CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 25 Disember 2013

DIY- Resepi Roti Susu

ade lagi resepi roti yang Bie nak sharingkan ni..
ia mudah disediakan dan mudah juge la nak melantak!

Bie nak sharing resepi roti susu atau milk bread rolls


Roti Susu

Bahan

Sediakan doh Asas ban manis
( sila rujuk resepi Asas Ban manis di bahagian bawah )

Inti
180gm Mentega / Marjerin
150gm Gula Ising
150gm Susu Tepung
60gm Serbuk badam

Cara membuat

1.Inti-Putar atau pukul mentega/marjerin dan gula ising sehingga menjadi lembut, masukkan susu tepung dan pukul lagi hingga sebati. Kemudian tambah serbuk badam.Bentukkan menjadi bebola 30gm.

2.doh ban manis dibahagikan 60gm menjadi bebola.biarkan ia selama 10-15 minit.Tekan doh dengan tapak tangan dengan lembutdan letak inti ditengah-tengah doh kemudian tutup doh dan bentukkan menjadi bebola.

3.Letak dalam dulang pembakar yang telah digris dengan minyak dan kertas pembakar, biarkan ia menaik dan berganda saiznya.40-45 minit.

4.potong / garik dengan pisau tajam diatas permukaan doh, spray susu atau sapu telur .

5.Bakar pada suhu 190-200;c selama 15-20 minit.

RESEPI ASAS BAN MANIS

Kaedah Doh Terus

Kaedah Menaikkan doh asas ban manis mempunyai 3 kaedah / 3 cara.

Kesemuanya akan mencapai keputusan yang sama.

Oleh itu anda boleh memilih salah satu kaedah yang terbaik untuk membuat doh. Kaedah Doh terus adalah kaedah yang paling biasa digunakan .

Ia Cuma memerlukan 1 cara untuk menaikkan doh selama 45-60 minit.

Anda boleh memilih diantara kaedah Doh terus , kaedah doh segera atau kaedah doh dan span.

Bahan 1

500gm Tepung Roti
100gm Tepung gandum
110 gm Gula
10gm garam
20gm Tepung susu
4 sudu yis segera
1 sudu Peningkatan roti (bread imrover

Bahan 2

1 biji Telur
300ml Air sejuk
Bahan 3
60gm mentega / marjerin

Cara membuat

1.Adun semua Bahan 1

2.tambah bahan 2 dan uli sehingga menghasilkan doh.

3.Campurkan bahan 3, dan terus menguli untuk menghasilkan doh yangb lembut dan kenyal.

4.tutup doh dengan plastic,biaarkan ia naik selama 50-60 minit atau berganda saiznya.

5.Gunakan jari, untuk menekan tengah ke dalam doh, Ia patut menunjukkan tanda jari yang jelas, tetapi doh tidak boleh turun/menurun apabila di tekan. Jika menunjukkan tanda jari yang jelas,Ini menandakan ia siap untuk membuat roti atau ban.

6.Untuk hiasan atas roti- tabur sedikit poppy seed dan spray dengan susu untuk mendapatkan permukaan yang sedikit brown dan berkilat! nice


Terima Kasih

DIY- Resepi Roti Jejari Keju

Jom try buat roti jejari keju...

Bie nak sharing resepi ni kepada korang..
hope korang bolea praktikannye..
baik kat rumah atau kat tempat kejew..( hotel@ kedai bakeri )

ianya mudah..hanya perlu follow aje step2 nyew okay..


Roti Jejari Keju

Bahan

Sediakan doh asas ban manis
( sila rujuk resepi asas ban manis - ada bahagian bawah )

Hiasan
Keju Cheddar yang telah diparut
Gula

Cara membuat :

1.bahagikan doh kepada 60gm dan bentukkan menjadi bebola. Biarkan selama 10- 15 minit.

2.Ratakan doh yang telah dibebola , canaikan menjadi jejalur panjang 30 sm.( seperti pembaris panjang ).Masukkan ke dalam dulang pembakar yang telah digris minyak kemudian biarkan ia menaik ditempat yang suam selama 40-45 minit.

3.Sapukan telur dan taburkan gula juga keju cheddar diatas doh.

4.Bakar pada suhu 190’c selama 12- 15 minit sehingga berubah warna kuning keemasan.


Resepi Asas Roti Ban Manis

( Kaedah Doh Segera )

Resepi ini chef obie telah beri dalam eBook Roti 100 Resepi Chef Obie.Resepi ini merupakan Kaedah doh segera.

Kaedah doh segera merupakan kaedah membuat doh yang paling cepat.

Ia tidak perlu dibuat mengikut naik biasa. Cuma biarkan doh selama 15 minit dan bahagikan ia.

Kemudian bulatkan bentuknya sebelum mengisi initi ke dalam doh.

Kaedah ini menghasilkan roti yang lebih kecil dan padat.

Ini bererti roti akan menjadi basi dengan cepat.
Hidangkan semasa panas supaya lebih enak rasanya.

Resepi Asas Ban Manis

Kaedah doh segera ( rujuk ebook Roti 100 Resepi chef Obie )

Bahan 1

500gm Tepung Roti 100gm Tepung gandum
110 gm Gula
10gm garam
20gm Tepung susu
4 sudu yis segera
1 sudu Peningkatan roti (bread imrover)

Bahan 2

1 biji Telur
300ml Air sejuk
1/3 sudu cuka
Bahan 3
60gm mentega / marjerin

Cara membuat

1.Adun semua Bahan 1

2.tambah bahan 2 dan uli sehingga menghasilkan doh.

3.Campurkan bahan 3, dan terus menguli untuk menghasilkan doh yangb lembut dan kenyal.

4.Bentukkan menjadi bebola dan tutup doh dengan plastik,biarkan ia naik selama 15 minit atau berganda saiznya.

5 ia siap untuk membuat roti atau ban.

Untuk pengetahuan korang resepi asas ban manis ni ade 3 cara

iaitu :

1- Kaedah Doh Segera

2- Kaedah Doh Terus

3- Kaedah Doh dan Span

untuk hari ni Bie sharingkan resepi doh segera....

selamat mencuba!


Terima Kasih

DIY- Resepi Sponge Cake Mudah & Mantop!

Assalammualaikum wbt,

Hari ni Bie agak selesa nak
berkongsi resepi...
Resepi Sponge kek..
resepi yang mudah dan asas tau...

korang boleh mencubenye..
sponge kek sebagai asas kepada kek-kek kontinental...

apa yang penting korang boleh buat sponge kek ni dengan chatek! InsyaAllah..
Jom try!


Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign