CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY
AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI. DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.
MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN
MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA
1.Campurkan ke semua bahan kering, Kacau @ putar kering selama 1
minit.Boleh gunakan spatula @ senduk kayu sahaja.
2.Masukkan minyak masak @ jagung , uli sehingga menjadi doh yang
lembut.Boleh masukkan doh ke dalam plastic piping dengan menggunakan nozel
pilihan anda,paipkan menjadi biskut datas Loyang pembakar yang telah diglis /
kertas parchment.Paipkan sedikit jam raspberi diatas doh biskut.
1.Satukan ke semua bahan dalam mangkuk dan kacau sehingga sebati.
2.Tuang ke dalam tin pembakat,Gunakan tin pembakar kek 7 inci yang telah
digris.
3.Bakar pada suhu 150-160'c selama 40-45 minit. Jika anda menggunakan
teknik mengukus sila kukus
sehingga 50 minit atau1 jam .
4.Satukan air dan susu pekat ke dalam bahan topping@ganache, kacau
sebati, boleh dipanaskan sebentar 1 minit microwave atau oven.Kacau sehingga
menjadi topping yang pekat dan berkilat.Sedia untuk dituang keatas kek hitam
manis hairan yang memang menyelerakan.
Ungu - Bila Tiba
Lirik Lagu
Bila Tiba - Ungu
Saat tiba nafas di ujung hela Mata tinggi tak sanggup bicara Mulut terkunci tanpa suara
Bila tiba saat berganti dunia Alam yang sangat jauh berbeda Siapkah kita menjawab semua Pertanyaan
Bila nafas akhir berhenti sudah Jantung hatipun tak berdaya Hanya menangis tanpa suara Ooo
Mati tak bisa untuk kau hindari Tak mungkin bisa engkau lari Ajalmu pasti menghampiri
Mati tinggal menunggu saat
nanti Kemana kita bisa lari Kita pastikan mengalami Mati
Mati tak bisa untuk kau hindari Tak mungkin bisa engkau lari Ajalmu pasti menghampiri
1.Satukan ke semua bahan dalam mangkuk dan kacau sehingga sebati.
2.Tuang @ paipkan ke dalam Kertas Cawan Cupcake.20 biji cupcake boleh dihasilkan .
3.Bakar pada suhu 150-160'c selama 40-45 minit. Jika anda menggunakan teknik mengukus sila kukus
sehingga 50 minit atau1 jam .
Kek Coklat moist yang telah dibakar atau kukus sedia unutk diganache;
Resepi Ganache @ topping
Bahan
1 paket Topping @ ganache Hairan
1/2 cawan Air
100 gm Mentega @ Marjerin
40 gm Gula Kastor
Cara membuat
1.Satukan air ke dalam bahan topping@ganache, kacau sebati, boleh dipanaskan sebentar 1 minit microwave atau oven.Kacau sehingga menjadi topping yang pekat dan berkilat.Sejukkan sebentar dalam peti sejuk 5 minit.Pukul Mentega dengan gula Kastor sehingga kembang.Ambil topping yang telah disejukkan dalam peti ais masukkan ke dalam mentega dan pukul sebentar hingga sebati. Siap untuk dipaipkan atas cupcake. memang menyelerakan.
Penyediaan kek coklat moist paling mudah!
eksklusif..Adakah anda ingin memasarkan produk kami "TEPUNG HAIRAN"?
Jom bantu kami mengedarkan produk tepung hairan di seluruh Malaysia dengan mendaftarkan diri sebagai agen kami!
1.Satukan ke semua bahan dalam mangkuk dan kacau sehingga sebati.
2.Tuang ke dalam tin pembakat,Gunakan tin pembakar kek 7 inci yang telah digris.
3.Bakar pada suhu 150-160'c selama 40-45 minit. Jika anda menggunakan teknik mengukus sila kukus
sehingga 50 minit atau1 jam .
Kek Coklat moist yang telah dibakar atau kukus sedia unutk diganache;
Resepi Ganache @ topping
Bahan
1 paket Topping @ ganache Hairan
1/2 cawan Air
Cara membuat
1.Satukan air ke dalam bahan topping@ganache, kacau sebati, boleh dipanaskan sebentar 1 minit microwave atau oven.Kacau sehingga menjadi topping yang pekat dan berkilat.Sedia untuk dituang keatas kek coklat moist memang menyelerakan.
Penyediaan kek coklat moist paling mudah!
eksklusif..Adakah anda ingin memasarkan produk kami "TEPUNG HAIRAN"?
Jom bantu kami mengedarkan produk tepung hairan di seluruh Malaysia dengan mendaftarkan diri sebagai agen kami!
Hari ni chef
obie sharingkan resepi Biskut Almond London yang popular bile tibe musim
perayaan..
Bezanya kali ini chef telah menghasilkan
Biskut ini menggunakan Tepung Hairan! Ia lebih sedap dan mudah...
Pastikan
hari raya tahun ini anda cuba suatu yang baru daripada chef obie iaitu "
BISKUT HAIRAN ALMOND LONDON"
Resepi Biskut Hairan Almond London
Bahan :
170 gm
Tepung Hairan
120 gm
Tepung Gandum
60 gm
Tepung suji
2 Sudu
Besar Tepung Susu
80 gm
Gula Kastor
130 gm
Minyak Masak @ Minyak Jagung
100 gm
Badam
½ udu
kecil Garam
100 gm
Coklat Susu Kompaun
50 gm
Coklat Putih Kompaun
Cara
Membuat
1.Campurkan
ke semua bahan kering seperti tepung suji, gandum, hairan , garam dan tepung susu ke dalam mangkuk, kacau
sebati boleh menggunakan spatula @senduk kayu guna mixer pun boleh.
2.Masukkan
minyak masak @ jangung ,kacau sebentar,
jika suka boleh uli menggunakan tangan sehingga menjadi doh, buat biskut ini
mudah sahaja.
3.adunkan
biskut menjadi bebola dan isikan ditengah dengan badam kemudian bentukkan
bujur.
4.Bakar
pada suhu 160’c selama 20-25 minit.Setelah siap
bakar sejukkan biskut di redai.
5.Cairkan
coklat susu dan putih, celup biskut dalam coklat susu dan susun di redai.
6.Paipkan
coklat putih di atas biskut sebagai hiasan .Siap untuk dihidang.Senangkan nak buat....
Apa yang boleh chef obie katakan, dengan menggunakan tepung hairan semua kerja baking membaking ini menjadi mudah!Yang pasti sedap dan eksklusif..
eksklusif..Adakah anda ingin memasarkan produk kami "TEPUNG HAIRAN"?
Jom bantu kami mengedarkan produk tepung hairan di seluruh Malaysia dengan mendaftarkan diri sebagai agen kami!