja dan tidak berlaku pada orang lain.Chef biase berkongsi resepi dengan majalah masakan tempatan yang lain..tapi syukur Alhamdulillah kerjasama chef dan pihak majalah- wartawan, photographer & editor tiada masalah dan sentiasa baik & masing-masing berpuas hati dan lancar gitu!
Kosong- kosong... & peace..heee
Apapun chef ingin kongsikan kepada anda yang selama ini menyokong apa sahaja yang chef obie buat...
Resepi asal Sable Apple Hijau Chef Obie....
Resepi
Green Apple Sable
Bahan
50 gm Gula
Kastor
50 gm Gula Aising
130 gm Mentega /
Marjerin
1 sudu kecil Essen
Epal
1 biji Telur
Kuning
100 gm Tepung
Gandum
50 gm Serbuk
Badam
50 gm Tepung
Jagung
½ sudu kecil Garam
Pewarna Hjau Epal
Inti-
50 gm Jam epal
100 gm Jam Nanas ( Tat )
Royal Aising-
1 biji Telur Putih
200 gmGula Aising
1 sudu kecil Jus Lemon
Cara Membuat
1.Pukul gula kastor , gula aising , essen epal , garam dan mentega sebentar.(
tidak perlu sehingga kembang hanya sekadar bahan mesra sahaja ), kemudian
masukkan kuning telur.
2.Gunakan tangan untuk menguli-Masukkan bahan kering seperti
tepung gandum ,serbuk badam, tepung jagung
dan pewarna, uli adunan sehingga menjadi doh.
3.Terap menggunakan cutter bulat, bakar padsa suhu 150’c 18
minit.
4.Apabila telah dibakar- sejukkan ,
5.Bahan Jam- satukan jam nanas dan jam epal ( pewarna jika
perlu ),sapukan pada sebelah bahagian biskut.
6.Paipkan royal aising diatas permukaan jam, bentukkan
mengikut kreativiti, Susun pada Loyang pembakar yang telah digris bersama
kertas minyak atau parchment paper. Bakar pada suhu 160’c 5 miinit.
7.Cara membuat royal aising- pukul kesemua bahan sekali sehingga menjadi meringue yang kental
dan berwarna putih.
p/s anda tak perlu guna jenama elba sahaja, apa sahaja brand yang ada kat rumah tu anda boleh gunakan-contohnya jenama sharp, philips , samsung , cornell , kenwood , zanussi, butterfly atau ape-ape aje semua boleh guna pakai tau...terbaik!
Kepada anda juga jangan ketinggalan untuk mendapatkan ebook chef obie kerana promosi 4 ebook percuma akan berakhir pada penghujung bulan puasa ini iaitu 29 Ramadhan 1435/ 26 Julai 2014.
PERHATIAN : Promosi ebook chef obie ini akan berakhir pada 29 Ramadhan 1435 / 26 Julai 2014 Hari Sabtu *** Sila Dapatkan Segera Untuk Mengelakkan sebarang kesulitan.Terima Kasih
As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :
1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!)
Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti
Sila Tempah sekarang !Hanya RM10.00 sahaja
Hottest!
Cara Pembelian ebook :
Pembelian/ pembayaran : oneline- Maybank2u.com atau Bank In ke Akaun MBB 151409098193 atas nama Muhamad Gunawan Jamil Bukti pembayaran sila SMS: Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719 Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima .
PERHATIAN : Promosi ebook chef obie ini akan berakhir pada 29 Ramadhan 1435 / 26 Julai 2014 Hari Sabtu *** Sila Dapatkan Segera Untuk Mengelakkan sebarang kesulitan.Terima Kasih
P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie
sila buat pembayaran RM60 ke akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719
jika anda ingin membeli 3 ebook daripada 6 ebook diatas sila buat pembayaran RM30 ke akaun chef obie- SMS : 3 nama ebook pilihan anda, RM30, Masa, tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719
Lagu - Bila Tiba ( Ungu ) ost Sang Kiai
Hmmmhmm
aaaa Saat tiba nafas di
ujung hela Mata tinggi tak
sanggup bicara Mulut terkunci
tanpa suara
Bila tiba saat bergantidunia Alam yang sangat
jauh berbeda Siapkah kita
menjawab semua Pertanyaan
Bila nafas akhir berhenti sudah Jatung hatipun tak
berdaya Hanya menangis
tanpa suara Ooo
Mati tak bisa untuk
kau hindari Tak mungkin bisa
engkau lari Ajalmu pasti
menghampiri
Mati tinggal
menunggu saat nanti Kemana kita bisa
lari Kita pastikan
mengalami Mati
Mati tak bisa untuk
kau hindari Tak mungkin bisa
engkau lari Ajalmu pasti
menghampiri
Mati tinggal
menunggu saat nanti Kemana kita bisa
lari Kita pastikan
mengalami Mati
Assalammualaikm wbt, salam ramadhan lagi...selamat pagi juge kepada anda yang pagi-pagi dah mencari resepi biskut untuk hari raya... chef obie sharingkan resepi biskut berjam yang telah dikongsikan dalam majalah RASA terbitan Karangkraf untuk bulan Ramadhan / Syawal
2.Menggunakan spatula-Masukkan Bahan kering- tepung gandum ,dan tepung
jagung uli sehingga menjadi doh, dan sedikit pewarna kuning telur.
3.Inti – satukan jam mangga dan nanas bentukkan bebola
kecil.
4.Terap doh dengan menggunakan cutter biskutt.Susun pada
Loyang pembakar yang telah digris bersama kertas minyak atau parchment paper.
5.Bakar pada suhu 150’c sehingga 18 minit.
6.Apabila telah sejuk biskutnya, sapukan jam mangga dan
bentyk sandwich.
Biskut
Naepolitan @ Segi Tiga Lebaran
Bahan
120 gm Tepung
Gandum
1 sudu besar Tepung
Beras
1 sudu besar Tepung
Jagung
50 gm Serbuk
Badam
125 gm Mentega /
Marjerin
80 gm Gula
Aising
1 biji Telur
1 sudu kecil Esen
Vanilla
1 sudu kecil Essen
Strawberi
1 sudu kecil Essen
Coklat
Pewarna- merah dan coklat
Inti
200 gm Jam
Strawberi
Cara Membuat
1.Pukul mentega ,
gula dan telur sehingga sebati( tidak perlu GEBU ) kemudian masukkan ke semua
bahan kering dan uli sehingga menjadi doh, kecuali pewarna tidak dimasukkan.
2.Doh dibahagikan kepada 3 bahagian untuk di perisankan
dengan essen dan dipewarnakan.Terap doh dengan cutter biskut bentuk 3 segi,
susun diatas Loyang pembakar yang telah digris.
3.Bakar pada suhu 160’c sehingga 18 minit.
4.Apabila biskut telah sejuk, sapukan jam strawberi pada
setiap bahagian kecuali bahagian atas iaitu biskut strawberi.Bahagian bawah
sekali perlu biskut coklat yang disapu jam strawberi, kemudian palin vanilaa
juga disapu jam strawberi.
Kepada anda juga jangan ketinggalan untuk mendapatkan ebook chef obie kerana promosi 4 ebook percuma akan berakhir pada penghujung bulan puasa ini iaitu 29 Ramadhan 1435/ 26 Julai 2014.
PERHATIAN : Promosi ebook chef obie ini akan berakhir pada 29 Ramadhan 1435 / 26 Julai 2014 Hari Sabtu *** Sila Dapatkan Segera Untuk Mengelakkan sebarang kesulitan.Terima Kasih
As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :
1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!)
Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti
Sila Tempah sekarang !Hanya RM10.00 sahaja
Hottest!
Cara Pembelian ebook :
Pembelian/ pembayaran : oneline- Maybank2u.com atau Bank In ke Akaun MBB 151409098193 atas nama Muhamad Gunawan Jamil Bukti pembayaran sila SMS: Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719 Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima .
PERHATIAN : Promosi ebook chef obie ini akan berakhir pada 29 Ramadhan 1435 / 26 Julai 2014 Hari Sabtu *** Sila Dapatkan Segera Untuk Mengelakkan sebarang kesulitan.Terima Kasih
P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie
sila buat pembayaran RM60 ke akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719
jika anda ingin membeli 3 ebook daripada 6 ebook diatas sila buat pembayaran RM30 ke akaun chef obie- SMS : 3 nama ebook pilihan anda, RM30, Masa, tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719